Alina Mungiu-Pippidi

O săptămână din viața unor descoperiți triști

Curg listele de acoperiți. Toți ofițeri? Orice turnător are grad în zilele noastre? Nu le dau azi pe cele pe care le primesc eu, că încercăm să le verificăm. Deocamdată, nu e nevoie, decoperiții mi se par mult mai simpatici decât acoperiții – și plouă cu ei, odată la două zile fie dezminte câte unul de care nu a fost vorba, cu energia unei mărturisiri, fie bocește vreunul pe vreun căzut în flanc. Nu prea pricep ce e  cu mărturisirile astea. Văd două posibilități. Unu: există o regulă ca dacă numele tău începe să fie circulat, chiar dacă nu ești oficial demascat, musai să te bagi în vorbă, să ieși să spui că nu ești tu, să ameninți cu marea și cu sarea. Doi: sînt proști grămadă pe aici, în plus vanitoși, care vor să își vadă numele cu orice ocazie și sar din baie să spună că (nu) despre ei e vorba. Trei: au recrutat pe unii așa de proști, că nu știu cum să interpreteze regulile de risc și se deconspiră de emoție. Oricum ar fi, e distractiv.

Ce părere aveți despre acest citat recent, rezumatul întregii campanii: ” „ACL-ul mai are candidat?” Lansat de Emilia Șercan, ex șef de kompromat la EVZ pe timpuri, apoi la SOV, prima care a știut și a lansat pe pagina ei de Facebook că Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit termen în procesul de incompatibilitate pe care Klaus Iohannis îl are cu Agentia Naționala de Integritate, cu excepția autorilor anonimi care știau chiar mai dinainte să știe Înalta Curte, adică din august și au publicat această dată în toată presa de denominație controlată (vedeți la Mihai Goțiu, aici).

Sau asta ”Merită felicitări puținii ziaristi care au deplâns ieșirea din scenă (sper că pentru puțină vreme) a faimosului lor coleg Robert Turcescu… Tocmai această fibră morală rezistentă l-a dus la dezastru pe Robert Turcescu. Un om de cauciuc nu pățește niciodată nimic, face tot fel de contorsiuni și, la nevoie, face si… șpagat fără să aibă de suferit. Dar unul de oțel are o flexibilitate limitată, se rupe când împrejurările îl incovoaie prea mult” (Alex Ștefănescu). Ce frumos, să îi dăm lui Robert credibilitatea înapoi, ca și cum nu s-a întâmplat nimic – vorba aceea, e plin de oameni a căror credibilitate a fost întoarsă pe dos prin viața publică și ei tot o poartă ca pe un frac în emisiuni de televiziune, de ce să schimbăm taman acum regula de aur că în România nimeni nu se poate compromite singur, doar ăia buni sînt ”făcuți” de alții, periodic.

Sau ce ziceți de acest citat, din comentariile la articolul meu cu serviciile de săptămâna trecută, în care spuneam în treacăt că Anca Toader a ajuns educatorul principal al zariștilor BBC din toată lumea: Cato cel Batran 25.09 2014 at 12:21 ”Mi-o amintesc pe Anca Toader, cea care declara cu nonșalanță  “Sunt anglofonă si francofobă”, după care francezii, domni, i-au dat o bursă la Paris. Au căpătuit-o acum dragii de englezi ?” Comentariu securist tipic, dar merită băgat în seamă pentru că de multe săptămâni asta e identitatea de care se folosește un postac foarte pro-Monica Macovei, care a umplut toate forumurile unde moderatorii sunt ofițeri superiori și chiar cele libere. Măi, a dracului, de unde atâta amor subit pentru Monica la categoria asta?

Chestia din urmă mă duce cu gândul la un caz celebru care se discută în contradictoriu zilele astea, cazul Nicolae Breban. CNSAS a postat niște convorbiri ale scriitorului cu generalul Pleșiță, securistul șef, care sînt interpretate de unii ca o dovadă de o colaborare cu poliția politică, iar de alții, ca dovadă contrară. Fie-mi îngăduit mie să fiu mai detașată la faza asta, lăsînd tribunalul și disidenții, mai îndreptățiți ca mine, să emită judecăți, să vă spun că respectiva convorbire trebuie pusă în manualul de educație civică, ca tratament preventiv. Cine o citește ca sociolog, vede mai ales mecanismul, nu personajele: Breban avea o rețea de patronaj, era un broker social pentru scriitori de tot felul, iar Pleșită era patronul șef, el distribuia favorurile, mai exact, ridica interdicțiile , că viața era grea sub comunism, unul avea mama bolnavă, altul manuscris oprit de cenzură și așa mai departe. Nu poți să nu fii frapat că Breban chiar le făcea servicii acestor oameni, în timpuri grele, iar generalul avea în schimb pace pe frontul scriitoricesc. Exact așa funcționează și azi, cu șefi socializați atunci. Să nu își închipuie careva că toți cei care fac servicii sunt în servicii, ba mai au și grad, ei fac parte din rețeaua de patronaj, undeva există un Breban al lor, singurul care are la capătul firului pe Mefisto, restul îl au doar pe el. Și oameni au nevoi, orgolii, au de toate, nu mai sîntem în comunism, dar toți avem punctele noastre slabe, unii vor casă, alții vor să fie profesori doar cu masteratul, sau să își vadă numele pe o copertă Humanitas, alții visează noaptea că au ceva în comun cu Isus Hristos, și undeva în rețea e unul mic care notează de ce are nevoie fiecare și cum poate fi tras de sfori mai bine. Dacă românii au atîtea nevoi! Timpurile se schimbă, dar asta rămâne invariant, nevoi multe și caracter puțin. Rețeaua de patronaj, structura noastră premodernă definitorie, nu se oprește și nu are de ce să se oprească la ușa serviciilor, ea trece mai departe.

Altfel, umblă vorba că ar fi niște alegeri prezidențiale pe aici. Niște descoperiți tocmai au mai dat o lovitură bugetului, sub numele de rectificare; paznicul Voinea s-a retras din timp, lăsând drum prăduirii, o altă crimă anunțată și așteptată din primăvară. Dacă nu ar fi rectificarea, cu consecința autostrăzilor rămase iarăși în aer, nici nu aș crede în ipoteza acestor alegeri, că singura bătălie vizibiă, dacă nu te uiți deloc la TV ca mine și nu citești presa voiculesciană, este pentru după alegeri. Va reuși Băsescu să facă praf dreapta actuală ca pe ruinele ei să își facă el una cu Udrea? Acesta e numele jocului. Pentru el riscăm reputația ANI, ba chiar și a ÎCCJ. Nu mai contează, oricum vine Ponta și praful se alege din descoperiții de pe acolo, bătaia e în altă parte. Curții Supreme din Spania i-a luat o oră să se adune în procedură de urgență să ridice incertudinea care plana deasupra statului spaniol datorită referendumului catalan. A noastră pune termene cînd primește dispoziții, dacă unii judecători mai rezistă le mai amână suplimentar, și per total poți fi sigur că vor crește incertitudinea, nu o vor scădea. Eu zic să îi puneți un termen lui Johannis în fiecare săptămână până la alegeri, că oricum campania are doar patru, după ce ați început corect cu primul după perioada de închidere a contestațiilor, și termenul final să fie în seara dinainte, pe post de talk-show-ul Băsescu-Geoană moderat de Robert. Scapă candidații de o grijă. Altfel, programul lui Johannis a fost important atâta timp cât nu avea unul. Atunci, auzeam zilnic ca n-are. Acuma, că are, ba chiar unul respectabil, cu o singură lozincă și multe propuneri, descoperiții scriu despre el doar că e lipsit de umor si nu se ocupă de maghiari. Sigur, defecte pe care Victor Ponta cert nu le are, așa că e limpede pentru cine lucrează de fapt toată trupa asta în vreme ce ne aburesc cu Udrea sau Macovei.

Alegerile se țin în întunericul cel mai total, fiind deja luni de zile de cînd sondajele public anunțate sînt realizate (când sunt) de Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al guvernului (SOCIOPOL, zero angajați, mai înainte CCSCB, acum cu probleme cu șantajul), Bogdan Teodorescu (CCSI), niște trupeți de la Cluj prinși că au inventat complet un sondaj pentru Uioreanu (CCSCC), Pieleanu de la Antena 3-SNSPA (GSSC Avangarde) și finalmente INSCOP-Adevărul (fostul meu student, d-nul Ștefureac, înțeleg că îl împart cu d-nul Maior, unde ar fi fost consilier). Văd după multă vreme că institutul de unde s-a descoperit unul Toth în 2004, când încercam să fac un pic de lumină într-o piață cam tot ca asta, pe numele său Gallup Organization, se duce la fund, cu practicile pe care le-am văzut atunci e doar de mirare că le-au trebuit atâția ani să se scufunde, logica comercială și cea securistă nu prea se adună bine. Lista completă a falsificării pieței de opinia publică, pe România Curată, cu tot cu acționari și cifre de afaceri.

Unii oameni m-au luat în serios și au calculat pe bune cîți angajați sunt în servicii la noi față de țările mai dezvoltate. De exemplu, Lucian Davidescu, care a găsit că  personalul de 12.000 de agenţi secreţi al SRI e depăşit doar de al FBI și că avem 60 de angajaţi în SRI  la suta de mii de locuitori. Următorul clasat, cel din Polonia, are 13 de angajaţi. Media este de 7, iar ultimul clasat este cel din Italia, cu 2,7. Bugetul SRI are cea mai mare pondere în cheltuielile publice: jumătate de procent, de cinci ori mai mult decât media celor 10 state comparate, care este de o zecime de procent. Şi în termeni absoluţi, SRI reuşeşte să cheltuiască mai mult decât serviciile omoloage din Germania, Franţa, Italia sau Polonia, e clar că rețeaua de patronaj aferentă e mai măricică la ai noștri. Și SRI e doar unul din servicii, și probabil unul mai modernizat ca altele, mai avem SIE, STS, armata patrioată și poliția mafiotă, ca să o citez pe Ondine. Eu nu am nici o părere, ce bine că nu sunt candidat prezidențial ca să trebuiască să spun că toți sunt profesioniști și patrioți.

Altfel, viața descoperiților se scurge normal, ba chiar poetic, desigur, cu tenta militară de rigoare. Scrie Marius Tucă, de ceva vreme un poet dedicat: ”Te-am iubit timp de-o fereastră/ Veneai dintr-o dragoste sihastră/ Şi tot atunci îmi colindai linia vipuştii/ Când te-aş fi iubit în patul puştii”. Și contrar zvonurilor apărute în mai multe publicații mondene, fostul gazetar Robert Turcescu este încă burlac. El își va schimba starea civilă abia pe 4 octombrie, când se va cununa atât civil, cât și religios.

***

Citește și:

EXCLUSIV. Alegeri în întuneric. Cine controlează sondarea opiniei publice (acționari, cotă de piață, analiză)

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “O săptămână din viața unor descoperiți triști

 1. man diesel

  nici eu nu inteleg la cei care se iau de carisma lui Johannis unde o gasesc la Macovei (ceilalti candidati nu prea intereseaza pe cei un pic mai umblati si cititi)
  nu era suficient sa luptam cu mortii lui Dragnea si zombii lui Iliescu si Vadim la vot, cu analistii mogulilor antimoguli, mai vine acum si prea inalta curte de casatie

  Reply
 2. Codruta

  D-na Mungiu, va urmaresc de oarece vreme cu atentie. Prin ’91 (perioada de „entuziasm al presei”), un ziar de provincie (de prin vestul tzarii) lansa concurs pentru „reporter / redactor” si, pentru ca erau cei mai „independenti” din judetul acela, m-am dus si eu. La interviu, una dintre intrebari a fost „care e jurnalistul Dvs. preferat?” – iar raspunsul meu a fost „Alina Mungiu”, ceea ce le-a ridicat sprancenele a mirare ;)
  Ma bucur ca, dupa atatia ani, sa vad ca nu m-am inselat! :)

  Reply
 3. taunul77

  Prin instrumentarea defectuoasa a cazului Johannis, ANI si ICCJ nu fac decat sa alimenteze speculatiile conform carora nu au fost in toti acesti ani altceva decat niste instrumente in mana Cotrocenilor. Si nu niste instutitii respectabile care au cautat sa limiteze coruptia demnitarilor.

  Reply
 4. Paul Mogosanu

  Alina Mungiu scrie bine si la obiect,si…nu este obligatoriu sa placa tuturor.Este suficient sa fie apreciata de cei care o inteleg in raport cu relitatea in care traim.Societatea a progresat prin cei putini si obiectivi.

  Reply
 5. laur22

  singura informatzie relevanta din acest articol e cea dspre starea si directzia matrimoniala a lui servant turcescu.
  casa de piatra si copii sanatosi
  in rest hmm asata e tzara si cu astia defilam si pour la bonne bouche o anecdota adevarata.
  ce te faci daca esti credincios da in zona ta nu e fir de piatra ca itzi faci „Manastire nalta cu nu mau alta” ?
  Faci ce au facut unii prin Africa:
  Tzi-o faci din noroi
  Ceea ce desigur presupune sa o faci altfel cu alte reguli si alte proportzii decat cele din piatra.
  Dar de facut o faci nu stai in cur sa te plangi ca prin zona nu sunt piere de soi si oameni de caracter

  Reply
 6. Daniela Zamfir

  D-na Mungiu , din tot articolul dvs . razbate amaraciunea . Singurul licar de speranta sa vina de la Johannis ? Nu va ingrijoreaza mirsavia cu care l-a inlaturat pe Crin ? Nu va ingrijoreaza faptul ca PPE a trimis veste ca il sprijina pe Johannis in alegerile din noiembrie ? Chiar credeti ca binele pentru Romania vine din a fi comdusa de un neamt sau un ungur ? Chiar atit de demni de dispret sunt romanii ,nu merita nici macar sa -si conduca tara , asa cu o parte de suveranitate cedata cum ne-o lasa Basescu ? A-l alege pe Johannis presedinte este pentru mine , votant anonim , ca si cum am ceda suveranitatea toata , de buna voie . Nu mi-o luati in nume de rau , asta simt . Pe ce se mai poate baza poporul acesta rabdator , stoic si modest daca nu pe natie si credinta ? Chiar credeti in rolul civilizator al Germaniei asupra poporului roman ? Daca dvs, , cu o educatie aleasa , cunoscind lumea asazis civilizata din Europa si America , ne sfatuiti sa votam Iohannis ce pretentii sa mai am de la mintile luminat ale tarii ? Ginditi-va ca prin Johannis tara va fi condusa de Merkel . Cine credeti ca va fi mai cistigat , noi romanii sau nemtii ei ?

  Reply
  • man diesel

   dna Zamfir, pe ce lume traiti, Johannis s-a nascut in Romania, sasii sunt (au fost de fapt, ca n-au prea ramas urmasi) de 800 de ani in Transilvania, iar germana se vorbeste oficial si in Elevetia, Austria, Luxemburg, Belgia si nordul Italiei(Tirolul de sud), n-are nicio treaba cu Merkel.
   chiar daca nu ar fi rau deloc sa conduca Merkel &co, sigur nu va fura la buget nici un cent, garantat

   Reply
  • Vasile Cojocaru

   Acestea sunt argumentele alegatorilor lui Ponta? Merkel ne conduce prin Johannis? Multumim Daniela Zamfir pentru prezentarea inteligentei alegatorilor PSD.

   Reply
 7. alinaMP

  Daniela, Crin Antonescu e cumva omul care a ales din toata tara sa candideze in judetul Teleorman, cel unde lumea merge la vot 120 la suta, din iubire pentru dnul Dragnea? Si dupa aceea vreti sa iasa lumea in strada sa protesteze contra lui Dragnea cand va trage legea cu migratia? La cata judecata a aratat Crin, trebuia sa plece singur si sa se ascunda intr-o gaura de sarpe. Da, Johannis e un om bun, iar PPE e nr. 1 in Europa, e rational sa te bagi sub pulpana lor daca nu esti cu socialistii. Si Monica Macovei e un om bun, merita sa fie presedinte pentru ce a facut! Diferenta dintre ei insa este ca desi amandoi merita o bicicleta, ca sunt buni, el stie sa mearga mai bine cu bicicleta, e mai echilibrat, nu se repede in intersectie, etc. Altfel eu le-as da la fiecare cate una, sa am doua biciclete.

  Reply
  • laur22

   @alinaMP ghinea & co

   Da Alina da, din noroi.
   „Din bube mucegaiuri si noroi
   Iscat-am frumusetzi si pretzuri noi”

   Astia sunt si cu astia trebuei sa construim daca e sa construim ceva.

   Cum ?

   Cu o „short leash”
   si cu
   „fool me once shame on you
   fool me twice shame on me”

   PS totalitatea unanima a colegilor mei de servici rezidentzi si cetatzeni Hong Kong nu sustzin nebunia din Central, ma rog daca aceasta veste intereseaza pe cineva .

   Ciudat cum cei din Ro pot sa ii dea inainte cu „tânăra generație din Hong Kong, unde oamenii se luptă pentru fiecare drept democratic care li se cuvine și statul nu vrea să-i ia în seamă ” iar cei de la fatza locului au exact opinia contrara .

   Ma rog poate ca nu m-am intalnit eu cu oamenii care trebuie si poate ca „dronele corporatiste” si inginerii de meserie ingineri si naucitzi de atat munca cata baga si cata naveta fac nu intzleg cum e chestia cu „democratzia”.

   Oricum in weekend sper sa trag o tura de shopping asa ca am sa vad ce si cum cu ochii mei

   Reply
  • Daniela Zamfir

   De acor cu dvs. ,atit Macovei cit si Johannis sunt politicieni cu valoare , dar nu pentru presedintie , zic eu . Altfel spus , in Germania exista peste 4 mil. cetateni germani etnici turci musulmani . Credeti ca nemtii si-ar putea macar inchipui daramite accepta ca Germania ar putea avea un presedinte etnic turc musulman?

   Reply
   • Ioana Constantin

    Doamna, comparati mere cu pere: turcii din Germania sunt imigranti la a doua, maxim a treia generatie. Sasii transilvaneni NU sunt imigranti. Sunt parte din istoria acestei tari. Orasele transilvane au fost fondate, in mare parte, de ei. Intelegeti diferenta? Eu sunt sibianca, traiesc intr-un oras unde fiecare casa din centrul istoric vorbeste despre istoria sasilor si contributia lor la ce este Transilvania azi. Pentru mine si 80% din sibieni a avea un primar sas este cel mai natural lucru din lume. Iar a avea un presedinte sas ar fi la fel de natural. Dar dincolo de asta, pana acum ne-au condus romani. Toti presedintii au fost romani. Va place unde am ajuns?

    Reply
 8. VINTILESCU Mircea

  TUPEUL PORCULUI MANIFESTAT DE DEMNITARII ROMÂNI
  Cine a rostit proverbul: ”Corb la corb nu-și scoate ochii”, parcă s-a gândit la vremurile pe care le trăim noi astăzi cu cea mai josnică clasă politică din câte a avut România de la prima Unire și până în prezent.
  Mă refer practic la formulele de tergiversare pe care încearcă să le pună în practică toți parlamentarii români în privința acordării avizului de începere a urmăririi penale în cazul a doi senatori și un deputat acuzați de DNA de numeroase și grave fapte penale.
  Dosarul de corupție a unui număr impresionant de demnitari din clasa politică românească nu este opera DNA, ci el a fost întocmit de FBI și de poliția financiară din Elveția. Bine documentat, acest dosar a fost înaintat spre instrumentare organelor de specialitate din România. Obligați de această penibilă situație, când alte țări atrag atenția României de indiferența manifestată la jaful făcut de mai toți guvernanții care s-au succedat din anul 2000 și până în prezent la guvernarea țării, prin devalizarea celui mai sărac minister al Educației, DNA se vede obligată să treacă la treabă, adică să ceară încuviințarea Parlamentului pentru anchetare a unor demnitari josnici, care au furat pe rupte de la toți cetățenii.
  Ce să vezi, demnitarii din fiecare Cameră intră în fibrilație, se gândesc cum să mascheze și eventual să ascundă un verdict și așa total neconstituțional. După mai multe analize de caz, în care fiecare se gândea cum să voteze anchetarea unor senatori și deputați, când mâine le va veni și lor rândul la spovedanie, iată că au găsit soluția: vor lua o vacanță de 7 săptămâni pentru a se implica în campania electorală prezidențială.
  Problema care se pune este legată de ce acești demnitari pleacă pe banii contribuabilului în această vacanță pentru că ei nu candidează la funcția supremă în stat. Apoi, noi plătitorii de taxe și impozite trebuie să-i întrebăm de ce nu rămân în sediul Parlamentului pentru a își face datoria de corp legiuitor pentru care au fost votați?
  Acești IMBECILI AI NEAMULUI cred că așa pot să ducă cu zăhărelul poporul și să se eschiveze de la datoria de a face un act pur formal în privința aprobării avizului de a se începe urmărirea penală asupra senatorilor și deputaților considerați corupți de FBI, PFE și DNA. Ei, adică cei care urmează ca în tranșa a II-a să fie anchetați tot pentru fapte de mare corupție, motivează acum că vor să analizeze dosarele, să facă rapoarte, să le discute în plen etc, etc. Dar până acum, te întrebi ce au făcut, de a trebuit ca alte state să ne dezvăluie ce ticăloși avem la conducerea țării și cum au reușit să fure sume imense de bani.
  Regretabil este că societatea civilă încă nu are nici un fel de reacție la aceste decizii de un tupeu fără margini manifestat de acești demnitari. Cum putem accepta ca înalți demnitari să devalizeze cam un miliard de dolari, când noi am închis școli pe motivul că nu avem bani, când refuzăm să asigurăm actul educațional din școli cu manualele necesare, când închidem spitale și blocăm indexarea pensiilor și salariilor pe motiv că nu avem resurse financiare?
  Iată că alții ne arată că bani am fi avut dacă neamul românesc nu ar fi manifestat o indiferență totală față de actul haiducesc de guvernare practicat de toate formațiunile politice. Îmi vine în minte cuvintele unor miniștrii care motivau că nu sunt bani pentru citostaticele necesare bolnavilor de cancer, sau pentru bolnavii de SIDA, dar ei furau pe rupte milioane și milioane de dolari.
  Acum acești demnitari cu un tupeu porcesc încearcă un șantaj ordinar la adresa alegătorilor. Te condiționează să te prezinți la vot, să alegi pe cel care se presupune că îi va amnistia de pungășiile făcute, iar apoi ei se vor bucura de meseria foarte bănoasă de pungași ai statului și poporului român.
  Ce folos că noi am votat 300 de parlamentari că acum avem aproape 600 de infractori care votează în total dispreț față de cetățean. Acești politicieni cu tupeu nemărginit nu au timp și interes pentru ca să se încerce să facă dreptate, să arătăm străinătății că nu suntem un popor de legume și că ei nu ascund pe toți pungașii după draperia Parlamentului.
  Cred că a venit timpul ca nu acești demnitari corupți să facă agenda cetățeanului, ci cetățenii României să le facă agenda de lucru. În acest sens ar trebui să-i somăm foarte serios că dacă nu înțeleg să-și facă datoria așa cum scrie la carte, peste cele 7 săptămâni nu vor avea unde să se mai întoarcă. Ar trebui ca societatea civilă românească să ia exemplu de tânăra generație din Hong Kong, unde oamenii se luptă pentru fiecare drept democratic care li se cuvine și statul nu vrea să-i ia în seamă.
  Dacă manifestăm indiferență și față de aceste acte de mascare a marii corupții, atunci chiar că ne merităm soarta de popor imbecilizat. Nu înțeleg cum acceptăm ca acești demnitari să aibă un comportament de tip medieval de stăpâni ai poporului și nu de conducători adevărați și onești ai neamului. Am trecut de faza când azi furi un ou și mâine un bou. Văd că se fură de către acești demnitari cirezi întregi. Ce va înțelege Europa că poporul român face parte din această cireadă de animale cornute?
  La acestă întrebare trebuie să răspundă toată societatea civilă românească și asta cât mai repede posibil. Trebuie să cerem ca în cadrul acestei campanii electorale să ne spunem păsul în fața fiecărui candidat în parte și să-i condiționăm că votarea lor depinde și de modul cum aceștia se vor implica pentru disciplinarea acestor demnitari lipsiți de scrupule, mincinoși, hoți și fără nici un fel de căpătâi.

  Reply
 9. Radu

  Doamna Mungiu nu aveti relatii prin posturile de stiri, sa mai apareti pe la TV ? Nu stiu la cati oameni ajunge mesajul dumneavoastra !? In afara de Catalin Tolontan credeti-ma ca nu am vazut trimiteri catre mesajele dumneavoastra nicaieri in presa de stiri. Si urmaresc toate site-urile importante credeti-ma.

  Din pacate fara a putea ajunge la cat mai multi oameni va fi greu sa scoateti romanii din adormire / manipulare / neputiinta.
  Am un imens regret ca nu exista mai multi oameni ca dumneavoastra patrioti, independenti si cu un cuvant de spus care sa poata schimba ceva in aceasta tara.
  As avea totusi o sugestie. Poate reusiti sa puneti persoanele care trebuie la aceeasi masa si sa constate toti ca si-au facut plinul in 25 de ani si sa inceapa sa devina patrioti. Cred ca ar fi singura solutie.

  Reply
 10. dan

  scenariul securitatii pe alegerile de acum: ponta presedinte, udrea (basescu) rege peste opozitia facuta praf prin scoaterea lui Iohannis cu ajutorul ANI si ICCJ in decor.

  Realitatea din spatele tururor perdelelor de fum sta in felul urmator:
  – hotiile in care este implicat ponta sint protejate prin tacerea mormintala a DNA si ANI
  – scoaterea la comanda politica pe repede inainte a lui Iohannis de catre structurile controlate de ramura „basescu” a securitatii ANI si ICCJ
  – restul sint perdele de fum si uite asa securitatea si-a asigurat si de acum inainte viitorul: ponta presedinte, udrea regina opozitiei alaturi de baselu

  Reply
 11. alinaMP

  Motivul pentru care nu apar des la TV este ca
  1. sint totusi plecata mult timp, am fost o luna in Germania acum fara intre rurpere, m-am intors de abia ieri si pentru trei zile
  2. refuz invitatiile la A3 si RTV, a fost politica mea ani de zile, nu mai ma duc la B1 (primeam invitatii de la Robert si de la Andrei Badin, acum urmarit pt coruptie, va dati seama), pe vremuri mai erau acolo aomeni decenti, Dinu Flamand, Vlad Petreanu, nu mai sunt
  3. ma duc deci in 2-3 zile cit stau pe acasa la ce a mai ramas, adica la Realitatea si TVR,

  Invitatii primesc berechet, ca fac audienta, dar cam asta e tot ce pot face in citeva zile pe luna

  Sper ca v-ati uiotat aseara la TVR

  Reply
  • Daniela Zamfir

   D-na Mungiu , va rog insistent sa mergeti si la A3 si Romania tv fiindca ne intereseaza pozitia dvs . fata de putere . Va rog si astept emisiuni cit mai multe cu dvs. . Fara prejudecati !

   Reply
  • Vasile Cojocaru

   Mai este si Digi24, un post cu acoperire destul de mare. Iar Realitatea imi pare mai nou cam pe aceeasi linie cu B1.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *