Alina Mungiu-Pippidi

La Multi Ani!

Ati auzit probabil de multe ori vorba aceea care spune: timpul le rezolva pe toate. O gasesc, trebuie sa spun, foarte ambigua. Un sens al ei mi-a fost revelat cind mi-am preluat biroul de director la TVR in 1997: masa era acoperita de sute de scrisori, sesizari si documente care asteptau rezolutii. M-am apucat, cu foarte eficienta secretara Mihaela, sa sortam acest haos, cind a bagat capul pe usa un glumet de la redactia Sport (care se bucura de un numar aproape egal de glumeti si spagari). Acesta ne-a sfatuit sa aplicam ce numea el metoda Tudor Vornicu, si anume sa le aruncam la cos pe acelea depasite ca data, pe motiv ca le-a depasit timpul, si sa nu ne atingem de cele inca neexpirate, deoarece ”si pe astea o sa le rezolve timpul”.

Astfel instruita in sentimentul timpului in sectorul public la români, cu care luam pentru prima data contact, aveam sa parcurg felurite trepte de intelegere pina la ceea ce cred ca e de fapt formula potrivita: timpul nu rezolva nimic, timpul doar omoara. Numai actiunea rezolva ceva. Acuma, ca o actiune mai indelungata poate rezolva mai mult, asta e neindoielnic, cu conditia sa fim de acord ca actiunea, care are niste actori care investesc energie, e cea care rezolva, nu timpul in sine.

Babele din Bucegi nu au fost croite de timp, de exemplu, ci de actiunea vintului care a actionat in timp. La fel, cind in comunitatea noastra de asistenta internationala auzi pe unul spunind ”Moldovei ii trebuie mai mult timp”, sa fie clar ca nu timpul va rezolva Republica Moldova, care a stat pe loc, ba chiar a dat usor inapoi in ultimii douazeci de ani, ci numai o actiune umana, superioara ca inteligenta si forta celei pe care si basarabenii si noi am pus-o la lucru in ultimele doua decenii.

Daca Romania, la rindul ei, o sa reuseasca sa iasa din fundatura lipsita de perspectiva in care a intrat dupa integrarea in Uniunea Europeana iarasi nu depinde de timp – care poate aduce doar datorii rostogolite de la an la an -, ci de manifestarea a mult mai multa energie nationala, nu a acestei apatii anarhice si egoiste pe care o vad.

Ca atare, Societatea Academica din Romania, Alianta pentru o Romanie Curata si eu insumi va urez sa fiti voi stapinii timpului in anul care vine, si nu invers. Anul va fi mai bun daca mai multi romani vor fi mai buni in 2011.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “La Multi Ani!

 1. ning

  am juns la articol prin „cause Vrem o noua Romanie”.

  si am retinut:”timpul nu rezolva nimic, timpul doar omoara. Numai actiunea rezolva ceva.”

  superb, multumesc

  Reply
 2. Corina

  Aproape ca ma simt jenata sa fac o observatie atit de minora fata de chestiunea majora din articol dar nu ma pot opri. Deh, apucaturi de profesoara. In ultimul paragraf ar fi trebuit sa fie „eu insami” si nu „eu insumi”. In rest, frumos!>

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *