Romania Curată

Investigația despre care nu o vedeți/auziți prea multe la televiziunile plătite de partide din bani publici. ”Puterea din umbră”, serviciul secret al Internelor

Timp de șapte luni, jurnaliștii Recorder au investigat modul în care serviciul secret din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI, fostă DIPI, fostă ”Doi și-un sfert”) poate bloca sau chiar scăpa de investigatorii care se încăpățânează să ducă la capăt anchete incomode pentru politicieni. Fie că e vorba de Dosarul 10 august, fie de afacerile și rețelele clientelare ale baronului de Neamț , Ionel Arsene, fie, pur și simplu, pentru că ”s-au aflat la locul nepotrivit în momentul nepotrivit”.

Fără niciun control din partea Parlamentului (declarațiile Comisiei de Apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților, Laurențiu Leoreanu, par desprinse dintr-o comedie absurdă) și în cel mai discreționar mod cu putință, DGPI poate pensiona lucrători judiciari ori chiar șefi ai unor inspectorate județene de Poliție, fără a da socoteală cuiva. Mă rog, fără a da socoteală în mod democratic.

”Acesta nu e un scenariu de film și nici măcar un caz izolat. Este un mod de operare și un mesaj de forță care circulă prin cele mai importante instituții ale statului român: ei sunt în stare de orice și nu trebuie să dea socoteală nimănui. Pentru că și-au croit legi care le permit să facă asta”, arată autorii investigației, pe pagina oficială a Recorder.

”Istoria ultimilor ani ne arată că serviciile secrete din România caută să-și sporească influența și să comunice tot mai puțin cu cetățenii și cu instituțiile care ar trebui să le supravegheze activitatea. În lipsa unor mecanisme eficiente de control, puterea tot mai mare a acestor structuri generează în mod inevitabil abuzuri, iar siguranța națională e umbrela perfectă pentru a le ascunde. La ea se adaugă frica, alimentată de atmosfera care plutește în jur: „E prea riscant să te pui cu ei!”

Am pornit această documentare de la un om care nu s-a temut să vorbească. Datorită lui, am putut deschide o breșă în această lume ermetică și i-am convins și pe alții că nu trebuie să tacă. La capătul a șapte luni de documentare – timp în care am auzit de nenumărate ori „Aveți curaj să vă puneți cu ei?” – am reușit să decriptăm modul de funcționare prin care unul dintre cele șase servicii secrete ale României își exercită puterea într-un mod brutal. Este vorba de DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, intrat în legendă ca Doi și-un sfert”, mai afirmă jurnaliștii Recorder.

Investigația, mai jos. Merită să vă faceți timp să o urmăriți. Și să o dați mai departe, că pe la televiziunile și majoritatea celorlalte instituții de presă care primesc bani publici de la partid nu o să vedeți/auziți prea multe despre ea:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Investigația despre care nu o vedeți/auziți prea multe la televiziunile plătite de partide din bani publici. ”Puterea din umbră”, serviciul secret al Internelor

  1. Hancelaru' Haustriei

    Am deschis filmul noaptea trecută cu gândul să sar la concluzii, dar n-am putut. M-am uitat (era să zic „am urmărit”, dar verbul ăsta sună cam nepotrivit acum!) fără să sar nicio secundă. Mi s-a dus și somnul. Așa cum ar trebui să n-aibă somn următorii și următoarele:
    – Sindicatul Polițiștilor (Dorele, chiar ai probleme, mă!),
    – USR (să depună urgent propuneri de amendare a legii care protejează șobolanii roșii și să publice, prin reprezentanții lor, documente despre activitatea celor două comisii parlamentare de control al serviciilor – deși toată lumea știe că e invers!). De la PNL, nu mă aștept la un astfel de demers.
    – europarlamentarii USR (nu PLUS, c-ați văzut că Cioloș cam e pe felie cu băieții!) – să discute pe unde trebuie, la Bruxelles,
    – Preșidinția: să convoace CSAȚ și să se pronunțe,
    – gealul Ciucă – să ceară măcar o informare,
    – dottore Bode (din curte de la el vine miros puternic de rahat de Mare Urss) etc.
    – Declic et alliii. (Declic, niciun clic?)
    De rigoare ar fi acum desființarea cooperativei Ochiul & Urechea 02h15 și trimiterea „lucrătorilor” la poliția școlară (așa cum au făcut ei cu unul dintre urmăriți).
    Mi s-a părut naivă (probabil voit naivă) întrebarea despre numărul mare de mandate de urmărire pe motiv de siguranță națională solicitate de DGPI: ca să-și justifice salariile și pensiile speciale, fraierilor!!!!
    Iar noi ne mirăm de ce membri marcanți ai PNL, ai ARACIS și CNATDCU, oameni blindați cu diplome, care se presupune că știu să gândească singuri și știu să citească istoria și știu să facă deosebirea dintre bine și rău, lansează șopârle despre instrumentalizarea Emiliei Șercan! De-aia, pentru că-n mințile lor de slugi nu există om raportat la valori, ci doar om raportat la stăpân. (Nu mai spun că multe dintre aceleași capete luminate, dar plecate, să nu le taie sabia, blagoslovesc războiul „sfânt” al Rusiei împotriva LGBT!)

    Reply
  2. Măgari cu caracter, monșer!!!

    Cel mai frumos e că urmașii (de fapt continuatorii) Securității îi judecă pe polițai după CARACTER!!!! Vă dați seama că ăștia sunt un fel de templieri, de moraliști cu sabie / căști de ascultare ? Voi căutați însănătoșirea societății prin tot felul de transplanturi culturale, expiațiuni, re-îndumnezeire, vindecări lente etc. și-aveați comoara-n casă – standarde morale la 02:15 :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *