Mihai Goțiu

Știri false, plătite cu zeci de mii de euro din PNRR, la Antena 3, despre Codul Silvic și ministrul ”salvator” Fechet. Cum s-au dat de gol

”Noi modificări ale Codului Silvic, adoptate de Senat | Ce vor putea face românii în orice pădure din țară” este titlul unei știri difuzate de ediția online a postului Antena 3 CNN, încă de pe data de 8 aprilie (luni). O știre care începe cu afirmația ”Senatul a adoptat modificări substanțiale ale Codului Silvic”.

Ei bine, nici pe 8 aprilie, nici pe parcursul întregii săptămâni, Senatul NU a adoptat nicio modificare la Codul Silvic. Asta nu a împiedecat, însă, ca marți, 9 aprilie, dimineața, Capital să publice o știre cu titlul ”Interdicția impusă în toată România. S-a decis luni, 8 Aprilie. Proprietarii vor fi obligați”. Cea mai mare parte a știrii este copy paste după articolul publicat, o zi înainte, pe site-ul Antena 3, chiar dacă este asumată printr-o semnătură redacțională.

”Eroarea” are, la bază, intenția inițială a majorității PSD-PNL de a adopta Codul Silvic în Senat, pe 8 aprilie. Iar între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Antena 3 există contracte de zeci de mii de euro, din PNRR, pentru a promova adoptarea Codului Silvic! Cum ar veni, Antena 3 și-a respectat obligații, doar că Ministerul n-a reușit să mențină ritmul :))) .

Citiți și spuneți și voi dacă e vorba doar de o ”simplă” inadecvare a titlurilor cu conținutul știrilor și (apoi) de o preluare nefericită (deontologic) a celor de la Capital. Păi hai să vedem ”coincidențele”:

1. Ministerul plătește 63.000 de euro pentru campanii de promovare la Antena 3 CNN

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a încheiat, în decembrie 2023, două contracte de promovare cu Antena 3 CNN.

Potrivit site-lui e-licitatie.ro, primul, în valoare de 141.000 de lei (aproximativ 28.000 de euro), a fost pentru „Servicii de organizare a unui eveniment de tip conferință, finanțat din proiectul Reforma sistemului de management și a celui de guvernanță în domeniul forestier prin dezvoltarea unei Strategii forestiere naționale și a legislației subsecvente din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență”.

Cel de-al doilea, în valoare de 175.000 de lei (aproximativ 35.000 de euro), pentru ”Servicii de organizare a unei campanii media, finanțată din proiectul Reforma sistemului de management și a celui de guvernanță în domeniul forestier prin dezvoltarea unei Strategii forestiere naționale și a legislației subsecvente din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență”.

Nota bene: Ați văzut vreo știre la Antena 3 CNN, legată de Codul Silvic, marcată ca fiind publicitară?

via Andrei Ciurcanu, am scris despre primul contract dintre MMAP și Antena 3 încă de la începutul lunii decembrie 2023.

De ce e plătită Antena 3 de Ministerul Mediului. E vorba de păduri. Și e o super-bătaie de joc, pe bani publici, să se raporteze că ”totul e bine”

2. Majoritatea PSD – PNL a stabilit un calendar prin care noul Cod Silvic ar fi urmat să fie adoptat pe 8 aprilie!

În Biroul Permanent al Senatului, de marți, 2 aprilie, proiectul legii noului Cod Silvic a primit termene de adoptare aberante: o zi (3 aprilie), pentru depunerea de amendamente și votul în comisiile de aviz, respectiv 6 zile (8 aprilie), termen pentru raport în Comisiile pentru Mediu, respectiv Ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, ceea ce ar fi dus la posibilitatea votării (adoptării) de către plenul Senatului, în ședința de după-amiază, din aceeași zi.

Luările de poziție ale ONG-urilor și activiștilor de mediu (Greenpeace, WWF, Eco-Civica, Agent Green, Rețeaua Natura 2000, Societatea Academică din România, Declic, platforma pentru Centura Verde etc.) și petițiile cu zeci de mii de semnături (aici, aici și aici), perspectiva unor proteste în stradă pentru păduri (cum s-a mai întâmplat în mai 2015 ori noiembrie 2019), precum și riscul (pentru majoritatea PSD-PNL) capitalizării politice de către USR a revoltei civice (care a preluat și susține cea mai mare parte a amendamentelor societății civile) a dus la renunțarea la planul de adoptare ultra-rapidă (într-o săptămână) a noului Cod Silvic de către Senat (și apoi, cel mai probabil, a unei proceduri similare, ultra-rapide, și la Camera Deputaților).

Marți, 9 aprilie, la o zi DUPĂ difuzarea știrii de către Antena 3 CNN și la câteva ore după preluarea copy-paste de către Capital, a avut loc doar prima ședință comună a comisiilor de raport (Mediu și Ape, păduri, pescuit și fond cinegetic) pe acest subiect. Ședința, la care a participat și ministrul Mediului, Mircea Fechet, și reprezentanții societății civile, a mediului academic și a unei părți a industriei, a fost doar una de discuții de fond. Doar săptămâna viitoare se a trece la discutarea amendamentelor pe fond (și, ținând cont de numărul acestora, dacă dezbaterea e reală, posibil să fie nevoie de mai multe ședințe/săptămâni pentru un vot final pe raport, implicit, pentru un vot în plen). Detalii aici:

Prima săptămână de luptă în Parlament pentru păduri și primele victorii. Sub presiunea civică, ministrul Mediului a promis, oficial, mai multe modificări ale proiectului legii noului Cod Silvic

3. Nu doar titlul știrilor e mincinos și/sau manipulator, ci și conținutul. Ce se mai scrie în știrea Antena 3:

”De asemenea, un aspect important este că drumurile fără striere vor fi supravegheate video și se vor introduce inclusiv sancțiunile penale. Mai mult decât atât, urmează să fie introduse măsuri privind confiscarea materialului lemnos, precum și a mijlocului de transport utilizat.

Un alt aspect important este faptul că, de acum înainte, va fi permis accesul românilor cu bicicleta sau mersul pe jos în orice pădure din țară”.

În fapt:

Falsul informatic (legat, în special, de introducerea de fotografii după fotografii ori cu totul alte fotografii, nu ale încărcăturii reale), care a figurat ca infracțiune în varianta inițială a proiectului legislativ pus în consultare publică anul trecut, a fost eliminat din forma adoptată de Guvern și trimisă la Parlament.

Confiscarea materialului lemnos și, mai ales, sancționarea penală și confiscarea mijloacelor de transport ilegal a materialului lemnos EXISTĂ în Codul Silvic în vigoare (încă). Prima măsură încă din 2015, iar cea de a doua, din 2020. Cea din urmă a fost eliminată însă din proiectul legislativ chiar de Guvernul din care face parte și ministrul Mircea Fechet, motiv pentru care societatea civilă s-a revoltat și s-a mobilizat.

În fine, în proiectul legislativ adoptat de Guvern, este prevăzut accesul pe jos, respectiv cu bicicleta, însă supus unor condiții absurde, imposibil de realizat în practică.

Concluzii

Nu, Senatul NU a adoptat noul Cod Silvic pe data de 8 aprilie, așa cum se pretinde la Antena 3 CNN și multiplicatorii ei și așa cum s-a intenționat inițial. Nici măcar toate avizele (oricum, pur consultative și fără amendamente) nu s-au dat pe data de 8 aprilie, cum se pretinde în știrea Antena 3 CNN. Trei dintre comisiile de aviz s-au pronunțat doar o zi mai târziu, pe 9 aprilie (vezi aici).

Ar fi de dorit incriminarea falsului informatic în SUMAL 2.0, reintroducerea confiscării camioanelor hoților de lemne ori accesul liber în scop recreativ în pădure, pe jos ori cu bicicleta, în mod real. Dar acestea sunt încă departe de a fi adoptate, fiind doar în stadiul de amendamente la forma adoptată de Guvern și trimisă la Parlament. Dacă ar fi fost atât de influent, precum pretind, acum, știrile plătite de Ministerul Mediului din PNRR, ministrul Mircea Fechet ar fi trebuit să impună amendamentele într-o formă eficientă încă din faza adoptării proiectului legii de către Guvern!

Acum, singura speranță reală e menținerea presiunii publice asupra parlamentarilor și, în special, a celor care dețin majoritatea în Parlament.

Peste 15.000 de semnături, după prima zi, pe petiția lansată de România Curată și Declic pentru confiscarea camioanelor hoților de lemne. SEMNEAZĂ ȘI TU!

citește pe România Curată:

Antidemocrația slovacă versus cea românească. Și ”autodenunțul” lui Fechet

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *