Alina Mungiu-Pippidi

Nepotismul un pic dres

Soţii şi rudele nu pot fi simultan la conducerea
universităţilor, a hotarit comisia pentru educatie a Senatului,
rezolvind (eludind) inca o problema care nu era o problema. Adevarat,
familiile Maghiar la Oradea sau Miroiu la SNSPA sau Zamfir la
Univ. Buc ajunsesera sa ocupe simultan si functii de conducere. Dar, de
obicei, e de ajuns o singura functie de conducere per familie per moment
si astfel se rezolva toti ceilalti membri ai familiei, care capata
posturi, avansari si ce mai e de capatat.

In cazul
UBB, de exemplu, universitate altfel buna, nu am putut sa le dam mai
mult de trei stele (daca v-ati intrebat) pentru ca si presedintele si
rectorul -dnii Marga si Bocsan- isi favorizau rudele pe fata. Dar nu
ocupind simultan functii de conducere. Ce parare
aveti, de exemplu, de un rector care stabileste ca toata lumea e
obligata sa dea un test de limba engleza si pe urma acorda monopolul
testului propriei sale sotii. Suna cam ca primarul Sechelariu cind dadea
transportul din Bacau lui ma-sa. Cu marele aranjament
al curajoasei comisii nu vad ce impiedica familia Miroiu, sot, sotie si
fiu sa ocupe toate pozitiile de conducere la SNSPA in urmatorii
treizeci de ani, nu simultan, ci pe rind. E, sigur, un sacrificiu ca
trebuie sa imparta cu alte familii, si cum si acelea
sint la fel de bine organizate nu ii vad incomodati deloc de noua lege a
educatiei in varianta Senatului. Cati Andronescu si Cristian Topescu
sint printre cei care au votat chestia asta.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Nepotismul un pic dres

 1. ro-paznic voluntar arc

  …shi iata ca dupa ce au taiat totzi marii arbori genealogici ai elitelor autentice din ro , acuma au pus in locul acestora nishte boschetzi pitici printre care avem toate shansele sa devenim toootzi nishte boschetari … shi au mai realizat o clientela imputzita (nu shtiu cum mai respiram…) ba chiar au „eternizat ” (oare ?) shi o piramida a valorilor cu virful in jos – de fapt e o groapa poate chiar prapastia in care se zbate ro … dar dna amp hai sa vedem cum sa-i defrisham pe boschetzii ashtia : ce referendum , ce lustratzie (1945-2010 ), ce lege , ce statut , ce re-evaluare obligatorie , ce concursuri ( hai sa gasim shi sa pregatim candidatzi ca sint fonduri nerambursabile posdru …) shi ce comisii de evaluare trebuie pregatite oare ? pentru ca in america au acuma doua directzii prioritare -invatzamintul shi sanatatea – sau nu cumva la noi exista strategia de a „produce ” pentru e.u. capshunari ,caramidari , faiantzari , ingrijitori de batrini „first class ” noi fiind second

  Reply
 2. George P.

  In opinia mea, exista potential o opozitie naturala impotriva nepotismului intr-o institutie (publica) asa incat daca acest mecanism ar functiona nu ar mai fi nevoie de a ,,lustrui” la nesfarsit o lege ca sa acopere toate cazurile si ne-cazurile.
  Un sef de birou, sau un coleg, ar fi cei mai inditruiti sa se opuna cand li se baga pe gat un nou coleg necorespunzator.
  Din pacate, relatia dintre angajati urmeaza o linie nepotrivita cea a autoritarismului. Daca ar exista climatul care sa permita ca angajatii sa se opuna, ar disparea nepotismul.
  Numai o lege-carja, fara sustinere naturala din interiorul institutiei, nu poate rezolva problema.

  Reply
 3. Cor

  Doamna Mungiu, am mai scris si pe alta pagina ca ar trebuii sa dam definitia CORUPTIEI , pentru ca noi romanii cred ca avem un mod foarte neaos de a privii coruptia si faptele de coruptie.
  La noi nu este o delimitare intre ceea vesticii numesc ” a-ti folosi net-work-ul” care este una si coruptie care este altceva.
  Faceti un test si puneti cativa politicieni sa dea definitia lor despre coruptie, si vom rade pe cinste, desi este de plans.

  Reply
 4. Cor

  Marinarul- presedinte are printre altele si functie de exemplu pentru ceilalti politicieni. Pai daca el isi pune fiica in parlamentul european nu-i asta Nepotism cu „N” mare ?
  Cum vindecam Romania de boala asta ereditara?

  Reply
 5. Andrei Miroiu

  Stimata dna. Mungiu Pippidi,
  Sunt de acord cu punctul dvs. de vedere dar as dori sa va dau cateva lamuriri, care mi se par oarecum inutile, intrucat ati lucrat in SNSPA si ar fi trebuit sa le stiti pe cateva din ele. Nu am fost niciodata angajat al FSP al SNSPA, ci al Departamentului de Relatii Internationale. Nu am detinut niciodata nici o functie de conducere in SNSPA. Din anul 2005 nu mai lucrez in SNSPA (dvs., am impresia, mai erati inca acolo). Ultimul amanunt banuiesc ca nu il cunoasteti, dar puteati sa il aflati: din anul 2008 nu mai locuiesc in Romania. Cat despre pregatirea mea profesionala si activitatea mea academica, stimata doamna profesoara, las sa vorbeasca o anumita publicatie coordonata de mine, ajunsa acum la al patrulea tiraj la Polirom. Cu bune ganduri si asteptand sa va citesc urmatoarele carti,
  Andrei Miroiu

  Reply
 6. cornel

  Este din pacate una din numeroasele explicatii rationale, ale lipsei de calitate in invatamantul ro. Sistemul de invatamant, dar si multe alte domenii de activitate, au create conditiile de implozie. Procesul de degradare, paradoxal, este ferm sustinut, de toate esaloanele puterii, aceasta poate explica coroborand cu celelalte elemente, datele problemelor ro. de astazi. Haosul/amoralitatea/pervetirea samd atotcuprinzatoare sunt o solutie, in care practic este imposibil de identificat responsabilitatiile. Se apropie tragic de mult, cu anii 1983-1989, atunci identificarea sa facut pe ceausescu/securitate si mult mai tarziu, si numai partial pe comunism. Lucididatea ar trebui sa ne oblige, ca analizele sa fie, folosesc termenilogie specifica altor domenii, inter/pluri/transdisciplinare. Ce sa mai vorbim de solutiile simpliste/reductioniste vehiculate. Toate cele de bine, cornel.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *