Alina Mungiu-Pippidi

Pe care il eutanasiem primul?

De ce, în chiar zilele în care DIICOT merge după doi miniștri- Videanu și Vosganian- acuzați că au favorizat o firmă privată în detrimentul avuției publice, ducînd la sapă de lemn compania națională de gaze, cîndva mîndria resurselor noastre naționale, miniștrii Barbu, Plumb și Șova au curajul să semneze o propunere legislativă contra avizului ministerului Justiției, pentru care peste un an pot ajunge și ei în pușcărie? Linia de apărare e deja aceeași, că la un nivel așa de înalt decizia în favoarea corupătorului nu se mai cheamă favoare, ci politică de stat, și calea să te ascunzi de justiție este să spui că ai împărțit această decizie cu tot guvernul, cum zice Videanu (și Ponta era ministru!) sau și mai avansat, cum face Ponta, cu tot parlamentul. Ca să fie perfectă crima, mare grijă să fie vot secret cînd dați voi drumul la cianuri în apele patriei și ale vecinilor maghiari pentru aurul de pe tobă pe care îl vom căpăta de la Gold (care va bate recordul Romgaz cum transformi o resursă națională într-o datorie națională, pariem ?). Că dacă votul e public vă notăm unul cîte unul și mai vedem noi la alegerile viitoare, e înțelept Băsescu că a venit cu soluția lui obișnuită, să întrebăm pe toți ăia care nu știu ! Că veni sau nu veni vorba, dacă vă întrebați de ce doar pedelistul Videanu și liberalul Vosganian au băgat-o pe mînecă, iar predecesorul lor pesedist la același minister, care a dat aceleași discounturi direct din buzuranul dvs de plătitor de taxe nu e deranjat de nimeni, răspunsul e simplu, că sub Iliescu și Adrian Năstase procuratura nu era suficient de independentă să înregistreze pe miniștrii guvernului cum pare să se fi petrecut sub Băsescu și guvernul Boc 2, oricîte alte defecte or fi avut ei. Trag doar nădejde că și azi cînd lobbyștii Gold fac vizite pe la dna Plumb și compania pornesc și microfoanele și nu le-o fi retras carismaticul domn Nițu de la promovarea sa în funcție.

Cum se face că resursele naturale ale României sînt de regulă convertite în riscuri pentru populația locală (poluare), costuri pentru populația generală (care acoperă datoriile companiilor de stat) și profit doar pentru alde Dinu Patriciu și specia ? Numai javrele’s de vină. Cred că avem în privința asta un consens, deși poate javre diferite în minte. De asta, acum mai bine de un an, în timpul precedentelor manifestări de la Universitate, cînd se scursese vorba că s-au găsit gaze prin platoul Mării Negre am cerut, prin Carta albă a bunei guvernări, semnată de societatea civilă cu dnii Ponta și Antonescu, pe atunci în opoziție, ca veniturile din asemenea exploatări să meargă într-un fond de investiții ca acela faimos din Norvegia, din care să plătim pensii pe viitor, că déjà nu mai avem din ce. Ca și promisiunea de a nu permite folosirea cianurilor, și asta e încălcată pe față de actuala putere, care are o dată în plus, cum au avut-o și Năstase și Videanu, iluzia impunității.

Dacă procuratura nu s-a interesat de avizul de mediu pentru Roșia Montană și cum de trec prin guvern proiecte la care Ministerul Justiției formulează asemenea rezerve e fiindcă e foarte ocupată. Anchetează din greu, la nici douășpe ore după comiterea faptei, pe coordonatorii de la asociațiile pentru Supravegherea si Protectia Animalelor și audiază martorii la tragicul incident în care un copil de patru ani a fost mușcat de zeci de ori de niște cîini comunitari, fratele lui de șase fugind la bunica (care era la o distanță, să înțelegem, bunicică). Dacă eram în Occident, la ora asta protecția socială lua déjà din îngrijirea acestei familii pe copilul rămas, că un copil de șase ani nu e calificat să aibă grijă de unul de patru, deci a fost la mijloc o neglijentă criminală, iar martorii făceau zile de lucru comunitar cu condamnare că au stat și s-au uitat, că zeci de mușcături iau ceva vreme, și orice trecător normal sau om aflat la fereastră intervenea, nu stătea să se uite și pe urmă se ducea să povestească la poliție. Desigur, și aceștia au circumstanțe atenuante, cum ar fi : de ce să aibă copiii părinți care să aibă grijă de ei cînd șeful statului le-a zis să se ducă prin Occident să nu ne greveze aici sistemele sociale, de ce ar fi bunicii, îndoiți de vieți prăpădite, mai competenți ca părinții înșiși, de ce ar fi prompte serviciile noastre sociale, infect plătite și demoralizate de discursurile despre faptul că orice asistență socială e de un stîngism criminal, și de ce să se bage cineva riscînd să i se rupă pantalonii cînd poporul nostru prin fiecare membru al său a supraviețuit atîția ani exact că nu s-a băgat, a stat și s-a uitat cum pică pe alții ? Și cum nu putem rezolva nimic din cele de mai sus, că ar însemna să ne luptăm cu psihologia și istoria masei noastre de popor, e mai simplu să eutanasiem toți cîinii, nu văd de ce ne-am opri acum cînd ne-am pornit să dăm legi care fac excepție de la toate legile, ba chiar și de la deciziile tribunalelor, pe motiv că (cum plastic spune motivația proiectului cianură, aceea respinsă de Ministerul Justiției pe motivul că un contract nu e lege, iar modificarea legii nu e constituțională) procesul de autorizare (cel care trebuie să ne ferească de riscuri) e grevat de „exces de reglementări, care generează un cadru normativ birocratic, necoerent şi necorelat cu nevoile de dezvoltare a afacerilor“. Cred că vă e clar că această lege a guvernului Ponta a fost scrisă direct de beneficiarii ei privați.

Noroc cu șeful statului că a sărit în sprijinul guvernului, demascînd maidanezii în direct și la o oră de vîrf și dînd o nesperată mînă de ajutor presei care trăiește din banii de publicitate ai GOLD, practic sifonați de la fraierii planetari care au investit în această afacere fiind ani de zile mințiți că sînt luate toate avizele. Cum cîinii nu vor intra de bunăvoie în mină să bea cianura destinată peștilor, iată o problemă care ne va lua ceva vreme ! De consolarea ghinionistei familii se ocupă între timp Mircea Sandu (altul care te întrebi cum de mai e liber), care a găsit o soluție, trei bilete gratuite la partida România – Ungaria. Îmi vin în minte și alte rezolvări, de exemplu am putea da mînă liberă la copii să răzbească ei cățeii în confruntare directă- fratele meu mai mic, mutat în București din Moldova noastră mai pașnică și-a petrecut luni de zile ducînd la veterinar animale schilodite de băieții de cartier, ceea ce, desigur, dezvolta și la animale instincte de apărare, sau încercînd în van să-i oprească. O martoră principală e vie și azi, pisoiul lui alb care a trebuit operat de vreo trei ori că băiețeii îi vîrîseră cu sila pietre pe gît, care îi provocau periodic ocluzii intestinale.

Nu putem pune animalele mai presus de oameni, a spus șeful statului. E sigur însă că avem toți aceeași părere care sînt oamenii și care animalele ? Am observat că niște băieți de-ai mei de dreapta, foarte promovați de mine cu ani în urmă –niciodată n-am greșit cu critica, totdeauna cu generozitatea, din păcate- s-au referit la Nicușor Dan și alți manifestanți contra Gold de o ireproșabilă curățenie morală ca ”faună politică”, chiar zilele astea. În schimb Băsescu, Oprescu, Bodu, Greblă, Mircea Sandu și alții ca ei, sentimentali care bocesc în direct de marcați ce sînt, pe toate ecranele fin aurite și cheamă la sacrificarea maidanezilor sînt, nu-i așa, umani. Că om e acela care stabilește el lista cu alții de eutanasiat, și nu invers.

Semnați AICI cererea ca guvernul Ponta să retragă din Parlament proiectul autorizării exploatării cu cianuri de la Roșia Montană.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Pe care il eutanasiem primul?

 1. alex rauta

  pai da, ca noi oamenii le dezvoltam cainilor instincte de aparare, nu le au ei ancestral, mana in mana cu definirea unui teritoriu de aparat. Am semnat petitia dvs. cu Rosia Montana, dar pe problema cainilor va dezaprob total. Pur si simplu, nu au ce cauta in strada 65000 de caini. Daca bucurestenii iubitori de animale nu pot sa-i ia acasa, macar sa plateasca un impozit suplimentar pentru strangerea si adapostirea lor pana la adanci batraneti. Pe strada insa, sunt pericol public si asta nu datorita oamenilor, cu atat mai putin a copiilor.

  Reply
 2. Parvan cristian

  Caini trebuie sa dispara de pe strazi, parcuri cat mai repede.restul este ipocrizie, o data ce nu plangem dupa gaini, porci,OI….si le mancam
  Problema resurselor naturale este mai ampla si trebuie discutata public, atata timp cat noi nu mai prelucram aceste resurse in tara

  Reply
 3. Liviu

  Cu toata intelegerea pentru drama copilului si a familiei, citi au murit calcati de masini numai weekendul trecut? S-a pus cineva pe omorit in masa soferi si pe distrus masini.

  Vreti sa dispara ciine de pe strada. Da, toata lumea vrea, dar nu vreau sa stam sub sub semnul calaului, al omorului in masa.

  Nu s-a rezolva in sute de ani, pentru ca se fura in draci, nu s-a preocupat nimeni, nu a studiat nimeni si vrem in 3 zile, cu urla cu isterie jumatate din presa sa dispara cainii!???

  Felicitari pentru articol. E plin oameni bolnavi in presa, care au avut nevoie de un declic pentru a da drumul la viscere.

  E sinistru ce am vazut zilele astea, incepind cu Basescu si terminind cu Oprescu, trecind prin Lucian Mandruta, Maria Coman, Lucian Davidescu etc

  Reply
 4. adriana

  Pentru că cel mai provincial oraş din România este chiar Capitala, toată media românească (stabilită în Bucureşti), nu vorbeşte de altceva decât de problema pe care nu şi-a rezolvat-o de 2 decenii – maidanezii – chiar dacă alte oraşe nu mai au această problemă, lumea e obligată să se uite ore-n şir la zbaterile goale ale bucureştenilor.
  În timp ce adevărate ştire, care-i afectează pe toţi românii, e scoasă din desfăşurătorul de ştiri al televiziunilor. Merită citit acest editorial, iar cine are urechi desfundate să priceapă, iar cui îi mai pasă de ţara în care trăieşte să facă ceva. Real. Concret. Nu să dea din cap în faţa televizorului.
  Haideţi să ne unim forţele în stradă!
  Haideţi să nu-i lăsăm pe corupţi, pe corporatişti, pe politicieni să distrugă definitiv România. Haideţi să nu-i lăsăm singuri pe tinerii din Piaţa Universităţii.

  Reply
 5. ana

  @alex rauta
  sunt de acord ca nu-i normal sau bine sa existe caini in numar asa mare pe strazi dar nu doar iubitorii de animale trebuie sa se ocupe de asta. adica daca tie nu-ti place gunoiul tu nu platesti salubrizare? la fel si cainii trebuie colectati sterilizati etc. dar asta nu se va face prin administratia de stat pt ca e prea corupta.
  vor incasa bani vor zice ca fac si dreg dar nu se va face nimic.
  La mine in oras s-a oferit un baiat cu un ong pt animale sa ajute gospodarirea comunala la adapostul pt animale sa sterilizeze el cainii fara costuri pt manopera. ghici ce? a fost refuzat. probabil directorul avea vre-o intelegere cu vre-un prieten veterinar. ” Imi faci facturi si impartim banii” deci pana la urma de vina suntem toti cetatenii ca doar vorbim dar implicare 0.

  Reply
 6. Carmen

  Liviu,comentariul tau mi se pare cel mai pertinent…din tot ce am citit in ultimul timp.Nu se poate rezolva peste noapte,ce a fost neglijat ani de zile si nu pot fi de acord cu genocidul cainilor!

  Reply
 7. alex rauta

  @ana, te rog, nu accept treaba asta ca de vina suntem noi, toti cetatenii. Asa e, nu sunt dispus sa adopt un caine comunitar. Poate daca as avea casa cu teren in jur m-as mai gandi. Dar nici nu am lasat de izbeliste vreodata vreun caine de-al meu pe strada, nici nu m-am apucat sa adapostesc pe langa bloc femele gestante si nici nu am aruncat de la fereastra mancare pentru haita care pe urma sa devina teritoriala si agresiva. Si partea asta, cu primarul nu o sa faca niciodata nimic, da-mi voie sa-ti spun ca poate sa lipseasca din conversatie. Depinde de noi sa punem presiune pe el sa-si faca treaba. Apropo, in timp ce noi filozofam despre cum problema cainilor este de nerezolvat, in loc sa cerem actiune de la autoritati, astazi a mai fost muscat un copil de cap pe undeva printr-o comuna.

  Reply
 8. alex rauta

  catre tizul meu: domnule, ce spune Rodica Ciobanu? Ca s-a mutat la curte si a luat cainii din strada! E o solutie perfecta, din punctul meu de vedere, atata timp cat se intampla cu toti cainii din strada. Daca va incalzeste cu ceva sa spuneti ca trebuie luati cainii din strada pentru ca oamenii ii agreseaza, sunt gata sa va acord aceasta satisfactie si sa nu sustin cauzalitatea inversa. Numai sa nu-i mai vad in strada!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *