Alina Mungiu-Pippidi

Jocurile sunt facute

Soarta alegerilor din noiembrie s-a decis azi cu mare probabilitate prin aprobarea votului uninominal într-un singur tur. Multe se mai pot întîmpla, dar nu se vor întîmpla. USL va lua peste 50% cu ajutorul sistemului electoral, pe circumscripțiile desenate de PNL în 2008 și sistemul de vot propus chiar de PDL cînd se credea mai cu tarie.

Să ne pară rău de opozitie? Îmi vine greu, dar de votanții lor, da, îmi pare rău, voturile lor vor fi diminuate drastic de noul sistem electoral, vor valora mai puțin decît voturile celor care votează cu majoritatea. Așa cum îmi parte rău și de voturile nenorociților care votează cu Vadim și Dan Diaconescu, și sper să nu îi văd în stradă cînd vor vedea că au votat mult și nu au prins nici un loc.

Așa cum am prognozat acum două săptămîni, acest tip de scrutin, ale cărui consecințe le-am arătat și combătut din 2003 pînă azi și în public, și în privat cu mai toți politicienii care contează, urma să treacă dacă ARC nu se mobiliza să opună rezistență.

Într-adevăr așa a fost. O să spuneți poate că a fost egoist din partea mea să nu fac ceva. Nu. Am evaluat pur și simplu că e mai important în acest moment să arăt că dacă nu fac nimic, restul societății civile nu va opri singură această dezvoltare, deși va pretinde că o va încerca, sau poate va încerca pe bune, dar nu va avea forța, pentru că e formată din colaboratori- de fapt vechi complici- cu puterea actuală, ca Victor Alistar –, din editorialiști amatori care niciodată nu au făcut nimic civic real, gen Andrei Cornea, sau din puștani de o mare ignoranță și îngîmfare care cred că nu mai au de la cine învăța și privesc munca voluntară ca pe o formă de afirmare, ca mulți din cei care s-au agitat marți în Parlament. Or, în jocul acesta contezi doar dacă ești cu adevărat cineva cu mare reputație și nepartizan, așa că semiprotestele lui Cristi Pîrvulescu, care propunea un alt sistem, doar pe jumătate inuman, și țipetele în sala Parlamentului ale trupei au fost o frecție la un picior de lemn, deși unii sînt amici cu Ponta și Antonescu – sau tocmai de aia. Data trecută cînd am oprit eu catastrofa asta, în 2003, au avut nesimțirea enormă să spună că am avut o înțelegere cu Hrebenciuc, că de la Cristi et comp a luat Sebi Lăzăroiu calomnia asta. Legea a trecut de data asta, cînd am hotărît să îi las pe ei să se descurce, și numai Curtea Constituțională o mai poate întoarce, deși nu văd de ce. E greu să argumentezi că sistemul de vot cel mai vechi din lume, Westminster system, e nedemocratic și neconstituțional. Anglia și Canada sînt democrații de mîna întîi cu exact acest sistem.

Acestea fiind zise, nu mă bucur că vom avea o opoziție slabă, că dacă vor fi cîndva de dat jos Ponta și Antonescu, Doamne ferește, am eu o bănuială că iarăși noi, ăștia trecuți de prima tinerețe va trebui să punem umărul. Nu încetez să mă minunez cîți dușmani are azi Adrian Năstase cînd la greu, deși atunci cînd era la putere doar Nistorescu, Tolontan și cu mine țineam piept prin societatea civilă, și nici ce viteaz e poporul contra lui Voiculescu deși cînd l-am oprit să devină prim ministru a trebuit să o fac singură, să nu creadă cineva că au ajutat Tismăneanu, Cărtărescu și compania. Deci pînă să își caute altă putere politică, sfătuiesc pe români să își caute altă societate civilă decît asta care ani de zile a agitat fanionul uninominalului, ne-a umplut de înjurături pe noi, care am încercat tot ce am putut să păstrăm reprezentativitatea sistemului ca la urmă să reușească performanța în care o să avem un parlament ales de maxim 20% din votanți. Am fost în multe războaie în România, și pentru o cauză bună nu îmi e, Doamne ferește, frică de sînge. Dar de glodul permanent al prostiei ambițioase a colegilor m-am cam săturat. Am hotărît să las pe alții să plătească de data asta costul distracției. Și or să-l plătească ceva vreme de acum înainte.

PS. Dar nu toată lumea. Banii de la stat vor curge pe la societatea civilă care a opus această semirezistență de dragul galeriei mai ceva decît pînă acum.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Jocurile sunt facute

 1. Laura

  Mai e o sansa ca CC sa blocheze legea folosind acelasi motiv ca cel pentru blocarea comasarii alegerilor locale – nu poti sa schimbi legea asa de aproape de alegeri. Si in plus legea adoptata contine niste prevederi ciudate legate de praguri judetene pentru minoritati, un motiv in plus de neconstitutionalitate.

  In privinta efectelor devastatoare ale acestei legi aveti mare dreptate (mai ales intr-un stat ca Romania unde si asa controlul parlamentar e doar o forma fara fond). Dar cum poti sa lupti cu populismul prostesc ? Din pacate, exemple de reforme institutionale care au facut guvernarea mai proasta sunt by far mai multe decat reforme institutionale care au facut guvernarea mai buna …

  Reply
 2. Florin Iaru

  Poate ar mai trebui pus un nume greu la opozanţi: Academia Caţavencu. Defuncta Academie Caţavencu. Că, într-adevăr, trei ziare au ţinut steagul sus: EvZ, Gazeta şi Caţavencu.
  Asta doar aşa, pentru consolare.
  Cît despre soarta uninominalului, fiţi pe pace, nu noi îl vom schimba, ci majoritatea cea nouă şi tare, încleştată într-o bătălie pe viaţă şi pe moarte, cînd sondajele vor pune un partid extremist peste ele…

  Reply
 3. atreides

  Va felicit pentru pozitia constanta de sustinere a sistemului proportional. Este uimitor sa vad zilele astea atatea razgandiri. PNL si PDL sustin azi exact pozitiile contrare celor pe care le sustineau prin 2009 (cand PNL era pentru proportional si PDL pentru majoritar). Dar daca la partide ne putem astepta la razgandiri in functie de interesul de moment, este uimitor sa vedem razgandirea ziaristilor si a majoritatii societatii civile. Imi amintesc zilele de dupa alegerile din 2008, cand toti oamenii astia urlau pe la TV (alaturi de cei din PDL) ce ticalos a fost sistemul inventat de Tariceanu, cum a introdus el in parlament oameni de pe locurile 2 si 3. Pentru toti acesti oameni, ideea de proportionalitate parea un mister de neinteles. Si ce vedem noi azi? Cam aceiasi oameni vin si ne dau lectii despre cum votul majoritar scade reprezentativitatea etc etc etc. Nu e rau ca oamenii au invatat intre timp treaba asta, dar parca totusi atata ipocrizie…Sa ne mai lase. Imi fac un titlu de glorie din faptul ca am sustinut votul proportional in anul 2009, cand se parea ca aproape tot poporul, mai putin PNL, isi doreste vot majoritar. Iata, azi PNL a tradat….
  IN alta ordine de idei, salut prima fraza din articolul din Romania Libera (cu tara in care orice plagiator poate ajunge ministru sau procuror general), din partea dumneavoastra imi este suficient, dar daca asta este tot ceea ce vom vedea din partea Romania Curata pe tema Kovesi va anunt ca este extrem de subtire si ca din punctul meu de vedere puteti schimba numele asociatiei in Romania Murdara.

  Reply
 4. SP

  Florin, nu trebuie sa uiti nici de Romania libera. Sa zic si eu „defuncta”? Fosta echipa, oricum!

  Reply
 5. alinaMP

  draga Florin, nu vorbi pentru toata lumea de acolo, ca unii erau amici la catarma cu Vali Neculau si sprijineau din greu ordinea nastase-teverista, avind si comisionul incasarilor din publicitate…cer scuze in schimb ca nu am mentionat RL si pe Simona, niciodata nu vorbesc de oamenii care lucreaza cu mine…

  Reply
 6. cornel

  Cred ca se impune o ACTIUNE SEMNIFICATIVA, ptr. ,,alegerea apelor,,. Un numar important de cetateni declara ca nu se regasesc in niciunul din partidele parlamentare si nu vor vota. O solutie ar putea fi introducerea in buletinul de vot ptr. senat si camera, a unui patrat sau dreptunghi, in care sa se poata aplica stampila de vot. Astfel se poate reflecta fara tagada, reflectarea situatiei precizate. Anticipez ca nu se va valida aceasta, si atunci se poate trece la planul B, care consta in o initiatiativa civica de centralizare voluntara, a unor elemente de identificare, (cu elementele de secretizare aferente ale depozitarului) a celor care i-si exprima optiunea, adica sunt nominal un roman cu drept de vot, care nu ma prezint la vot, nemultumit de anticalitatea/coruptia/amoralitatea/samd clasei politice ro. Desigur actiunea are mai multe elementa care trebuiesc analizate, formele de aderare diversificate, etc. Reflectarea cantitativa a acestui mare bazin electoral, teoretic ar trebui sa-i corespunda si o calitate potentiala, invitata sa se exprime.

  Reply
 7. DanielT

  Aşteptam un comentariu privind pe Balaban Grajdan. Misterios, lumea tace. curat-murdar.

  Reply
 8. Nick Sava

  Doamna Alina, poate ne explicati si noua in ce a constat „larga consultare” a Lui Ponta si USL la introducerea Legii Ponta a Uninominalului „pur” Ca, daca il asculti pe la televiziuni, el chiar si acum „se consulta” cu „societatea civila”. E drept, cei doi ministri desemnati in acest scop (Alistar si Pop) ori nu sunt, ori sunt ocupati sa faca pe ministri „interimari”. Si iar e drept, dupa spusele dlui Pop, „societatea civila” inseamna mai ales… sindicatele. Pe mine prsonal, nu ma deranjeaza votul uninominal (il prefer in doua tururi) si consider ca modificarea legii o va face tot actuala si viitoarea putere… in 2016, inainte de alegeri, cind vor vedea ca exista riscul sa ramina pe dinafara Parlamentului :-) (n schimb, ma TARE intereseaza „consultarea societatii civile”, „trasnparenta” noii Puteri (chiar, aveti habar pe ce criterii a fost numit MACAR un ministru, secretar si subsecretar de stat, prefect si subprefect, director, inspector sef…?) – mai ales cind se afirma „semnatara” a Cartii Albe a „Bunei Guvernari”!

  Reply
 9. Nick Sava

  Daca tot avem acest siastem electoral, dar si eliminarea Pragului, ar trebui sa profitam de oportunitate! Este pentru prima data posibil sa sustinem in alegeri INDEPENDENTI! Este inca timp, jumatate de an, penutr a depista, sustine si vota oameni curati, competenti, integri in circumscriptii! Prin impplicare personala, prin voluntariat, e posibil si fara bani! Dar daca doriti in continuare partide, politicieni… corupti, traseisti, interlopi chiar, be my guests! Da, probabil sunt putin cam prea idealist. Ce sanse poate avea un independent despre cacre toata lumea zice ca merita, se vede din cazul domnului Nicusor Dan vs Oprescu, la Capitala. In sondaje, dl Dan e in urma lui Jiji si chiar a total-necunoscutul lui DD! Vorbiti de „reprezentativitate”? Ooo, da, sunt cu adevarat „reprezentat” de optiunile romanilor!

  Reply
 10. Nick Sava

  @carnel, votyurile anulate se contabilizeaza! Deci, nu e nevoie de o patratica speciala, ci de auto-anularea votului: prin stampilarea tuturor numelor, prin stergerea lor, printr-un scurt mesaj (da, aveti nevoie de un pix…) Cind, la numaratoarea finala, va apare o situatie, sa zicem: 26% voturi liber exprimate, 42% voturi anulate, participare la vot 68%, absenteism 32%), se vor pune mari semne de intrebare! Singura optinue care nu va da NICIODATA rezultate va fi absenteismul – pentur ca poate fi interpretata diferit: dezinteres, comoditate, neimplicare, vreme rea (sau prea frumoasa), nunta, cumetrie, betie…

  Reply
 11. alinaMP

  Legea asta nu e singura. Au ramas restrictiile mari de inscriere in cursa electorala pt partide din legea partidelor. Nu stiu despre independenti. Si eu au as spune ca acum e acum e mai usor sa alegi un independent. Trebuie gasit pt legislative echivalentul lui Nicusor Dan la Capitala, asta e just, ar fi bine sa aiba societatea civila o voce inauntru, un fel de Avocat al Poporului, pe care sa il alegem in sectorul 1, ca altfel o sa avem de ales intre Canacheu si Anaca Constantinescu. Se ofera cineva? In afara de Neamtu, care inteleg ca tocmai l-a dat afara pe Biris, unicul lui tehncrat de valoare?

  Reply
 12. Incrediculous

  Am incercat sa mai postez un comentariu, dar s-a pierdut. Ce vroiam sa spun este ca m-a suprins foarte mult reactia Dnei Mungiu-Pippidi la actiunea de la Parlament a catorva din societatea civila. Acum vazand comentariile dumneavoastra despre o eventuala candidatura a unui reprezentant al societatii civile, chiar ca nu mai inteleg nimic. Pana la urma e acceptabil glodul permanent al prostiei? Eu nu pricep de ce era mai nobila pozitia de a nu face nimic decat sa te duci si sa spui, frate, eu nu sunt de acord cu legea asta, adoptata asa, la cateva saptamani de la preluarea puterii, fara consultare publica, si cu o ipocrizie maxima fata de declaratiile facute, inclusiv la Bruxelles, impotriva ideii „antidemocratice” de comasare a alegerilor si a utilizarii abuzive a masurii de asumare a responsabilitatii. Si nu pot sa urmaresc logica asta, conform careia merita sa nu faceti nimic – daca asa cum ati sugerat, ati fi putut preveni adoptarea legii daca va activati – numai ca sa le demonstrati unora ca nu rezolva nimic fiindca sunt prosti. Si un ultim punct, mi se pare absolut de neinteles cum puteti sa ii atacati pe „acesti pustani de o mare ignoranta si ingimfare care cred ca nu mai au de la cine invata si privesc munca voluntara ca pe o forma de afirmare”. Wie bitte? De cand e ceva rau in a vedea munca de voluntar ca fiind o forma de afirmare? Si de unde pana unde apelativele astea si atitudinea asta de sus? Ma asteptam la asa ceva de la o profa de liceu satula de plagiat si de impertinenta elevilor (si poate un pic nostalgica pentru vremurile de demult). In nici un caz de la cineva care imi imaginez ca preda la Hertie unor pustani viitori lideri si activisti, si le vorbeste despre importanta bunei guvernari si a participarii civice. Adica sus cu societatea civila, dar numai cand procedeaza cum vreti dumneavoastra, sau cum?

  Reply
 13. hertie

  @incredulous
  Munca voluntara e forma de dedicare, nu de afirmare- cel putin acolo unde e poe bune…
  Si apropos de dna Pippidi si studentii de la Hertie (sau SNSPA, unde am fost eu studentul ei pe vremuri). Invata cine vrea sa incete. Chiar din raspunsul tau se vede ca nu ai chef sa inveti, deci ai sa ramii tot la nivelul la care ai facut ochi. Ignoranti ne nastem toti, dar unii mai si invatam si ne mai si strunim tupeul.

  Reply
 14. DanBruma

  Ce jelanie ca avem sistem electoral ca cel din Canada si Anglia. Romanul trebuie sa se jeleasca ca d-aia e roman.

  Reply
 15. petcu

  pare sa fie facute ,mai ales ca asa s-a montat pana acum cand a intervenit cu niste tinte mobile alina mungiu- pippidi

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *