Alina Mungiu-Pippidi

Pagubasi ai banului public, uniti-va!

Nu există stat pe lume, oricît de puternic, care să poată guverna o societate în care comportamentul imoral e foarte răspîndit. Dacă toţi funcţionarii iau mită, cei care trebuie să-i controleze pe funcţionari vor lua mită şi ei. Dacă toată lumea fură la impozite, cei de la fisc vor lua un comision. Statul nu mai este atunci decît o piramidă a unei extracţii paralele cu colectarea de taxe, şi o piramidă cu capul în jos cind e vorba de alocarea de resurse. Cine e la vîrf percepe mult şi îşi alocă şi mai mult. Cine e la bază rezistă prin evaziune sau e pur şi simplu constant furat. Această descriere e un alt fel de a spune că statul nu e al tuturor – unii şi l-au ”privatizat” informal şi îl spoliază.

Cum lupţi cu corupţia într-un asemenea context? Chiar dacă ai avea procurori competenţi şi oneşti, cîţi poţi să ai? În cîte locuri îi poţi trimite, avînd în vedere scara fenomenelor? Nu eşti niciodată sigur în societăţile corupte dacă poliţistul, ca în filmele despre Far West, nu e decît agentul perceptor al bossului. Doar de o persoană eşti sigur: de păgubaş. El nu are interesul să fie furat, dar adesea, fiind cel mai slab, nu face nimic ca să oprească abuzul permanent la care e supus.

Păgubaşul e slab: el e abuzat pentru că e la baza piramidei. Dar păgubaşii sînt mulţi: numai că nu se gîndesc să se unească. România curată vă propune o comunitate a celor care au de pierdut de pe urma spolierii banilor publici. Dacă nu furaţi, ci cimpotrivă, sînteţi furaţi, e momentul să vă uniţi. Dacă îl vezi pe unul că vrea să sară un gard să fure o găină, nu e mai rentabil să îl apuci de pulpană decît să te duci la secţie, să completezi un formular standard, să se facă o expertiză în constatare, şi aşa mai departe? Dar şi mai rentabil e să se organizeze cei de pe strada unde se fură –pensionarul care stă în faţa porţii între zece şi cinci, ştrengarii care se joacă seara şi femeile care ies să spele trotuarul dimineaţa pot cu toţii, pe lîngă ce fac, să fie cu ochii pe găini şi pe cei care sar garduri. Hoţul nu mai vine pe strada unde toţi stau cu ochii pe el. Nu e nevoie de sectorist: toţi, fără mare investiţie de timp, putem face ceva din această muncă de supraveghere, să ne păzim avutul nostru, care e banul public.

Comunitatea României curate este o comunitate de supraveghere publică. Avutul nu e al fiecăruia, ci al nostru, al tuturor, şi dacă fiecare acolo unde e stă cu ochii pe banul public, profităm cu toţii. Fiecare are strada lui: dar toţi împreună avem oraşul şi ţara, şi putem scăpa de sentimentul că ele ne aparţin mai puţin nouă decît hoţilor dacă la rîndul nostru nu mai sîntem cîteva milioane de oameni singuri şi veşnic furaţi, ci un grup unit şi antrenat de cetăţeni care îşi controlează teritoriul.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

29 thoughts on “Pagubasi ai banului public, uniti-va!

 1. Teodora

  Nu credeti ca ati asteptat cam mult pana sa va dati seama de adevarata fata a politicienilor care ne conduc? Cred ca mai intai ar trebui sa se indrepte legea electorala care permite trecerea de la un partid la altul fara a-si pierde mandatul; asta echivaland cu furturile voturilor electoratului. Apoi degeaba este votul uninominal daca partidele nu-i lasa pe asa-zisii uninominali sa voteze. Asta nu-i un furt? Asta nu duce la coruptie?

  Reply
 2. tt

  Buna ziua

  Doua masuri simple in ceea ce priveste procurorii:

  1. Repartizarea cazurilor in mod aleator

  2. Avansarea prin concurs si nu prin detasare.

  Cele 2 puncte nu se aplica decat la judecatori, procurorii au scapat. De aici nup-uri, procurori „la mina sefilor”.

  Ideea generala este simpla: creezi mecanismul si apoi va functiona.

  Ideologia, convingerea -mai greu.

  Sunt lucruri simple de facut care pot deveni parghii de reformare pentru un intreg sistem.

  Multumesc

  Un cititor

  Reply
 3. Flo

  Admirabila pledoaria dvs. Principiul este vechi de cand lumea: „united we stand, divided we fall”.
  Doar ca natia romana a iesit foarte „divided” din perioada comunista, iar acum ne este greu sa ne obisnuim cu reflexele unitatii, cu „apucarea de pulpana” a hotului de gaini.

  …vreau sa cred ca asta e explicatia lipsei de unire a romanilor.

  Reply
 4. adriana

  superba initiativa!imi doresc sa nu fie un balon de sapun!de fapt ce-a mai ramas curat in tara noastra?un petec de padure la care sa nu ajunga smecherii sa-l taie si sa-l vinda, un baragan plin de ciulini ca acu 100 de ani,o copila retardata uitata undeva intr-un satuc cu prea multi batrini si asta este norocul ei sa nu fie abuzata, o mina de adolescenti olimpici care inca mai cred in steaua lor, sute de mii de mame fugite sa ingrijeasca batrinii si copiii altora ca sa aiba o bucata de piine si citiva centimetri de decenta pentru proprii fii?ce-a mai ramas curat, d.na Mungiu? vilele, suv.urile, conturile marilor hoti nedibuiti toate acestea facute in mare parte din banul public, din imensele datorii ale tarii…a ramas curat d.l Nastase si dl Patriciu, va ramine curat, iata acest Robert Negoita care inca nu a ajuns Berlusconi si are deja un harem. va ramine curat Vintu desi in urma vitejiilor sale s-au sinucis citiva oameni in disperarea ca au pierdut totul.ramine curat si neatins aces

  Reply
 5. Vasile Diaconu

  Finalul incoroneaza opera! „un grup unit si antrenat de cetateni care isi controleaza teritoriul”??? Vigilantes? Militii populare? Bande de cartier? Cum sa traduc asta?

  Reply
 6. Vasi

  Apelul la mai multa implicare, la o mai atenta observare a felului in care circula banul public, este, desigur, benefic si, mai ales in conditiile in care multe institutii ale statului sunt blocate, poate contribui la o mai corecta administrare a banului public!
  Initiativa are sanse de reusita in masura in care ea va fi mai intens popularizata, in care numarul de aderenti va fi suficient de mare, iar conducerea va asigura un caracter continuu al activitatii si un ritm adecvat! Nu cred in succesul actiunilor sporadice si necoordonate!
  Fiind, totusi, un inceput, urez viata lunga proiectului „ARC” si cat mai multe rezultate concrete!

  Reply
 7. george

  Romania va deveni mai curata odata cu ajungerea ta in tomberon. Ideea aceasta cu tomberonul mi-a venit uitandu-ma la tine cum arati si amintindu-mi de cea mai blasfemica piesa de teatru scrisa vreodata de catre tine si jucata la Iasi. Nici nu e de mirare faptul ca Iasul se confrunta cu o criza fara precedent de oameni derapati in nefiinta.

  Reply
 8. rizoaicad.arges

  Cu coruptia se poate lupta inteligent si mai eficient folosind ratiunea, decat folosind „ochiul si timpanul”! Daca este posibil, si este, de ce sa nu imunizam pe toti cei supusi tentatiilor, impotriva acestora? Toti cei ce doresc Romania curata, sa vada la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, si sa verifice pe propria lor persoana si familie SOLUTIA care, daca pe ei ii poate opri de la savarsirea RAULUI, atunci ea poate lichida coruptia si aduce renasterea generala a societatii romanesti!

  Reply
 9. alex

  O initiativa laudabila si poate cam tarzie. Complacerea in coruptie e tocmai reactia tardiva a autoritatiilor in aceasta chestiune. Ne complacem pentru ca nu a ajuns cutitul la os inca…oarecum criza economica cred ca a adus avantajul „salubrizarii” morale a spatiului mioritic.Succes!

  Reply
 10. Alina Mungiu-Pippidi

  Multumesc de incurajari. Pentru cei tineri, eu fac asta din 1992, cind am preluat ziarul de investigatie Expres, apoi amd interzis cadourile in TVR in 1997, am facut liste negre in 2004 dupa ce am pus umarul sa trecem FOIA in 2001, etc. Problema e ca intotdeauna au fost putini oameni care au pus umarul. Deci noi ne ocupam de asta demult, ce vrem acum e sa ne dati si voi o mina de ajutor. Chestia e noua pentru multa lume, care asteapta schimbarea de la telvizor. Schimbarea o aducem noi!

  Reply
 11. Florin C

  D-nă Mungiu-Pippidi, vă apreciez (şi admir, pe alocuri), numai că iniţiativa dumneavoastră nu prea are sorţi de izbîndă. Dumneavoastră plecaţi de la premiza (naivă, zic eu), că în România cei răi sînt puţini, iar cei buni sînt mulţi. Dar dacă cei răi sînt de fapt majoritatea, şi doar cel ce nu poate fura nu fură ? În România există o presiune socială de a nu fi mai prost ca altul, dar asta nu în sensul emulării individului de a fi mai bun decît celălalt, ci de a fi mai şmecher. În România, cei ce fură sînt invidiaţi de fapt şi cei mai mulţi ar vrea să fie în locul lor, de aceea, oricît s-ar schimba cei de la conducere, lucrurile nu se schimbă.

  Soluţia, ca de obicei în ţara noastră, nu poate veni decît din afară. Pentru început, altă soluţie decît aducerea de judecători şi funcţionari din afară nu văd. Aceştia ar trebui să aibe între îndatoriri raportarea la organele Uniunii Europene a neregulilor şi ilegalităţilor di

  Reply
 12. mitica

  poporul acesta a demonstrat ca poate produce bunastare cu propriile puteri,de ce asteptam sa vina alti sa ne faca,ca nu vin fara interes personal,ne lipseste un program national de munca,cum era programul pe 5ani comunist,si la treaba cu demnitate si spor la lucru,ar fi cazul sa infintam pe linga curtea constitutionala pe care o respectati (singura?), si o curte economica respectata de toate partidele care sa dea liniile generale economice nationle ,ca e o brambureala in toate programele economice de la partide,vine unu si strica ce a facut celalalt ca la nebuni,si nu se defineste un obiectiv national,nu fcem nimic nici in 100 de ani ,pacat de noi si de copii care vin dupa noi sa -i lasam cersetori,pentru ca se pun interesele personale si politice inaintea celor nationale….cu …RESPECT si DEMNITATE inainte,o zi buna

  Reply
 13. ing Die Nicolae Alexandru

  ASOCIATIA „ROMENI DI PADOVA”
  Alianta pentru o Romanie curata ,poate si trebuie sa devina o forma de „class-action” vis-a-vis de mafia aflata la putere in Romania .
  Trebuie sa auzim si de bine .
  De la Padova
  ing. Die Nicolae Alexandru-Presedintele Asociatiei „Romeni di Padova”

  Reply
 14. viossbos

  Credeti ca pe afara nu se fac afacei cu statul ?Va inselati amarnic;ba da se fac afaceri cu statul si pe bani buni chiar, numai ca,statul nu poate controla in totalitate institutiile care verifica aceste afaceri,iar acestea chiar isi fac treaba.De exemplu:vrei sa faci autostrada in Italia , ok, dai „spaga” sau „bunuri necuvenite” dar te controleaza o suta de alte institutii de control si ai sa decopertezi autostrada de vreo zece ori pana iese ,nu bine, ci foarte bine.Si in Europa mai e o regula :tot ce se face din banul public pentru interese din acestea obscure :gen sprijin campanie electorala,sunt imbracate in niste straie de „frumos”(vezi campania de aducerea banilor negri inapoi in tara,tot in Italia) de contruirea unor poduri „imperios necesare”(vezi Franta)etc;.Sa dea Dumnezeu sa puteti face ceva desi nu cred ca aveti mai mare putere decat „cetateanul”care are cea mai mare putere ca sta in „stampila”pe care o pune la vot.

  Reply
 15. Cornel

  Initiativa este foarte buna numai ca trebuie judecati toti politicienii nu numai astia care sunt acum la guvernare. Cat a fost PSD si PNL la guvernare pana acum nimeni nu a avut aceasta initiativa si s-au dat tunuri nu gluma pe vremea comunistilor. Este incorect sa fie scuturati tot alde Boc, care mai fura si ei dar incomparabil mai putin decat au facut-o ceilalti, iar ceilalti sa fie uitati. Incercati sa fiti echidistanti si sa prezentati tot ce vi se trimite. Cel mai bine este sa cereti clar sa vi se trimita pe mail documente compromitatoare, puneti adresa de mail pe prima pagina cu litere mari. Si faceti public care va sunt sursele de finantare, totul sa fie transparent. Altfel inseamna ca Vantu are si el ceva bani bagati pe aici, vad ca chiar in acest moment Alina Mungiu Pippide este pe Realitatea.

  Reply
 16. Nicu -Piatra -Neamt

  Inima intr-un corp este principalul organ , precum sistemul judiciar intr-o tara care se pretinde ca e democrata.
  Atita timp cit la noi nu exzista JUSTITIE – normal ca nu suntem STAT DEMOCRAT si de DREPT…
  Ce putem face ??? Noi nimic , generatiile urmatoare daca vor putea face ceva…
  Personal ma lupt cu MAFIA LOCALA – chiar in data de 03.11.2010 am fost SECESTRAT de catre Seful Politiei Locale – CRAIESCU DUMITRU – conform apelului de la 112 la ora 07.21.
  Acum urmeaza sa fiu omorit de tiganii sefului Politiei Locale – dupa cum am fost amenintat dupa ce am terminat convorbirea de la 112.

  Reply
 17. Paraschiv Cristian

  Abia am intrat pe site si am citit acest articol. O remarca: gresiti profund si poate doar intimplator… ” daca functionarii iau mita si controlorii lor iau „. Aici e hiba: sistemul este organizat de sus in jos si nu invers ( asa cum ati scris dvs. ). Sefii, de la Presedinte, Premier, ministri, directori Garda s.a.m.d. numesc si isi iau pe linga ei oameni fara coloana vertebrala care sa le tina spatele in activitatile zilnice, iar ca recompensa primesc o felie din marele tort numit Romania = portofelul prostului de contribuabil = cetatean.
  Acestia au inventat si administreaza magistral, in fiecare zi, grupurile gen Camatarii / Clamparii etc., cabinetele notariale ( care ” fac greseli ” de mii / zeci de mii euro si nu li se intimpla nimic – caz personal; se stie de pe vremea lui Stoica de spaga de 10 000 usd direct la ministru pt binecuvintarea data oricarui idiot ), sistemul de taxe si impozite ( forfetar, tva aplicata taxei vamale, executare silita a contribuabilului, dar nu si a St

  Reply
 18. mihai

  Mult Stimata Doamna Mungiu,
  Initiativa dvs. nu poate fi laudata indeajuns. Este absolut necesara pentru Romania de astazi. Cred ca una dintre prioritatile activitatii dvs. trebuie sa fie apararea principiului de baza al democratiei care este functionarea corecta a Parlamentului. Frauda d-nei Roberta Anasatase o descalifica si compromite institutia parlamentara. Inlaturarea ei din functia de presedinte al Camerei Deputatilor este absolut necesara pentru ca sistemul democratic sa mai fie credibil in Romania. Va implor: actionati!

  Reply
 19. nicoleta

  Apreciez initiativa dvs, desi niciodata nu este prea tarziu, dupa cum bine se spune. Credeti ca veti reusi sa aduceti institutiile statului acolo unde le este locul? Sper ca veti reusi, desi daca nu stiti, aceste institutii au fost tranformate in niste S.R.L.-uri la indemana oricui, dar adevarat nu pe bani privati, ci pe bani publici.

  Reply
 20. Puscasu Ioan

  Politicienii penali
  Prefectii, consilieri locali, primari, deputaţi, senatori, şefi de deconcentrate, politruci, piţipoance, miniştri, cumnaţi şi veri ai băieţilor deştepţi, cu toţii alcătuiesc clasa penală a politicii româneşti. Se ascund în spatele vreunui partid şi ameninţă printre dinţi pe toţi cei care ar dori să le ia la puricat averile.
  Politicienii penali intră în politică din două motive: protejarea si promovarea propriilor afaceri. Conştienţi că pârghiile instituţionale şi economice sunt în mâna clasei politice, aceştia aleg un partid politic în speranţa că afacerile le vor fi protejate de imixtiuni nedorite din partea organelor de control împotriva atacurilor altor competitori, dar şi că vor avea, la rândul lor, posibilitatea să atace pe alţi competitori. Garda Financiară, D.N.A., corpuri de control, poliţia, toate astea sunt doar mici buzunăraşe la portofelul lor veşnic plin cu sute de mii de euro.
  Legitimaţ

  Reply
 21. Carcotas

  Pagubasul e cel care nu unge. Ca pentru el nu mai ramane nimic. Fie ca vorbim de medicul care nu il baga in seama sau de functionarul care il lasa in asteptare. Cel care unge este primit peste rand sau chiar in afara programului pentru ca el plateste un serviciu suplimentar. Fara o populatie care termine cu spaga nu vom putea sa rezolvam coruptia generalizata.

  Reply
 22. iuliana

  Superba initiativa, si cam singura care propune pasi concreti. Sunt multi cei care protesteaza fara sa dea solutii. Dna Mungiu e pragmatica, lucida si eficienta. daca reuseste sa organizeze in preajma dumneaei un think tank care sa vina cu SOLUTII cred ca oamenii se vor ralia natural, ca exista destui care sa adere la principii dar prea putini care sa stie ce sa faca.
  Mult succes, stimata doamna, si nervi de otel !!

  Reply
 23. Bucur Maria

  Urmaresc cu interes acest demers si apreciez ca este prima oara cand un intelectual se adreseaza concret societatii.( deci si oamenilor simpli)
  Dar nu pot sa nu mentionez cu tristete ca noi, oamenii simpli avem constiinta civica si morala, caci daca nu aveam eram imbogatiti dupa 20 ani de „libertate” si : noi, oamenii simpli, nu detinem nici o parghie prin care sa schimbam lacomia celor mentionati.
  As mai dori sa precizez ca, deoarece mi s-a stabilit pensia gresit (cu incalcarea art. 83 din lege) am dat in judecata CNPAS, iar in sentinte se declara ca art.52 anuleaza art.83 (?????) si mi-a fost respinsa actiunea . Si atunci m-am adresat TUTUROR institutiilor platite sa vegheze la respectarea legii . Nimeni nu a raspuns pozitiv !!!! M-am adresat inclusiv presei ( redactiei revistei 22)

  Reply
 24. rizoaicad.arges

  @FLORIN C ! Spui ca: „Solutia,…, nu poate veni decat din afara”. In comentariul 8 a fost prezentata o solutie care poate aduce societatii romanesti o renastere generala! De ce refuzam sa analizam solutiile autohtone, si sarim ca prostul din baie cerand sa se aduca din afara judecatori si functionari? Daca vrem Romania curata, atunci cel putin sa facem efortul de a analiza SOLUTIILE celor care pot sa le ofere! Exista si in Romania suficienta inteligenta pentru a oferi SOLUTII, dar se pare ca lipseste apetitul pentru analiza si verificarea lor! Incearca Florine! D.Rizoaica.

  Reply
 25. ro-paznic voluntar !

  …felicitari ! succes maxim ! cu respect va rog sa-mi permitetzi o sugestie de imn :formatzia ” phoenix ” – ” shtie sa renasca numai cel ce har / are de-a renashte curatzit prin jar / din cenusha proprie shi din propriu scrum / pentru veshnicie pururea ! acum !!! ” in ce priveshte organizarea cred ca se pot aplica multe din regulile shi ideile de la o.f.a. (organizing for america a lui obama ) pentru a face ” organizarea romaniei curate ” = ” oroc ” , desigur ca sub s.a.r. , iar finantzarile trebuie sa fie shi din sponsorizari, donatzii etc , dar shi din fonduri europene nerambursabile ( sint sigur ca se poate…ca decit sa inghita alde mafiotzii ashtia din clientele tooot…) ; adaug , shi sper sa fiu bine intzeles , parerea mea ca ” oroc ” nu trebuie sa fie conforma cu ” democratzia ” rau-intzeleasa ( care putem spune ca e chiar „demo-n-cratzie „, doamne fereshte ! ) ci mai degraba ca o „domnie ” (era sa zic „dictatura „… ) a intzelepciunii , a priceperii , a ginditului corect

  Reply
 26. Marian

  O metoda simpla de a mai inlatura din furtisaguri este obligatia de a folosi SEAP pentru licitatii publice indiferent de valoarea lor. Pentru achizitii de valoare mica (pixuri, hatie, etc) acestea se pot face de la marile magazine gen Metro, Real etc.

  Reply
 27. Marian

  Am uitat mai devreme sa va rog sa va transformati in partid. Stand doar in mediul academic sau al discutiilor pe forumuri nu vom schimba mare lucru pina in 2012.
  Dupa ce am fost onorat sa ma inscriu la Taranisti prin 91 sper sa mai am ocazia de a ma inscrie in alt partid.
  Cu stima!

  Reply
 28. Florescu Ioan

  Coruptia si furaciunea sunt doua articole cu care n-ea inzestrat Dumnezeu. Sa dea tot domnul sa ne scape de acest dar nu cred.Genele noastre sunt de vina .Avem totusi pretentia ca aproapele sa fie mai… Tipic romanesc.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *