Gabriel Păun, de la Agent Green, a postat ieri, pe Facebook, un nou filmuleț, în care se vede cum hectare întregi de pădure din rezervația naturală Râul Tur (aparținând Ocolului Silvic Livada, din jud. Satu Mare) a fost tăiată la ras cu voie de la șeful ocolului, dar fără să ceară avizul custodelului ariei protejate. Conform legii, fapta este ilegală și este cercetată penal acum. Filmul este doar unul din seria de dezvăluiri a celor de la Agent Green, dintre care cel mai cunoscut este cel în care se demonstrează că pe porțile fabricii Schweighofer de la Sebeș intră un camion cu lemne din Parcul Național Retezat. Bodiguarzii de la fabrică l-au băgat atunci în spital, sub ochii polițiștilor care îi spuneau să-și cheme singur Ambulanța. Gabriel Păun a povestit pentru România Curată cum a ajuns să facă această înregistrare, care sunt motivațiile lui, cum au decurs întâlnirile cu șefii de la Viena a companiei Schweighofer, dar și care ar fi soluțiile pentru a stopa tăierile masive din pădurile României.
În bârlogul Schweighofer din Viena
România Curată: Gabi, asociația ta, Agent Green, e prima care a tras un mare semnal de alarmă în privința practicilor celui mai mare procesator de masă lemnoasă din Europa, concernul Schweighofer, își hrănește fabricile și cu lemn dintr-un parc național de referință. Cum ți-a venit ideea să urmărești practicile firmei austriece?
Gabriel Păun: Acum un an pe vremea asta mă vedeam la Viena cu Gerald Scweighofer și echipă sa de conducere să discutăm despre tăierile de păduri din parcurile naționale. Întâlnirea a fost una plină de emoție. Ca biolog și ecolog nu îți vine ușor să stai față în față cu firme gigant care tăie păduri, poluează sau ne otrăvesc mâncarea. Îl întâlneam totuși pe omul care conduce firma ce devorează cea mai mare parte din pădurile României. Am urmărit evoluția companiei de pe vremea când eram la Greenpeace și cred că am fost mai puțin nervos chiar și atunci când i-am întâlnit pe președintele țării sau comisarul european de Mediu.
Întâlnirea de anul trecut a fost prilejuită de Campania Agent Green care își propune interzicerea tăierilor în parcurile naționale. Unii zic că e un obiectiv prea mic, alții că e prea îndrăzneț. Îi ascult pe toți, dar vreau să insist că aceasta este prioritatea maximă pentru viitorul vieții pe Planetă. Parcurile Naționale înseamnă doar 1,3% din suprafața țării, dar acestea conțin cele importante rezerve de biodiversitate și natură virgină care protejează mii de specii de floră și faună. Tot ele sunt și rezerva genetică pentru toate celelalte păduri ale țării. Fără aceste păduri nu putem discuta despre viitor pentru viață în general. Culmea drujbei, Romsilva și Ministerul Mediului și Pădurilor permit tăieri de păduri chiar și în parcurile naționale. Cu diferite nume sofisticate de genul: codru grădinărit, tăieri de igienă, de conservare sau accidentale s-au scos sute de mii de metri cubi chiar și din parcurile naționale.
Vrem să schimbăm asta, dar cum în România durează ani buni până schimbi asta prin lege am decis să abordăm Top 10 companii care procesează anual volume astronomice de lemn.
Schweighofer era la vremea aceea singura companie care își afișa pe website politica clară de a refuza lemn din parcuri naturale și naționale. În urma întâlnirii s-a clarificat că este de fapt vorba doar de parcurile naționale. Fără să înțelegem exact mecanismul folosit de companie am primit asigurări că Schweighofer știe cu precizie că nu folosește lemn din parcuri naționale.
Am luat declarația de bună, dar ne-am permis să și probăm situația în teren. Am ales să verificăm minunea chiar în Parcul Național Retezat, cel mai vechi din România și ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei. Am descoperit că trei companii de exploatare au scos în anul 2014 peste 10.000 metri cubi de lemn din parc, adică cam 500 de camioane pline cu bușteni. Brazii și molizii s-au dus la fabrica Schweighofer din Sebeș, iar resturile la Kronospan, tot la Sebeș. Ca să tragem linie am ales unul dintre camioanele încărcate cu bușteni, tranșati pe loc din arbori falnici, spre a fi filmat din parc până la poarta fabricii din Sebeș.
”Sub ochii polițiștilor am fost pus la pământ”
România Curată: Ai sunat la 112 să anunți transportul ca fiind ilegal. Ce s-a întâmplat?
Gabriel Păun: Fiind raportat în repetate rânduri drept ilegal, camionul a fost oprit de Poliția Hațeg și de Poliția Sebeș pentru a fi controlat. În niciun caz poliția nu a completat rubrica dedicată de pe aviz pentru întreruperea transportului și în cele din urmă au permis camionului să intre pe poartă fabricii. Sub ochii polițiștilor am fost pus la pământ de paznicii fabricii în momentul în care culegeam de pe domeniul public dovezile filmate pentru a le discuta cu Schweighofer. I-am rugat pe polițiști să cheme o ambulanță și le-am spus că vreau să fac o plângere. Aceștia mi-au spus să îmi chem singur ambulanța și să mă duc la secție să fac plângere dacă vreau. După ce mi-am petrecut noaptea la spital, m-am trezit plin de speranța să fac trei chestii: să îl votez pe Iohannis președinte, să fac plângerea la poliție și să clarific situația cu Schweighofer. Cu votul a fost simplu, am putut vota la Sebeș. Cu plângerea a fost mai greu pentru că poliția din Sebeș se codea să accepte că vreau să mă plâng nu doar de paznici, dar și de polițiștii cel puțin dubios de letargici. Cu Schweighofer a reieșit că se cade să își întărească mecanismul prin care să poată refuză la poartă lemnul din parcurile naționale, dar nu înainte că investigația pe care am publicat-o să fie vizualizată de peste un million de oameni.
România Curată: Ce măsuri au luat autoritățile după postarea filmulețului cu investigația ta?
Gabriel Păun: Ne-am propus să facem acest mecanism de a refuza arbori din parcuri naționale cu Schweighofer și Guvernul României cu intenția de a-l extinde și pentru celelalte companii gigant odată ce va fi implementat cu succes. M-am dus la ministerul mediului și pădurilor unde m-am lovit de o liniște ca de vacanță pe acest subiect. Am înțeles curând că ministerul este sub papucii Romsilva care tăie și spânzura în toate pădurile statului, inclusiv în parcurile naționale.
România este singura țară din UE în care se dă mână liberă unei regii precum Romsilva să gestioneze nu doar pădurile de producție, dar și parcurile. Ei fac silvicultură și habar nu au ce-i aia ecologie. Și atunci evident că ei cred că ajută un copac de 120 de ani vechime atunci când îl taie. Pentru că ministerul nu are chef să asigure bugetul la parcuri a decis să le dea Romsilvei care potrivit unei ministrese de acolo e cea mai potentă entitate din punc de vedere financiar treaba asta. Cum Romsilva vede în păduri doar bani, inclusiv din păduri virgine de genul Coșava Mică pe care intenționează să o radă, este evident că un mecanism nu se poate pune la punct pentru companiile care vor să refuze arbori din parcuri. Și asta pentru că baza de date SUMAL e doar în mâinile Romsilva și ale ministerului.
”Să vedem și concluziile și măsurile”
România Curată: Cum comentezi ultimele evoluții din jurul companiei Schweighofer?
Gabriel Păun: Săptămâna trecută m-am revăzut cu conducerea Schweighofer din Viena pentru a afla dacă au făcut ceva progrese pe subiect, dar și ca să îmi explice investigația EIA care arată că fabrica din Sebeș acceptă lemn ilegal și plătește bonus pentru acesta. La prima fază am fost plăcut surprins să văd că Schweighofer a creat un mecanism aparent eficient de a refuza lemnul din parcurile naționale. Desigur că ne rezervăm din nou dreptul de a verifica acest mecanism. Legat de investigațiile EIA trebuie să mărturisesc că dovezile prezentate mi se par incontestabile. Pe bună dreptate Guvernul a demarat controale în fabricile Schweighofer. Să vedem și concluziile și măsurile.
Partea cea mai îmbucurătoare este totuși că aceste investigații pe care noi și EIA le-am publicat în ultimele 5 luni au fost preluate tot mai mult de presă națională și internatională și lumea începe să iasă în stradă. Ce mă îngriijorează este faptul că discuția centrală nu este încă acolo unde ar trebui să fie. Sigur că acum se face disecția Schweighofer care a ajuns în poziție dominantă. E bine că se face asta pentru că acuzații de genul celor aduse de EIA atrag atenția oricărei alte companii că tăierile ilegale nu mai pot fi un model de afacere. Și mai atrag atenția că responsabilitatea de a pune lemn ilegal pe piață nu mai este e doar la firma de exploatare, dar și la firma care deschide porțile buștenilor pe care îi procesează.
România Curată: Ce ți se pare nelalocul lui în felul în care clasa politică aflată în funcții de putere veghează asupra protejării pădurilor României, date fiind atât controversele din jurul Schweighofer, cât și scandalul din jurul Codului Silvic?
”Răspunsuri scurte, clare și imediate!”
Gabriel Păun: Ziceam că nu mi se pare că discuția centrală este încă unde ar trebui să fie. Pentru a o aduce acolo unde trebuie să fie nu vreau să fac acuzații, dar vreau să ridic întrebări la care românii așteaptă răspunsuri scurte, clare și imediate!
De ce ignoră Guvernul României rapoartele Curții de Conturi care arată că țara a pierdut cel puțin 5 miliarde de euro în ultimii ani din cauza tăierilor ilegale?
De ce nu oprește Guvernul retrocedările ilegale?
De ce semnează ministrul mediului și pădurilor pe banda rulantă amenajamente silvice care umflă artificial posibilitatea de exploatare a pădurilor?
De ce și cine din Guvernul României a permis unei singure companii să ajungă în poziție dominantă?
De ce a tolerat Guvernul României exportul a zeci de mii de locuri de muncă odată cu lemnul neprocesat exportat?
De ce se taie pădure chiar și în templele naturii, parcurile naționale?
Nu mai vreau răspunsuri scrise cu limbaj de lemn de la Guvern, ci fapte!
***
Cea mai recentă investigație Agent Green:
VIDEOROMSILVA este Dumnezeul padurilor, inclusiv al ariilor naturale protejate, cu drepturi deplineCristian Pop,…
Posted by Agent Green on 12 Mai 2015
***
Protestatarii din 9 mai au adus o serie impresionantă de revendicări. Eu m-aș rezuma la câteva din care conducătorii României ar trebui să facă prioritate:
- Stoparea retrocedărilor ilegale și pedepsirea penală a grupurilor mafiote care le-au favorizat.
- Schimbarea conducerii Romsilva și restructurarea regiei pe criterii de competență.
- Refacerea de urgență a tuturor amenajamentelor silvice.
- Simplificarea și eficientizarea controalelor (în prezent procedurile sunt lente, complicate și lipsite de transparență).
- Noul cod silvic să limiteze posibilitatea unei companii sau grup de companii la 30% dintr-o specie de arbore. Interzicerea exportului de bușteni și cherestea timp de 20 de ani.
- Interzicerea tăierilor de păduri în parcurile naționale.
- Instituirea de zone tampon cu lățimea de cel puțin 1 km în jurul ariilor natural protejate (nu în interior așa cum este acum) în care să fie premise doar tăieri accidentale de genul extragerii speciilor exotice.
- Înlocuirea ROMSILVA cu o entitate nouă de management pentru ariile protejate în care ecologii să coopereze cu silvicultorii.
- Folosirea terenurilor agricole abandonate pentru a crește suprafața împădurită a țării de la 26% la 36% până în 2025 (rată de creștere 1% /an).
- Crearea de coridoare ecologice și stepping stones.
* În prezent cele mai multe păduri rămase sunt în zonă de munte, iar cele mai multe specii de animale sunt captive acolo. Este nevoie de mai multe păduri și în zonă de câmpie. Se pot crea perdele forestiere pe conturul parcelelor agricole pe care animalele să le folosească pentru deplasare și păduri oaze pe terenuri agricole abandonate (stepping stones) pe care animalele să le folosească pentru tranzit, adăpost și hrană atunci când se deplasează dintr-un habitat în altul.
***
Înregistrarea cu lemnul fără acte din Parcul Național Retezat ajungând la fabrica Schweighofer din Sebeș a trecut de 1,4 milioane de vizualizări pe Facebook
Share masiv sa depasim!!!! Acesta scurta inregistrare spune cat de grava e situatia in Romania !!Arbori seculari…
Posted by Opriti Desertificarea on Tuesday, January 6, 2015
Dl Gabriel Paun trebuia sa faceti plangere la politie atit impotriva politistilor care nu s-au implicat cat si impotriva celor care v-au agresat si sa fi obtinut un certificat medico legal pentru a-i putea actiona in judecata.
Aș avea de adăugat câteva lucruri ce ar putea fi determinante și cred că ar rezolva problema defrișărilor .
Salariile celor de la Romsilva(Prăpădsilva) să fie plătite de la bugetul central și să nu mai depindă de autogestionarea pădurilor și din măcelărirea viețuitoarelor.
Doi,cota de lemn pe hectar să fie stabilită științific și nu scoasă din burtă cum îi acum.Trei metri cubi pe hectar pe an îi mult prea mult pentru orice specie de arbori și duce , inevitabil,la dispariția pădurilor.
Trei ,interzicerea construirii de noi drumuri forestiere în interiorul parcurilor naționale și a zonelor natura 2000.
Îi o minciună sfruntată teoria după care omul ajută natura să să dezvolte,dacă ar fi așa parcurile nationale ar fi cele mai deplorabile exemple unde natura face ravagii și nu ar avea păduri și viețuitoare sănătoase,ori la noi din cauza cotei de lemn s-o ajuns ca să nu mai fie lemn bun de tăiat decât în parcurile naționale .
Speciile exotice să fie eliminate sau eradicate pentru că epuizează resursele celor autohtone și împiedică reîmpăduririle normale.La noi foarte multe reîmpăduriri s-or făcut cu specii exotice cum ar fi salcâmul,nucul american,stejar american, molidul douglas,acer negundo (arțarul american) o pacoste de arbore ce invadează și înlocuiește rapid sălciile ,plopii,frasinii,ulmii ,paltinii,stejarii,gorunii,etc din zonele de luncă.
Am 3 nepoti cu familiile in Austria . I-am intrebat in legatura cu subiectul…Zic ca acolo nu se taie niciun copac fara aprobare oficiala, nici macar pomii din curti sau gradini. Dar au fugit ca soarecii de foc, in Romania. In legatura cu Retezatul, fiul meu e salvamontist in Retezat si avem informatii. Totul e asa. Nu-i mai lasati !
Situatia din rezervatia Raul Tur este un “caz fericit”, pentru ca acolo este custode un ONG care face tot ce poate pentru natura. Sigur de aceea tovarasul injiner este cercetat penal. Dar prin tara situatia este de obicei invers. O gramada de impostori (situatia cu Universitatea Bucuresti si Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului nu este nici pe departe singulara) au pus mana pe custodii si administratii si acopera in liniste distrugerile de natura, in complicitate totala. Dar impostorul suprem (care chiar ajunge pana la a anula custodia celor care lupta pentru natura, cum s-a intamplat in Tarcu) ramane Ministerul Mediului.
felicitarii pentru aceasta munca,.,sau lupta (mai bine zis)ce o realizati zi de zi,.,pentru noi toti!RESPECT!
am 27 de ani,.,de 7 ani ani sunt plecata din tara(dar niciodata nu m-am gandit sa ma stabilesc altundeva,.decat in tara mea,in curand ma voi intoarce).De aprope 2 ani sunt in austria,,intr-adevar padurile lor sunt intacte!!! si ma doare sufletul cand vad cat de mult se protejeaza la ei totul(inclusiv”buruieni”) si in tara nostra se distruge cat mai mult posibil !!avem tara frumoasa,dar nu stim sa aprecim ce avem!!!!
Intre Vatra Dornei si Baia Mare exista un drum care este plin de gropi si aproape impracticabil. Am un prieten care sugereaza ca este intentionat lasat asa ptr ca e folosit ptr taieri ilegale. Nu sunt din zona respectiva, si nu pot verifica… Cred ca ar putea fi urmatorul obiectiv Agent Green…
Nu se doreste sa se efectueze controale, exista instituti bugetare ,,Comisariate de regim silvic si cinegetic”, cu competente de control pentru toate judetele din tara, dar renumeratia unui inginer silvic ultimul grad (consilier superior ), cu vechime de peste 20 ani, incaseaza lunar undeva la 1300 lei, salariu mai mic decat a unui padurar din RNP, eu castig actualmente 900 lei lunar, ( 17 ani vechime), e posibil ???, Da e posibil pentru asa se doreste, ca nu se doreste, fara prema din confiscari, fara prema din amenzi incasate, fara absolut nici o motivatie din partea statului.
Tovarasul injiner a scapat niste “mari adevaruri”, probleme grave pe care societatea civila de mediu ar trebui sa le scoata pe tapet urgent. A spus cu ciuda ca acolo sunt “cei mai rigizi” custozi de sit Natura 2000 din tara. Ceea ce pentru orice om onest reprezinta o situatie benefica, faptul ca un custode isi face treaba si este “rigid” in apararea naturii (ceea ce rarisim se intampla), pentru Romasilva este o fapta reprobabila. Deci a recunoscut ca Romsilva este dusmanul naturii. Dar de departe cea mai tare faza este declaratia ca habitatele “au fost create” de silvici! Deci in urma cu 200 de ani, cand nu se inventasera injinerii silvici, nu existau habitate. Pamantul era ca si Marte, nu existau paduri, nu existau habitate. Norocul nostru ca au aparut silvicii si le-au creat. Va dati seama daca nu erau tovarasii injineri silvici, ce dezolant ramanea Pamantul?! Lasand gluma la o parte, este “normal” ca omul sa gandeasca asa. El este inginer, pentru el padurea nu este un ecosistem, nu este natura insasi, ci o fabrica de lemn. Cum inginerii se ocupa in mod normal cu inventat si exploatat motoare si utilaje, el se gandeste ca si padurea, fiind o fabrica de lemn, o fi fost inventata de ceva ingineri. Problema nu este la el, ci la cine naiba a hotarat in tara lu’ Papura Voda ca de ecosisteme nu trebuie sa se ocupe ecologii/biologii ci inginerii! Si o situatie similara, dar si mai grava, este la Apele Romane, unde tovarasii injineri (care cred ca raurile nu sunt o magnifica parte a naturii si un habitat ci sunt ceva deranjant ce trebuie incorsetat in beton, daca se poate si intubat, plus exploatat pana la moarte prin balastiere si hidrocentrale) au putere totala de decizie. Tot sistemul trabuie schimbat din temelii si cine sa faca asta, o clasa politica monument de coruptie si incompetenta?!
Cu suprafegele de teren forestier retrocedate ilegal ce se întâmplă? Daca te duci si verifici o proprietate particulara sigur nu va avea pe teren forma, pozitie sau suprafata ca si in acte.cele tăiate pot fi reimpadurite si tot se mai face ceva dar ce e dat…. Situatia este mult mai grava .peste 90% din ce este retrocedat este in neregula.romsilva nu isi cunoaste limitele teritoriale
Felicitari pentru munca si dedicatie!
Problema reala este si taierea legala. Taierile ilegale sunt probabil in jurul a 25%.
Nu progresam daca vom continua cu aceiasi cantitate de masa lemnoasa taiata anual. E o capcana care-i va conveni de minune unei firme mari care a realizat un profit IMENS si legal pe 2014. Cu numai 3500 de angajati.
Mai mult ca sigur ca au facut tot posibilul ca totalul sa fie cat mai mic, incluzind si cheltuielile pe care le fac pentru extindere si optimizare. Nu rezolvam nimic daca vom taia imens, dar legal. Banii pe care avem impresia ca-i vom castiga din impozitare nu ne vor mari calitatea vietii. Lacomia este o boala grea. Hai sa o constientizam. Romania poate sa-si permita sa renunte la un procent important din taierea anuala fara sa-i scada PIB ul. Se poate! Succes!
Hiena (necrofagul si rapitorul) de la Romsilva prezinta un tupeu nemaipomenit!!! Nenorocitul asta dupa ce ca nu are nici o treaba cu protejarea padurilor si cu atat mai mult cu ariile protejate si parcurile mationale, are impresia ca esye si un fel de stapan al domeniului pe care Ar Trebui Sa Il Protejeze!!!!….si ignora cu o aroganta de jegos orice alta autoritate sau organizatie cu atributii legale in supravegherea, protectia si gestionarea padurilor si a ariilor protejate. Un astfel de gunoi ordinar ar trebui sa faca obiectul unui control sau anchete de urgenta maxima
Tot de urgenta ar trebui sa dispara din functie. Doamne caya nepasare si cimism in comportamentul si afirmatiile acestui nenorocit. Gunoaiele de politicieni care nu sunt nicidecum straini de fenomenul defrisarilor ilegale si nici de existenta acestor gunoaie de functionari ai ,,Casei ROMSILVA” ii sustin in continuare . Mi-e atat de scarba vis-a-vis de ce se intampla in aceasta tara incat…..nici nu ma mai pot exprima. Imi pare nespus de rau ca am ajuns sa regret ca m-am nascut in Ro.
Si eu am vazut de curand pe cand coboram cu o masina 4×4 de la un eveniment de team building in Cheile Butii din Muntii Retezat ca drumul era distrus in adancime foarte profunda de ceea ce parea sa fie transportul de lemn cu autospeciale de un gabarit care depasea mult posibilitatea de rezistenta a drumului de coborare.
Sustin cauza dreapta a padurilor. Eu le-as face cate o teapta din fiecare pom taiat! Iar “cozilor de topor”, unele mai inalte!
Bravo voua, celor care mai aveti constiinta si patriotism! Felicitari!
trebuie reactionat altfel asa cu stegulete si hau hau nu merge findca nesimtirea ai mare si tupeul la rom silva asa ca degeaba ami stergi mesajul, nu vezi ca le vorbesti frumos si ei ati trintesc pumnul in fata!
tea lovit sclavoiul ala ca ai ghicit ce salar avea, noroc ca militieni aveau salar mai maricel ca altfel te loveai si ei!
Asa, trebuie demascat cat mai mult mafia asta care de la presedinte pana la ultimul padurar sunt tot impreuna la furat si talaharit cu paza politistilor, a procurorilor si a judecatorilor. Toti incepand de la ministru, parlament, justitie si politie sunt la distrus si jefuit. Trebuie sa iesim toti in strada si sa ii luam cu pietre. Iar voi politiai corupti, va vine si roua randul. Dumnezeu nu doarme, se apropie judecata si nici unul nu va scapa, inclusiv voi politisti si judecatori corupti.
avem prin retrocedare 18 hectare pasune padurite,mai bine zis era pasune cu stejari mari pentru vaci unde sa poate odihni,dar in anii comunismului nu a fost folosit cu stima ecologice,si acum e plina cu tufisuri unde nici ursii nu intru.Titlu de proprietate am primit,parca este padure,dar ocolul silvic din Abrud nu vrea sa ocroteasca nici oficial,nici altfel,fiindca nu se poate plimba intre copaci.Fiindca dupa titlu este padure nu primesc nici un leu de la APIA.Fiindca nu este padure nu primesc padurar,sau brigadier de padurar,care poate sa dea o bucata de hartie stampilata si semnata,ca pot sa fac lucrari de curatire….,….,