Cristian Ghingheș

Pact pentru justiție? Dar cu cel pentru educație din 2008 ce ați făcut?

S-a vorbit astăzi, în contextul consultărilor președinte-partide de la Cotroceni al căror sens nu l-am înțeles deloc, de un posibil „pact pentru justiție”. O formă fără fond care ar pune batista pe țambal și care în cele din urmă ar albi atitudinea actualei coaliții de la putere față de statul de drept.

Vă mai amintiți de Pactul pentru Educație, semnat cu mare fast de toate partidele parlamentare de la acea vreme sub bagheta lui Traian Băsescu, care prevedea, printre altele, o alocare a 6% din PIB pentru educație? Ce s-a ales de el? Nimic. A fost o vrăjeală prezidențialo-partinică în an electoral.

Toate, dar absolut toate guvernele care au fost la conducerea țării în ultimii ani au amânat aplicarea articolului 8 din Legea educației ce prevede alocarea a minimum 6% pentru educație și 1% pentru cercetare. Inclusiv Guvernul Cioloș.

Interesant este ce s-a întâmplat cu multe dintre partidele care nu au respectat pactul, deci care în definitiv și-au mințit alegătorii. Au dispărut din Parlament, au căzut de pe harta politicii românești? Nici vorbă. PSD, PDL, PNL, UDMR, și PC (acum ALDE) sunt bine-mersi în Parlament la 10 ani de la acel moment. Așadar, problema nu e doar la „ei”, ci în primul rând la noi. Ne mint constant și noi uităm.

Concluzia: alt pact național, altă vrăjeală. Iluzia consensului productiv.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *