Alina Mungiu-Pippidi

Mai, draga Curte Constitutionala

Mă alătur simplului alegător Ion Iliescu, cel care a brevetat apelativul de mai sus și care te-a îndemnat în termeni foarte drastici să validezi referendumul. În sensul că vreau și eu să lansez un îndemn, deși unul diferit: Nu te lua după el. Decizia pe care o ai de luat e simplă, deși subiectul e nuanțat. Să încep cu decizia, că mă tem că echivocul care plutește va face pagube mai mari decît furtunile. Nuanțele, în partea a doua.

Pe site-ul Biroului Electoral central, accesat de mine din biroul meu din casa Iorga din Sinaia, atît înainte de referendumul de duminică, cît și la ora cînd scriu aceste rînduri, 31.07,2012, ora 21.00, sub titlul Statistici scrie așa: Adresa Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date -Ministerul Administrației și Internelor privind situația repartizării pe județe, la data 09.07.2012 a numărului de alegători înscriși în listele electorale permanente și posesorii de carte de identitate: Numărul alegătorilor poate fi vazut aici . Acest număr al alegătorilor, și nu altul, este cel pe baza căuia BEC a organizat referendumul. Pe baza lui am urmărit cu toții, cu sufletul la gură, acele comunicate de la diferite ore care ne indicau cîți alegători din listele totale s-au prezentat la vot. Pe baza lor știm că nu s-a întrunit cvorumul suficient, fapt confirmat și de agențiile independente de sondare a opiniei publice, și de măsurătorile paralele ale partidelor din opoziție. Pe această bază trebuie să te pronunți, și nu văd nici o cale de întors, trebuie să invalidezi referendumul. Te vor blestema poate cîteva milioane de români, dar nu toți, că am auzit deja oamenii, rezonabili, dînd vina pe cei care nu au ieșit la vot, cum e corect. Ei se alătură nouă, celor supărați pe tine din cauza deciziei cu ICR, dar dacă la aceea aștept motivația ca să mă pronunț, la asta cu referendumul nu e nevoie. Cifrele sînt clare, și datoria ta, la fel.

Presupunînd că vei lua decizia corectă, aceea că nu putem schimba regulile la sfîrșitul partidei, aici se încheie scrisoarea mea către tine, cu asigurarea respectului, dacă nu simpatiei, majorității românilor din această țară și rugămintea ca, dacă se fac presiuni, să le reziști, ba chiar să le faci publice. O să te apărăm: nu de drag, că nu ai o istorie așa imaculată, de decizii frumoase și coerente din care să ne învățăm copiii limba română, ci de nevoie. Că orice societate are nevoie de un arbitru, și o democrație nouă ca a noastră nu se poate dispensa de el, chiar dacă, în cazul nostru, arbitrul are aceeași vîrstă fragedă ca și democrația. Domnul Iliescu este, sînt sigură, o persoană demnă de tot respectul, ba chiar și recunoștința ta, a numit pe mai mulți membri ai tăi în pozițiile lor actuale sau în alte poziții. Dar nu e o autoritate în materie de democrație. În copilăria mea ieșeană, cînd mi-a fost prim secretar, credeam despre el că e un comunist bun. Dumnezeu știe că asta era o specie rară pe atunci. Nu mi-am schimbat părerea. Poți fi însă un comunist bun, și un democrat prost- și acesta e cazul său. Ani de zile am fost ostracizați din Europa din pricina sa, și nu ne mai permitem așa ceva.

Nu e nici o noutate aici. Soarta referendumului a fost decisă la precedenta decizie a CC, aceea că participarea trebuie să fie 51 % din totalul celor înscriși pe liste. Nu am simpatizat cu ea, și am criticat zilele astea Comisia Europeană pe Euronews că a cerut să ținem referendumul pe seama acestei decizii, ignorînd că asta însemna din start să condamnăm milioane de oameni să voteze de pomană. Am auzit că au sunat la Euronews să întrebe ce vreau să spun cu listele electorale care includ numeroase fantome. Sînt de părere că trebuiau să știe asta înainte să se amestece, și de asta i-am criticat. Sînt un critic constant al Comisiei, care e plătită din banii noștri să intervină atunci cînd controlează situația, și să nu intervină atunci cînd nu poate garanta rezultatul. Dar dacă acesta e rolul meu, de intelectual european critic, și eu mi-l joc fără să am nevoie de ajutorul nimănui, pentru demnitatea noastră, a tuturor, situația nu e aceeași privitoare la alți români. USL nu are nici un drept să se plîngă. Nu organizezi o suspendare dacă nu ai adus listele electorale la zi, și nu vii după aceea să te plîngi. Ești la putere: fă-ți treaba. în plus, culmea ironiei, în Carta Albă semnată de dnii Ponta și Antonescu cu Alianța pentru o Românie Curată în ianuarie a.c., la punctul 1.2 scria așa: ”Instituirea de urgenţă a unui grup de lucru care să supravegheze aducerea la zi a listelor de vot în conformitate cu noile date ale recensământului, sub supravegherea unei comisii parlamentare”. Dacă nu vă țineți nici de cuvînt, dacă nu aveți nici capacitate administrativă, atunci nu e vina Comisiei, nici a Curții Constituționale, și nici a societății civile nemilitare din care fac parte. Nu sîntem copii. Cine greșește, plătește prețul.

Dar prețul îl plătesc cei peste opt milioane de oameni care și-au făcut iluzia unui nou început cînd s-au dus la vot. Oricum era o iluzie: dar zădărnicirea ei printr-un boicot lipsit de orice respect pentru democrație, pe de o parte, și de niște liste fantomatice, pe de alta, a transformat întreaga situație într-una de bătaie de joc a ideii de democrație. Eu nu eram de acord cu un referendum acum, era de așteptat că nu se va face cvorumul: dar m-am dus, din respect față de oamenii care au ieșit din casă. Sînt de părere că Traian Băsescu a pierdut încrederea marii majorități, și ar trebui să se retragă: nu am auzit o vorbă sinceră de regret de la el zilele astea, măcar pentru că a numit-o pe Udrea, patroana lui Blejnar și a Danielei Andreescu, și cu toate astea am votat contra suspendării, ca protest pentru referendumul cu care nu am fost de acord, demiterea Avocatului Poporului, și lista lui Barroso. Așa e redusă libertatea oamenilor cu principii de către cei care nu respectă nici regulile, darămite principiile, și ajungem să facem altceva decît ce am vrea. Sînt consolată cu ideea că am fost nouă sute de mii, și să nu ne socotească d-nul Băsescu printre suporterii lui: acesta a fost votul de protest contra ambelor părți.

Dacă oameni ca noi, care nu au decis nimic, au fost reduși la exprimarea unor principii, și nu la o alegere veritabilă, de cei care au decis, înseamnă că toată răspunderea acestei mari deziluzii și încurcături le revine lor. Cine sînt, nu e greu de ghicit, am văzut duminică seara, cînd cîțiva agitați pretindeau că scorul este peste 50%, iar agenția de sondare a dlui Voiculescu, CCSB, a sărit brusc de la 45% prognozat la ora nouă la 52% (exact) la ora 23. Mirel și compania, sînt convinsă că vă găsiți voi ceva mai onorabil de lucru (în altă parte). Pe luni dimineața, cînd mă conversam cu colegii de la BBC, încă mai erau pe site-ul de la Realitatea declarații ale domnilor Șova, Fenechiu și Daniel Constantin cum că gata, Băsescu a pierdut, iată scorul.

Nu îl apăr pe Băsescu. felul în care s-a salvat prin boicot e jalnic, la fel însușirea anticorupției ca armă contra adversarilor politici a depășit cu totul limitele democratice, chiar dacă e doar amenințare și organele nu țin seama. Dar e clar că în sînul USL a existat și există un grup lipsit de orice fel de scrupule, un grup care a împins la referendum, care a împins la forțarea rezultat
ului, care a fost probabil la originea celorlalte acte radicale care au panicat UE și au împins Comisia să ne ceară să ne invalidăm referendumul.
O avea și Băsescu undeva dreptate, că prea e mare concidența între oamenii care au probleme cu justiția din USL și sfătuitori și cei pe care îi văd că se agită să forțeze Curtea Constituțională. Acești oameni au o enormă răspundere. Nu doar că au scos din casă opt milioane de cetățeni, printre care mulți amărîți demni de toată mila care chiar au crezut că își vor face viața mai bună, dar au compromis dramatic în ochii Occidentului puterea nouă din România. Cum să explicăm noi presei străine acum că peste 50% din opțiunile de vot în România merg către cei deja condamnați ca dușmani ai democrației? Bravo lui Rus, Ponta și Antonescu că au rezistat celor care au împins la fraudare, și, deși știu că e greu, să reziste și la tentația cu manipularea statisticilor post referendum! Recuperarea încrederii europene e pe drumul cel bun, și vor pierde credibilitate cei care au acuzat fraude aiurea, dar cît o să mai plătească tot USL prețul- și indirect, cei 50% care susțin USL- pentru cei care ne-au adus în această situație, ne-au scos pe cîmpul unei bătălii dinainte pierdute, totul, ca să-și rezolve ei niște probleme personale cu justiția? Cînd vor plăti prețul politic, că e singurul, cei care ne-au împins la referendum, au vrut să forțeze cvorumul și rezultatul prin fraudă, știind ce dezastru european ar fi? Vreți să dați ceva poporului, deziluzionat că a ieșit degeaba din casă duminică, înainte să se întoarcă împotriva voastră? Dați-i pe ei! Că nu doar că nu își recunosc vina, dar cer capul lui Rus că nu a călcat legea. Sînt smintiți de legat.

E timpul să terminăm cu bătăliile false, să îngropăm securea războiului și să cîștigăm pacea. România a schimbat degeaba guvernarea foarte slabă în materie de politici publice patronată de Traian Băsescu, dacă la Sănătate USL oferă aceeași improvizație nedospită, și aceleași cadre uaseceriste reciclate; dacă la educație, în loc de un reformist amator, alternativa e o colecție de impostori; dacă la procuratură Mafia deja scoate locurile la concurs; dacă pe post de speranțe apar doi miniștri urmăriți penal în guvern, dacă liderii USL care au semnat Carta Albă nu o respectă, spre paguba lor, în schimb au înțelegeri cu colonelul Dogaru, cel care numește Europa spanac. Băsescu se va autodistruge, că a ajuns să aibă de locotenenți pe Mihail Neamțu și Aurelian Pavelescu, dacă nu îi mai dați voi, USL, muniție în extern. Ce îl poate termina însă e o alternativă adevărată, nu niște șefi de partid slabi, împinși de la spate de o minoritate de infractori panicați care au făcut praf marea victorie de la locale. Să ne concentrăm pe viitor și pe construcții adevărate. În noiembrie e ultimul bal.

Cititi mai mult in romanialibera.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Mai, draga Curte Constitutionala

 1. AMERICANUL

  Plecand de la modul dezastruos in care s-a desfasurat si finalizat recentul recensamant al populatiei in Ro ce reflecta ca institutia INS Institutul National de Statistica este incapabila sa – si desfasoare activitatea de baza putem concluziona ca institutiile statului sunt descalificate ca si Sistemul Politic care ne ofera numai CIRC ca paine s-a terminat.

  Reply
 2. Linus Torvalds

  In articol e scris: „Soarta referendumului a fost decisă la precedenta decizie a CC, aceea că participarea trebuie să fie 51 % din totalul celor înscriși pe liste”.

  Gresit! Trebuie sa fie 50%+1, care inseamna jumatate din alegatori plus unu. Daca sunt 400 de alegatori, nu e nevoie de 0.51*400 adica 204 pentru validare, ci de 0.50*400 + 1, adica 201.

  In ultimul timp sunt foarte atent la detalii, scuze daca deranjez.

  Reply
 3. Mihai Popa

  Oricat de pertinenta mi se pare a fi aceasta analiza a War-Zone din Romania in care Democratia – aceasta victima inocenta – este pe cale de a fi sfasiata de o haita de hiene, raman totusi cu o mare nedumerire:
  – Cum reusiti, doamna Mungiu, sa ignorati faptul ca Masculul Alfa al haitei este pe punctul de a-si testa din nou puterea marcandu-si teritoriul prin intentia de a administra o corectie institutiei care este cheia de bolta a Statului de Drept: Curtea Constitutionala ?
  In Mai 1990 eram cruzi si nu stiam, dar acum stim tot, l-am vazut in actiune, i-am vazut puterea raspandindu-se peste tara, infiltrand si otravind cele mai intime cotloane ale orgoliului si lacomiei baronilor de carton.
  Dar acum, cand congregatia batranilor nomenclaturisti si gasca mai tinerilor epigoni care ii urmeaza este pe punctul da incasa o prima infrangere exprimata cam ciudat printr-un non-vot, era necesara intarirea mesajului acestui non-vot !

  Cat despre titlul interventiei dvs, eu consider ca expresia „mai, draga” este un act ratat care dezvaluie si mai pregnant fariseismul politrucului obisnuit sa-si deghizeze vanitatile pe parcursul maratonului printre dinozaurii inculti si sociopati ai nomenclaturii comuniste: cu greu poti face o deosebire intre „mai, draga” si „mai, animalule” !
  In acest context, a te folosi de rateul batranului edec pentru a pastisa eventuala intentie rautacioasa a acestuia la adresa Curtii Constitutionale mi se pare inconsistent din punct de vedere etic.

  Reply
 4. Diana D

  O analiza pertinenta, asa cum ne-ati obisnuit inainte sa cadeti in admiratia lui Ponta si a englezei pe care o vorbeste.Ma bucur ca v-ati revenit ! Noi, romanii, am votat mereu raul cel mai mic. Dar oricate greseli a facut Basescu (nu putine) este clar ca actuala putere nu are obiective comune cu romanii, ci numai dorinta de a dispune, CU ORICE PRET, de toate butoanele, pentru binele clanului propriu.
  In aceste conditii, ce aveti cu Mihail Neamtu, tinar politician educat si plin de bune intentii, chiar daca fara experienta suficienta ? Nu se poate sa nu vedeti diferenta dintre el si un plagiator de rea credinta, care minte cum respira.

  Reply
 5. Sorin Paveliu

  Draga Alina, dupa cum sper ca ai avut timp sa citesti, am o opinie contrara – cred ca daca vrem ca legea sa fie respectata trebuie sa acceptam ca acest Referendum s-a desfasurat sub prevederile OUG 41/2012 (fara cvorum). Situatia creata este in principiuuna de rascruce. Daca vrem sa sprijinim aplicarea ad literam a legii – referendumul trebuie validat. Culmea este ca judecind asa trebuie sa facem compromisul de a accepta ca procesul de suspendare a fostunul legal – ceea ce insa nu este adevarat – OUG-urile premargatoare, inclusiv 41 fiind emise cu incalcarea Constitutiei dar imposibilde probat in mod legal! Desi vom latra precum catelul la luna cred ca ar trebui sa ne focalizam pe modificarile care ar trebui aduse Constitutiei pentru ca ceea ce s-a intimplat in aceasta luna sa fie irepetabil. De exemplu, eu cred ca o OUG ar trebui nu numai depusa la una din Camere inainte de publicare dar si sesizata CCR si doar dupa pronuntarea deciziei sa fie publicata. Cred ca propunerea lui Pirvulescu este legitima – la referendum ar trebui sa facem cerere de inscriere pe lista electorala in perioada de campanie si abia dupa aceia sa stabilim cvorumul sau sa facem un al doilea referendum fara cvorum daca la primul se se obtine cvorumul impus. Sunt elemente esentiale. Puterea Parlamentului ar creste enorm,dezbaterile din Parlament ar avea o cu totul alta valoare.

  Reply
 6. Lavinia

  Domnule Paveliu, care Parlament, acest P. nu mai reprezinta de multa vreme vointa din alegeri. Tot ce s-a intamplat de la inceputul pana la sfarsitul procedurii de suspendare este un abuz al unora care s-au dus in P. si se cred niste Dumnezei in fiefurile lor. Si acum si=au batut joc de o tara intreaga pe termen foarte lung. Consecintele vor ingrozi generatii intregi!

  Reply
 7. alina MP

  Imi pare rau, nu e loc de interpretare. Mi se oare ca daca pierzi un referendum nu e cazul sa iti pierzi si creditul, sustinind ca albul nu e alb si negrul nu e negru…

  Reply
 8. Sorin Paveliu

  @Lavinia. Cred ca sunteti prea aspra cuParlamentul. Comportamentul parlamentarilor isi are sursa in doua repere greu schimbabile: primul este profilul nostru ca populatie si al doilea Constitutia. Alesii nu sint filtrati de loc de alegatori prin prisma unor criterii morale, de competenta, etc. pentru ca noua, ca popor, ne lipseste exercitiul democratic si cultul unor valori. Nu am auzit ca cineva sa sanctioneze un politician pentru ca este imoral, hot, mincinos, ipocrit sau imbogatit fara sursa. Nu poti sa ai asteptari de la alesi doar din cind in cind. Aldoilea reper este Constitutia, care, tot datorita experientei exercitiului democratic pe intervale lungi de timp, a lasat diverse portite pentru situatii la care nici nu ne-am gindit, nici nu ne-a pasat cind s-a votat. Misiunea juristilor este de a gasi aceste portite iar abuzul de drept se face de toti jucatorii. Se se va face si dupa alegerile dinnoiembrie.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *