Alina Mungiu-Pippidi

Multumim, Daniel Morar

A fost odată un băiat modest, din provincie, cu care am stat pe scările Casei Presei la ieșirea de la prima sa emisiune de televiziune, în care îi suflasem mai toate replicile. Își rătăcise mașina cu șofer în prima lui zi de slujbă, ieșind prin altă parte, și am stat cu el pînă ne-a găsit șoferul, cu ideea vagă că sîntem într-o junglă, la București, Casa Scînteii, în care era de datoria mea, mai veche decît el, să îl protejez pînă la siguranța mașinii lui. Era greu de imaginat atunci că va ajunge omul cel mai temut din România.

Europeanul anului, Daniel Morar a pecat azi din fruntea procuraturii după ce Traian Băsescu s-a lepădat de el și trupa lui de eroi, făcînd o înțelegere realistă și rațională cu actualul premier. Am scris în favoarea acestei înțelegeri, pe care o consider superioară unei victorii a aripii radicale din USL, penalii. Dar nu superioară unui aranjament ideal, acela ca Morar să fi rămas, susținut de CSM, așa cum merita și cum ar fi fost mai bine pentru anticorupție. Că dacă înlături pe cel care a construit deja, orice ai spune, dai semnalul că și construcția se oprește.

Altfel ar fi trebuit să se petreacă despărțirea, chiar și ea. Și anume, cu recunoașterea eroismului dlui Morar, a faptului că, prins într-un angrenaj politic a fost și a rămas un om fără interes politic propriu, unul din puținii oameni care a pus interesul public mai presus de orice alte considerații. Am cunoscut poate vreo patru oameni așa în ultimii douăzeci de ani la noi. Lipsa de recunoaștere publică a acestor oameni a dus la faptul că nu sînt mai mulți. Nimeni nu urmează modele care nu reușesc să devină modele, pe care îi îngropăm în controversă și obscuritate.

Trădarea lui Daniel Morar de către putere e mai veche de săptămîna asta. El a fost subminat constant de faptul că guvernele, inclusiv cele sprijinite de Macovei sau Băsescu produceau corupție într-un ritm mult mai mare decît putea DNA să rezolve. Meritele lui nu au fost recunoscute clar și public doar la Bruxelles, nu la București.

Ce bun președinte de țară ar face Daniel Morar, ale cărui cute pe obraz sînt cu mult mai adîncii decît acum șapte ani, și care nu mai are nevoie să îi sufle nimeni nimic. Pentru că acum nu doar că știe, dar a și făcut. Mult mai mult decît oricine altcineva.

Alăturați-vă mie în a nu-l lăsa pe Daniel Morar să plece fără mulțumirea și binecuvîntarea noastră pentru tot ce a făcut acești șapte ani, și pentru ce a devenit, că nu îi va fi ușor, fiind omul care a ajuns, nici de acum înainte.

Citiţi şi:

Morar: Oricine poate fi procuror general, mai puţin eu. Pun capăt carierei mele în fruntea Ministerului Public


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

81 thoughts on “Multumim, Daniel Morar

 1. Andy-Daniel Tanase

  E adevarat, TB s-a lepadat de Morar, dovedind celor care mai credeau inca in sinceritatea lui in sustinerea neconditionata a anticoruptiei ca se inseala amarnic. Dar chiar ignorati faptul ca protejatul dvs., Victor Ponta, s-a dezlantuit furibund impotriva lui Morar, acuzandu-l de abuz in serviciu pentru anchetarea fraudelor de la referendum, declarand, din ignoranta sau cu rea-credinta, niciuna scuzabila, ca e ilegal detasat pe post de CSM si ca orice act semnat de Morar ar fi ilegal din aceasta cauza, sau presandu-l sa-si dea demisia, ca asa au facut si Pivniceru si Dorneanu, modele de moralitate uselista, cand au fost numiti la CCR? Oare nu trebuia dedicat macar un paragraf micut tuturor acestor actiuni care au contribuit decisiv la plecarea lui Morar? Scuzati-ma, dar nu puteti fi de partea lui Ponta si a lui Morar in acelasi timp… Asa cum nu puteti sustine ca luptati sincer pentru o Romanie curata si sa afirmati in acelasi timp ca un politician manjit de un furtisag intelectual, problema care oriunde in lumea civilizata incheie definitiv o cariera politica, este „cea mai mare speranta a politicii romanesti”… Inca astept, desi nu mai trag mare speranta, ca va veti regasiti obiectivitatea si echidistanta… Multumesc!

  Reply
 2. Nelu STIUCA

  ESIREA lui Daniel MORAR, din scena luptei anticoruptie in asemenea momente TULBURI care reflecta instaurarea ANARHIEI in Ro, dovedeste ca, MAREA CORUPTIE e greu de invins daca nu IMPOSIBIL.

  Reply
 3. Un Om Mirat

  Ma mir doamna Pippidi, de ideea dumneavoastra cu solutia Morar presedinte. In primul rnd pentru ca (LEGAL) presedintele Romaniei nu are chiar asa de multe drepturi, si nu poate (LEGAL) sa instaureze politici. In al doilea rind, sa nu uitam ca mai nou se va rescrie Constitutia, care, din ceea ce am citit eu va ingradi masiv drepturile viitorului presedinte. Iar in al treilea rind, cel mai puteric atu al lui Morar a fost si este tocmai aceasta nealiniere la politic. Iar pentru a putea candida la orice pozitie politica trebuie sa ai bani si sprijin politic. Ce partid (pentru ca toate sint pline de banditi) va risca sa-l sprijine pe Daniel Morar? Iar daca Daniel Morar ar candida la deputatie (sau presedentie), mai bine ca sef de partid – barem ar putea ajunge Prim-Ministru, si atunci ar avea intr-adevar ceva putere sa schimbe ceva. Asta daca ar avea un guvern majoritar.

  Reply
 4. agata nemteanu

  Pentru tot ce a facut: MULTUMIM,Daniel Morar, regret ca s-a retras si a generat „doar o simpla stire de presa” ,sper ca vocea Dvs.D-na Alina Mingiu , sa-i faca pe mai multi oameni dornici de bine sa gandeasca si sa-si exprime gandurile pentru a ne trezi pe noi cei multi la realitate. Since ma alatur parerii Dvs ca ar fi un presedinte de tara cum nu cred ca am mai avut.Eu sunt un om fara puteri (avand in vedere si varsta inaintata) si ma impresioneaza neplacut ca la noi nu se ia atitudine atunci cand valorile sunt „date la o parte” s-au fortate „sa se dea la o parte”.
  Cu respect pt.Dl. Daniel Morar pentru tot ce a facut si pentru Dvs.care de fiecare data trageti un semnal de atentionare cand lucrurile o cer.

  Reply
 5. Sanda Pacuraru

  Nu se pot exprima in cuvinte multumirile pentru astfel de oameni!Dar nu stiu ce altceva s-ar mai putea face, asa ca macar atat: MULTUMESC, DOMNULE MORAR!

  Reply
 6. Marina Theodorescu

  Vi se cuvin, D-le Morar, respectul si multumirile noastre, iar daca sunt putini cei care le exprima, asta este din cauza ignorantei atat de raspandita si mentinuta, poate pentru a se putea perpetua nestingherita coruptia. Un fel de cerc vicios. Dar poate veti mai gasi o pozitie din care sa aveti un cuvant de spus si ceva actiuni de facut pe tema asta! Mult succes in continuare!

  Reply
 7. Luminita Gruia

  noi, cei care mai credem ca Romania va reusi sa devina o tara civilizata in care legile si valoarea vor fi respectate, o facem si datorita faptului ca oameni ca domnul Daniel Morar exista. ei fac parte dintre putinii nostri eroi si sunt speranta ca se poate si asa: sa fii vertical, profesionist si sa pui mai presus de toate interesul national. succes si multumiri, domnule Morar!

  Reply
 8. cata

  Bravo Dl Morar. Referitor la cei care-l de acuza pe Basescu….sa nu uite ca Morar nu a fost in nici un caz dorit de PSD si trebuie totusi numiti urgent procurorii. Deci compromisul a fost facut pentru Romania iar Morar are o mare mana intinsa de la Basescu. Cand te trimite cineva la CCR inseamna ceva.

  Reply
 9. Katy

  Cu multumiri, pentru tot ce ati facut si cu mare regret, ca va pierdem. Va inteleg, ca nu va amestecati cu gunoiul. Toata stima.

  Reply
 10. ioana

  Mulţumesc domnule Morar.Că m-aţi făcut să cred că se poate lupta cu corupţia în România.Că m-aţi convins că există şi procurori nepătaţi în ţara asta.Că aţi trimis în judecată infractori din toate partidele.Că aţi avut eleganţa să vă retrageţi din joc când acesta nu a mai fost fair.

  Reply
 11. Raluca

  Cu 7 ani in urma am spus ,, ma bucur ca va cunosc, d-le Morar!,, Acum a venit timpul sa spun : ,, ma bucur ca existati, d-le Morar!,,

  Reply
 12. Mihai Bugu

  Respectele noastre, domnule Morar. Ati inteles ceea ce putini oameni cu influenta au reusit: ca poti sa devii erou facand doar ceea ce trebuie, cu profesionalism. Aveti multumirile noastre.

  Reply
 13. gghas

  Domnule Morar, sa speram ca ati lasat urmasi bine instruiti si cu verticalitate in DNA si care vor urma linia Morar, chiar daca va veni Codruta Kovesi. Toata stima si pretuirea pentru omul si profesionistul, care sunteti.

  Reply
 14. Pascalau Gheorghe

  Daniel Morar a fost un miracol.A creat un model uman exceptional.D-na Mungiu numara pe degetele unei maini astfel de oameni.Devotamentul pentru tara, in lunga tradite romaneasca, nu se rasplateste si nu se iarta.Pleaca discret, in aplauzele unui fost procuror care a ales minciuna,plagiatul si funtia de prim-ministru.Politicienii corupti se bucura…dar nu pot opri avalansa ,,morarilor”.Modelul a devenit idealul tinerilor juristi profesionisti.

  Reply
 15. Ivi

  O întrebare simplă se pune doamna Mungiu – ce contează cu adevărat ?:
  – aparenţa sau esenţa
  – imaginea sau realitatea
  – percepţia sau fenomenul
  – vorba sau fapta
  – ţignalul sau motorul
  – a repeta ideile altora (fie ele UE, SUA, etc.) – a gândi cu propriul cap
  – făţărnicia sau onestitatea
  – manipularea sau cinstea
  – trădarea sau onoarea
  – minciuna sau adevărul
  – fanfaronul laş sau eroul puternic
  – a fuşeri reforma sau a (re)construi temeinic
  – falsul (kitch-ul) sau modelul autentic
  …sper ca suntem de acord că în „dilemele” de mai sus prima alternativă reprezintă AŞA NU, iar cea de-a doua AŞA DA.
  Şi haideţi să le aplicăm şi acestui „al doilea copil de suflet” al dumneavoastră (primul fiind desigur, aşa cum aţi lăsat să se înţeleagă cu mai mulţi ani înainte, cel cocoţat în fruntea statului…) şi să vedem ce iese..
  Eu am făcut acest lucru pentru „primul dumneavoastră copil de suflet” şi m-am îngrozit pur şi simplu – săraca ţară pe ce mâini a intrat pentru zece ani !?! …oare cu ce am păcătuit noi cetăţenii ei pentru a avea în frunte un asemenea om ? …dar dumneavoastră, ca intelectual public, doamnă Mungiu?

  Reply
 16. Ioana Visalon

  Vă mulţumesc, domnule Daniel Morar, pentru că v-aţi luptat cu cea mai monstruoasă, sofisticată şi periculoasă formă de corupţie pe care a cunoscut-o, probabil, România!Sunteţi între foarte puţinii oameni publici care au probat patriotism real!Oamenii ca dumneavoastră îmi dau puterea să mai sper într-un viitor al copilului meu, aici, în România.
  Cu admiraţie şi recunoştinţă,
  Ioana Visalon

  Reply
 17. Burciu Ion

  Multumim, Domnule Daniel Morar. Sper ca cei care vor urma sa preia de la Domnia-voastra, lucrurile bune care le lasati.

  Reply
 18. Ioan Florescu

  Prea bine d-na Pippidi,subscriu si eu la acest eroism maruntel.As avea o intrebare:
  Domne ,acest Morar e cumva roman,ca nu vad niciun roman capabil de atata daruire in sprijinul dreptatii,ori e cumva prost si pune interesul personal la spate,sau(parerea mea) o fi vre-un tip de om imun la mancare si trai bun?
  In rest,ce sa spun,m-am apucat sa semnalez niste fapte care,,m-au scandalizat’ in comuna (fiind voluntar la ACR) eu le arat,eu le aud,ca baietii e surzi toti si unii si altii. Vad ca acest demers facut de dvs. e de ochisorii lumii si total in neconcordanta cu societatea romaneasca.Respecte!

  Reply
 19. traiang

  Merita tot respectul tuturor celor care stiu sa nu ce inseamna respect si onoare Laudabila si initiativa !

  Reply
 20. Angela Niculescu

  Cinste domnului Daniel Morar pt tot ce a facut si pentru demnitatea sa.Sunt sigura ca,indiferent unde va fi ,va face doar lucruri bune si ca va ramane mereu un model de urmat pt toti oamenii curati din tara noastra.

  Reply
 21. Victor Olaru

  Cazul Daniel Morar spune multe:
  1.-Avem nevoie de un corp de magistrati, care sa doreasca cu adevarat separarea puterilor in stat.
  2.-Lupta impotriva coruptiei nu poate fi lasata exclusiv in seama justitiie, deoarece urmarirea penala e costisitoae si dureaza mult. Trebuie sa formam un corp de functionari publici competenti si integri dpdv moral.
  3.-Cand majoritatea parlamentara este coplesitoare, crede ca aceasta majoritate o indreptateste si sa imparta dreptatea, subordonandu-si justitia. Uita ca, intr-un stat de drept, parlamantul are numai dreptul de a face legi si ca aplicarea acestor legi este atributia justitiei.
  4.-Pentru instaurarea unui stat de drept este nevoie de vointa politica, in acest sens. Daca doamna Mungiu cunoaste numai cateva persoane publice, cu integritate la nivelul domnului Daniel Morar, ma intreb cum putem forma o intreaga clasa politica de acest nivel ?
  5.-Demisionand, domnul Daniel Morar a confirmat ca nu este omul nici unui politician si si-a atras, aici, manifestarile de simpatie ale unor oameni de rand, despre care, luati la gramada, se zice ca nu sunt interesati de lupta impotriva coruptiei. Probabil ca sunt destul de multi, dar n-au sanse sa patrunda in viata politica. Mai usor patrund oameni ca Silviu Prigoana, Gigi Becali, sau Sorin Rosca Stanescu.
  6.-Daca, dupa aceste laude, domnul Daniel Morar isi va pastra modestia, are sanse sa ramana o persoana publica respectata in Romania.

  Reply
 22. lesnic sorin

  Ca medic legist ofer informatii si expertize medicale justitiei deci sunt parte a acestei puteri judecatoresti.Am constatat ca
  procurorii DNA dar si cei de la alte parchete isi fac treaba cu profesionalism.Trebuie lasati in pace ca-si vor stabili singuri calea de urmat.Oamenii politici nu pot face decat rau justitiei daca incearca sa se amestece in treaba altei puteri a statului.Felicitati domunule Morar.

  Reply
 23. Gelu

  Daniel Morar, este unul dintre eroii mei. Mi-as dori sa vad ca cineva produce tricouri si speci cu „I love Daniel Morar”; ceva gen cu tricourile Che Guevara. Doar ca spre deosebire de tricourile cu Che Guevara purtate de rebelii fara cauza contemporani, Daniel Morar este un model viu care serveste direct cauza romanilor.

  Reply
 24. THEODOR MARCEAN

  OAMENII CAPABILI SI CINSTITI VOR REVENI ,TOTDEAUNA,ACOLO UNDE ESTE NEVOIE DE EI.
  Kogalniceanu,Balcescu,au fost si ei alungati,de cei care nu le-au vazut inaltimea morala,dar au revenit si au facut o revolutie,APOI UN STAT DE DREPT,INDEPENDENT SI SUVERAN.
  Piticii politici nu au viata lunga,pentru ca lupta lor pentru existenta ii macina.
  Oamenii seriosi revin,cu si mai multa forta

  Reply
 25. rupa vili

  Cine este vinovat k Romania pierde procese la CEDO si nu avem nici un vinovat ,oare acesti procurori nu au o vina mai mare pentru asta ?

  Reply
 26. Ruxandra Mihăilă

  Va exprim deosebita gratitudine pentru tot ce tine de trecut și sper intr-o alta formula, pe care cu siguranta o veti gasi, pentru a cladi în continuare. Va doresc multa sanatate si puterea rabdatoare a „Mesterului”.

  Reply
 27. camelia simulescu

  Toata admiratia pt.Daniel Morar,ce bine ar fi daca s-ar putea clona 1-2-3-Danieli Morar,macar asa am putea avea o speranta pentru viitorul copiilor nostri.C.S.

  Reply
 28. Popescu Florin

  Sper ca samanta aruncata de Daniel Morar va rodi candva. Ii multumesc pentru ca ne-a aratat ca se poate.

  Reply
 29. Alina Bodea

  Domnule Morar, va multumim. Sunteti un model. Va sustinem moral. Veti reveni la Ministerul Public asa cum se cuvine!

  Reply
 30. gyll

  Sunt convins ca si la CC domnul Moraru va da dovada de aceeas probitate morala ca si pana acum.
  Alaturi de dansul nu putem sa nu ii amintim si pe judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet,procurorul Oana Haineala si multi alti tineri magistrati care s-au rupt de sistemul corupt din justitie.
  Cinste lor!

  Reply
 31. Dan Perețianu

  Mulțumesc, domnule Daniel Morar!
  Să înțeleg că dl. Morar va fi candidatul dvs la Președinție ? Atunci, și al meu !!

  Reply
 32. Luminita wallner

  Romania nu se va schimba niciodata si nu va fi un stat demn de Uniunea Europeana, atata timp cat oameni ca Daniel Morar nu vor fi pretuiti, respectati si mai ales promovati.

  Reply
 33. Bujanovschi Eva Miriam

  II multumesc domnului Moraru pentru speranta pe care ne-o da in aceasta tara pentru ca ne da dovada de loialitate.

  Reply
 34. Daniel Neagoe

  Respect si multumiri pentru un astfel de OM!
  Cred ca daca mai insistati putin cu presedintia, atunci poate Cacarau se va trezi mai devreme!

  Reply
 35. Doru Munteanu

  Multumim d-le Morar. Sunteti vocea justitiei independente a Romaninei ! Trebuie sa le fie clar si la Basescu si la Ponta ca sunteti egalul lor, asa cum puterea judecatoreasca este egalul puterii executive si legislative. Justitia romana trebuie sa aiba un lider ca dvs care sa o faca respectata si sa o puna pe picior de egalitate cu celelalte puteri ale statului. Nu va lasati ! S-a vazut zilele astea ca sunteti unul din cei 3 mai puternici oameni din Romania si ca stiti sa va faceti respectat de ceilalti doi.
  Sa speram sa va veti intoarce candva la carma justitiei romanesti. Mult succes !

  Reply
 36. Emilian Stoica

  Multumesc Domnule Morar ! In numele meu si al familiei mele.

  Dar , mai important decit aceste multumiri, cred ca ar fi sprijinul pe care ar trebui sa-l acordam D-lui Morar si celor care actioneaza in acelasi spirit.
  Poate cei de la ” Romania curata” identifica ceva directii concrete in acest sens !

  Reply
 37. Magda S

  Chiar ma gandeam zilele trecute, domnule Morar, ca sunteti un martir! Istoria va va da locul meritat. MARE CARACTER!!!!!

  Reply
 38. maria

  Foarte frumos si patrunzator acest articol iti merge la suflet dar am un mic amendament si anume : nu vad nici un comentariu la adresa D-lui Ponta ca nu-l vrea de nici o culoare pe Daniel Morar ! oare de ce ? stimata Doamna Pippidi ? intradevar ma inclin si va multumesc respectuos Domnule Morar pentru tot ce ati facut , si mult succes in tot ceea ce ve-ti face cu stima inca o data ma iclin !

  Reply
 39. ana puiu

  multumesc mult d-le Daniel Morar pt. lupta dusa impotriva coruptiei in aceasta tara.Mi-as fi dorit sa ajunga Procuror General al Romaniei,dar se vede ca mai mult conteaza penalii decat oamenii corecti, integri si morali in aceasta tara.

  Reply
 40. silicon_v

  Adica Morar e un erou. Care a fost tradat de Basescu printr-un targ absolut realist si rational cu impecabilul Ponta. Care impecabil Ponta a decalarat ca poate sa numeasca pe oricine in tara asta, dar nu pe Morar. Care Morar a fost tradat de Basescu, acelasi Basescu care l-a numit in post de doua ori la rand. Dar totusi si Basescu si Macovoi l-au sabotat pe Morar, desi l-au numit acolo. L-au sabotat prin faptul ca l-au extenuat, l-au pus acolo, apoi si-au batut joc de el: au generat corupti de a muncit Morar zi si noapte.

  „Noi te-am pus acolo timp de 7 ani, noi te omoram. Iti dam la hoti, de nu o sa poti sa duci.”

  Cata perversitate.. Noroc cu Ponta care a taiat repede nodul gordian: numim pe oricine, dar nu pe Morar. Dar sigur i-a vrut binele: Morar era extenuat dupa atata coruptie PDL-ista, iar Dragnea pare sa fie extrem de odihnit, deci l-ar fi bagat pe Morar direct in spital. De extenuare. Deci i-a vrut binele, nu ca tradatorul ala de Basescu, care i-a vrut rau si de aia l-a numit de doua ori in acel post.

  Clar, nu?

  Ei, dar asa e cand vrei sa stai simultan in doua barci deodata. Si a lui Morar si a lui Ponta. O adevarata proba de echilibristica si virtozitate.

  Reply
 41. adriana

  Myltumim, dle Morar. Eu am gasit ca a fost un abuz din partea DNA sa urmareasca votantii la referendum, dar pot intelege pct de vedere al dnei Mungiu ca alte lucruri au fost buna si sigur mai bune decit le-ar fi facut altii,

  Reply
 42. Serban Obreja

  Va multumesc domnule Daniel Morar pentru exemplul si speranta pe care ni le-ati dat prin tot ce ati facut!

  Reply
 43. Mariana Goina

  am fost surprinsa sa pot citi ca in societatea romanesca se intampla si lucruri pozitive…
  m.

  Reply
 44. Maties Ioan

  Sunt intrutotul deacord cu d-voastra , toata admiratia si respectul pentru acest OM. Avem nevoe de mai multi Danieli .

  Reply
 45. Stefan Pop

  Pacat! Toti oamenii valorosi se declara invinsi de „Sistem”. Va veni o vreme cand vom regreta toate aceste „cedari” si „abdicari”…
  Dar nici regretele nu vor mai folosi la ceva constructiv.

  Reply
 46. marin

  sper ca drumul dumneavoastra in lupta anticoruptie sa nu se sfarseasca aici si poate intr-o zi o sa fiti presedintele acestei tari sa terminam cu coruptia(si saracia implicit).RESPECT!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *