Liviu Antonesei

O ședință de spiritism cu Brucan

Complet derutați de evoluțiile – e un fel de-a spune – politice din patrie, mai mulâi eminenți analiști și comentatori politici s-au decis să meargă spre izvorul înțelepciunii politice ca să se lumineze, așa că s-au gîndit să organizeze o ședință de spiritism la care să-l invite pe Silviu Brucan…

Zis și făcut. Mîndruță, flancat de Cristoiu și CTP, cu încă vreo nouă în jur, bate de trei ori în masă și-l invocă pe profetul de la Dămăroaia. Un curent de aer se simte în cameră, lumînarea pîlpîie și se aude o voce cunoscută:

-Cine mă tulbură? Tocmai revedeam atent scenariul din decembrie 1989…

-Noi sîntem, excelență, fruntașii analizei politice din țară. Nu înțelegem ce se petrece în politica noastră de acum. Vrem un sfat…

-He, he, he! Ca să înțelegeți politica de acum, trebuie să coboriți vreo șase ani în urnă.

-De ce? Ce s-a întîmplat atît de important atunci?

-A cîșrigat PSD alegerile, ciuma roșie a venit la putere, cu un guvern condus de Dragnea sub trei pseudonime succesive… Asta e teza!

-Bun și:

-După patru ani, alte alegeri cîștigate tot de PSD, doar că Iohannis, prinr-un hocus-pocus, a creat o altă majoritate, așa că puterea a trecut la ciuma galbenă și au urmat două guverne Iohannis sub două pseudonine. Asta e antiteza!

-Bine, și acum?

-Nu prea știți dialectică! Acum a sosit vremea sintezei. Ciuma roșie și ciuma galbenă au fuzionat și va veni la putere ciuma portocalie! Un nou guvern Iohannis ub pseudonim, dar sub culoare sintetică!

– Care e pseudonimul? Ăștia mîine-poimîiine anunță și cădem de proști…

-Ha, ha, ha! Asta SRI ar putea să vă spună, dacă voi credeți că are vreo importanță pseudonimul… Că-i un Colac, că-i o Ciucă, mie mi-i totuna. Și lor! Gata!


Articol preluat de pe blogul autorului


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “O ședință de spiritism cu Brucan

 1. Vlad Slăvoiu

  Oare Brucan (brucăni-v-aș portofelu’) o fi fost fumat când l-au invocat? Că altfel nu îmi explic cum pretinde el că:

  – PSD a câștigat parlamentarele din 2020, când adevărul e că, în 2020, PSD a obținut 30% din voturi, adică 34% din Parlament, ceea ce înseamnă fix faptul că s-a clasat pe primul loc, nu că a câștigat – lucru valabil, de altfel, și pentru 2016;

  – “Iohannis a creat o altă majoritate printr-un hocus pocus”, când adevărul este că fosta alianță PNL-USR-UDMR nu a fost – cel puțin din punctul acesta de vedere – rezultatul niciunui hocus-pocus, ci o construcție politică legitimă, construcție care, pe deasupra, se baza pe o poziționare electorală deschisă a PNL și care, din acest motiv, nu doar că a fost legitimă , ci era singura acceptabilă pentru ei, la acel moment;

  – după alegerile din 2020 au urmat 2 (două) “guverne Iohannis” , când adevărul este că, după alegerile din 2020, guvernele care au urmat, “Iohannis” sau nu, au fost totuși numai 1 (unu).

  Având deci în vedere că ni se cere să credem în teoria formulată de un Brucan care nu e în stare nici măcar să stabilească în mod corect faptele, cred că lucrul cel mai sănătos pe care îl putem face pentru noi înșine este să-l luăm pe acest Brucan și să-l punem, împreună cu pseudo ideile lui, acolo unde îi este locul – în coșul de gunoi al gândirii.

  Reply
 2. Lucian Nicolescu

  Ședința de spiritism, cu umbra lui Brucan, personaj din categoria malefică, dăinuie și e indusă cu tâlc în articol.
  Că le e totuna maleficului spirit, politicienilor sau securiștilor de-pururi buni, blânzi și mai ales nevinovați, pe români nu-i privește. E de datoria SRI și a politicienilor să realizeze că vremea tâlhăriilor a trecut. Și că paharul stă să dea pe afară.
  Atenție! Totul până la „bestie”- stomac.
  Fie numele „Profetului” de-a pururi blestemat!

  Reply
 3. Laur22

  hmmmmm hahaitzii de pe la noi nu stiu ca dpdv teoretic in Political Science Silviu Brucan e „at parr” cu John J. Mearsheimer care a continuat de fapt teza lui a lumii multipolare shi a consecintzlelor de securitate a respectivei mutipolaritatzi

  dar ce sens are sa vorbesti stintza cand potzi sa reduci totul la cea mai joasa caterinca

  The Dialectic of World Politics. By Silviu Brucan. (New York: Free Press, 1978. )

  https://www.britannica.com/biography/John-Mearsheimer

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *