Alina Mungiu-Pippidi

Pe cine sa votati la europarlamentare

Acum 25 de ani, Ungaria deschidea granița cu Austria, excedată de refugiații- mulți dintre ei din România – care umpluseră lagăre improvizate, refuzînd să se întoarcă acasă. Această decizie a deschis supapa prin care întregul sistem comunist avea să se prăbușească în cîteva luni, prin marele efect al demonstrației: lumea a dat năvală să treacă în Vest și invers nu s-a stabilit nimeni. Ultimii naivi din Occident, gen Bertold Brecht, veniseră cam înaintea revoluției ungare din 1956 la care s-au cam lămurit că și comunismul era imperialist. În vara anului 1989, François Mitterand îi scria lui Helmut Kohl să se grăbească cu unificarea europeană pentru că se temea în mod explicit că o dezintegrare a Estului va încurca aceste planuri. În Țările Baltice, Ucraina și Moldova oamenii demonstrau pentru a-și revendica limbile naționale în număr mare- un politolog american a pus cap la cap numărul celor care au ieșit în stradă la Riga, Kiev sau Chișinău și au fost peste zece milioane- nu e de mirare că sistemul, lovit și economic cît mai ales identitar, de toate aceste națiuni care nu mai voiau în marea patrie sovietică, nu a mai rezistat nici un an. Azi frontiere Europei – disputată- e pe Nipru, UE a ajuns la 28 de țări plus coada celor din Balcani care vor să intre, în vreme ce URSS a explodat și Rusia mai are doar Belarus și țările pe care le invadează.

Alegerile pentru Uniunea Europeană ar fi trebuit să fie un mare prilej să ne bucurăm de ce am realizat, cu toată agresiunea Rusiei care ne strică sărbătorirea celor 25 de ani (eu îi sărbătoresc săptămîna asta la Varșovia, țara cu meritul cel mai mare, în panelul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare BERD). Da, a meritat să ne împroaște România Mare douăzeci de ani cu rahat, să ne tîrască prin tribunale Stănoiu, Talpeș și compania, să îl sfidăm public pe Iliescu, să atacăm noi statul în tot felul de instanțe interne și internaționale, să scriem rapoarte pentru Consiliul Europei, Comisie, Freedom House, OSCE și cui i-a mai păsat de noi, să tragem țara spre Europa- altfel eram azi ca Ucraina. Și vorba aceea, nu am impresia că mare parte din oamenii de acolo merită mai puțin să fie în Europa decît majoritatea de la noi. Deci în loc să ne înjurăm și să ne amenințăm cu pușcăria, cum văd că a ajuns practica politică dîmbovițeană, mai bine ne-am bucura și am face mai mult din ce avem. Nu putem însă, că e campanie electorală, și în cap cu președintele și premierul  sîntem prinși în acuze reciproce de fascism, putinism și comunism- ce să mai vorbim.

Există raționalități, paralele dar complementare pentru care merită să votați, interne și externe. Încep cu cele din urmă. Situația din Ucraina necesită o Europă unită în fața Rusiei, nu neapărat belicoasă, dar fermă, pe care rușii să nu o poată diviza. Unitatea politicii externe europene e un deziderat de multă vreme și nu o poți cere cînd ai nevoie de ea dacă nu ai contribuit cu nimic, dimpotrivă. Avem nevoie de europarlamentari care în mod consistent și unificat să promoveze o asemenea politică și să rupă cu indivdualismul de primadonă a lui Traian Băsescu, care nu o dată (Kosovo) a împiedicat să se ajungă la o poziție comună europeană și care a sabotat leadershipul regional al Poloniei, deși și fără el pe noi nu ne urmează nimeni. E o pierdere că nici Severin (corupt) nici Geoană nu merg în Parlamentul european, că așa stăm de prost că nu avem pe altcineva cu relații și anvergură pe externe.

A doua raționalitate e internă. Alegătorii trebuie să ceară mai hotărît acestui grup de candidați să ceară și să facă ei înșiși ce pot pentru maximizarea performanței noastre europene,  că dacă măcar trei din ei ar fi capabili să discute informat și constructiv în vreun talk show despre cît cîștigăm și cît pierdem din integrarea în UE și cum să facem să fie altfel am sta chiar bine. Numai că nu stăm, sau nu ar fi trebuit să compileze SAR pentru prima oară răspunsul la întrebarea asta în martie, fără ca puterea sau opoziția să se fi arătat capabile. 

Miza pentru partidele din România este oricum mare, deci dacă simpatizați cu vreun partid ieșiți din casă pe 25 mai, că au nevoie de votul dvs. PSD are un președinte tînăr, care se joacă de-a Dr. Jekyll și Mr. Hyde de vreo doi ani. Partea dr. Hyde are distrugerea avocatului poporului ca instituție independentă, revenirea în forță la o guvernare prin ordonanțe, fără consultări, upgradarea lui Voiculescu ca aliat liberal taman cînd stătea să cadă pe tomberon. Pe partea Dr. Jekyll avem miniștri tineri la finanțe, fonduri europene, buget și energie, care sînt tehnocrați și buni. Anul trecut a fost un an bun, sîntem niște proști că strigăm noi că nu cînd Financial Times zice că da. Nu sînt convinsă de candidatura Ponta la președinție, și o să revin la asta mai pe larg, dar votanții PSD nu prea au de ales, schimbările la vîrful PSD riscă să fie spre Mr. Hyde full time în viitorul imediat. Cine e de centru stînga să voteze pentru un partid în care baronii sînt eliminați în favoarea unei generații noi și să dea glas acesti speranțe, că acum nu auzim nimic.

Miza e foarte mare și la liberali, poate cea mai mare, cerînd maximă mobilizare din partea publicului liberal. Riscul nu e doar pentru Crin Anonescu, bun orator și prost strateg, ci pentru partid, că opțiunea Tăriceanu pregătită de PSD ar fi de facto sfîrșitul autonomiei acestui partid. Partid colegial, liberalii nu au reușit să-și elimine corupții, a trebuit să o facă justiția (m-am rugat și de dnii Tăriceanu și Antonescu cu minim succes, trebuie să spun că și PSD a fost mai receptiv ca ei). Cînd Antonescu a mai luat frîiele în mînă, perversitatea dușmanilor a jucat contra lui, ca în cazurile Diaconu și Silaghi. Din greșeală în greșeală, nu știu dacă victoria finală se ițește pe undeva, deci liberalii au mare nevoie de sprijin, că Antonescu candidat prezidențial e o opțiune mai bună ca altele, nu e omul nici unui serviciu secret și asta e mare lucru la noi, anturajul lui imediat e rezonabil ca integritate (nu mă refer aici la capacitatea lor tactică, iar infractorii care au vrut să falsifice liste nu erau oamenii lui, ci ăia umăriți de DNA). Principalul lor om de calitate este însă candidatul de la Bruxelles, Guy Verhofstadt, care e mai bine și decît candidatul socialist, și decît cel popular de departe (Hotnews a avut buna idee de a da programele aici), desigur însă, fără șansa reală să se aleagă. Dar în materie de sancțiuni rusești și viziune a pieței unice liberalii europeni sînt cei mai bine, și cum nu se vor alege ei tot dna Merkel, și nu Bruxellesul, va continua să dea telefoane lui Putin.

Finalmente, miza e foarte mare și pentru PDL. La capitolul ”nu prea merită” să nu uităm pe zecile de indivizi puși de comisia Macovei pe lista neagră și care nu au fost eliminați, sînt tot acolo. La capitolul ”să ne mai gîndim o dată” reamintesc marea butadă a lui Brucan din 1990, cînd eram cu spatele la zid: democrația în România începe cu democrația în Front. În multe zone din țară singura alternativă reală la oamenii PSD sînt cei ai PDL- în mare măsură ei se confundă, provenind toți din fostul FSN dar numai cine nu a fost prin circumscripții rurale în 1996 ca
mine nu pricepe că fără competiția asta între ei democrația noastră nu decola încă zece ani. PDL are o sarcină ingrată în niște alegeri în care șeful statului i-a scindat doar pentru că nu au votat cu favorita, și îi beștelește zilnic fără ca ei să aibă curajul să facă la fel.

Strategi la fel de slabi ca PNL, că și un maidanez cu un singur ochi vede că Blaga e mult mai bun ca Predoiu la orice apariție televizată, au nevoie din greu de votul alegătorilor portocalii, ce a mai rămas din ei, și sînt totuși mai buni scăpați de Udrea, Pinalti si familia extinsă în general. Viitorul lor e cu PNL, și viceversa.

PMP reșește să fie alegerea imorală odată cu PP-ul lui Diaconescu alegerile astea. Nu pentru băieții rămași pe lista unde EBA a fost retrasă în ultima clipă (revin), nu pentru pozele pe plajă cu Elena și Traian, sau afișul cu Preda și Teo B încolonați în spatele Elenei Udrea. Nu. Nu pentru astea e PMP o opțiune imorală, ci pentru că pe față și profitînd de slăbiciunea autorităților noastre electorale PMP folosește resursele primarilor PDL, care nu își dau demisia din fostul lor partid (situație în care legea ar organiza noi alegeri locale pentru posturile lor) dar activează deja în cel nou pe blat (PMP), ca să scape de legea traseismului (la ce servesc interzicerile în țări în care infractorul e hotărît, justiția slabă și presiunea opiniei publice zero- la nimic). În această situație nu sînt doar dnii Falcă și Pinalti, dar și Emil Boc, pe care l-aș fi crezut mai bun de atît.

Listele cu candidați sînt curățele, în orice caz prin comparație cu alegerile parlamentare. Singurul borfaș condamnat e Dan Diaconescu. Romania curată a pus pe lista neagră niște oameni investigați de ANI, dar numai ca să regret după aceea, cînd a plouat cu dovezi că liberalii cel puțin cîștigă pe bandă rulantă procese cu ANI. Nu doar Diaconu, dar și Silaghi, Mihalache, Iohannis- devine imposibil să mai folosești acest criteriu și pe viitor numai sentințele definitive ale justiției vor mai fi luate în considerare. În continuare eu consider că publicul trebuie să știe cum stau candidații oricum, enunțînd aceste rezerve. Ca atare îmi fac datoria să spun că Teodor Stolojan nu (mai) are nici o problemă cu ANI (clarificat), că Eduard Hellvig încă are (la ultima instanță), că Adina Vălean și MRU (prin soție) au avut niște bani de consultanță prin conturi (mulți- în jur de o sută de mii de euro) care mai bine nu ar fi fost acolo, că nu sînt clare serviciile pentru care au fost căpătați, că Dan Nica e menționat în dosarul Eriksson și fregatele lui Ioan Mircea Pașcu au fost îngropate, nu clarificate, dar la nici unul dintre cei numiți nu există vreo investigație oficială în curs care să se poate finaliza vreodată cu decizia că au făcut ceva ilegal. E bine să știți, dar nu se pot compara cu cazuri de la precedentele alegeri, gen Fenechiu, Solomon, Cosma, etc. Mai avem oameni cu decizii negative CNCD (cînd deschid gura iese la iveală rasismul din ei, gen Teodor Baconschi, ciudat companion penru veteranul VC Tudor, aflat în aceeași situație), asemenea sancțiune atrage automat lista neagră, că acesta e parlemntul european, ne civilizăm. Bașca vreo trei traseiști printre candidații eligilibili, cel mai notoriu Cristi Preda care mai face și discuții că nu ar fi, deși asta e definiția traseismului, ca mai mult de o dată să schimbi partidul politic în căutare de funcție sau alt avantaj, găsesc chiar tare după ce accepți o poziție a unui partid (PNL, în cazul lui, unde activa demult), și după ce ți se termină mandatul, să nu mai recunoști nici că ai avut de a face cu partidul respectiv, și să fii apoi prim vicepreședinte în altul (PDL) sub un președinte (Blaga) de care după aia te lepezi ca fiind fesenist (o fi, dar era și cînd erai sub el) ca să navighezi spre al treilea. Din păcate caracterul în sine nu e criteriu pentru lista neagră, sau competiția era net cîștigată de PMP, unde ultima intrare, micul Siegfried Mureșan la precedentele europarlamentare a avut enormul tupeu să mă sune să mă felicite pentru atitudine chiar din sediul PDL sau de pe acolo- după aceea a trebăluit devotat pe la campania EBEI, căreia Cristi Preda îi scria discursurile- ce să zic,  adevărată școală de caractere la Albă ca Zăpada asta așa că luați de-i votați.

Fără să fie murdare, listele nu sînt nici cine știe ce, că ideea că moare cineva să le voteze pe alde Corina sau Norica e greu de susținut. Sau chiar Monica Macovei, care își face sieși rău prin declarații violente în care amestecă excesiv politica cu pușcăria.  Cum o cunosc însă bine aș vrea să sugerez alegătorilor să o judece după fapte, nu vorbe, ei și lui Daniel Morar le datorăm curățenia imparțială la vîrf, Băsescu își face un mare merit că i-a lăsat, dar cunoscîndu-i pe amîndoi vă spun că nu avea cum să nu-i lase odată ce i-a pus, nu sînt genul care cer aprobare. Dar vă rog comparați ce a făcut ea pentru buna guvernare cu ce a făcut dl. Preda, și alegeți pe cine face lucruri bune chiar dacă se pune într-o lumină nefavorabilă, nu invers.

Desigur însă nu nici una din acest alternative nu e ce doresc tinerii care toamna trecută au ieșit în stradă, și care nu au reușit să propună un candidat de al lor, pentru să sînt mai ales creaturi apolitice, suspicioase față de lideri și încă incapabile de o asociere mai temeinică. Acești votanți au opțiuni verzi pe masă sau excentrice, care pot funcționa ca un vot de protest, pot vota cu Radu Moraru, sau Corina Ungureanu, sau alți independenți. Grupul verde de la Bruxelles e printre cele mai simpatice.

Scorul la alegerile europarlamentare s-ar putea să fie o surpriză, dat fiind că toate sondajele au ajuns nu doar de casă, cum erau adesea, ci mînărite fără nici o jenă. Ca și prăbușirea limbajului politic, contrafacerea opiniei publice nu a atins niciodată trepte mai penibile după 1989. Amîndouă sînt practicate nu doar de ambele tabere, dar și denunțate la fel. Greu să aibă vreo speranță o societate în care fiecare vede doar insultele și minciunile celorlalți, deși ale lor sînt la fel de dese și de strigătoare la cer. Dar acest articol e un sincer îndemn la vot din partea cuiva care nu va vota în România, deci uitați-vă la ce se întîmplă în Ucraina și nu forfetați ocazia pe care cu destule sacrificii v-au creat-o oamenii care au pus umărul ca să aveți azi dreptul să votați în alegeri europene.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “Pe cine sa votati la europarlamentare

 1. Emil

  Nu era mai echidistant să spuneți „Crin Antonescu (prin soț) și MRU (prin soție) au avut niște bani de consultanță prin conturi…”, în loc de „Adina Vălean și MRU (prin soție) au avut niște bani de consultanță prin conturi”? Întreb și eu, imparțial ca tot românul.

  Reply
 2. Chris

  Pai de ce, MRU candideaza si Antonescu nu, articolul e perfect corect, o sa fie vorba de Antonescu la prezidentiale, nu acum

  Reply
 3. taunul77

  Am sa ma duc la vot dar nu am sa votez pe nimeni. Voi desena cu un pix un patrat suplimentar pe buletinul de vot, in interiorul caruia voi scrie: „Niciun partid, niciun candidat” si voi aplica stampila. Fac asta pentru ca nu am incredere in vreun partid sau in vreun independent. Cei care par onorabili nu au forta de a face ceva semnificativ pentru tara, iar cei care au posibilitatea sa faca ceva sunt adevarati gangsteri ce profita de guvernare. Iar voturi negative – il votez pe x ca sa nu iasa y, desi x in sine nu-mi inspira incredere – nu mai acord.

  Reply
 4. alinaMP

  Eu am de ales intre verzi (foarte draguzti, pe anticoruptie cei mai buni in Parl European ca grup, lucram impreuna), liberali (seful de cabinet al lui Alex Graf Lambsdorff e fost student de al meu, si el e ff bine…) si crestin-democrati. Probabil ca o sa o votez pe dna Merkel ca sa aratam Rusiei ca sintem strins uniti in jurul liderului. Astept sugestii/

  Reply
 5. man diesel

  am ramas uimit cat de anti-Putin sunt verzii (multi au vizitat Maidanul), mult mai directi si pe fatza decat Merkel (iar CSU, aripa populista din Bavaria, chiar are simpatizanti Putin – macar daca ia din voturile euroscepticilor AfD).
  altfel as fi mers pe mana wahl-o-mat-ului (cu piratii)

  Reply
 6. Virgil Iordache

  Mi se pare potrivit sa indemne o persoana publica din societatea civila oamenii sa voteze si mi se pare nepotrivit sa indemne pe cine sa voteze si pe cine nu.

  Legat de PSD oare singurul om tanar valoros acolo sa fie domnul Ponta? Chiar nu se poate gasi si altcineva? Problema dansului cu plagiatul il face nefrecventabil pentru oricine a inteles ce a facut.

  Reply
 7. Daniela Zamfir

  Rusia stie deja ca liberalii si crestin -democratii sunt strans uniti in jurul Germaniei , liderul UE, dar nu este sigur ca liderul nu isi va da mana cu Rusia peste capul nostru si noi vom ramane pacaliti si cu „banii” luati. Si daca va trebui sa trecem din nou Prutul la ordin ?

  Reply
 8. Costea

  Dle Iordache, unde vezi dta in textul asta ca e careva indemnat sa voteze cu Ponta, eu vad doar un indemn sa voteze lumea cu dna Macovei, e adevarat ca sint deschise mai multe alternative, dar asa si trebuie, ca si noi, cei de pe forum, sintem unii mai la dreapta, altii mai la stinga

  Reply
 9. alinaMP

  @dna Zamfir- UE a anticipat semnarea tratatului cu Moldova, acordul de asociere se semneaza in citeva saptamini, deci sa nu fim paranoici, nu au fost vinduti la rusi. numai sa avem noi cu ce sustine acordul. in ce priveste Romania, non-issue cu Rusia altul decit Moldova

  Reply
 10. Laur

  Greu de crezut ca un roman ( o romanca, in acest caz) poate scrie asa de detasat, de echilibrat, de obiectiv. Politica o fi cum e, dar cit exista oameni ca dvs eu mai am speranta.

  Reply
 11. cami

  Perfect echilibrat articolul si, intamplator sau nu, imi regasesc propriile pareri in acesta analiza.
  Trebuie sa remarcam ca din oferta electorala de la noi lipsesc extremistii si euroscepticii ceea ce poate explica un anume absenteism.
  Altfel, daca nu se includ in aceasta categorie, pot veni la vot cu incredere pentru a contrabalansa votul inconstient sau stimulat de micii sau marii baroni din bugetul public

  Reply
 12. florin

  dupa lecturarea articolului scris de d-voastra, am hotarat sa votez cu oricine, numai cu psd nu..sau cum le zice acum: usd..si la europarlamentare si la alegerile prezidentiale..

  Reply
 13. luciana

  @Joe, poate le citesti inainte sa sa scrii? Sau nu iese Crin Antoescu destul de bine?

  Reply
 14. Moldoveanu

  Cel mai bine, din orice punct de vedere iese Monica Macovei, asa ca voi fi obligat sa votez PDL, desi partidul ca atare nu ma prea atrage. As fi stat acasa, dar daca ziceti dvs, ma duc!

  Reply
 15. Georgeta Naum

  Strangeti din dinti si VOTATI!!!!Au murit prea multi (si mai mor)pentru a putea sa ne exercitam un DREPT care ni se cuvine !Plaja e destul de larga,pentru TOATE preferintele;daca nu va conving orientarile politice traditionale votati cu independentii,numai sa votati!Romanii au nevoie de o infuzie de PERSEVERENTA,de TENACITATE,de INCAPATANARE…uitati-va la polonezi…la ei de ce se poate?O fi din cauza ca sunt catolici?!?…

  Reply
 16. dorin valeriu

  Magbific ! Competent, complet, impartial. Munca de calitate pe care putini. la noi, o puteau face Felicitari !

  Reply
 17. dddd

  Mai bine traseist ca Preda decat o inghititoare de broaste ca macovei. Daca Preda a plecat pentru avantaj, Macovei a ramas sa fie batjocorita si folosita tot pt un avantaj. Diferenta dintre ei este ca Preda macar are tupeul sa riste in timp ce Macovei pt o functie si-a uitat si principii si tot. Mi-e jena de Macovei asa ca voi vota PMP

  Reply
 18. Andrei

  In multe tari europene sunt si un test de soliditate al guvernului. In Italia sunt asteptate pentru eventuale alegeri anticipate. La noi temele europene lipsesc cu desavarsire in dezbateri, chiar daca se poate scoate in fata apatia grupului socialist in sustinerea Moldovei ( si corelata cu politica de strut a guvernului) si atitudinea liderlui controversat asupra Crimeei. La noi oricine nu e condus de Duicu e ok.

  Reply
 19. Maria

  Am sa votez singura lista de cetateni care este pe lista PER-ului , avand in vedere ca avut curajul Radu Moraru sa-i critice pe toti care au furat indiferent de culoarea politica a facut nenumeroase dezvaluiri pe care insa nu le-a bagat in seama nici o institutie actuala a statului , le doresc succes celor de pe lista si noi toti din famile vom vota PER-ul.

  Reply
 20. Costin

  Citind articolul am avut surpriza sa constat ca d-na AMP a incercat sa fie cat mai obiectiva dar mie mi se pare ca este cu un dinte impotriva PMP. De aici critica apasata la adresa lui Preda si Muresan, mult mai detaliata decat la adresa celorlalti. Si dca d-na AMP tot a adus vorba de spusele lui Brucan, de ce nu-i acorda nici o circumstanta atenuanta lui Preda fiindca daca a criticat conducerea PDL nu inseamna ca n-ar fi avut si motive si eventual dreptate. In ceea ce o priveste pe d-na Macovei, am sa spun ca este singura care a performat la nivelul PE, dintre toti europarlamentarii nostri.
  N-am vazut insa nici o referire la adresa lui catalin ivan, „marea speranta alba” a psd-ului, pe care chiar colegii lui de partid il critica. Dupa cum n-am vazut nici o referire la adresa d-nei Abramburica Andronescu, cea care are marele „merit” ca a ingropat definitiv dosarul lui Ponta cu Curtea penala internationala, fiind si ea acuzata in presa internationala de practici anti academice(recte plagiat).
  Raman de asemenea intrigat ca d-na AMP isi exprima regretul ca un Severin nu mai candideaza pentru PE, asta dupa ce a fost prins cu „rata in gura”.

  Reply
 21. alcade

  @Costin, articolul e chiar impartiale. Cine e de vina ca nu mai exista alti oameni de profil extern ca severin si geoana? Si cine decit Romania curata a organizat debarcarea lui Severin? O mica reverenta cind te adresezi unor oameni cu istoria dnei AMP…

  Reply
 22. Costin

  @ alcade

  Eu mi-am spus parerea mea. Tu o ai pe a ta. Pe mine nu ma deranjeaza ca ai alta parere. Nu stiu cata importanta a avut AMP in problema debarcarii lui Severin, fiindca dansa nu este un factor de influenta la nivelul PE, dar ar fi fost contraproductiv sa fi tacut. Mi-aduc aminte de campania dusa pe blogul lui Nastase impotriva celor care il blamau pe Severin si motivau greseala lui printr-o conspiratie pusa la cale de colegii din PSE. Nu poti opera cu doua cantare diferite, adica unii pot fi scuzati chiar daca mai calca in strachini, pe cand altii nu beneficiaza de circumstante atenuante.
  In alta ordine de idei, din tot ce am scris crezi ca problema cu Severin e cea mai stringenta? Nimic despre ivan si andronescu? Severin chiar nu merita sa ne reprezinte in PE dupa tupeul de a nu demisiona, asa cum au facut austriacul si slovenul, aflati in aceeasi situatie. De dragul celor 100 de mii de euro /an, Sevein a preferat sa fie un paria, trimis in fundul salii si aneantizat ca europarlamentar. A mai auzit cineva despre vreo contributie a lui Severin in plenul PE sau prin comisii dupa derularea anchetei? Ipostaza asta
  in care s-a complacut Severin, dupa opinia ta, reprezinta o proba de demnitate sau de slugarnicie abjecta?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *