Alina Mungiu-Pippidi

Lazaroiu out. Permanent?

Scurta cariera fericita a lui Sebastian Lazaroiu pare sa se fi incheiat pentru moment, dat fiind ca personajul a devenit un punct slab chiar pentru partidul care il platea sa ii peticeasca punctele slabe. Oriciti ministri incompetenti ar avea PDL, nu mai avea totusi altul la ora asta care sa faca pe fata treaba politica in loc de munca la minister si sa isi tina bloggerii pe banii statului. Dar, cunoscind personajele, imi exprim scepticismul fata de acest final fericit cu Emil Boc in sfirsit conducind propriul sau guvern si Lazaroiu ducindu-se in sfirsit la ore, ca sa predea statistica la studenti.

Motivul este ca, din pacate, ambele personaje au facut cariera nu pentru calitatile lor, de care a avut cineva nevoie la un moment dat, ci mai ales pentru lipsa lor de calitati. Ei ilustreaza celebrul gen al omului fara insusiri (titlu imprumutat de la Musil). Emil Boc era un perseverent luptator de pe bancile opozitiei, dar asta nu i-ar fi adus nici primaria Clujului, ce sa mai vorbim de fotoliul de prim ministru. Ce l-a propulsat mai sus a fost lipsa lui de personalitate, faptul ca nu l-a contrazis pe Basescu nici macar atunci cind era in interesul celui din urma sa il contrazica cineva. Totdeauna a lasat pe altii cind a fost nevoie. Si dupa ce respectivii nu au mai existat, pe Basescu nu l-a mai contrazis nimeni si asa s-a ajuns ca omul sa promoveze pe fata malpraxisul electoral si Rosia Montana.

Tot calitatile lipsa l-au promovat si pe Lazaroiu, nu abilitatile sale de a desena un esantion. De la baiat sarac lipit pamintului, slab vorbitor si personalitate stearsa, a ajuns pina la a risipi zvonuri despre viitoarea sa candidatura la presedintie. A lucrat pentru oricine l-a platit, indiferent de culoarea politica, ceea ce Basescu stia foarte bine, si a mentinut relatii vreme indelungata in mai multe tabere, ca medicul care mai trece pe la fostii pacienti ca sa le ia pulsul. Dar sefului statului ii plac oamenii vulnerabili, mai ales cei care au dosare la sertar, de un fel sau altul. Se simte pe un teren sigur cu acestia, in vreme ce loialitatea adevarata il face suspicios. Si asa a ajuns vorbitorul Lazaroiu, de care moderatorii de talk-showuri fugeau ca dracu de tamaie pe vremea cind era un neica nimeni pentru ca avea prune in gura, purtator de cuvint neoficial al prezidentului, perechea Elenei Udrea, asii unui joc in care Emil Boc si Valeriu Turcan erau distribuiti ca valeti. Si seful nenumit al propagandei taberei de dreapta, dind indicatii pretioase de diversiuni si campanii de kompromat pe la salariatii Udrea, Placinta si din pacate si ai statului – bloggerii de partid.

Sanse in viata, dl. Lazaroiu a avut destule: numai eu l-am recomandat la nu stiu cita lume cind era un tinar sociolog de viitor. Frumos ar fi daca si-ar relua cariera si ar produce in sfirsit niste lucrari ISI. Dar ma tem ca, pe de o parte, morbul politicii nu dispare cu una cu doua, si pe de alta ca mereu se vor gasi papusari care sa aiba nevoie de un personaj discret in tradare, imaginativ in comploturi si cu un dosar la sertar al tuturor relatiilor vizibile si invizibile pe care le-a avut. Nu au cum sa dispara asemenea personaje din viata noastra publica, atita vreme cit cererea pentru ele persista la cel mai inalt nivel. Tot asa cum sint convinsa ca la aceasta ora nu munceste nimeni sa gaseasca solutii pentru pensiile vechi si locurile de munca noi, dar ca o mie de diversiuni electorale sint in pregatire, toate avand nevoie de figuranti in rolurile principale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Lazaroiu out. Permanent?

 1. POCAITUL

  Datorita cauzelor si factorilor interni de ordin subiectiv, total nefavorabili, cat si a celor externi, CRIZA din ROMANIA ce se manifesta atat in plan economic, cultural, social, al dreptului persoanei si poporului roman, cat si in plan moral nu are nici o sansa sa fi rezolvata, asa cum s-a vazut in experienta de viata a celor 21 de ani de pseudodemocratie originala. Aceasta este caracterizata de, INCOMPETENTA majora dovedita prin nevalorificarea factorilor potentiali de productivitate daruiti de forta divina Romaniei si lipsa profunzimii si coeziunii politicilor publice esuate precum si de IMORALITATEA generalizata, ce se datoreaza in mare parte si justitiei care functioneaza dupa algoritmi politici si nu in baza unor ratiuni juridice general valabile pentru toti membri societatii.
  Formatiunile politice Parlamentare cauta sa mascheze incompetenta si imoralitatea lor si prin desfasurarea continuua de campanii electorale in care subiectele principale ale disputelor “doar a celor publice” sunt reprosurile penale sau cine fura mai mult si nici decum referitoare la Politici Publice.

  Reply
 2. FRICOSUL

  Incapacitatea manageriala a statului roman, lipsa de (pre)viziune a falsilor politicieni si preocuparea acestora pentru promovarea propriilor scopuri meschine, este dovedita de cel mai mare paradox din istoria moderna a natiunii romane, sunt imprumutati zeci de miliarde de euro de la FMI pentru consum efectiv si alte fantezii si nu se pot valorifica cei peste 30 miliarde de euro (nerambursabili) pusi la dispozitie de catre U.E. pentru investitii, in situatia in care B.N.R. are rezerve valutare de peste 35 miliarde de euro de unde s-ar putea aloca fondul necesar (circa 4,5 mild euro) cofinantarii proiectelor atat de utile modernizarii Romaniei.
  Dupa experienta trista a celor 21 de ani, majoritatea populatiei constientizeaza ca, in “statul de drept” si “democratic” tipic romanesc domneste “ticalosiia”, “golania” si “dispretul uman” precum si faptul ca Romania risca dupa atatea esecuri in toate domeniile vietii economico-sociale sa-si piarda inclusiv suveranitatea statala.

  Reply
 3. GICA fara FRICA

  Managementul public neperformant, “exercitat pe bijbite” trebuie inlocuit cu cel eficient si progresist. Este vremea când trebuie să ieşim urgent pe cale pasnica din această rutină politica santajista, mocirloasa si paguboasa pentru destinul Romaniei.
  A venit timpul să punem capăt atat monopolurilor politice care functioneaza de 21 de ani în stil bolosevic mimand democratia cat si “dictaturii pluraliste”.

  Reply
 4. cornel

  Am convingerea ca in jurul ARC si probabil si la SAR, vin ptr. a fi acceptati, tot mai multi lazaroi, samd. Am urmarit, in aceasta perioada, cate manevre sa facut in jurul lui oprescu, dar si de acesta, legat de sprijinul ptr. candidatura la primaria capitalei. Se pare ca antonescu/ponta si &, realizeaza ca singura posibilitate de supravietuire politica este prin o reala infuzie de competente/onestitate din afara propiilor partide. Cam aceasta este imaginea construita de oprescu, la nivelul perceptiei publice. Anticipez/astept, ca fenomenul sa ia amploare, si cu adevarat/real, pe scena publica sa fie invitati tot mai multi profesionisti autentici, neafiliati politic. Pe aceasta linie este necesar, si ptr. legitimare, ca sa deveniti cel putin organizatii de consultare/validare. Angajarea in un asemenea demers, devine obligatoriu, in virtutea bunelor intenti, dar atentie marita si complexa la termenii cooperari si indeosebi la conditia morala a celor girati.

  Reply
 5. val

  Sa dai un ministru afara nu pentruca e prost, hot sau lenes, ci pe motivul clar exprimat ca ar fi criticat partidul, e prea de tot!
  Un lucru ramane clar din aceasta „ucidere” a d-lui Lazaroiu: ideea ca partidul e mai presus decat patria este caracteristica tuturor acestor grupuri de interese pe care le numim impropriu clasa politica.
  Era evident cest lucru la opozitie. Cei de la putere puteau mai usor disimula. Dar acum ni se spune pe fata ca aceste entitati numite partide au devenit un scop in sine..
  Cat despre d-l Lazaroiu, cu toate ca dadea mereu impresia ca e cam dezorientat, mie imi placea. Sau, poate ca chiar aceea imi placea. Prea multi sunt plini de siguranta si par ca inteleg tot, in aceasta lume atat de anapoda!

  Reply
 6. M.O.

  in ceea ce-l priveste pe dl. E.Boc – va contrazic categoric; el si-a sacrificat imaginea pentru a indeplini o misiune imposibila; pe numele lui s-ar putea face si un scenariu reusit, de film, edicational ds. demnitate.
  lazaroiu este asa cum l-ati caracterizzat – mie imi paruse, din start, un ciudat, daca ramanea la Adm. Prez. si tacea vb. aia – ajungea mare; este mult mai bine fara el si pietroiul legat de picioarele lui a disparut.
  Din pacate TB este singur [ chiar si fara dv., din pacate…?]si greu, greu va face fata acestor ultimi ani. Ca orice capitan de vas va raamne ultimul in timp ce tradatorii ereditari vor pleca sau trada rand pe rand… asta-i viata politica in Romania,a dica in vechile teritorii moldo-vlahe incare obicieurile din Fener s-au lipit ca marca de scrisoare.. si nu se mai dezlipesc. Boierul roman caruia i-a intrat in cap sa devina Domnitor…. nu lua invoiala de la Padisah… ci de la cei din Fener, iar aia erau de regula…. greci. turcii adevarati nu permiteau spaga dar au fost invatati, pana la urma de cei mai sus mentionati.

  Vad ca am luat-o pe aratura si ma intorc cu priviri de admiratie pt Dl.E.Boc. !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *