A murit Neagu Djuvara (născut 1916), boier, diplomat și cărturar, membru fondator al Societății Academice din România din anul 1996 de la fondarea ei. Diplomat al statului român în timpul războiului și pînă la preluarea puterii de către comuniști, Djuvara a luptat pe frontul de Est și a activat în exilul românesc. În mai 1972, la peste 50 de ani, obține doctoratul de stat (docența) la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei, sub conducerea cunoscutului sociolog și filozof anticomunist Raymond Aron; mai târziu, obține și o diplomă a prestigiosului Institut național de limbi și civilizații orientale de la Paris (INALCO). În 1961, pleacă în Africa, în Republica Niger, unde va sta douăzeci și trei de ani în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine. De acolo a păstrat fermecătorul obicei de a purta o eșarfă de mătase sub gulerul cămășii.Din 1984 a fost secretar general al Casei Românești de la Paris, până în 1990, când se întoarce în țară, unde s-a dedicat istoriei în emisiuni TV și cărți, devenind cel mai popular istoric român. Opera lui în limba română o puteți găsi aici, dar, deși fermecătoare, e umbrită de existența lui formidabilă, marcată de umor, noroc și tenacitate în fața adversităților. Ca atare, interviurile și memorialistica lui sunt de citit în primul rând.
Doctor honoris causa al Universității din București la 96 de ani, dar fără să fi fost membru al Academiei Române, Djuvara a educat la televiziune cîteva generații într-un spirit european, dar nonconformist. Era monarhist și liberal frustrat, și ultimele lui cuvinte către mine au fost de jale pentru PNL și îndemn ca generațiile mai tinere să facă mai mult să refacă partidul. Refacerea unui partid politic proeuropean, dar patriotic e datoria pe care ne-o lasă, pentru că Neagu Djuvara suferea din cauza eșecului nostru de a recupera Basarabia. A mers chiar pînă la a spune că, dacă ar fi avut cu 20 de ani mai puţin, ar fi candidat la preşedinţia ţării numai pentru realizarea acestui obiectiv, că nu avea încredere că alții o vor face.
Neagu Djuvara, Dinu Zamfirescu și Alina Mungiu-Pippidi la comemorarea lui Ghiță Ionescu, în anul 2013, București
PNL -ul cu oamenii actuali nu are nici o sansa sa se reface.PNL care doar ameninta adversarii cu puscaria cand este atat de vizibil ca au cel putin la fel de multi puscariabili,nu poate inainta.De fapt toti cetatenii acestei tari au devnit puscariabili din cauza legilor care au fost date de toate partidele care au condus aceasta tara.
Eu vreau un parchet format din profesori universitari de drept care sa-i judece pe cei care fac abuzuri.Nu mai vreau procurori cu facultatea la fara fregventa sa faca dosare la comanda.Cineva trebuie sa-i judece si pe ei.
Astfel de actiuni au decredibilizat Justitia.Vreau ca oamenilor normali sa le fie rusine cind sant chemati la parchet,nu ca acum cind a devenit ceva normal sa fii prezent acolo.
“Eu vreau un parchet format din profesori universitari de drept ” Ca Adrian Nastase si Victor Ponta ? Sau ca ala din Timisoara care i-a dat doctoratul lui Kovesi ? Nu, mersi. Nu sunt in bransa, dar dat fiind numarul de avocati si profesori de drept din Parlament pare ca invatamantul universitar de drept e la fel de corupt ca politicienii in general.
“România începe de la Mare” și cu această determinație !
( ca și continuare la lobby-ul alterior de aici, FONDUL DE INVESȚII ROMÂNIA – MOLDOVA )
Cum spune Djuvara, PNL trebuie reconstruit. El acum nu exista.
PNL și Basarabia !
Cine aude ?
Rapsodii de primăvară – George Topârceanu ?