Daniel BefuMihai Goțiu

Primele victorii pentru Râul Alb: Justiția a suspendat avizele constructorului micro-hidrocentralei, în timp ce Univesitatea București l-a suspendat din funcție pe directorul Geoparcului Dinozaurilor

Lupta activiștilor de mediu care apără Râul Alb Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului a repurtat astăzi primele două victorii. Magistrații Secției a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Hunedoara au decis astăzi să suspende decizia de încadrare pentru construcția micro-hidrocentralei firmei Abi Automotion SRL de pe Râul Alb. Tot astăzi, semnatarii petiției de-clic.ro au primit un răspuns din partea Universității București în care se arată că Alexandru Andrășanu a fost suspendat din funcția de director al Geoparcului Dinozaurilor.

Reprezentanții Federației Coaliția Natura 2000 România au dat în judecată Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara, reclamând faptul că decizia de încadrare pentru micro-hidrocentrală a fost eliberată cu încălcarea mai multor dispoziții legale. Decizia de suspendare de astăzi (vezi mai jos) este supusă recursului, dar vine să infirme comunicatul de săptămâna trecută al Consiliul Județean Hunedoara, care anunța reluarea investiției.

decizie tribunal hunedoara raul alb

Biologul clujean Călin Dejeu, cel care a inițiat mobilizarea societății civile pentru salvarea Râului Alb de la distrugere, a declarat pentru România Curată: ”Astăzi s-a judecat dacă să se oprească  lucrările până se judecă procesul mare, în care noi cerem anularea deciziei de încadrare a APM Hunedoara, care ține loc de acord de mediu.  Motivul pentru care cerem anularea e că proiectul e ilegal din multiple motive, cel mai important fiind afectarea habitatelor și speciilor pentru care a fost declarat situl Natura 2000. Plus că nici nu s-a făcut consultare publică. A fost ținut secret proiectul acestei microhidrocentrale de către APM Hunedoara. La vremea respectivă urmăream zilnic site-ul APM și mi-am făcut printscreen-uri din aceea perioadă și am dovezi că ei au postat nimic atunci. Un alt motiv pentru care proiectul e ilegal e că investitorii n-au făcut scoaterea terenului din circuitul silvic. În adresa care s-a făcut de către Romsilva pentru Coaliția pentru Mediu, se spunea negru pe alb că reprezentanții Comisariatului Teritorial de Regim Silvic și Cinegetic Timișoara au fost pe teren și au constatat că pentru lucrările de construcție a microhidrocentralei, investitorii au nevoie să scoată din circuit o suprafață mai mare de pădure decât au solicitat și că trebuie să refacă documentația. Asta e stipulat în OUG 57/2007, unde se scrie clar că schimbarea, chiar și temporară, a destinației terenurilor agricole sau silvice din ariile naturale protejate de interes național, cum e cazul Parcului Natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului e infracțiune. Doar prin ordin de ministru pot fi declarate anumite arii zone de dezvoltare durabilă, însă ei nu au făcut aceste demers”.

***

Tot astăzi, inițiatorii petiției de-clic.ro, prin care se solicita mai multor autorități publice să destituie șefii de instituții care nu au luat măsurile necesare pentru a preveni escaladarea violențelor de pe Râul Alb, au primit un răspuns din partea Universității București, care este administrator al Geoparcului Dinozaurilor din Țara Hațegului și care, în această calitate, au eliberat documente favorabile micro-hidrocentralei. În răspunsul pe care îl puteți citi mai jos se anunță suspendarea directorului Geoparcului, Alexandru Andrășanu.

declaratie universitatea babes bolyai

”Felicitări celor care au solicitat până acum soluții și sancțiuni pentru situația de pe Râul Alb, felicitări petiționarilor de-clic.ro! Presiunea trebuie menținută în continuare pe Universitatea București până la demiterea (nu doar suspendarea!) dlui Andrășanu și pe celelalte instituții petiționate ppentru îndeplinirea solicitărilor petiției noastre! Puteți trimite și distribui în continuare apelul nostru comun aici: www.de-clic.ro”, se arată într-un comentariu pe Facebook, al celor de la de-clic.ro, care însoțește răspunsul Universității București.

***

Cel mai probabil APM Hunedoara va ataca decizia Tribunalului Hunedoara la Curtea de Apel Alba Iulia, însă victoria de etapă a ONG-iștilor în fața autorităților reprezintă pentru ei o încurajare să nu se dea bătuți: “Am avut mari emoții în așteptarea deciziei de azi a Tribunalului Hunedoara, tocmai pentru că procesul se judecă în gura lupului, că județ mai plin de corupție ca Hunedoara, n-am pomenit”, a mai spus Călin Dejeu.

Următorul termen al procesului (pentru anulare) va fi pe 2 septembrie, după terminarea vacanței judecătorești. Una din probele cele mai importante pe care ONG-iștii speră să le prezinte în toamnă este un studiu de impact asupra mediului realizat pe bune, care să demonstreze că documentația prezentată de Abi Automotion este o făcătură. Activiștii de mediu au o problemă în realizarea studiului, după cum a recunoscut și biologul Călin Dejeu: ” Avem finanțare pentru acel studiu care să arate că studiul vechi a fost fals, dar celor care-l realizează le-a fost frică să meargă pe teren din cauza violențelor de acolo”. În ultimele luni, patronul Abi Automotion a recurs la mai multe ameințări și agresiuni asupra activiștilor și jurnaliștilor care au ajuns în zonă, totul culminând cu atacul brutal, din 24 mai 2015.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Primele victorii pentru Râul Alb: Justiția a suspendat avizele constructorului micro-hidrocentralei, în timp ce Univesitatea București l-a suspendat din funcție pe directorul Geoparcului Dinozaurilor

 1. Florin

  Felicitari tuturor celor care s-au luptat pentru ca aceste probleme sa se rezolve,din punctul meu de vedere sunt oameni cu adevarat curajosi,se pare ca doar printr-un efort colectiv de aducere in atentie se pot misca lucrurile in Romania in directia normala.Dar am impresia dupa toate cele intamplate si dupa toate cele citite ca problema cu microhidrocentrala respectiva nu este inca rezolvata pe deplin,nu cred ca acei asa-zisi investitori si acolitii lor se vor opri aici din pacate.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Florin: nici noi :) , începem să ne obișnuim cu faptul că luptele astea sunt pe termen lung

   Reply
 2. tomescu teofan emilian

  Dacă vrem să punem capac la astfel de crime împotriva mediului și umanității trăbă să militam toți pentru scoaterea energiei hidro dă pă lista energiilor regenerabile și apoi pentru eliminarea subvențiilor de orice fel care ,de fapt,duc la asemenea infracțiuni.Energiile,hidro și nucleară nu-s energii blânde cu mediul !

  Reply
 3. Calin

  Din nou observam ca in judetul Hunedoara nu exista presa, ci doar niste apendice mass-media ale mafiei inscaunate institutional care controleaza total judetul. Dupa ce zilele trecute „presa” hunedoreana jubila pentru ca o actiune in echipa (David+Barabas) ar fi obtinut la Bucuresti, de la minister, acordul pentru ignorarea totala, in continuare, a legislatiei de mediu privind Raul Alb, acum, cand avem o decizie reala, in justitie (nu povesti cu adrese pe care nu le-a vazut nimeni), „presa” hunedoreana tace malc. Probabil ca inca nu s-au dezmeticit si urmeaza sa-si adune limbajul de lemn si sa deseneze scenarii cu interventii oculte asupra justitie. Oare nu avem in tara aceasta nicio structura de monitorizare a presei, care sa ia atitudine fata de manipularile sistematice la care sunt supusi cetatenii nevinovati ai acestui judet?

  Reply
  • Adrian

   Exista vreun proiect si pentru radarul betonierelor sau al masinilor incarcate cu agregate minerale?

   In orice caz, pentru radarul padurilor nu stiu daca se poate controla si lemnul incarcat in vagoane, de pilda. In gara Ilia, joi dimineata pe 9 iulie era o garnitura intreaga (cred ca vreo 15 vagoane), e drept ca fara locomotiva.

   Reply
 4. Simona Popescu

  Acest succes nu se datoreaza activitatii anterioare a prof.Mihut din Arges si a UE care, in luna iunie a anului 2015 a declanşat procedurile de infrigement asupra României, pe motiv că politicul din ţara noastră îşi bate joc de ceea ce înseamnă grija faţă de ariile protejate şi de reglementările comunitare în domeniu, aspecte sesizate de prof. Ovidiu Mihut şi de WWF ?

  Reply
 5. Viorel

  De curand ( 27 iulie- 01august 2015 am fost pe Raul Buda si afluentul sau Mircea . Micro-centralele electrice amplasate au ca singur efect un dezastru ecologic . Cei care le-au proiectat , avizat si le administreaza nu pot fi numiti decat criminali ecologici. Frumusetea locurilor a fost distrusa de dragul deturnarii unor fonduri . Pe termen lung aceste proiecte sunt lipsite de orice eficienta economica, iar energia verde invocata ca justificare in cadrul acestor proiecte are un efect cotrar interesului general si probabil fost doar un motiv de imbogatire pentru oameni fara scrupule . Aceste micro-electrocetrale care nu asigura echilibrul ecologic al mediului in care sunt amplasate ar trebui demolate pana nu este prea tarziu !!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *