Alina Mungiu-Pippidi

O zi din viata masculului alfa. Cazul Ioana P.

4 martie 2014 va rămîne o data memorabilă în viaţa masculului alfa, acest concept cu două picioare în care gîndirea contemporană românească a dat maximul ei, adică a emulat creativ o categorie animală, oferindu-ne un tip uman de mare succes. De atît de mare succes, că nenumărate site-uri Internet dau sfaturi femeilor cum să-l cucerească, firmele se bat să-l îmbrace, recrutorii să-l aibă în palmares, tinerii cu aspirații îl copie, şi aşa mai departe. Pentru cititorii mei din România liberă ediţia tipărită, care sînt fără speranţă nişte simpli oameni civilizaţi şi citiţi, fără acces la lumea dezlănţuită a pesudocunoașterii prin televiziune şi Internet trebuie să precizez că masculul alfa este extinderea unei categorii National Geographic– atîta e nivelul iubitorilor de natură la noi, doar nu le poţi cere să citească pe Darwin în anul Darwin, chit că ediţiile au ajuns la cel mai jos preţ, categoria şefului de haită care se instalează în fruntea lupilor muşcînd din ceilalţi şi exercitîndu-şi dreptul de a vămui sexual toate femelele. Extrapolarea la specia umană nu ştiu exact cînd a survenit- arheologiei conceptului i-ar trebui dedicat un timp mai îndelungat- dar deja pentru succesorul lui Băsescu se caută un mascul alfa.

Masculul alfa e foarte răspîndit, dacă e să judecăm după audierile în comisia buget-finanţe a Ioanei P. (34 de ani) profesoară de economie de la Maryland care şi-a luat vacanță de la universitate ca să-l consilieze pe Victor Ponta şi acum să-i servească drept ministru de finanțe. Zi perfectă pentru ilustrarea unui concept explicat clar, candid chiar, de celebrul publicist şi colaborator al tuturor regimurilor, maestrul Ion Cristoiu, cu mai bine de cincisprezece ani în urmă, cum că inteligenţa feminină ajunsă la nivel masculin (care nu mai e gen deci, ci prag, şi e clar cine e deasupra) ia din atributele unui bărbat, că inteligența unei femei prea deștepte emasculează pe bărbaţii din jur, cărora nu le rămâne decît să scape cum pot, adică sărind pe ea, după cum s-a văzut în cazul Ioanei P. Aceste cugetări au fost emise mai demultişor, cam cînd, de vîrsta Ioanei P. şi înapoiată de la Harvard după un stagiu post-doctoral mă tot ciocneam de maestru prin emisiuni de televiziune făcîndu-l să pară mai puţin profund decît era obişnuit (aflu că acestui colaborator şi propagandist al regimului comunist specializat în a acuza pe oponenţii regimului că ar colabora ei cu Securitatea şi a pierde procese cu ei tocmai i s-ar fi oferit de către TVR să prezinte o emisiune culturală). Dacă simpla mea existenţă era o ameninţare cu emascularea, ce să mai vorbim de Ioana P., care la 34 de ani ajunge ministru al finanţelor şi ţine prelegeri la parlamentari cărora şi o muscă trecînd în zbor le poate dezechilibra stima faţă de propria persoană, dat fiind că ei ştiu chiar mai bine ca noi cîte parale fac. O femeie cu o diplomă în matematică şi un doctorat în economie la Harvard devine o ameninţare existenţială pentru masculul alfa. De aici, ploaia de invective asupra dnei ministru, de la ”tocilara” sau ”prinţesa usturoi”, la ”domnişoara” care nu ştie pe ce lume trăieşte, mănîncă ciocolată, numără cearşafuri, scrie ”compuneri nefericite” în Ziarul Financiar (nu sînt prin nimic nefericite, acuma am stat şi le-am citit, sînt încercări pedagogice de a-şi convinge oamenii să-şi plătească impozitele, nu aspiră la premiul Nobel pentru jurnalism cu ele) ba poate chiar îşi falsifică şi CV-ul. Mai e şi drăguţă şi nu poţi sări pe ea în plen decît cu gura, din păcate. Poate că nu aş susţine aşa net că ”domnişoara” în sine e discriminativ la maximum dacă nu auzeam şi eu, pe vremea numirii mele la TVR, tot asta de dimineaţă pînă seara, deşi eram deja de două ori măritată. Pentru a nu încuraja această prejudecată primitivă că femeia nemăritată e cumva o specie inferioară, în engleza birocratică termenul este pur şi simplu suprimat, în acte femeile sînt doar Ms, nu Miss şi nu Mrs, acestea rămîn în romanele lui Henry James şi la oamenii fără educaţie, care însă nivelează în sens pozitiv: pentru grădinarii de la Oxford eu sînt încă ”Miss”, pentru că nu pot ghici cîţi ani am şi acordă tuturor femeilor în situaţia asta prezumţia de tinereţe..

Băşcălia a fost aşa de mare, aşa de extinsă, de la masculii şi femelele alfa din studiourile Antenei 3 (o dovadă simplă, pentru cine nu e idiot, că numirea nu e pe placul dinozaurilor, e desfiinţarea Ioanei P. în emisiunea Danei Grecu) la cei ”dă dreapta”, că deja nişte femele în căutare de aprobarea masculilor alfa – ba chiar şi de nişte masculi alfa natur – s-au repezit să declare că, de la orice ar fi început povestea asta, Ioana P. e devenit o vulnerabilitate prin împroşcarea ei cu noroi de către alţii şi deci e cazul ca V.P. să scape de ea. Nu văd pe nimeni să enunţe simpla idee că Ioana P. nu are de ce face ceva rău, pentru că are unde se duce cînd pleacă de la Ministerul de Finanţe (la o leafă de patru ori mai mare- cel puţin), ceea ce o face superioară oricărui alt potenţial ministru de finanţe cu mai multă experienţă ca ea, şi sigur cu mai puţine titluri academice, pentru că nu există un titlu academic superior ca rang şi adecvare unui doctorat în economie la Harvard cu specializarea taxe.

Cazul Ioana P. (pe care nu o cunosc) e exemplar prin faptul că a activat toate cele trei tipuri de mascul Alfa care dau vîrtos din codiţă prin viaţa publică românească : politicianul, liderul de opinie şi intelectualul. Aceste trei sub-genuri au multe în comun, dar şi nişte fine diferenţe. Pentru politician totul e simplu şi predestinat : birourile de director sau ministru la noi se fac cu o cameră dormitor cu baie ascunsă, secretara ştie că trebuie să presteze ore lungi iar soţul ei e antrenat să ducă şi gunoiul dacă sportul ajunge cumva pe terenul domestic. La un nivel de educaţie puţin peste e aspiranta, care dacă nu are soţ va fi eventual măritată de politicianul mascul alfa cu omul de încredere, ca să rămînă totul în stafful intim, şi care are o nişă în haită pe post de căţea oficială a masculului alfa (cu consortul în preţ). Dacă ai ghinionul să ai relaţii oficiale cu vreun mascul alfa din topul piramidei la noi te trezeşti invitat în weekenduri cu familia lărgită şi dacă te paşte o colaborare mai îndelungată trebuie să-ţi găseşti un locşor prin ferma animalelor, că nu poţi rămîne corp străin. Aspirantele vin într-o mare varietate de game, vîrste şi culori, dacă traversaţi clasa business a oricărui avion Tarom în drum spre Bruxelles în zilele cînd ai noştri europarlamentari se duc acolo veţi vedea vreo două mostre de clasa întîi, citind despre limbajul corpului şi cultura fizică. Să te ferească Dzeu să nu te porţi ca senatorul melcilor, deci ca masculul alfa în politică, să mulţumeşti nevestei în public sau alte drăgălăşenii că sar masculii alfa şi te elimină ca pe intrusul care eşti.

Liderul profesionist de opinie are o viaţă ceva mai grea, pentru că el trăieşte din accesul indirect la putere şi intermedierile de cuviinţă, şi ca atare vine pe locul doi, dacă par egzamplu politicianul vine pe neaşteptate la aceeaşi femelă al doilea se poate trezi în situaţia de a se evacua pe fereastră. Au fost deja cazuri soldate tragic, deşi păreau comice relatate în tabloide. Liderul de opinie nu a început ca mascul alfa, dar a devenit deîndată ce a început să apară la televizor, şi apariţiile frecvente l-au impregnat de un asemenea sentiment al importanţei sale, mai ales prin raport cu femela, că e musai să îl transmită mai departe prin opiniile lui despre orice şi rearanjarea lumii după gustul lui, de la Spartacus la Napoleon şi de la Mozart la Beethoven. În plus, oricît de băiat cuminte ar fi fost într-o perioadă anterioară el începe să aibă o amantă oficială pe Facebook – e musai să fie publică, pentru că vrea să marcheze ascensiunea sa în categoria generică. Pe urmă îşi lasă, inevitabil, nevasta, nu atîta că altă femeie i se pare mai bună, da’ ea se încăpăţînează să nu îl trateze ca pe fiara superbă care a devenit, ci ca pe băiatul modest pe care l-a luat în tinereţe. Ştiu nu mai puţin de cinci cazuri de băieţi lansaţi de mine în televiziune care nu au rezistat impactului, şi numărătoarea e deschisă. Telectualul alfa, ultimul lăsat la enumerare, are cea mai grea viaţă, nu are nici putere, nici acces la ea, îi rămîne numai invidia. În plus e dur să fii provocat taman pe terenul inteligenţei, pe care nu o aşteptăm de la politician sau analistul TV- nu în aia stă sex appealul lor, ci în putere, tupeu şi sentimentul îndreptăţirii de sine.

La telectual atracţia trebuie să vină din superioritatea intelectuală şi morală, iar dacă alea sînt cele depăşite s-a dus tot. Dacă primii doi sînt ofuscaţi că nu vor ajunge niciodată nici măcar pe balconul Ioanei P, al treilea e existenţial ameninţat de ea. Ioana P, cu diploma ei la Harvard şi catedra ei la Maryland şi ministeriatul neintermediat de nimeni şi salariul mult mai mic acceptat pentru a veni aici, cam reduce la zero eforturile telectualului român pe toate planurile, aspirant nobelist veşnic din vina discriminării Estului de către Vest cum e el. Că dacă Vestul e aşa de al dracului, de ce nu a discriminat-o şi pe Ioana P? Că trebuie spus că lui nu-i merge prea bine şi o viaţă de coterie intelectuală şi discretă prostituţie cu cine i-a dat vreo subvenţie sau poziţie nu a produs în final decît nişte vînzări dependente de marketing ale unor cărţi făcătură, citate academice spre zero, nici un fel de discipoli de valoare sau măcar ideea că prin studenţi lasă un profesor în urmă ce a fost mai bun, şi un monopol al reprezentării externe care s-a erodat demult, că în nici un loc internaţional unde merită să fii invitat nu ajung decît pe sponci şi cînd le plăteşte statul nostru drumul. Dacă au ajuns vreodată, că avem şi genul left behind care din prima îşi construieşte viaţa pe ranchiuna contra cui are trecere mai mare pe piaţa internaţională şi spumegă la adresa tehnocraţilor, a talentaţilor, a harnicilor, celor care studiază, creează sau predau în străinătate cărora vor să le retragă dreptul de a menţiona unde trăiesc şi cu cine vorbesc şi, în general, a oricui a evadat din lumea lor ieşind pe lîngă porţile de acces altfel păzite cu grijă ca să nu ajungă nimeni nicăieri decît dacă e recomandat de ei. Noroc că are Antena 3, un fel de Prozac mai universal la care te poţi simţi superior moral dacă te uiţi chiar dacă eşti ultimul minim din serie. Cu femeile e la fel de ineficient ca şi primele două categorii, încă nu a apărut femeia care să se confeseze a se fi ales cu altceva decît cu versuri misogine din masculi alfa demult apuşi – iar un orgasm nu poate surveni decît poate citînd din Henry Miller.

Masculul alfa se bucură de mare admiraţie în societatea românească. În luna ianuarie, cînd Mihai Gâdea a mai reluat aceleaşi imagini cu o ziaristă din tabăra adversă mîncînd dizgraţios dar le-a ataşat nişte sunete porno, audienţa Antenei 3 a trecut prin tavan şi şi-au mărit de vreo două ori avantajul pe care îl aveau în decembrie. Oameni de mare sau mai puţină distincţie intelectuală, printre care fostul ministru al culturii Daniel Barbu, au continuat în tot acest interval să apară în respectiva emisiune, poate în speranţa că propria lor cotă în piaţa alfa va creşte cu aceeaşi ocazie sau găsind oricum că nu e nimic în neregulă în acest comportament. Reprodus identic şi de tabăra adversă, unde invitat regulat este mepepistul Baconschi, care a scris cam tot pe atunci despre Sabina Fati şi subsemnata că sîntem ”imaculate anticoncepţional”, dar a continuat să fie frecventat de mulţi amici dilematici ca şi cum nu s-ar fi întîmplat nimic. De remarcat că ambii protagonişti sînt absolvenţi de teologie, facultate unde în mod evident comportamentul masculului alfa şi sentimentul său de îndreptăţire în jacuzzi sau în altar, două locuri unde autoritatea sa e necontestată nu sînt temperate prin nimic. Cam asta o aşteaptă pe Ioana P. în viaţa ei publică cu noi, dar mai des şi mai regulat, pînă cînd pricepe aluzia şi se cară de unde a venit, însoţită de ocări pentru dezertare şi invidia că ea are unde să plece.

Dacă am aflat de cazul Ioana P. deşi nu eram în ţară este pentru că atenţia mi-a fost atrasă de trei bărbaţi, Dan Popa, Dorin Tudoran şi Răzvan Orăşanu, care şi-au exprimat cu toţii dezgustul faţă de comportamentele evocate aici. Lor li se adaugă Dan C. Mihăilescu, autorul unei frumoase cărţi recente despre rezistenţa sub comunism a femeii, şi toţi ceilalţi bărbaţi care, discret şi eficient, îşi protejează partenerele şi copiii şi nu îşi petrec viaţa concurînd pentru putere în ferma animalelor. Cu riscul ca sub domnia masculului alfa să se creadă că ei sunt cei care au ceva în minus, nu ceilalţi, şi că diferenţa dintre cele două regnuri lasă cumva loc la interpretare cine e mai sus pe scara civilizaţiei.

Un pic de atenţie, oameni buni. Nu numai candidatul la preşedinţie pe care îl căutaţi, dar şi obsesia cu alegerile prezidenţiale, cel mai puţin important lucru care se petrece în România anul ăsta, arată că sînteţi încă în zodia masculului alfa.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “O zi din viata masculului alfa. Cazul Ioana P.

 1. cornel

  Stimata doamna AMP, tipul acesta de bipezi nu au avut si NU POT sa aiba nimic barbatesc in ei, la propiu si la figurat. Titlul de consolare le este dat de indicativul din CNP carti de identitate.

  Reply
 2. IMC

  Suntem primate. Din pacate maimutele batrane sunt prea invatate ca trebuie sa fie violente ca sa „razbata”. E mai usor sa iei de la altii decat sa produci singur. Putem incerca sa ne educam de tineri, dar disciplina necesara e erodata de zgomot.

  Reply
 3. Florin

  Imi pare rau doamna dar acestia nu sunt masculi alfa. Eu sunt. Conduc o afacere de 7 mil euro, am doi copii, am o sotie superba nu ma culc cu secretara desi e o femeie foarte frumoasa. Discriminati masculul alfa asa cum, de acord toate categoriile pe care plastic le enumerati o discrimineaza pe Ioana P. Masculul alfa in primul rand creeaza in jurul lui stabilitate prin forta. Forta inclusiv de caracter. Apropo mai am colegi mascului alfa. De ex partenerul meu e un barbat superb, adica frumos fizic, care in ultimii 24 ani de cand ne cunoastem nu a avut aventuri cu secretara. Beau vin bun. Cel mai mult l-am baut cu nevasta pentru ca apreciez fiecare moment cu ea. Ea nu are job desi are aceeasi pregatire cu mine. Ea spune ca e house executive. Eu cred despre mine ca sunt mascul alfa. Ma simt sincer discriminat. Numai bine, o sa va citesc in continuare cu aceelasi interes.

  Reply
 4. max

  Din pacate, n-am urmarit telenovela Ioanei P. pentru ca nu urmaresc alte televiziuni de stiri in afara de digi 24, si pe aia ocazional. Asa ca imi pare rau daca a fost tratata necorespunzator de policitieni sau „lideri de opinie”. Pe de alta parte, nici n-ar trebui sa aseteptati un wild card din partea tuturor doar pentru ca persoana in cauza e femeie si are studii la Harvard. Ea a emis in trecut citeva pareri care ii pun in discutie, daca nu capacitatea de a intelege realitatea, macar capacitatea de a lua decizii in materie de macroeconomie. Altfel spus, e dragut (si naiv) sa le ceri romanilor sa-si plateasca impozitele, dar e bine sa fii constienta ca cei mai mari evazionisti fiscali sint chiar prietenii sefului tau, nu cei care vind sau cumpara usturoi din piata.

  Reply
 5. Adrian Bajenaru

  Din pacate pentru dumneavoastra,argumentatia este foarte asemanatoare cu a unui negru care,prins la furat fiind,incepe sa strige ca justitia face discriminare.
  Domnisoara cu pricina,despre care nu am nimic de spus ca femeie,a avut cateva ocazii de a-si demonstra competenta profesionala.Pacat ca nu s-a ridicat la inaltimea cerintelor,sau asteptarilor,dezamagind.

  Reply
 6. Cezar

  Remarcabile realizarile teoretice, dar nu credeti ca a inceput cu stangul, ca sa nu zic direct cu usturoiul !?
  De ce credeti ca e judecata aspru doar de inculti si tematori ? Bogdan Chiriac care radea de ea este un jeg semi doct, dar asta nu inseamna ca e singurul genotip care emite judecati aspre la adresa acestei consiliere a lui Poanta.

  Reply
 7. RMV

  La final,mi-a venit sa bat din palme,stimata doamna Alina Mungiu!
  Asa cum mi-a venit sa le trag min.3 perechi de palme ghiolbanilor care o”demolau”pe d-na/d-ra Petrescu.
  Va multumesc pentru multe,foarte multe luari de pozitii mai mult decat pertinente.

  Reply
 8. Monica

  Stimata doamna
  nu stiu ce au facut masculii in cauza dar la fel nu stiu ce cauta domnisoara la Finante ; da impresia ca e pusa acolo de fatada ; pe mine nu m-a impresionat discursul ei – sa vorbesti din carti cand tara ta se duce la fund e chiar enervant – ma indoiesc ca va face ceva – teoria e sublima dar coruptia ne omoara !

  Reply
 9. gigi

  „şi ministeriatul neintermediat de nimeni” – dar cum a facut, s-a dus la bratele de munca si a intrebat daca au posturi pentru o absolventa Harvard, iar aia au zis da avem un post de ministru de finante in Romania, luati de-aici?

  Reply
 10. Laura

  Eu cred ca este foarte important ca Dna Petrescu sa reuseasca, si sa nu plece infranta de acasta coalitie mediocro-misogina care este atat de dominanta in spatial public romanesc. Pentru cei care inteleg ironia, „a fi infrant”, in cazul Dnei Petrescu, inseamna a se intoarce la un salariu de 4-5 ori mai mare, si intr-o lume care i-a recunoscut deja meritele si valoarea fara sa clipeasca.

  De ce spun ca Dna Petrescu trebuie sa reuseasca – pentru ca a devenit intr-un fel un simbol; daca coalitia mediocrilor va invinge, vom mai astepta inca o generatie pentru avea oameni cu adevarat competenti care sa doreasca sa lucreze in administratia publica romaneasca, iar fara astfel de oameni competenti, sansele de dezvoltare sunt ZE-RO.

  De aceea eu cred ca Dna Petrescu trebuie sustinuta; eu i-am dat Dlui Ponta bile albe pentru acasta numire, si ii voi da si mai multe bile albe daca o va sprijinii impotriva celor care vor „sa stearga cu ea pe jos” cum spunea un onorabil membru al Comisiei de Finante Banci din Parlamentul Romaniei …

  Reply
 11. calinsi

  Domnisoara Petrescu a fost desfintata si de catre Adriana Saftoiu ( http://adevarul.ro/news/politica/prostia-doare-tara-1_5315c1d4c7b855ff56dcb3ea/index.html )
  care in mod evident nu este mascul alfa .
  Pur si simplu domisoara ministru este o tinta facila , din moment ce nu a produs , in spatiul public , decit aberatii si platitudini .
  Dar ceea ce ma scoate din sarite este rapiditatea cu care s-a integrat in smecheria guvernamentala : 1. oameni care au fost toata viata bugetari dau lectii de „platit taxe” – da singurele taxe reale sunt din sectorul privat , celelalte sint manevre intre buzunarele statului .
  2. o persoana cu un parcurs academic impecabil s-a impacat foarte rapid cu un sef cu o traiectorie academica ……… discutabila :)

  Reply
 12. laur22

  si totusi :

  1- ce legatura este intre un doctorat teoretic in colectarea de taxe la Harvard si colectarea lor mediata de trafic de influentza si abuz grosier cat cuprinde la noi aici in Ro ?

  2- conceptul de mascul alfa se aplica mai ales la primate si feline nu la lupi, la lupi … masculii alfa uneori se intampla sa fie femele (diferentzle de talie intre sexe nu sunt la fel de mari ca la primate ori feline) iar liderul alfa femele nu mai putzin alfa lider si nu musca mai putzin din ceilaltzi si macand primul / prima pe saturate la fel ca la noi in Ro in politica.

  3- ce are de facut orice minister de finatze in Ro de azi oricum s-ar chema si oricum ar fi numit ar fi numit sa elimine ceva din imensul si ingrozitorul abuz sistematic comis de aceasta masinarie infernala marca Blejnar & Codruzta Marta. Si aici la acesta mafie, la acest trafic de influentza la aceste abuzuri in serie si repatate nu prea intzleg la ce e util un doctorat luat oriunde (chiar si la Spiru Haret).

  Cand problema este coruptzia si abuzul institutzionalizat orice doctorat de oriunde chiar si unul luat prin copy&paste e echivalentul incercarii de a ucide muste cu tunul.

  4- da la tv se parctica exclusiv linsajul media, emisiunile sunt croite pe acst tipar si „moderatorii” fac tot ce la sta in putere sa nu se abata de la el si da cand acest linsaj li se plica altora asta poate fi amuzant deorece nu asa ailaltzii sunt niste raii sii „jos comunismul – jos iliescu” nu asa? Da cand in vizor intram chiar noi …. atunci se schimba caliemera nu asa ?
  Si nu, nu totzi cei linsatzi la TV sint politicieni ori tehnocratzi ba chiar am putea constata cu obiectivitate ca in majoritatea nu sunt.

  Reply
 13. Emil Stoica

  Este foarte bine ca oameni precum dna Petrescu sunt promovati. Este tanara, este femeie (sunt prea putine femei in politica si in functii de conducere), este educata si nu provine din mediul toxic al politicii romanesti. Desigur, partea proasta este ca nu cere demisia dlui Ponta.

  Reply
 14. cititor

  Atat de aproape si totusi atat de departe! Mare pacat, o doamna sclipitoare careia ii lipseste Scanteia…

  Reply
 15. alex rauta

  Si mie mi se pare intelept sa investesti incredere in oameni, iar dna. P. este un om in care e intelept sa investesti. Ba chiar as continua investitia dupa primele greseli care vor aparea, inevitabil. Am niste rezerve cu privire la durata angajamentului ei. Cand a demisionat McFaul din postul de ambasador in Rusia, s-a spus ca, in general, cei din zona academica isi permit un maxim de 2-3 ani lipsa de la catedra, McFaul fiind o exceptie cu 5 ani petrecuti in administratia Obama. Daca punem si perioada petrecuta in functia de consilier, dna. P. nu se aseaza in functia de ministru ca sa stea.

  Reply
 16. aspida

  mascul alfa este și vponta,nu?cum altfel,dacă el se pronunță pentru grațierea lui gpopescu(evaziune fiscală,între altele)iar ioanap ne spune să ne plătim taxele și impozitele!logic,nu?păi,cînd ai asemenea background și un asemenea șef,ce faci?cum se împacă asta cu restul oamenilor corecți fiscal?faci orice,dar nu demisionezi!ce morală,care logică?doar am studiat la Harvard!vorbalui brucan:n-așa,d-na AMP?

  Reply
 17. alnaMP

  Ponta are multe defecte, dar nu sint sigura ca e un mascul alfa. Nu cred ca se simte amenintat de o femeie mai desteapta ca el si cultiva stilul momogam, cee ce e preferabil cui stiti dvs f bine. In ce priveste de ce a acceptate a sa lucreze cu el asta e alta discutie. Daca esti de stinga trebuie sa cooperezi cu un guvern de stinga si sa trebuie lucreze cineva in general. Eu refuz odata pe an ca nu fac nici cel mai marut comprpmis, si e mai bine? Ma trezesc ca sare Base din baie si critica intelectualii ca stau pe amrgine si nu se baga. Nu putea fi toti purstis ca nu s-ar mai face nimic

  Reply
 18. Laura

  Dna Petrescu are expertiza in politicile publice in tari in curs de dezvoltare. Unul din lucrurile pe care le inveti rapid lucrand cu aceste tari e ca trebuie cooperezi cu tot felul de leaderi, de la Dilma Rousseff in Brazilia sau Michelle Bachelet in Chile pana la King Cobra in Zambia sau Zardari „Ten Percent” in Pakistan. Asta e, trebuie sa lucrezi ca „materialul clientului”, daca vrei sa multi lucrurile inainte. De accea nu cred ca „a cere demisia lui Ponta”, sau „a refuza sa lucreze cu Ponta” sunt solutii realiste ..

  Reply
 19. radu

  vedeti ca se string semnaturi pentru un celebru mascul alfa injurat de masculii alfa de la Antena3 chiar azi, singurul intelectual care apare in Click pentru ca doarme oficial la secretara si nu la nevasta. Astept cu interes sa vad daca ne cereti sa semnam pentru el sau vorba si fapte merg impreuna…

  Reply
 20. mihaela negrea

  Excelent articol!Va citesc cu mare interes si pentru ca astazi este aniversarea dumneavoastra va urez ani multi, fericiti si sper sa sa nu obositi in ceea ce faceti atit de bine!

  Reply
 21. Liviu

  Stimata doamna,
  Scrieti frumos, combateti bine, care va sa zica, dar sincer nu aveti nici un motiv ca sa-i luati apararea ministrului de finante.
  Am recitit articolul lui Cristoiu – nu a facut decat sa spuna ceea ce gandesc multi : punerea doamnei/domnisoarei Ioana Petrescu in functia de Ministru de Finante e o mare porcarie politica.
  Doamna e departe de realitatile fiscal/financiare din Romania. La fel de departe cum e Luna de pe cer.
  Si, va zic sincer, va spune asta, unul care se izbeste saptamanal de tampeniile fiscale emise de onor ministerul dansei.
  La asta s-a referit domnul Cristoiu. Nu e problema unui mascul alfa, sincer.
  Este pur si simplu o problema legata de performanta. Ms. Ioana Petrescu a studiat la Harvard un alt sistem fiscal, un alt regim de taxe, un alt mod de a gandii si a actiona.
  A, da, daca dansa doreste sa introduca acel sistem contabil si fiscal in Romania, total de acord.
  Pana atunci insa, mie teama ca o mananca fripti baronii PSD si ajutoarele lor din ministerul de finante.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *