Vasile Ernu

Nemernici și/sau proști. PSD-ismul ca formă de guvernare

Politica românească poate fi definită de două linii dominante: alternanța la putere a proștilor și nemernicilor. Firește, fiecare partid are și oameni de calitate, chiar foarte buni. Unii chiar cinstiți. Da, partidele au făcut și lucruri bune – dovadă că țara asta încă nu se dizolvă total: au mai rămas oameni, chiar există o dezvoltare pe anumite sectoare. Deci nu e totul pierdut. Dar liniile centrale sunt un amestec de dominantă a prostiei cu nemernicia.

Prost politic nu e un oarecare prost – poate fi unul cu studii la MIT, foarte bun în domeniul lui, dar catastrofă la competențe politice. Competența în anumite domenii și educația nu e un garant al competenței politice – poate ajuta dar nu garanta.

Odată cu noul val de politicieni „proștii politici” au invadat Parlamentul și instituțiile statului și așa pline de această categorie.

Competența politică se capătă și pe o anumită practică – de jos în sus. Din păcate partidele vechi și-au distrus aceste mecanisme de selecție și promovare a cadrelor și datorită unor instituții politizate precum DNA dar și datorită propriilor mecanisme de promovarea a intereselor individuale și de grup. Toată societatea are probleme grave cu mecanismele de selecție de cadre și ascensiune sociale. Partidele au devenit un soi de etalon al acestui mecanism de anti selecție de cadre.

Partidele noi nu au avut timp să-și producă mecanisme de selecție de cadre – acolo totul e pe coterii, devotamente, mici rețele de ONG-uri și grupuri de interes. Partidele noi cred religios în faptul că totul se rezolvă din PR, imagine și tehnologii de comunicare. Asta o să-i omoare dacă nu schimbă strategia, dacă nu învață să lupte politic pe teren, nu doar să trimită comunicate.

Nemernicii – o categorie amplă care sunt ceva mai inteligenți, unii chiar foarte inteligenți și competenți politic, dar care fac totul fie în interes personal, fie în interes de grup. Statul și instituțiile statului nu sunt decât o moșie primită în arendă pe care să o mulgă în interes de grup sau personal. Atât. Un fel de „privatizare” a statului. Niște boieri de rit nou pe banii publici gestionează neo iobăgimea. Iobagii încă rezistă.

PSD care are cea mai mare tradiție pe acest domeniu știa însă să facă alternanță: când proști, când nemernici și uneori utili pentru țară. PSD însă și-a distrus mașinăria de cadre. Acum nu mai înțeleg nici ei ce au acolo.

În România însă PSD nu e doar un partid ci a devenit un fel de guvernare.

Adică PSD nu e un partid ci o formă de guvernare. În România oricine ajunge la putere devine PSD. De ce? Ține de natura organizării politice , instituționale, a stratificării sociale a acestei țări, de circuitul de cadre și relații, de legătura strânsă dintre capital și stat etc.

Există acum o tendință nouă – un soi de guvernare PSD tehnocratizată și libertariană a noii guvernări. În traducere liberă: un stat suplu în slujba unor grupuri privilegiate cât mai mici – restul pe cont propriu.

Oricine ajunge la putere trebuie să nu coboare ștacheta sub PSD – această firmă de guvernare acceptată cumva de grosul cetățenilor. PSD ca formă de guvernare este cumva un minim contract social.

Actuala coaliție îmi dă senzația că nu mai vrea să fie PSD, ci ceva mai rău. De ce?

Nu poți să fii și prost și nemernic simultan. De ce? Nu rezistă țara – se încalcă contractul social. Țara acceptă fie prost, fie nemernic nu și-și, nu în același timp.

Dragă coaliție, fiți măcar ca PSD dacă nu puteți mai mult. Alternați nemernicia cu prostia. Că nu ține celula patriei….


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Nemernici și/sau proști. PSD-ismul ca formă de guvernare

 1. Gabriel Radeanu

  Nemernicii și proștii din politică ar fi fost epurați în mod natural, dacă partidele ar fi fost materializarea unor ideologii.Segregarea necesară a conceptelor politice,ca polarizare vitală nașterii democrației, a fost deturnată de conglomeratul FSN,o formă blândă de pasaj de la comunism la socialism,care a reușit să-i adune pe oportuniști,pe nostalgici,pe moderați și indiferenți.Anomalia a fost continuată de Convenția Democrată a partidelor istorice,care a reușit performanța să-și auto-dezintegreze componentele prin practicarea viscerală a democrației în interiorul coaliției.
  După această fază,am depășit perioada extremismului naționalist (explicabil, dacă luăm în considerare așteptările românilor privind încleștarea democratică) oprit „eroic” prin vot „împotriva naturii”…
  Odată ce pericolul a trecut,forțe din umbră au hotărât că românilor nu le trebuie neapărat democrație,sunt fericiți cu un soi de surogat condimentat puternic cu idolatrie vest-europeana…

  Reply
 2. Dumitru

  Oare undeva in Vest mai exista partide cu pepiniere de cadre functionale? Nu sunt sigur. Cel putin partidele de stanga nu mai au, pentru ca si le-au otravit cu ideologiile „cancel culture” si comunitariste, care sunt ideologii de opozitie, nu de guvernare. Iar partidele de dreapta nu prea mai sunt, de cand si stanga si dreapta s-au convertit la liberalism. As spune deci ca Romania nu e unica in situatia asta.

  Reply
 3. CMC

  Indiferent de ce partid era pus in fata, tot sekuristii au condus Romania.
  Daca va place cum a ajuns Romania acum, multumiti-le!

  Reply
 4. F

  Sper ca tovarășii care scriu revista presei pentru tov. Iohannis și tov. Orban au subînțeles textul și-l vor supune Preareduselor lor capacități critice.

  Reply
 5. CMC

  PSD era mic copil fata de ce sunt in stare sa faca urmasii PD-L-ului. Mai ales ca stiu ca au imunitate si sprijinul ambasadorilor.
  „Cum împarți două funcții la trei partide. Faci patru funcții. Scenariile prin care PNL, USR-PLUS și UDMR se bat pe posturi la șefia TVR și a Radioului Public”
  https://www.libertatea.ro/stiri/schimbarea-sefilor-de-la-tvr-si-radio-3461402

  P.S. A fost cineva trimis in judecata pentru ce se intampla la Apele Romane? Ca acusi vin inundatiile si chelneritzele si-au pregatit tavile sa scoata apa din casele oamenilor.

  Reply
  • Dumitru

   PSD nu a fost dat jos pentru ca era corupt, ci pentru ca era insuficient de obedient ambasadelor si SRI. Obedienta asta se obtine in doua feluri : PNL/PDL este mai corupt decat PSD, iar USR are pozitii ideologic pro-strainatate (pro-corporatii, anti-religioase, autoritare…).

   Reply
 6. Vlad Slăvoiu

  @Dumitru: Nu știu cum e cu USR-ul și fascinantele sale poziții, dar ce cred eu este că în România ar fi bine ca religia să nu se mai studieze în școli – în școlile publice neconfesionale vreau să spun, iar prin școli publice înțeleg toate școlile, de stat sau particulare, care funcționează sub legea învățământului.

  Mai cred că bisericile din România ar trebui să caute să-și îndeplinească mai bine rolul lor social.

  Și mai cred că, într-o după-amiază plăcută de noiembrie, stând în Piața Francofoniei și privind în sus, pe 13 Septembrie, cu soarele retrăgându-se prin turlă chiar în ea, un oarecare ar putea să creadă că această Catedrală Națională, de care adevărul e că nu-l leagă absolut nimic, e totuși, sau ar putea fi, un frumos edificiu bucureștean.

  Reply
  • CMC

   Foarte de acord cu laicizarea scolilor…
   Dar nici cu prozelitismul LGBTistilor nu sunt de acord…Ca aici cam stim cu „sta” USR-ul..

   Reply
  • Dumitru

   Ce treaba are catedrala in constructie cu articolul in curs? Eu am evocat discursul vehement si din principiu anti-religie, nu aspectul pur practic ar catedralei (unde, sincer, nici nu am o opinie clara pro sau contra). Pe mine primul ma deranjeaza, nu apelurile la reducerea finantarii catedralei, care sunt o discutie politica. De exemplu, nu ma deranjeaza ca ND nu mai finanteaza catedrala, ci faptul ca nu face nimic altceva interesant. Ba cica face – trenul de centura al Bucurestiului, care mi se pare o gogorita inutila.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *