Natanael Iriciuc

Parlamentarii din Timiș, chemați de elevi să-și dea mâna pentru educație

Odată lansat Raportul alternativ privind starea educației în județul Timiș în anul școlar 2019-2020 , voluntarii Școli curate din județul Timiș au început etapa de advocacy prin care să dialogheze cu autoritățile în vederea conștientizării importanței finanțării la nivel local. Rezultatele raportului sunt foarte triste, iar aceste cifre, care ne arată primăriile care nu alocă burse elevilor, sumele prea mici alocate din bugetele locale pentru destinația ,,bunuri și servicii” sau pentru investiții în școli și chiar acel peste 1 milion de euro care era promis educației de către autoritățile locale în 2019, dar care nu a mai ajuns, ne-au făcut să conștientizăm că activismul în zona educației este esențial în aceste momente pentru a ne asigura că educația este tratată corespunzător de către primarii din județul Timiș!

Cu toții ne-am implicat în Școli curate pentru a schimba ceva în atitudinea primăriilor față de finanțarea educației. După lansarea raportului, am început o serie de întâlniri cu conducerile primăriilor din Timiș pentru a-i convinge să pună educația pe primul loc și să respecte legea! Din păcate, am dat din nou piept cu lipsa totală de receptivitate din partea primăriilor, de aceea nu am putut ajunge la toate primăriile. 

Chiar dacă parlamentarii nu au atribuții directe în obligarea UAT-urilor să adopte anumite HCL-uri sau să aloce fonduri pentru o anumită destinație, am considerat că intervenția acestora va reprezenta un mijloc de presiune în plus pentru primăriile din Timiș. În acest sens, am luat legătura cu un parlamentar de la fiecare dintre partidele care au obținut vreun mandat în Parlamentul României pentru a le cere să se alăture demersurilor realizate de noi și să trimită o adresă către toate primăriile din Timiș, în care să le prezinte importanța burselor, dar și a finanțării corespunzătoare a educației în comunitatea pe care o ,,păstoresc”. 

Am ajuns relativ ușor la un reprezentant de la toate cele 4 partide cu parlamentari, iar rezultatele provocării noastre sunt următoarele: 

  • În urma discuțiile purtate cu cei la USR-PLUS, PNL și AUR au acceptat invitația noastră și au trimis o scrisoare deschisă semnată de deputații și senatorii de la respectivul partid către toate cele 99 de primării din Timiș;
  • Din discuțiile purtate cu cei de la PSD, aceștia ne-au asigurat de tot sprijinul dumnealor în ceea ce privește inițiative legislative, însă referitor la invitația noastră de a trimite către primării o scrisoare deschisă/adresă au subliniat faptul că parlamentarii nu au atribuții în acest sens, în consecință, dacă vor trimite această adresă către primăriile conduse de primarii de la celelalte partide aceștia vor putea fi acuzați de trafic de influență sau de abuz în serviciu! În schimb, în cazul primariilor din partea PSD, le vor prezenta cele transmise de noi. 

După un an în care noi am încercat să convingem autoritățile locale să respecte legea, am observat că aceștia vor acționa doar atunci când este o presiune din partea unei autorități mai importantă (Prefectură, Consiliu Județean, parlamentari, etc.). Este ceva trist, care ar trebui să ne facă înțelegem modul greșit în care se face administrație în România, de aceea noi ne-am conformat și am cerut ajutorul deputaților și senatorilor din Timiș! Da, știm că ei nu se ocupă cu asta! Dar ni se pare perfect normal ca un parlamentar să supravegheze cum privesc primarii educația și să facă tot ce ține de el să schimbe subfinanțarea educației, atât la nivel loca,l cât și la nivel național.

Poate că nu realizăm, dar majoritatea problemelor din zona educației sunt rezultatul subfinanțării, de aceea dacă dorim să ajungem la acea reformă din sistemul de învățământ românesc de care tot pomenim trebuie să învățăm semnificația extrem de sensibilă a implicării, a asumării, a curajului și a exemplului de bună practică!

În această perioadă ne-am întâlnit cu mulți primari și directori de școală, iar fiecare a reacționat diferit! O parte au înțeles unde au greșit, au recunoscut că nu au știut de prevederile legale pentru burse, dând dovadă de asumare și sinceritate! Alții s-au ascuns după scuze, încercând să paseze responsabilitatea celuilalt! Cred că este momentul să înțelegem că trebuie să facem tot ce ține de noi (ca simpli cetățeni, primari, consilieri, parlamentari, ș.a.) să schimbăm ceva în comunitatea noastră!

În final, doresc să le mulțumesc tuturor care au făcut tot ce a ținut de ei, și poate chiar mai mult decât le scrie în fișa postului, în relația cu primăriile și au luptat pentru o finanțare corespunzătoare a educației.

 

Natanael Iriciuc vine din Lugoj și este ambasador Școli curate în județul Timiș. De asemenea, „Naty” este membru al Consiliului elevilor în Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” în care învață și a fost ales ambasador junior în Programul ”Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *