Romania Curată

PETIȚIE: Istoricii acuză Guvernul că blochează accesul la ”secretele” (de fapt, abuzurile) regimurilor antonescian și comunist

”Este inadmisibil ca în anul 2022 documentele create de regimul comunist să fie și azi menținute sub consemnul „secretului de stat”, deși în 2002 a fost adoptată o Lege privind protecția informațiilor clasificate care interzice clasificarea ca „secret de stat” a informațiilor privind încălcări ale drepturilor fundamentale sau privind ascunderea încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile clasificate, categorii în care intră majoritatea documentelor create de regimul comunist”, arată istoricul Dumitru Lăcătușu, într-un comentariu publicat pe Contributors.

Reacția acestuia vine în contextul în care Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a promovat în circuitul guvernamental un proiect de Hotărâre de Guvern, legat de declasificarea unor informații clasificate, cuprinse în documente ce aparțin Fondului Arhivistic Național, aflate în depozitele Arhivelor Naționale.

Dumitru Lăcătușu, reproșează MAI modul netransparent, care doar mimează dezbaterea și consultarea publică, în care a fost pus în circulație proiectul de HG, dar și probleme majore de fond. Potrivit istoricului, în forma actuală, HG-ul nu face decât să continue consemnele instituite de regimul comunist. ”Majoritatea covârșitoare a indicativelor „secret”, „strict secret” sau „strict secret de importanță deosebită” au fost aplicate abuziv de către structurile statului totalitar, din motive care țineau, în primul rând, de îngrădirea accesului cetățenilor români la informații esențiale. Decizia pe care comunitatea istoricilor și arhiviștilor o așteaptă de la noua Hotărâre de Guvern era ridicarea oricărui consemn impus de regimurile dictatoriale, care s-au succedat în România până în anul 1989, precum și includerea în prevederile acestei hotărâri de guvern și a documentelor deținute încă de creatori și deținători, asupra cărora planează și cel mai mare risc de distrugere. O astfel de decizie este în acord cu legile și valorile pe care România pretinde că se întemeiază și nu îi privește doar pe istorici și arhiviști. Ține în realitate de dreptul fundamental al accesului la informația publică și de necesitatea prezervării tezaurului național documentar”, susține Dumitru Lăcătușu.

Poziția acestuia e susținută și de Dumitru Dobrincu, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași și fost director general al Arhivelor Naționale ale României: ”Ar fi vorba de documente – doar cele cu marcajele secret de serviciu, secret și strict secret, nu și cele cu SSID (strict secret de importanță deosebită) – create până în 1972 sau până în 1989 (nu e prea clară limita temporală). În orice caz, documentele de după această dată, spre exemplu cele privind revoluția/evenimentele din decembrie 1989, mineriadele din 1990 și 1991, par să fie bine protejate”

”Nu cumva să știm cum a fost cu preluarea și gestionarea puterii de către „emanații” postdecembriști. Pare destul de clar că aveam de-a face cu un joc de-a „democrația și transparența” în gestionarea documentelor istorice. În acest joc s-au implicat MAI și structurile sale, dar și câțiva entuziaști care au avut o revelație în legătură cu bunele intenții ale instituțiilor de forță și/sau ale celor controlate de cele dintâi”.

Dumitru Drobrincu, textul integral, aici

La rândul lui, istoricul ieșean, a reclamat modul total netransparent în care a fost elaborat HG-ul: ”Niciun istoric de la Iași nu a fost invitat la acea ședință, niciunul de la Cluj-Napoca, niciunul de la Craiova, niciunul de la Timișoara, niciunul de la Sibiu, niciunul de la Constanța, niciunul de la Suceava, niciunul de la Târgu Mureș, niciunul de la Târgoviște, niciunul de la Galați, niciunul de la Alba Iulia, niciunul de la Oradea. După cum tot la nefăcute se încadrează și faptul că nu au fost invitați nici arhiviști fără funcție de conducere din structurile județene ale ANR. Aceasta este o dovadă suplimentară de superbie, de gândire centralistă și de miopie. Desigur, în ignorarea celor din „provincie” a contat și faptul că tocmai de acolo au pornit criticile la adresa neregulilor legate de gestionarea arhivelor deținute sau supervizate de structurile de informații, abuzurile Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din MAI, pretenția acestei structuri că știe ce ar trebuie să facă arhiviștii și ce ar trebui să cerceteze istoricii”.

Opiniile celor doi istorici sunt împărtășite și de la alți colegi, care au semnat depusă petiția depusă la MAI, pe care o puteți citi, în facsimil, mai jos, și în format pdf, aici.(dacă ești de acord cu ea, semnează la ”comentarii”)

”Din punctul nostru de vedere, singura soluție admisibilă este declasificarea în bloc a tuturor documentelor create până în 1989 de regimurile totalitare antonescian și comunist, indiferent dacă acestea se află sau nu în custodia arhivelor sau sunt încă păstrare de creatori și deținători. Orice altă reglementare reprezintă un simplu reflex totalitar care apropie România de regimurile dictatoriale. Arhivele nu constituie locul în care sunt ascunse documentele emise de stat, așa cum au crezut liderii diverselor regimuri totalitare care s-au succedat în România. Ele sunt instituția publică unde dovezile documentare ale trecutului sunt păstrate și puse în circulația publică, spre aflarea adevărului și informarea cetățenilor români”

Dumitru Lăcătușu, istoric, Centrul de Consultanță Istorică

Textul, integral, al Dumitru Lăcătușu, pe ”Contributors:

Punct de vedere asupra „proiectului de hotărâre a Guvernului privind declasificarea unor informații clasificate, cuprinse în documente ce aparțin Fondului Arhivistic Național, aflate în depozitele Arhivelor Naționale”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “PETIȚIE: Istoricii acuză Guvernul că blochează accesul la ”secretele” (de fapt, abuzurile) regimurilor antonescian și comunist

 1. emil

  Traim in Romania si atrocitatile ne ocupa tot timpul. Regimurile canaliilor Iliescu si Iohannis sunt mult mai criminale pentru populatie dar sunt mascate de aparatul de propaganda al crimei organizate institutionale romanesti.

  Reply
 2. 'ai nu ma-nebuni

  Si cele ale lui ANTONESCU, carevasazica!
  Adeca, acest avorton statal ar avea in clin si in maneca cu avortonul statal „antonescian SI antecedente LEGIONARE?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *