Alina Mungiu-Pippidi

Lectia de democratie a lui Traian Basescu

După ce am refuzat să mă duc la orice televiziune după previzibilul congres al PDL, din jenă și compasiune față de unii oameni de acolo, dați-mi voie foarte pe scurt să comentez ieșirea extraordinară a lui Traian Băsescu.

El a spus așa: ați refuzat să faceți ce am vrut eu, deci nu sînteți democrați. Alegerea pe care ați avut-o azi nu era între Blaga (v-am zis să nu) și Macovei (v-am zis și asta să nu, am spus clar că mai bine candida Cristi Preda, chit că doar ca să se afle în treabă), ci între Udrea (faceți ce vă spun) sau vă rup partidul. Nu sînteți democrați, nu ați priceput să alegeți planul A, trec la planul B. Vă scufund. Feseniștilor!

Dacă ar fi ieșit planul A, am fi avut primul partid din România dat la cheie unui grup de interese de afaceri, chiar de marele luptător contra grupurilor de interese. Că precedenții măcar au cheltuit integral din buzunarul lor, ca Voiculescu, să-și facă partid. E adevărat că la banii UE de dezvoltare îi vedem prin cele două trusturi care o sprijină pe dna Udrea s-au adăugat în ultima clipă și camerele libere din hotelele Cocoș, și mesele calde, și ce se mai poartă de alegeri.

Cine e democrat mai pierde și alegerile. Nu e cazul lui Băsescu. În acuze neveromisile de fraude gigantice am ținut-o tot anul trecut, s-au făcut și dosare din care nu va ieși nimic la lideri PSD că au mobilizat electoratul la vot cu telefonul, iar înainte de decembrie șeful a și anunțat că se va fura pe scară mare, noroc că a fost OSCE pe aici și a văzut că nu.

Acuma, dat fiind că toată presa pro-PDL era ținută din banii Elenei, realitatea pe ecrane nu va fi ca la Congres, unde s-a votat pentru democrația de după Băsescu. Că va fi mai proastă sau mai bună, vom vedea, cert e că ailaltă depășise orice limită. Partidul, format din oameni imperfecți, a votat să fie partid, și nu gospodăria personală a familiei Băsescu. Mai e mult pînă să devină un partid bun, dar măcar redevine un partid modern.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Lectia de democratie a lui Traian Basescu

  1. alex rauta

    Stimata doamna, as fi preferat sa fi scris ceva despre oamenii aia de care va e jena si pe care ii compatimiti acum. Mai lasati-i naibii cateva zile pe-aia puternici si scrieti va rog despre cei importanti!

    Reply
  2. Vercix

    Cand ai de ales intre unul care se comporta tipic USL, deci nedemocrat (Blaga), unul care e tot nedemocrat in simtire (E.U), dar care face dupa ii canta democratul care a facut cel mai mult pt statul de drept in Ro (T.B) si un democrat get beget (M.M.) si tu il alegi pe primul, e clar ca esti cam pe langa cu democratia.

    Partea cu partidul dat la cheie unor interese de afaceri nu are rost sa o comentez.

    Referitor la 2012, 100 mii de CNP-uri multiple e putin? Reactia trimisului SUA a fost emotionala sau cum? Distributia voturilor pe parcursul zilei chiar nu va ridica niciun semn de intamplare? Ca n-o fi fost un milion e altceva…

    La final, chiar daca alegerile se desfasoara democratic, calea aleasa poate fi nedemocrata. Basescu a criticat atat optiunea spre o astfel de cale (vom vedea daca are dreptate, sper sa nu), cat si procedura (aiureala cu contestatia).

    Reply
  3. Cornel

    De acord cu pdv al doamnei Pippidi. De altfel autoarea, cu mult timp inainte si printre primele persoane publice, a creionat aceasta evolutie (a se citi) involutie.

    Reply
  4. Catalin Toma

    La referendum s-a furat la scara mare, sa spui ca nu s-a furat e o bazaconie. Cei de la OSCE pot spune ce doresc, dar manarelile cu listele nu au cum sa le vada.

    Cat despre conventia PDL, orice candidat mai acatarii sustinut de Base il putea bate pe Blaga. Solutia Udrea a fost singura care ii oferea sanse lui Blaga iar rezultatul s-a vazut.

    PDL nu a fost un partid modern si nici nu prea are sanse sa devina, cineva care s-ar mai plimba prin organizatiile locale ar intelege cum stau lucrurile.

    Reply
  5. Laura

    … sunt curioasa daca acum, ca Dl Basescu si-a luat Adio definitiv de la PDL, daca va mai participa de acum incolo la intrunirile PPE dinaintea Consiliului European …. Pentru ca, cel putin teoretic, era acolo ca representant/invitat al PDL-ului. Daca va continua sa mearga la acele meetinguri, atunci ipocrizia e mare … (si a celor care il invita (PPE), nu numai a Dlui Basescu ..)

    Reply
  6. cbabeanu

    Reactia Basescului dupa aflarea rezultatului alegerilor din PDL frizeaza psihiatria . Iar amestecul aceluiasi Basescu in alegerile unui partid , fie el si PDL, este inca o incalcare grosolana a Constitutiei .
    PDL nu este partid , ci o grupare mafiota strinsa in jurul unor interese economice .

    Reply
  7. vasile

    Cum se face ca PDL este de un an condus de inerimari.
    u fost asa de ocupati ca nu au resit sa se faca alegeri!
    De ce sunt multe filiale care au interimari?
    De ce conducerea centrala a partidului nu a mers in teritoriu sa vada situatia reala?
    De ce sedintele de partid nu au procese verbale.
    Ar putea Doamna Pipidi sa spuna daca cei care au participat la vot au avut mandat sau nu, au macar cotizatia la zi asa cum scrie la Statut, sau venit in calitate de amici ai unor lideri?
    Verificati si o sa aveti surprize.

    Poate lamureste cineva situatia de CAras Severin:
    – De la placarea lui Frunzaverde din partid, nimeni din conducerea centrala nu a trecut prin judet pana acum doua saptamani, D-l Blaga.
    A trecut doar pentru a sustine „Motiunea”. De ce un an nu l-a interesat nimic din ceea ce se petrece in judet.
    Mai mult, a aprobat cala alegerile parlamentare sa candideze pe listele PDL, D-l Goga cel care a plecat cu Frunzaverde si a candidat la locale pentru Primar din partea PNL. Ma intreb cumn a putut sa treaca de Comisia Macovei?
    Se poate spune ca a fost o conducere inteleapata.

    Reply
  8. victor

    MAJORITATEA TĂCUTĂ CONTRA LIPITORILOR STATULUI
    Conventia Nationala extraordinara a PDL din 23 martie era, a fost, ultima noastră speranţă întru redobândirea încrederii în posibilitatea invalidării actualei puteri.
    Majoritatea românilor decepţionaţi de înfrângerea veritabilei drepte a politicii româneşti în dubla confruntare electorală a anului 2012, aştepta la 23 martie un semnal clar, viguros şi mai ales credibil, din partea singurului partid al scenei politice, susţinător al Preşedintelui ţării. Din nefericire, această carte a fost bine distribuită dar prost jucată de către aproape totalitatea membrilor PDL delegaţi la Convenţie.
    Divorţul exprimat public dintre Preşedinte şi Partidul condus de el până în 2004, deşi ne lasă un gust amar, poate dar mai ales trebuie să constituie un punct de plecare pentru o nouă configuraţie a luptei de dus împotriva celor care, cu rea intenţie şi sacrificând interesele naţionale, privilegiază interesele de gaşcă, adică interesele de partid şi personale.
    În condiţiile dovedite în care nu mai au preţ ideologii, convingeri, idealuri închinate propăşirii României şi românilor, partidele politice însăşi nu mai reprezintă decât faţada mincinoasă menită să mascheze acte duşmănoase şi să inducă în eroare o cât mai mare parte a românilor. Serviciile de propagandă ale mass-mediei aservite au atins culmi de dezinformare şi învrăjbire ale unei importante părţi a populaţiei. Pe pretinse convingeri politice, se dezbină vechi prietenii, relaţii intercolegiale, legături familiale. Ura faţă de cel care nu gândeşte şi nu se exprimă la fel, devine virtute naţională, se bat obraji şi piepturi cu o rigoare populistă demnă de cauze mai nobile şi oricum mai profitabile pentru ţară şi popor.
    Din toată această cacofonie politică primejdioasă pentru români, pândesc gata să profite duşmani dinăuntrul şi poate mai ales, din afara ţării. Romînii au stat secole de-a rândul sub turci, sub habsburgi, sub ruşi, mai nou şi pentru câtă vreme încă ……. sub români. Cum să progresezi, cum să te menţii în rândul celor care, cu adevărat capabili, te pot lua cu ei în mersul lor înainte ? Conduşi de impostori, de incapabili, de trişori, de farseuri şi nu în ultimul rând de justiţiabili, ne scufundăm pe zi ce trece în mlaştini din care nu vom mai putea ieşi nici singuri, nici cu ajutorul celor care ne vor uita, dezinteresaţi, puţin câte puţin.
    Am tăcut prea mult, părtaşi şi vinovaţi deopotrivă, prin indiferenţa egală cu indolenţa, la toate relele acumulate în 23 de ani de la evenimentele din decembrie 89. Trei români din patru, o majoritate tăcută, am privit tăcuţi din spatele perdelelor căminelor noastre cum progresează lipitorile statului, politicieni devorând şi devorându-se, copios plătiţi din impozitele contribuabililor români iar dintre ceilalţi unul din patru, cei ma

    Reply
  9. Andy-Daniel Tanase

    Stimata doamna, in timpul guvernului Boc, cand dl. Antonescu facea ce stie dansul mai bine (in afara de somn), respectiv debita ineptii pe la diverse talk-show-uri „prietene”, iar presa „PDL-ista” il musca constant de posterior, spuneati, pe buna dreptate, ca ziaristii ar trebui sa fie mai curand preocupati de greselile guvernarii decat de Antonescu, care, in opozitie fiind, nu poate face nimic rau doar dand declaratii. „Sa vina intai la putere si daca gresesc, o sa-i criticam noi atunci, nu va fie teama…” – spuneati la vremea aceea, imi permit sa va citez aproximativ, din memorie. Acum PDL-ul nici macar nu se mai califica in partid de opozitie, e doar un fenomen marginal, iar TB este un actor politic emasculat, aflat in postura de a emite din cand in cand pareri personale, unele mai bune, altele mai proaste, din postura de „simplu cetatean”, aceasta fiind ultima „placere” a unui condamnat la „moarte” politica. Faptul ca le dati atata importanta, in loc sa taxati greselile actualei guvernari, care sunt destule, procedand la fel ca cei pe care ii criticati in trecut, dovedeste, in opinia mea, ca nu va puteti ridica dincolo de antipatiile si simpatiile dvs. politice, in ciuda telului nobil pe care il are ARC-ul cu dvs. ca varf de lance si anume reformarea morala a societatii romanesti. E adevarat, e mai usor sa-l ridici in slavi pe cel care iti place atunci cand „vorbeste o engleza impecabila” in PE si sa-l dojenesti parinteste atunci cand a fost prins cu copiuta, ca deh, e o „boala cronica a sistemului universitar”, iar pe antipatic sa-l mai faultezi un pic, sustinand ca Blaga este sansa ca PDL-ului sa redevina un partid modern (sic!), doar pentru ca antipaticul i-a fost impotriva, dar sa uiti faptul ca, ne place sau nu, TB, cu ale lui calitati si defecte, in timpul limitat pe care il mai are la dispozitie, a ramas singurul garant al statului de drept in Ro… Credeti ca exagerez, ca sunt „basist”? Ei bine, iata un exemplu: el este cel care a blocat numirea unor incompetenti aserviti politic la DNA si Parchetul General, ceea ce ar fi fost, cu siguranta, o catastrofa pentru Romania. Si, sa nu uitam, chiar „simpaticul” i-a reprosat acest gest la un moment dat, cand spunea „De ce ne acuza TB ca tergiversam procedurile de numire la DNA si PG? Noi i-am trimis oameni, dansul i-a respins…”. Imi pare rau, stiu ca il iubiti, iar dragostea e oarba, dar omul acesta, „simpaticul”, da dovada de o ipocrizie colosala, mai mare decat cea a lui TB cand o sustine pe d-na Udrea… Suneti om si va inteleg, toti avem simpatiile si antipatiile noastre, dar cauza risca sa fie compromisa daca nu manifestati aceiasi intransigenta si nu judecati cu standarde similare in toate situatiile. Multumesc!

    Reply
  10. AndreiaM

    Articolul d-lui Tapalaga mi se pare mult mai dur. Nu inteleg de ce s-ar sparge pagina de FB a Romaniei Curate care are mai putini cititori decat are Hotnews si pagina de FB a d-lui Tapalaga.
    Chiar mi se pare improbabil ca un serviciu secret sa se bage in asa ceva, Romania Curata nu este singura pagina de FB care ar fi fost sparta.
    Nu contest nici un moment pozitia dvs., este dreptul si datoria dvs. de a spune cu voce tare ce considerati, dar tocmai pentru ca sunteti una din cele mai avizate voci ale opozitiei la PDL si dl. Traian Basescu, echilibrul si lipsa de partinitate sunt vitale.

    Reply
  11. adrian

    @ andreia Articolul lui Tapalaga, un basist cunoscut, este lung si nu spune nici un nume. Cel de fat e scurt si loveste drept la tinta- de asta si numerul de lileuri si eforturile unora de a zadarnici raspindirea lui. In plus Base of data din doua iesiri la TV o citeaza – negativ- pe dna Mungiu, e calr ca a rams pentru el reperul is opozitia ei il doare tare. Foarte bine! Chist ca nimic nu pare sa il opeasca….

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *