Romania Curată

Mihai Goțiu: ”Atac toxic, în Parlament, la adresa spațiilor verzi din orașe, condus de deputatul Laura Vicol, avocata intereselor marilor imobiliari”. Liber la măcelărit parcuri

Amendamentele depuse de deputatul Laura Vicol-Ciorbă (PSD) la Legea spațiilor verzi vor să legalizeze construcțiile ilegale din parcuri și să faciliteze distrugerea lor pe mai departe, acuză Mihai Goțiu, într-o declarație pentru Hotnews. Blocată la Camera Deputaților de un an și jumătate, noua Lege a spațiilor verzi – al cărei scop este protejarea acestora – riscă să rămână fără conținut dacă amendamentele Laurei Vicol-Ciorbă (al cărei soț, Vladimir Ciorbă, este acționar la Nordis, una dintre marile firme de construcții imobiliare) vor fi adoptate.

Liber la construcții ilegale pe spațiile verzi

”Dintre toate amendamentele depuse, cel mai toxic este cel care ar elimina art. 2, alin. (2), lit. d), din actuala lege, care prevede obligația pentru autorități, proprietari și administratori ”NU ocupe în mod ilegal spatiile verzi cu construcții provizorii sau cu caracter definitiv. Practic, asta echivalează cu o dezincriminare a infracțiunilor și/sau contravențiilor legate de construcțiile ilegale care au distrus spațiile verzi, atât pentru viitor, cât și pentru trecut, ținând cont de principiul aplicării prevederilor penale sau contravenționale mai favorabile. Ăsta e un articol cu dedicație pentru mafia construcțiilor imobiliare, care ar goli de sens întreaga lege (care își propune protejarea spațiilor verzi), fiind în contradicție flagrantă cu intențiile inițiatorilor (printre care mă număr)”, a declarat Mihai Goțiu, pentru Hotnews.

O asemenea modificare e motiv de neconstituționalitate major, atât pentru încălcarea principiului bicameralismului (fiind o formă evident diferită de cea adoptată de Senat), cât și pentru că nu mai are legătură cu forma și intenția inițiatorilor. Dar și o eventuală sesizare la CCR, admisibilă din avion pentru motivele invocate, tot mafiei imobiliare i-ar profita, ținând cont că ar amâna pe termen nedefinit adoptarea unei legi care să protejeze, în mod real, spațiile verzi.

Mihai Goțiu

”Acesta nu este, însă, singurul amendament, prin care protecția dorită pentru spațiile verzi ar scădea considerabil. Un alt amendament elimină obligația administratorilor, autorităților sau proprietarilor să introducă alte terenuri în categoria spațiilor verzi, dacă se constată îndeplinirea condițiilor sau introducerea posibilității pentru consilii județene sau locale să invoce ”obiective de interes județean sau local” pentru a reduce spațiile verzi, experiența arătând că pixul primarilor ori a președinților de consilii județene a alunecat pe hârtie după cum și-au dorit dezvoltatorii imobiliari, nu interesul larg al cetățenilor”, a explicat Mihai Goțiu.

Practic, doamna Vicol reprezintă fără nicio jenă, pe față, interesul rețelelor de dezvoltatori imobiliari, în detrimentul cetățenilor, fie blocând legea, fie forțând adoptarea unor amendamente de o toxicitate extremă la adresa spațiilor verzi.

Mihai Goțiu

Lege blocată de 4 ani, în vreme ce parcurile sunt măcelărite

Propunerea de modificare a Legii Spațiilor verzi a fost depusă pe 1 noiembrie 2018, avându-i ca inițiatori pe Adrian Dohotaru (neafiliat), Allen Coliban, Mihai Goțiu, Nicușor Dan, Lavinia Cosma (USR), Vasile Cocoș, Florin Manole și Andrei Pop (PSD) – niciunul dintre aceștia nu mai e parlamentar în actualul Legislativ. Propunerea a fost adoptată de Camera Deputaților aproape doi ani mai târziu, în octombrie 2020. Din cauza altor amendamente toxice (care ar fi permis construcții în spațiile verzi), depuse, în ultima ședință a Comisiei pentru Mediu de la Camera Deputaților, de deputatl Glad Varga (PNL), inițiatorii legii s-au văzut nevoiți să-i solicite președintelui Klaus Iohannis, alături de societatea civilă, să nu o promulge și să o trimită la reexaminare. Acest lucru s-a întâmplat, iar pe 27 martie 2021, propunerea a fost re-adoptată de Senat și transmisă Camerei Deputaților, ca și cameră decizională.

Din martie 2021, legea e blocată la Camera Deputaților, așteptând raportul comun al Comisiilor de Administrație publică, Juridică, respectiv pentru Mediu. Din iunie 2022, legea figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, sub rezerva depunerii raportului comun. Amendamentele în discuție au fost depuse de Laura Vicol, în septembrie 2022. Adoptarea lor, urmată, previzibil, de o sesizare la CCR, ar amâna pe termen nedefinit o nou lege a spațiilor verzi. În toată această perioadă, spațiile verzi, în special cele din București, au fost măcelărite de dezvoltatorii imobiliari, presa și societatea civilă relatând frecvent despre aceste distrugeri.

Citește pe Hotnews, lista integrală a amendamentelor depuse de Laura Vicol, pozițiile legate de creșterea suprafeței dedicate utilităților pentru funcționarea parcurilor, precum și a președintelui Comisiei pentru Mediu, de la Camera Deputaților, unde legea așteaptă votul pe raport.

Hectare întregi de parcuri și alte zone verzi au fost distruse, doar în acest an, în București, din cauza lipsei unei legi care să le apere. Sursa foto: Hotnews


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Mihai Goțiu: ”Atac toxic, în Parlament, la adresa spațiilor verzi din orașe, condus de deputatul Laura Vicol, avocata intereselor marilor imobiliari”. Liber la măcelărit parcuri

 1. Lscpl

  Principiul „aplicării mai favorabile” e atacabil. Favorabil pentru infractor sau pentru societate ? Sigur că trebuie să aibă cine sa o facă. In mod normal sunt sentințele favorabile interesului societății pe termen lung care se înscriu în spiritul legii … Depinde doar de câți bani se baga in procese.

  Reply
 2. lscpl

  M-am tot gandit daca sa raspund pe subiect sau nu… in conditiile in care mi-e sila sa mai citesc legislatie romaneasca legata de profesia asta. Pentru propriul echilibru am totusi o explicatie – posibil sa ii ajute pe ceilalti care s-au fript odata cu mine.
  Ca in toate tarile subdezvoltate din Europa de Est si de pe continentele de unde fuge lumea de foame, in Romania populatia migreaza dinspre zonele sarace inspre alea unde macar se poate cersi pe strada sau se gaseste de lucru pe salariul minim. Toti astia trebuie sa locuiasca si ei pe undeva, de aici presiunea pe piata imobiliara urbana. In contrapondere, orasenii nu stiu cum sa mai fuga de invadatori si asociaza schimbarea culturala adusa de acestia cu dezavantajele vietii la bloc. Cei care pot pun repede de violoace pe oriunde se mai gaseste un petec de pamant liber, din disperare renuntand si la minimul confort al unei strazi pavate in fata portii. In acelasi timp, noii incaltati care au pamanturi si paduri de vandut ii concureaza pe oriunde se ascund in pas elastic, cu fatade si mai colorate, etaje si mai multe, gradini si mai mici, si camere goale si neincalzite fara numar – fara numar.
  In conditiile in care majoritatea se lupta sa apuce ziua de maine in umbra competitiei dintre vecini, parcurile si infrastructurile de toate felurile si de la toate scarile teritoriului sunt sacrificate din simplul motiv ca presupun un minim interes pentru ce-o ramane in urma dupa ce-om crapa. Singura forta care mai poate sa scuture barca e frica, amplificata de talentul politicienilor interesati sa miste cate ceva pentru propriile interese – in felul asta au inceput sa miste infrastructurile de transport, urmand probabil, in umbra razboiului, alea militare.
  Pana acum, lipsa parcurilor nu a omorat aparent pe nimeni asa cum o fac accidentele de circulatie sau triburile rusesti prin vecini. In acelasi timp, marii proprietari de imobiliare sunt la nivelul cultural al mme. Vicol si apreciaza mai degraba doua turnulete si trei balustri frumos „scluptati” care rasar din praful strazii decat umbra unui aliniament pe sub care iti poti plimba cainele dimineata fara sa te impiedici de masini parcate si de mizeria oraselor dezvoltate haotic sau parcul in care poti alerga in jurul lacului ca sa stai departe de spitalele distruse ale patriei. In alta ordine de idei… astia care sustin asemenea ineptii legislative sunt acoperiti de prioritatea number one a noului ministru al apararii – medicina militara.
  Pana cand piata imobiliara din Romania nu o sa atraga interesul fondurilor de investitii straine care au interesul si experienta de a-si spori valoarea portofoliilor stimuland inclusiv dezvoltarea parcurilor urbane, slabe sanse sa fie loc de peisagistica in tara. Pentru unii d-al de mme V-C, parcurile orasului nu sunt decat un fel de gradini pentru saraci.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *