Curg amenintarile. Desi in campanie e normal adversarii sa se atace intre ei, acum se depun si sesizari penale contra celorlalti. Evident, nu vor avea urmari in justitie, dar contribuie la crearea unui climat de intimidare. Daca si pe adresa noastra, la Româniacurata.ro au inceput sa vina amenintari (o sa publicam o selectie), desi lumea nu s-a prins cu cine tinem (din motivul evident ca nu tinem cu nimeni, ca nu exista din pacate un partid al CSM, ANI, ICCJ, DNA, CNSAS, institutii pe care nu le confundam cu Traian Basescu; am tine probabil cu acest partid, daca ar exista), inseamna ca situatia s-a degradat de tot. Mai ales ma distreaza ca ne scrie lumea sa controlam editorialele pe Romania Curata, ca sint unii pro Basescu si altii contra. Partizanii au obsesia unanimitatii, si nu se lasa pana nu aduc pe toata lumea la un numitor comun. Calea adevarului si dreptatii e, desigur, cenzura, si daca noi, cei neutri si de la centru, refuzam sa o practicam, ne vedem acuzati de acesti dusmani ai dictaturii – cum se pretind toti zilele astea – ca nu calcam in picioare libertatea de expresie a unor oameni. O mare parte din presa aceasta a fost definitiv ingropata de referendumul asta.
Ce inseamna aceste amenintari, ca acela care pierde referendumul merge la puscarie, ca vedeti voi dupa referendum, va inchidem,etc? Chiar daca in conceptia celor care le profereaza or fi doar feluri de a mobiliza electoratul, ele sunt mai mult decit atit. Si anume, expresia unei patologizari a politicii noastre si o marturisire pe fata a dorintei celei mai profunde care anima pe cei care cauta puterea la noi: cea de a controla justitia pentru a-si baga adversarii la puscarie. Din pacate, efectul anticoruptiei condusa de la Bruxelles a alimentat acest gen de dorinta revansarda la maximum, si faptul ca exista o agentie specializata anticoruptie face ca energiile negative sa se concentreze asupra ei. Asta, desi la Iasi un parchet ordinar a inceput urmarirea penala contra ministrului delegat al Economiei, iar secretarul general al Guvernului, celalalt urmarit penal din guvernul Ponta, e la plangerea CNSAS, si iarasi nu e in jurisdictia DNA, ci a unui parchet obisnuit. Sunt sigura, judecind dupa numarul enorm de plangeri penale (mai nou si de plagiat) ca acestea sunt folosite ca arme electorale. Si as vrea sa recomand tuturor sa o lase balta, exista destule motive reale de plangeri penale ca sa mai facem si plangeri pur electorale.
Nu facem decit sa crestem miza, sa incitam la violenta, cu rezultate pe care nimeni nu le va mai controla. Si nici rezultatele electorale nu sunt previzibile cum cred autorii amenintarilor. Daca dl. Sova mai da multe conferinte de presa explicand cum o sa il bage el pe Basescu la puscarie eu pariez ca iese Basescu la referendum.
Sa va dau un exemplu, il puteti examina pe larg aici . Emil Boc are 30 de plangeri penale inregistrate, Victor Ponta 7, Crin Antonescu 2, Gabriel Oprea 14, Corneliu Vadim Tudor 11 si Dan Diaconescu 3. Pina si Kelemen Hunor are 2. In enorma lor majoritate, aceste dosare sunt la faza actelor premergatoare, doar Vadim Tudor si Dan Diaconescu au dosare mai avansate. Va fi, ca atare, o enorma presiune politica daca se da neanceperea urmaririi penale sau se merge mai departe cu ele. Lor li se adauga plangerile penale facute zilele astea de USL, nu se stie cu ce scop, procesele civile de calomnie ca acela dintre Monica Macovei si Dan Sova, etc. Numarul e inselator. Procesele lui Diaconescu se pot dovedi, desi doar trei, mult mai serioase decit teancul de procese contra lui Boc, intentate de unii carora le-a taiat salariul.
Fapt e ca nu e normal. Nu e normal, pe linga ca ne-a batut Dumnezeu ca o clasa politica in care unii calca repetat pe de laturi, sa folosim amenintarea cu justitia ca o strategie, sa inundam adversarii in plangeri penale care umbresc plangerile pe bune, sa inghesuim justitia cu cauze pur politice in care orice verdict s-ar da, o tabara politica va racni ca ailalta controleaza justitia. Nu e nomal ca in loc de cinci plangeri serioase la cinci lideri sa gasim cinzeci. Finalmente, e o strategie de propaganda, e o relativizare si o bagatelizare a crimei daca toti avem zeci de urmariri penale. Pentru cine nu stie, politia e obligata sa cerceteze orice plangere penala depusa de cineva, chiar daca la prima vedere nu are nici un merit. Gasiti pe Romaniacurata.ro un formular de plangere penala, dar folositi-l cu judecata, nu pentru ce a spus X sau Y la televizor sau la Bruxelles.
Ma indoiesc ca o sa urmeze cineva sfatul asta, dar creditez pe orice lider politic care zilele astea nu isi trateaza adversarii de criminali si nu ne da a intelege ca scopul suprem al politicii e sa bagi pe ceilalti la puscarie. Adrian Nastase nu a intrat la puscarie ca a pierdut alegerile, nu l-a bagat Basescu, ci un complet al Inaltii Curti condus chiar de presedintele acesteia. Altii, ca Micky Bacsis, au fost eliberati, ca nu au existat dovezi suficiente. Nu vrem să fie bagat nimeni pentru care nu exista dovezi. Nu toti cei contra lui Basescu sunt criminali si puscariabili, doar citiva sunt. Sa lasam verdictele pe seama justitiei, sa retragem plangerile penale pur electorale, si sa lasam batalia politica sa fie politica, nu penala. Avem, slava Domnului, atitea diferente de vederi pe care ne putem certa. Vreau si eu sa ma cert cu cineva despre bacalaureat, despre Legea Sanatatii a noului guvern care nu e prea departe de ce a celui vechi, si asa mai departe. Putem iesi din scenariul Hotii si Vardistii? Va rog.
Doamna AMP, de data asta vreau sa va laud: iata un articol clar si la obiect.Doar ca de obicei painea si cutitul sunt in mana puterii, iar plangerile penale sunt una din putinele arme ramase la indemana opozitiei.In plus, astept si o luare de pozitie ferma in privinta parlamentarilor declarati incompatibili cu hotarari definitive.Ce mai cauta ei in Parlament ? La final, astept de la dvs personal o declaratie ferma privind plagiatul dlui Ponta si o cerere de demisie. Nu demult ati scris ceva socant pentru mine: ca exista multe plagiate in Romania si ar trebui toate reexaminate.Si pana atunci ramanem cu un prim-ministru plagiator ? Asta sa fie Romania curata spre care tindem cu totii ? Multumesc pentru raspuns.
Chiar ma gandeam ca Legea sanatatii (care, pe buna dreptate, a starnit atatea controverse in iarna) este in dezbatere publica deja (pana la inceputul lui August) si nimeni nu vorbeste de ea, pe site-ul MS sunt un grand total de 3 comentarii primite …
Legat de fondul articolului – as vrea sa va contrazic un pic. Problema nu este numarul de plangeri penale impotriva politicienilor, asta chiar se cam intampla peste tot. Problema este ca societatea civila din Romania (si presa in particular) nu a definit un criteriu clar care defineste cand o plangere penala trebuie tratata cu seriozitate si cand nu. Cineva poate fi “cercetat penal” de la depunera unei plangeri penale pana la trimiterea in judecata — insa in tot acest interval sunt diferite faze ale urmaririi penale. Care este threshold-ul obiectiv la care, de exemplu, scoatem pe cineva din guvern ? Inceperea urmaririi penale ? Trimiterea in judecata e poate prea tarziu; pe de alta parte, avem cazurile din guvernul Tariceanu, in care Dl Atanasiu si Dl Nagy au fost scosi din guvern prea devreme, intr-un caz s-a decis NUP iar in celalat au trecut cativa ani pana a fost trimis in judecata …
Stimata doamna, in aceasta situatie oarecum confuza, as dori sa va cunosc opinia legata de cum se vade U.E. si S.U.A. evolutiile recente de la noi. Cat de grave sunt pentru ei, ce ii deranjeaza, cum vor reactiona (nu numai public) si care pot fi consecintele pentru noi, in raport cu ei. Simt nevoia unei opinii neutre si avizate, dar si a unei analize mai detaliate.
Ca deobicei,deosebit de echilibrat si cerebral comentariu!
Eu nu stiu daca realizam cam cat datoram moral acestei familii de romani adevarati?
Profesorul Pippidi(descendent din familia N.Iorga)aparator si modelator al constiintei istoriei neamului si a vestigiilor privind evolutia nationala,doamna Mungiu-Pippidi,presedinte SAR si profesor de politici publice la Berlin,o doamna care depune sumedenie de eforturi pentru a constientiza romanii de modul firesc al judecatii politice precum si de faptul ca Republica Moldova,este parte a sufletului romanesc din veac,Cristi Mungiu ,printre putinii romani actuali ce raspandesc in Europa fenomene culturale produse la noi.
Imi doresc sincer ca modul de gandire si de actiune al acestor oameni,sa reprezinte un motiv de reflectie si decizie individuala,in momentele de cumpana ale patriei.
Aceste plingeri penale nu sunt doar un mijloc de a pune presiune politica in timpul alegerilor. Conform Constitutiei, deschiderea unui dosar civil impotriva Presedintelui (nu neaparat Basescu) poate atrage automat suspendarea lui pina cind ICCJ d averdicvutl “final si irevocabil” in Curtea de 7 judecatori (la recurs). Ceea ce, la noi, poate insemna si peste… 8 ani :-) Semnalez si o “sopirlita” in articolul dvs, altfel corect: printre sesizarile penale mai mult sau mai putin justificate enumerati si “plagiatele”. Lasind sa se inteleaga ca acestea (si eu stiu de UNUL singur!) ar fi tot o “gaselnita” politica si nejustificata! De aceea va intreb si eu, alaturi de Diana (si cum am mai facut-o si in alte mesaje): dati-ne opinia dbvs sincera despre PLAGIATUL DOMNULUI PONTA! Nu aiureli ca in Romania e plin de doctorate false. Ce parere aveti despre academicienii si profesorii 8universitare, despre Comisia de Etica a Universitatii, dar si despre CNE (si cea “tehnica” condusa de dl Mateut), care a spus ca nu e plagiat. E de mirare ca nu ati spus nimic pina acum: sunteti specialista in Politica Internationala, iar lucrarea “dlui Ponta” este exact in acest domeniu (drept international)!
@KUKI: doamna, domnule, crede-ma, dna AMP poate trai si fara limba dvs trasa virtos in public! Are viata dumitale nevoie de astfel de manifestari, incearca la Plagiator, unde se pare ca da rezultate (ex. dl Cristea) :-)