Mihai Goțiu

Ce ne spune cel mai recent (și scârbos) atac la adresa lui Johannis

Nu am dat până acum prea mare importanță celor două sondaje de opinie lansate ”pe surse” și comentate pe ici, pe colo, prin mass-media, legate de rezultatele primului tur la alegerile prezidențiale. Niște sondaje care îl plasează pe Victor Ponta pe undeva pe la 30% din opțiuni, pe Klaus Johannis la doar câteva procente mai jos, iar pe Monica Macovei undeva pe la 10%. O asemenea distribuire în primul tur ar reprezenta, cu certitudine, o înfrângere a lui Ponta în turul al doilea, fie că ar fi vorba de Johannis, fie chiar și (în ipoteza puțin probabilă) de Macovei. Singurul adversar cu care Ponta ar avea șanse în manșa secundă pornind doar de pe la 30% în primul tur ar fi Elena Udrea – dar au și scenariile fiction & horror limitele lor. Explicația e destul de simplă: e de așteptat ca Ponta să-și epuizeze din primul tur atât susținerea reală, cât și ceea ce ar putea adăuga mașinăria de partid prin ”tehnicile” Dragnea. Pentru a câștiga, Ponta are nevoie să intre în turul al doilea cu un scor binișor peste 40% și cu măcar vreo 15% mai mult decât contra-candidatul. De aici și scepticismul referitor la acele sondaje – ar fi prea bine dacă asta e situația reală.

Și, totuși, ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni și zile tinde să arate că, într-adevăr, Ponta stă chiar așa de prost, dacă nu cumva și mai prost. Pentru că singura explicație a tuturor mișcărilor, de la ordonanța de urgență a traseismului, la campania murdară exemplară (în sensul de exemplu, nu de model), la pomenile electorale la foc automat, la re-negocierile cu UDMR și la povestea cu noua suspendare a lui Băsescu indică disperare. Sunt prea multe, prea duse la extrem și prea flagrant iritante (și lipsite de logică în același timp) pentru a avea o altă explicație. Să le analizăm, pe scurt.

Ordonanța de urgență pentru traseiștii locali

Până la rectificarea bugetară, PSD speră să se blindeze cu noi primării, consilii locale și județene, care să susțină apoi ”efortul de război” al lui Ponta (cu atât mai mult cu cât e de anticipat că o parte a sumelor direcționate către primăriile și consiliile județene deja deținute sau acaparate cu ordonanța de urgență să fie folosite și în campanie). Efectul contrar e însă o indignare care generează mobilizarea electoratului (inclusiv din zona celui pasiv) către oricine altcineva decât Ponta (mai puțin Udrea – nu insist acum de ce, e un alt subiect). Iar calculele lui Dragnea și Ponta au și o scăpare – și consilieri locali și județeni PSD și-au declarat ”independența” (fapt ce le permite să aștepte rezultatul final, fără a avea presiunea de partid în spate).

Pomenile electorale de tot felul

Pentru PSD pomenile reprezintă fidelizarea anumitor tipuri de electorat. Dar nu și o premisă pentru a câștiga prea multe voturi indecise ori de la adversari. Mai mult, diversitatea pomenilor se calcă pe picioare. Unor persoane aflate într-o situație precară gravă s-ar putea să nu la cadă prea bine dărnicia cu care sunt blagoslovite mănăstirile și bisericile. Pe ici pe colo, vor mai fi preoți care îi vor mulțumi ”binefăcătorului”, dar mai degrabă în mediul rural (electorat, oricum, tradițional PSD) și nu ca o regulă (Sinodul BOR cred că e conștient că dacă preoții vor face campanie prea pe față și pe scară largă riscă scandaluri de proporții care vor șubrezi credibilitatea Bisericii). În plus, și pomenile electorale generează indignare și mobilizare de sens contrar.

Suspendarea lui Băsescu

De-asta l-au luat pe Tăriceanu – să facă el o parte din treaba murdară. E evident că suspendarea nu e războiul lui Ponta, dar e un război de care Ponta are nevoie pentru a-și ține Antenele aproape (în ideea că, măcar pentru o zi, un președinte interimar l-ar grația pe Voiculescu). Nu văd scenariul ăsta finalizat (mai degrabă Ponta, prin Tăriceanu, va ține Antenele în joc de gleznă până în ultima zi, și apoi le va da cu flit, că sunt sau nu conștiente de asta, Antenele oricum nu au altă opțiune). Împlinirea scenariului (grațierea lui Voiculescu) ar fi eșec definitiv pentru Ponta, dar până și existența scenariului e suficientă pentru a mobiliza electoratul către contra-candidatul cu șansele cele mai mari. În plus, scenariul ăsta mai arată un lucru: dacă e real, înseamnă că nici aliații anteniști ai lui Ponta nu mai cred prea mult în victoria lui în alegeri (altfel n-ar avea de ce să riște – ar aștepta să ajungă președinte pentru a-l vedea pe Voiculescu scos de la pușcărie sau măcar afacerile lui asigurate). Din orice direcție ai privi, povestea suspendării lui Băsescu e o catastrofă electorală pentru Ponta și, în același timp, un semn al disperării.

Autonomia Ținutului Secuiesc

Ponta e prins, din nou, în capcană. Faptul că UDMR nu mai nominalizează un nou ministru pentru Cultură și vicepremier e deja un semnal că se pregătește să părăsească barca. Și forțează mâna cu acest proiect de autonomie extinsă pentru Ținutul Secuiesc, care strânge rândurile electoratului său radical, putând să-și negocieze astfel mai bine trecerea într-o nouă guvernare alături de învingători. La cât de disperat este, Ponta ar putea accepta, la limită, din vârful buzelor, proiectul de autonomie extinsă, dar ce ar lua pe mere, ar da înzecit pe pere. Chiar și acceptând proiectul UDMR, cu Johannis în turul al doilea ar întoarce către el doar o parte din voturile maghiarilor. Însă ar înregistra daunel majore în rândul propriului electorat – că autonomia asta extinsă se bate cap în cap cu ortodoxismul și ”mândria” lui ”de a fi român” pe care le folosește deja în scopuri electorale. De fapt, tot ce își poate dori Ponta acum e ca UDMR să părăsească barca cât mai repede, pentru a putea apăsa accelerația pe discursul ortodoxist-naționalist. Pentru el, voturile maghiarilor cu Johannis în turul al doilea sunt ca și pierdute, așa că mai bine își apropie naționaliștii extremi să mai diminueze din pierderi. Nu e de mirare că primele declarații ale lui Ponta sunt în sensul respingerii proiectului autonomiei extinse. Chiar dacă răzgândirile sunt, în cazul lui, regula, cred că e vorba doar de zile, maxim o săptămână-două până când UDMR va ieși de la guvernare.

(aici mai trebuie făcută o precizare – mai de fiecare dată, înaintea alegerilor, UDMR a jucat cartea discursului radical, de care au profitat și cei aflați în acel moment la Putere, care puteau să utilizeze aceeași carte a naționalismului folosind ”sperietoarea” UDMR – singurul lucru bun al unei asemenea strategii a fost, îndeosebi după 2000, neutralizarea partidelor naționaliste extreme, ai căror posibili electori erau colectați de cei aflați la Putere).

Campania publicitară murdară

johannis mizerie 1Atacurile la adresa lui Johannis au depășit deja orice limită. Plasate prin Ad-Google, au apărut banere (pe Hotnews și GSP – sesizate de jurnalistul Dan Duca, care a făcut print-screen-uri) în care alături de imaginea lui Johannis apar mesajele ”Am dat copiii români afară din școlile noastre!” și ”Am câștigat mii de euro din traficul cu copii!”. Din câte mi-a spus Dan Duca, după ce a vorbit cu Cătălin Tolontan, pe GSP mesajele astea au fost blocate – și e posibil să fie blocate cam în toate mediile online (exceptând mediile oricum controlate sau aliate PSD, în afara online-ului nu văd cine le-ar putea lăsa să zburde liniștite; pentru cei mai puțin familizarizați cu publicitatea online, mesajele acestea sunt plasate automat de niște roboței informatici de la Google). Asta vine după povestea cu vizita lui Johannis la GRIVCO, pe care doar fanaticii PSD (sau fanaticii băsiști) o iau de bună și care, chiar dacă ar fi reală, nu contează foarte mult – zău nu înțeleg cât de proști sunt strategii PSD: pentru publicul Antenelor, chiar nu e o problemă dacă Johannis ar fi fost la GRIVCO (dimpotrivă!), iar pentru publicul mediilor pro Băsescu & Udrea efectul e minimal, doar Băsescu, când a avut nevoie de Voiculescu, a făcut mai mult decât o vizită la GRIVCO.

johannis mizerie 2Mizerabilitatea acestei noi campanii ne dă o idee despre ce va urma în lunile care vin. Dar reprezintă și un indicator pentru deruta totală și disperarea strategilor din jurul lui Ponta (fie vorba, dacă avea niște consilieri mai de Doamne ajută, poate și țara asta ar fi dus-o mai bine un pic). E evident, că, din nou, asemenea mizerii nu aduc prea mult în plus, dar generează mobilizare în sens contrar (la un moment dat, într-o dispută mai veche pe care am avut-o cu Blănculescu, acesta se lăuda cu cunoștințele lui din domeniul psihanalizei; omul habar nu avea de noile curente din psihologie și tare mi-e că sfaturile pe care le primește Ponta legate de psihologia mulțimilor vin, dacă nu de la Blănculescu, tot de la ceva cititor de vise, dacă nu cumva de la un cititor în stele).

Făcând suma, situația candidatului Victor Ponta nu e nici pe departe așa de roză pe cât o trâmbițează susținătorii lui și de care se tem criticii lui. Nu ar fi deloc exclus ca, la ora actuală, Ponta să stea chiar și mai rău decât o arată sondajele ”pe surse” de care am amintit. Dar și dacă ar sta mai bine, disperarea acțiunilor PSD arată că se află pe un trend descendent. Nimic din toate strategiile enumerate nu au capacitatea de a genera mobilizarea publică în favoarea lui și împotriva contra-candidaților (și, îndeosebi, contra lui Johannis). Mai mult, sunt acțiuni care se bat cap în cap. Finanțarea exagerată a bisericilor nu poate fi pe placul unui electorat de stânga, care are, totuși, alte priorități. Ordonanța traseismului mobilizează electoratul pasiv (și de stânga, și de centru, și de dreapta), dar împotriva lui Ponta. Strategia mutării discursului pe o confruntare Ponta – Udrea (Băsescu), singura în care Ponta poate ieși sigur câștigător, e dinamitată de atacurile murdare la adresa lui Johannis (care le reamintesc oamenilor cine e principalul contra-candidat). Pe electoratul maghiar nu se mai poate baza și nu există nicio garanție că exacerbarea discursului naționalist extrem poate compensa pierderea.

Unde mai pui că, dincolo de toate acestea, o mare parte a electoratului nehotărât așteaptă doar niște mici semne de bunăvoință și niște garanții de bună-credință din partea lui Johannis și/sau Macovei (pentru că despre ei vorbim în mod real) pentru a face mai mult decât să se plângă de Ponta (o să revin cu altă ocazie cu un comentariu legat de modul în care Klaus Johannis și Monica Macovei își pot atinge ambii obiectivele). În tot acest război electoral, care a sărit deja bine calul chiar înainte de a începe, singurii care punctează pentru Ponta sunt comentatorii și analiștii defetiști (nu mă refer acum la vuvuzelele PSD). Scenariul Ponta – președinte, Dragnea – premier e bine să fie conștientizat de către opinia publică (cu tot ce ar reprezenta el). Dar promovarea ideii că Ponta e câștigător sigur și, corolar, că Johannis nu are șanse (în speranța că, astfel, Macovei ar obține mai multe voturi în primul tur) e perdant. Pentru că bate cuie în tălpi mobilizării anti-Ponta.

Dar, cum spuneam, voi reveni pe tema asta. Deocamdată, concluzionez că Ponta se află într-o situație disperată (pentru el), de unde și toate acțiunile extreme enumerate. E într-o cădere accentuată pe care doar prostii cel puțin pe măsură ale adversarilor săi politici o poate stopa. Cei care se plâng de lipsa de reacție a lui Johannis la toate mizeriile să nu uite că atunci când inamicul greșește, cel mai înțelept lucru e să nu faci nimic care să-l oprească. E momentul de a depăși și la nivel de mentalitate paradigma impusă de Traian Băsescu, conform căreia doar prin ”ieșirea la bătaie” poți să învingi PSD. Depășirea modelului președintelui bătăuș. Da, e de așteptat și de dorit ca Johannis să fie mai activ. Dar nu în sensul de a reacționa la toate mizeriile. Cu mizerii, Ponta se bate, oricum, singur.

***

Notă: Site-urile pe care au apărut banerele cu mesajele mizerabile ale lui Johannis nu pot fi acuzate în mod direct. Controlul reclamelor plasate de Google se poate face doar post-factum. Cu toate acestea, merită o discuție suplimentară (o pun în așteptare). Pentru că nu se aplică doar la publicitatea electorală. O reclamă mincinoasă poate produce efecte grave și în alte situații (a se vedea minciunile RMGC, care în cele mai multe cazuri au fost blocate în audio-vizual doar la finalul campaniilor și niciodată în online). Chiar și în situația mai mult decât critică în care se află presa la ora actuală, ideea de business a autonomiei conținutului editorial în raport cu cel publicitar necesită corecții în sensul exercitării unui control mult mai strict asupra conținutului mesajelor publicitare (dreptul de a refuza mizeriile).

***

Citește și:

Simona Popescu: Va fi Ponta primul prostănac?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

25 thoughts on “Ce ne spune cel mai recent (și scârbos) atac la adresa lui Johannis

 1. flesh

  Oamenii saraci sunt usor de convins sa voteze in orice directie. Am fost zilele trecute intr-un sat in care copiii isi rupeau mainile adunand de pe jos monede de 10 bani, saracie mare acolo, lumea a treia. Cu banii pe care-i aveam in buzunar puteam sa cumpar o galeata de voturi.
  Sunt foarte multi oameni saraci in Romania.

  Reply
 2. george

  interesant articol, ma bucurc ca exista pareri asa aprinse contra Ponta. Sper sa nu fie ales.
  Ca o mica remarca: haideti sa respectam limba romana si o sa folosim corect : Nu exista verbul a concluziona in limba romana, verbul corect folosit este a conchide. Meseria asta de jurnalist implica responsabilitatea folosirii corecte a limbi romane. Multumesc.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ george: nu e vorba de a fi ”contra” Ponta, ci de a fi ”pentru” respectarea legilor și a unei minime decențe în campania electorală; sunt ”pentru” respectarea unor principii și legi, nu ”contra” unei persoane;
   altfel, verbul ”a concluziona” există în limba română (pentru verificare: http://dexonline.ro/definitie/concluziona )

   Reply
  • daniel

   Cu strategiile astea mizerabile de a da la gioale adversarilor, Pontacul nu are nici o sansa, dupa cum ati demonstrat in articol.
   (P.S.: Pentru fanaticii limbii romane, propozitiile incep cu litera mare)

   Reply
 3. gh

  Sa vrei o campanie electorala curata este ca si cum ai vrea un cerc patrat. Vorbe. Cu ce e mai breaz Iohanis ca Ponta?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ gh: cu ce e mai bun Johannis ca Ponta? sibienii îți pot răspunde, că deja e de mai bine de zece ani primar acolo; nu mă aștept la o campanie electorală curată, dar mizerabilitatea cu care a început campania asta a depășit orice limită

   Reply
 4. george

  Da, asa e. M-am exprimat gresit, din cauza subiectiva… Eu sunt contra lui si a celor ce le promoveaza.
  Referitor la verb, vreau sa mentionez ca nu am avut intentia sa va jignesc, ci doar sa remediez o gresala. Sunt total surprins de sursa respectiva, posibil ca eu sa stiu gresit, dar sunt convins ca multi profesori au predat studentilor acelasi lucru: faptul ca „a concluziona” nu exista.

  Imi cer scuze de comentariul anterior, cu toate ca eu tind sa imi pastrez parerea, dar nu are rost sa continuam discutia nefiind relevanta la subiectul articolului. Mult succes in continuare.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ george: nu e cazul să vă cereți scuze, chiar dacă am dat două examene din gramatica limbii române (admiteri la liceu și la facultate) nu înseamnă că sunt infailibil, se mai întâmplă să greșesc; acum am făcut o verificare (inclusiv în DEX-ul tipărit din 96 – și acolo apare)

   Reply
 5. Gu

  @Mihai Gotiu, @george – Sunteti niste draguti amândoi (nici eu nu sunt infailibil în gramatica, si cu atât mai putin în semantica, lexicologie sau etimologie, si de câte ori învat câte ceva îmi face placere). Un asemenea schimb de pareri amical, politicos si civilizat (oi fi în flagrant delict de pleonasm ?) e o adevarata placere.
  @Mihai Gotiu – Un ticket Iohannis – Macovei (sau invers, de ce nu? Un presedinte de sex feminin, cu o conceptie admirabila despre probitate si cu o adevarata viziune europeana, în România – ar fi un semn de progres într-ale mentalitatilor cu adevarat exceptional) e credibil?

  Reply
 6. mihaim

  Cine urmareste cu atentie toate campaniile politice din ultima vreme, ale PSD in principal, sunt pe teme care incearca sa repolarizeze electoratul potential al ACL prin divizarea acestuia pe linia pro si contra Basescu. O atitudine de mijloc ca cea aleasa de conducerea ACL nu poate merge pe mesaje simpliste de genul celor folosite de initiatorii acestor teme. Fara dezbateri publice in care un mesaj mai rational poate fi explicat, ACL va intampina dificultati in fata incercarii de confiscare a temei referendumului si de manipulare a celor 7.5 milioane de votanti din 2012.

  In ceea ce priveste prezumtiva disperare a lui Ponta sunt circumspect, este mai degraba tipul de actiune al sistemului care nu lasa nimic la voia intamplarii, sistem care pare sa-l fi luat sub pulpana lui pe Ponta. O campanie normala si civilizata poate fi un pericol pentru Ponta, acesta fiind motivul principal pentru care PSD incearca sa o personalizeze dpdv al optiunilor anti-Basescu pentru a o duce in derizoriu prin simplificare, grotesca in opinia mea.

  Reply
 7. Darius

  @Gu
  Un ultim mesaj vizionat de mine împărțea oamenii în trei categorii: înteleptul, nebunul și răul.
  Cu deosebită plăcere observ în acest coment trei înțelepți
  Fiți binecuvântați.
  Frumos articol, trist de adevărat!

  Reply
 8. taunul77

  Problema principala a lui Johannis este ca nu-si prezinta oferta electorala. Si astfel multi care ar fi dispusi sa-l voteze stau in expectativa pentru ca nu stiu inca ce vrea. Odata prezentata oferta electorala, ar deveni si mai activ pentru ca ar fi nevoit sa o explice si sa o promoveze. O astfel de activitate mai intensa este de asteptat din partea lui, nu sa se apuce sa se injure cu alde Ponta si Udrea.

  Reply
 9. Gabriel Florea

  „Tehnicile Dragnea” s-ar putea sa functioneze, vii nu mai sunt asa multi, populatia e in scadere, morti sunt insa destui. Trebuie totusi atentie marita…

  Reply
 10. Bogdan

  Bună ziua,

  Având în vedere că sunt mulţi pe aici mult mai în temă decât mine în privinţa alegerilor prezidenţiale, aş avea o rugăminte:

  Ştie cineva un site sau o modalitate prin care aş putea să văd şi eu ce planuri de guvernare concrete au oamenii ăştia care participă la alegerile prezidenţiale? Aş vrea să văd o listă de la fiecare dintre ei cu problemele pe care le are ţara asta şi cu modul în care vor ei să le rezolve în perioada alocată mandatului. Eu aşa înţeleg modul de alegere a unui candidat la o astfel de funcţie.
  Până acum nu am găsit nimic, cu toate că, din punctul meu de vedere, aceste lucruri trebuiau să apară printre primele rezultate la o simplă căutare pe Google.
  Întreb şi eu, poate mă lămureşte cineva…

  Mulţumesc,

  Reply
  • citro

   Ce gluma mai Bogdane. Inca nu ai aflat ca o campanie nu se castiga propunand lucruri serioase (de care oricum te dezici dupa alegeri) ci provocand scandal?

   Reply
 11. Tiberiu

  Masluirea voturilor: judetele Olt, Dambovita, Gorj, Teleorman, Constanta, Mehedinti, Vaslui, Galati, braila, Tulcea, Bacau, Buzau vor maslui voturile la alegerile care vor fi anul acesta, mintind si escrocand populatia Romaniei, pentru ca scopul tuturor este sa iasa ponta cu „p” mic presedinte, si in cel mai „bun” caz, masonul de tariceanu cu „t” mic. Ambii sunt pasibili de genocid asupra populatiei romanesti, ca si iliescu, cu „i” mic.

  Reply
 12. dima

  Domnule Gotiu, bine documentat, bine analizat , in concluzie un editorial bine lucrat, care a meritat sa fie citit. Am unele semne de intrebare cand ma gandesc la aritmetica simpla pe baza careia procentele lui Ponta se adauga la cele ale lui Tariceanu, se opun procentele lui Johannis plus Udrea, Macavei, etc. Oare atat de simplu sa fie, ca un sociolog si al sau sondaj sa dea rezultatul alegerilor? Exista un sondaj din care sa reiasa cati romani urmaresc sondajele, analizele, premonitiile si mai stiu eu ce alte emanatii ale celor care de isi fac doar meseria pt. a-si trage seva existentei? Cati di cei intervievati sunt sinceri? Sunt segmente mari de populatie care nu nu urmaresc aceste evolutii, ignora efectiv acest subiect si vor merge la alegeri votand sub influienta unor atentii, a unor „prieteni” si nu se vor lasa inregimentati conform aritmeticii simple a lui Dancu. Oricum este f. simplu cei multi vor da castigatorul, important este sa vedem cei multi sunt cei care urmaresc sondajele, sau cei care le ignora. Sa dea Dumnezeu sa-i lumineze pe romani, ca deja 24 ani a fost mare bezna in tara asta!

  Reply
 13. tibi

  Desi ideea ca ponta sa piarda alegerile imi surade, cifrele avansare in aceste sondaje imi aduc aminte de un termen mai american … wishfull thinking (gandire bazata pe dorinte )

  Reply
 14. Liviu

  „Sinodul BOR cred că e conștient că dacă preoții vor face campanie prea pe față și pe scară largă riscă scandaluri de proporții care vor șubrezi credibilitatea Bisericii”

  Mai au mafiotii in negru vreo credibilitate?

  Reply
 15. Daniel Mihai

  Io sper sa iese Johannis pentru binele vostru celor de acasa io scriu din Spania si ce am vazut ieu pana acuma Ponta procedeaza ca comunisti io sper sa nu fie ca in Ucraina sa nu il declare Ani incopatibil inainte de turul doi sa trebuieasca sai iasa oameni in strada ca scenariul care il vad ca ani il va declara incopatibil ca ce coincidenta chiar dupa primul tur il judeca, de ce nu so judecat inainte io cred ca daca o sa iasa Ponta Romania o sa faca un pas inapoi de vreo 25 de ani si asa sant aproape o data ce un partid aflat la guvernare da legi dupa bunul lui plac ca zici ca Romania ii Venezuela lui Maduro sau Cuba nu ii posibil asa ceva….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *