Alina Mungiu-Pippidi

Patru telenovele politice

Nimeni nu ştia acum o săptămînă că deputatul Boldea era un infractor. Nu era pe lista neagră a nimănui. Cu toate astea, naţiunea întreagă a slobozit un mare suspin de satisfacţie atunci cînd omul şi-a întrerupt safariul, spre uşurarea leilor, şi s-a prezentat la consulatul nostru din Nairobi, hotărît să-şi apere onoarea cu orice preţ. Dramatic, desigur, dar ce va urma nu e sigur, şi nici clar. Fotografia lui oficială, spun ca psiholog care a făcut destule teste pe vremuri, din acelea în care arăţi bolnavilor fotografii alb negru ale unor criminali celebri şi întrebi care îi plac mai mult sau mai puţin, nu dovedeşte nimic.

Eu nu l-aş fi extras pe Boldea din teancul de băieţi ambiţioşi, tunşi milităreşte fiindcă au părul rar şi cu ochelari de agent secret, care au umplut politica noastră mai nou, ca să-l pun deoparte în teancul de persoane cu care ţi-e frică să te întâlneşti noaptea. Dacă e un criminal, e unul complet banal. Dacă se dovedeşte ceva, e mai degrabă că orice recrut de partid e cumsecade până se ceartă cu partidul- după aceea devine imediat un infractor. Evident, ni se spune, era tot timpul, şi probabil aşa e, dar sînt două dileme aici: unul, de ce partidul află întotdeauna aşa târziu, şi doi, ce facem cu cei care rămân în banca lor şi nu se contrazic cu şefii? Presupunem pur şi simplu că despre ei nu s-a aflat? Povestea continuă, cu venirea la aeroport, lacrimile logodnicei, inevitabila denunţare a răzbunării lui Băsescu, şi aşa mai departe.

A doua istorie care ţine afişul nu e mai puţin pasionantă. Ea are în prim plan un self-made man, ca în romanele australiene dinainte de 1940, care a făcut avere colectînd gunoaie şi ridicînd televiziuni, şi a capturat inima publicului însurîndu-se de mai multe ori cu aceeaşi femeie -care periodic îl mai părăsea puţin, pe motivul că îşi culca dulăul nespălat în acelaşi pat cu ei- dar pe care o recucerea cu succes. E vorba, desigur, de Silviu Prigoană, pedelistul ridicat de jos, a cărui firmă colectează gunoiul aruncat de şeful statului în vila lui Ceauşescu din Neptun, aceea cu lacul ridicat desupra nivelului mării, unul din mai multele contracte RA-APPS cu care actualul regim îşi ţine capitaliştii în viaţă. Dnul Prigoană e un parlamentar excelent după standardele IPP; ca şi domnul Boldea, de altfel, nici unul nu e chiulangiu precum Crin Antonescu, amîndoi sînt cu frecvenţă maximă şi producţie legislativă pe măsură.

Citeste continuarea aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Patru telenovele politice

 1. Anonim

  Apropo de Crin, ati vazut cum a uitat de toata telenovela aia ca PNL nu va primi niciodata parlamentari PDL in preajma alegerilor? Justificarea: Frunzaverde nu este traseist, pentru ca e un personaj important!!! Iar asta e suparat ca, pur si simplu, nu a putut sa le dea la apropiatii lui mai multe contracte, il opreau aia de la centru. Pai numai Fluturi si Pinalti sa ia bani de la Udrea?
  Iar cu Boldea e simplu. Omul facea din 2007 prostii, dar procurorii nu l-au deranjat, pt ca domnul deputat a dat bani grei sa intre in Parlament si era protejat.

  Reply
 2. sabau

  Offtopic… Ce parere aveti de infiintarea prin HG unei noi facultati cu limba de predare romana, maghiara, germana… engleza pentru a oferi posibilitatea studentilor maghiari de a face inclusiv practica medicala in limba maghiara? Ministrul Baba spunea ca este doar o solutionare a unei neintelegeri din senatul universitar al UMF Tg. Mures.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *