Alina Mungiu-Pippidi

Linia roşie peste care calcă PSD

Propun să declinăm preşedinţia europeană care ne revine, că la cum guvernăm noi şi la ce rău o duce Europa, o să avem tot continentul pe conştiinţă.

Spre deosebire de destui oameni tineri, care nu sunt de vină că nu au fost cu noi din primele momente ale luptei cu Ion Iliescu, dar nu au scuză că ştiu atît de puţine despre ce s-a întîmplat de atunci, eu dau din umeri la diabolizarea PSD. Nu poţi şterge de pe faţă pămîntului nişte oameni care reprezintă o parte însemnată din societatea noastră, care au construit nişte economii regionale clientelare de atîta succes că şi adversarii lor, pe acolo pe unde i-au înfrînt, le-au păstrat cum erau, sau, acolo unde PSD nu guvernase niciodată, de exemplu sectorul 1, le-au copiat. Cu excepţia perioadei 1996-2000, cînd am avut mineri şi produse chimice aruncate peste noi ca să ne oprească din reformat ţara, din 2004 încoace, de cînd s-a întors la putere o coaliţie nepesedistă, în România nu a mai existat opoziţie de masă la genul de reforme care ar fi distrus pe fond baza electorală a PSD, dar cu toate astea acele reforme nu s-au făcut, şi iată PSD întors cu aproape cinzeci la sută, deci un mandat de stînga. Ca atare, tot despre deosebire de destui, nu am cum contesta dreptul lor de a impozita mai mult pe cei mai avuţi faţă de cei mai săraci, de a cheltui mai mult în zone publice ca educaţia sau sănătatea, în detrimentul celor cu venituri mari, care ajunseseră să nu plătească contribuţii de sănătate într-o ţară unde spitalele nu au bani de hîrtie igienică. Asta se cheamă redistribuire, şi despre asta e vorba în politică, de asta ţinem alegeri, ca majoritatea să hotărască dacă vrea mai multă sau mai puţină. Redistribuirea nu e nelegitimă, şi e hilar şi stupid să arăţi cu degetul Teleormanul şi Vasluiul că primesc mai mult ajutor social decît Bucureştiul. Ajutorul social e pentru săraci, şi e normal să-l primească judeţele sărace.

Ce nu e legitim, ce nu e de înţeles şi ce trebuie oprit este felul stupid în care guvernează PSD. Este cu totul inexplicabil ce prostii fac sau se pregătesc să facă, de parcă nu ar fi fost în viaţa lor la o guvernare, şi asta e ocazia de la Dumnezeu să strice tot ce merge. Nu ştiu ce să cred, îţi aduci consilieri competenţi la alegeri, dar după alegeri scapi de toţi cei care au o oarecare idee şi te pui pe făcut praf ce ai cîştigat? Dacă aş avea timp- dar n-am- aş investiga dacă dihoniile interne fac ca dl Dragnea să se ferească de oricine a avut relaţii apropiate cu predecesori şefi de partid şi prim miniştri, şi distribuie oamenii în roluri numai pe bază de încredere, asta însemnînd oameni fără educaţie, experienţă, sau relaţia necesară cu comunitatea de politici publice internă şi europeană. Mi se pare că asistăm la o guvernare care seamănă cu proiectul de regionalizare al dlui Dragnea de acum cîţiva ani, care avea o motivaţie politică cu sens- din punctul lui de vedere- dar era imposibil de pus în practică.

Educaţia, vedeţi, are totuşi importanţa ei, şi de asta e România guvernată prost, că nu are de unde să aleagă 22 de miniştri bine educaţi pentru ce fac la cum arată Parlamentul. Dar nimeni în afară de PSD nu este pe faţă un duşman al educaţiei, şi aici încep nedumeririle mele, pe care o să le rezum ca întrebări, ca să fim mai sistematici.

Ce Dumnezeu cîştigă PSD, de exemplu, din faptul că decriminalizează actul de a vinde pe Internet lucrări de licenţă sau doctorat, cînd oricum poliţia nu se omora cu urmărirea acestei practici larg răspîndite? Face parte din strategia anti-ipocrizie a premierului Grindeanu, laolaltă cu anularea oricăror concursuri la numiri de funcţionari publici sau reducerea universităţilor decente la nivelul celor proaste, în loc să punem umărul să tragem de cele din urmă? Au pesediştii acţiuni la Diploma.ro sau Lucrarelacomandă.ro? Dacă nu, de ce se poartă ca şi cum ar avea? Că PSD a colecţionat atîţia falşi doctori, e una. Dar e o linie roşie peste care nimeni nu trebuie să treacă spunînd că dacă noi avem atîţia impostori, sistemul întreg trebuie adus la impostura generalizată, pentru că o ţară mai rezistă la o majoritate de parlamentari impostori, dar nu la mase de medici, constructori sau vatmani impostori.

Ce cîştigă PSD vorbind, şi spunînd numai prostii, despre introducerea unui nou impozit pe gospodărie, în care angajatorul nu ar mai reţine la sursă (sinuciderea statului), angajatul ar avea consilier fiscal pe gratis să îi completeze formularul (eu plătesc avocatul în Germania să îmi completeze formularul, costă o avere, la cît cîştigă un român mă tem că ar fi mai mare preţul consultantului pentru stat decît valoarea impozitului), şi ar recupera o grămadă de deduceri pentru cheltuieli (cînd unicul lucru ştiinţific dovedit despre superioritatea cotei unice stă în simplificarea fiscală adiacentă, adică în faptul că se termină cu deducerile şi cu mutarea veniturilor între impozite de valori diferite, dat fiind că totul e unificat, vedeţi aici)? E oare mai profitabil să bagi groaza în pieţe vorbind despre noi modificări, şi fundamentale, la Codul Fiscal, decît să porţi o discuţie legitimă despre cum ajustezi cota unică şi încasezi mai mult – vedeţi aici, secţiunile 1 şi 12?

Ştiu că nu aveţi studiu de impact, dar nici nu aveţi cum avea, ceea ce propuneţi voi cade la cea mai elementară analiză cost-eficienţă, singurul mister este de ce bateţi cîmpii despre ceva care nu se poate face, 35 000 de consultanţi, etc? Aveţi o propunere doi, care altfel ar fi fost impopulară, dar care va fi o mare uşurare după ce întîi aţi vorbit de asta aiurea o lună de zile? Tot nu merită.

Altă întrebare de acest gen este dacă aveţi o cotă parte din exportul de medicamente subvenţionate de legea voastră de ieftinit medicamente, a cărei distorsiune de piaţă crează penurii de medicamente ieftine şi distruge farmaciile independente (dată fiind reglementarea infectă a farmaciilor, sigur unii din cei cu legile astea sunt pe mînă cu cineva)? Ok, atunci e corupţie, asta nici nu mai e clientelism, corupţie pură şi dură, asta pot pricepe. Măcar are sens, mai mult sens decît ideea că voi vreţi să țintiţi impozitele la milimetru, ceea ce nici cele mai avansate state nu pot face, în schimb subvenţia la medicamente nu o puteţi face pe venitul pacientului şi o faceţi la toată lumea, cu alte cuvinte, faceţi cadou medicamente ieftine unora care le vînd scump în altă parte pînă la ultima folie? Sau sunteţi chiar voi ăia?

Nu cred că aţi învăţat ceva din prostia cu ordonanţa pe care aţi făcut-o, cînd văd asemenea acte de guvernare, care scad competitivitatea românească şi aşa slabă. Vreţi să scăpaţi de MCV pînă ne vine rîndul la presedinţia europeană, că e prea mare contradicţia, şi preşedinţi europeni, şi pe lista de supraveghere? Dar nu e prea mare contradicţia între a fi preşedinţi europeni şi politici precum cele de mai sus? Eu zic să pasăm preşedinţia asta europeană la alţii, să o declinăm pur şi simplu, că la nivelul ăsta cine ştie ce catastrofă mai producem, şi zău, Europa zilelor noastre are destule necazuri şi fără Doreii noştri.

P.S. Între alte vorbiri degeaba, aud că dl. Dragnea ar fi  zis de vreo două ori deja ce rău a făcut României George Soros, şi cum foştii bursieri Soros şi reţeaua lor îl sapă pe el. Hai să fim clari: Soros nu avea ce rău să facă României, că nu e tatăl lui Cioloş şi nu a pus foc la Colectiv, şi îmi vine greu să cred că o persoană cu ambiţii prezidenţiale poate colporta asemenea prostii. Soros nu are şi nu a avut niciodată interese financiare în România, foştii bursieri Soros nu vor să dea jos guverne legitim alese şi pe dl Dragnea personal, dovadă că nu ONG-urile finanţate de Soros au organizat manifestaţii iarna asta, cînd le-am organizat noi am spus. Soros nu ştie cine e Dragnea, nu i-a menţionat niciodată numele. Şi bine ar fi să fie şi invers, măcar de acum înainte.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Linia roşie peste care calcă PSD

 1. taunul77

  Dupa atatea lupte pe care spuneti ca le-ati dus cu PSD-ul, inca il mai suspectati de buna-credinta?

  Reply
 2. Ionas

  Dupa PSD potopul, important este ca populatia sa fie anesteziata momentan cu ceva bani iar coruptii sa se bucure de libertate.
  La ce ne foloseste MCV sau chiar Schengen daca tot o tara de lume a 3-a raminem ?

  Reply
 3. Gelu

  @Taunule, nu a existat niciodata cineva mai ferm in fata PSD decit AMP. Dar eu imi amintesc perfect cand mare parte din presa asta care azi e cu coruptia in gura i-a luat partea lui Iliescu atunci cand, prima si singura, Alina Mungiu i-a spus in fata ca minte. Era in 1997, la TVR. Si i-a scos pe ochi mineriade, teroristi, tot. Dupa aia, s-au pupat cu el mai toti, si Constantinescu, si familia regala, Tismaneanu i-a scris un volum omagial. Ai idee cati din luptatorii anti-PSD de azi au fost la tribunal cu ei, de la Ilici la Vacaroiu? E simplu: nici unul, s-au ferit cu grija. Nu ar fi asa tare PSD azi daca stateau lucrurile altfel.

  Reply
 4. DREAPTA de colonie vosita de fatada in rosu DE STANGA

  Care stanga D-NA PROFESOARA dupa 2004 N-ATI AVUT STANGA NICI MACAR 1 ZI IN ROMANIA stanga inseamna raport distribuire bani de CEL PUTIN 45% la forta de munca…
  PSD e doar rosu de colonie peste o clica transpartinica de milionari in euro… ce au pus tara in siaj vestic dar cu salarii MINIME BRUTE DE de 300USD. in 5 ani mai pleaca minim 1 milion de oameni definitiv din RO…

  Reply
 5. Ghita Bizonu'

  Deci in perioada 1996-2000 „reforma” a urmarit distrugerea „pe fond” a bazei electorale a PSD (atunci FDSN)
  Stiam. Multumesc ca imi confirmati .

  Reply
 6. Dumitru Drinceanu

  Sindromul maimutei – mimarea, imitarea, raspandirea prin scarpinat a puricilor, baterea cu pumnul in piept ca si gorila in fata adversarului – nu mira. Trumpizarea – ca model – a trecut oceanul si numai la noi, ci si in Franta si aiurea…

  Reply
 7. ceatza

  Cine are gene bolsevice se teme de democratie, de la Putin, care nu poate indoctrina minoritatea rusa din statele baltice, sa o „salveze”, dar poate influenta alegerile din tarile „ocupate „numai de americani, unde lumea crede din buna credinta prostiile, la Dragnea, care nu e capabil, dar simte ca incapacitatea PSD nu va mai merge mult la apa.

  Reply
 8. Perjoiu

  ” Soros nu avea ce rău să facă României, că nu e tatăl lui Cioloş şi nu a pus foc la Colectiv, şi îmi vine greu să cred că o persoană cu ambiţii prezidenţiale poate colporta asemenea prostii. Soros nu are şi nu a avut niciodată „
  Serios ?
  Ca prima si convingatoare argumentare s-a vazut clar pe Facebook ca toate mobilizarile pentru protestele, mai mult sau mai putin juste, cotra Guvernului s-au intreprins exact de ONG-urile Sorosiste…Toate au actionat la comanda a un tot unitar, cu mijloace similare demonstrand clar ca exista un singur centru de comanda.
  Apoi unde apare batrana avocata comunista Monica Macovei, e clar ca au clocit Sorosistii ceva…

  Reply
 9. Cristina

  Tocmai mi s-a umplut pagina FB cu campanii de demonizare a lui Soros provenite de la organizații din SUA (foști studenți de-ai mei sunt acum de ambele părți ale baricadei, cum se si cuvine unor cetățeni liberi) deci modelul urmat de Dragnea nu e prea greu de identificat. Nenorocirea e ca modelul Trump, cel copiat, probabil, de Dragnea-PSD e destul de greu de identificat, el însuși, cu orice alt model cunoscut de unde si confuzia din capul poporului „educat” din SUA (citește establishment-ul democrat) si, respectiv, marca România, care încearcă sa vada unde mere politica americană după eșecul planului (familia politica) Clinton rediviva. Sigur ca-i o tâmpenie sa urmezi un model pe care nu-l înțelegi dar pour une fois ca Dragnea si PSD se află de partea „câștigătorilor”, fac, si el si partidul, ce pot ca sa se arate fideli modelului Trump. Pe de alta parte, „opoziția”(sau „rezistența”) e la fel de plină de impostori de ambele părți ale oceanului, la noi, in particular, având parte si de un prost sadea pe post de „general”, ceea ce încurca rău de tot lucrurile; nu știu ce model s-a copiat in cazul lui Johannis, probabil, e vorba de o Invenție locală, dar cred ca ar fi necesar ca Soros sa se dezică repede de toti trupeții acestui „general”, personal sau prin reprezentanți, fiindcă a fi „demonul” democratiei occidentale e una, si-a fi pe post de dracul care împinge „societatea civilă” românească sa țopăie prin piețe la comanda USR, e de-a dreptul o tâmpenie.

  Reply
 10. MAGHIRAN

  DOAMNA imi pare rau , va port O DEOSEBITA considertie , IN RO DE 27 DE ANI NU SE GUVERNEAZA SE FURA , SE CULTIVA POLITICA HOTIEI SI BANDITISMULUI , va rog schimbati-va optiunile…………….E PROBLEMA DEZSTRULUI….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *