Alina Mungiu-Pippidi

IN NUMELE POPORULUI Protestele din strada sunt pentru democratie, care e chiar mai amenintata decat Sanatatea

Era timpul protestelor. Dar acolo unde acțiunea colectivă este spontană, fără lideri și mare organizare, riscăm să ni se întâmple ce ni s-a întâmplat la Revoluție. Protestul, cu totul legitim, să fie furat, denaturat, folosit. Și să profite alții, fără ca pe fond să schimbăm nimic.

Traian Băsescu merită ce i se întâmplă. Ieșind din cadrul constituțional pentru a lovi într-un om căruia îi reușise deja reforma, în numele unei reforme viitoare, al cărei plan era pus la îndoială și de Banca Mondială, și de FMI, și de experții din România, într-un sindrom al infailibilității care a adus aminte de Ceaușescu, el a lăsat jos singurul scut care poate apăra un șef al statului. Anume legea, și îndreptățirea pe care ți-o dă faptul că vrei să faci bine. Nimeni nu e infailibil, oricine se poate înșela, dar trebuie măcar să faci proba că ai fost de bună credință.

Aroganța cu care toate procedurile de adoptare a politicilor publice au fost călcate în cazul Legii Sănătății a depășit orice limită, de la lăsarea pe seama unor legi ulterioare a pachetului de bază fără de care nu se poate calcula impactul legii de față, la absența studiului de fundamentare cerut de articolul 33 din Legea 24/2000 privind Normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative la promovarea sa peste capul ministerului (care a trimis un memorandum cu rezerve) și al guvernului în general, până la invocarea asumării răspunderii. Când anume a devenit puterea actuală pur și simplu rea și a trecut la Dark Force nu știu, dar s-a întâmplat.

E destul să vezi cum un material de calomnie ordinară la adresa doctorului Arafat, devenit din erou un fel de terorist arab la care mai avea puțin și debarca DIICOT, a fost multiplicat fără a se schimba o virgulă în toate organele de presă afiliate puterii, sau cum canalele de opinie publică au fost umplute de oameni de pe statul de plată. Cum e cu putință, simbolic vorbind, ca într-un ziar al puterii să înceapă atacul contra mea, invocând apărarea familiei Băsescu, tocmai Andrei Alexandru, vechi informator al Securității și agent de influență care ne-a dinamitat eforturile de refomă în anii nouăzeci, devenit apoi șeful de cabinet al lui Nicolae Văcăroiu? Dl Alexandru e azi portocaliu autentic și reprezintă reforma adevărată. Eu reprezint probabil reacțiunea, numai în Ucraina și unde mai construim revoluții nu a aflat lumea cu cine are de a face.

Nu mai vorbesc de domnii Ciuhodaru (traseist) și Cepoi (nomenclaturist) numiți săptămâna asta să ne facă reforma și să reverse beneficiile capitalismului peste sănătatea publică în locul unui terorist ca Arafat și al unui nerecunoscător ca Paveliu (pentru cine nu știe, doctorul Paveliu, fost parlamentar PDL, a fost singurul care a avut curajul să candideze ca independent contra Elenei Udrea). Ei – Udrea, Ciohodaru, Alexandru – știu ce e progresul și democrația: noi suntem teroriștii și reacționarii. Nici nu mai menționez încercările de destabilizare din acest an a societății civile și a oricăror opozanți, care au luat forme clasice, cu crearea unor contra-instituții, furt de identitate etc. Nu au funcționat, dar spun ceva despre cât de jos au ajuns. Nici scuze nu i-a cerut nimeni lui Arafat, măcar pentru calomniile revărsate de organele de propagandă ale PDL.

Opoziția vrea alegeri anticipate. Și are dreptate, după așa ceva orice guvern normal ar demisiona. Numai că expunerea directă a lui Traian Băsescu face redundandă demiterea guvernului. Guvernul a rezistat, dovadă că un secretar de stat a trebuit făcut să plece, amestecul președintelui a fost neconstituțional, și cine ar trebui să plece, ar fi el. Dar el nu va pleca, nici acoliții de gradul 1, de genul Udrea, și plecarea altora e pur și simplu irelevantă.

Societatea civilă a trecut, după săptămâna asta, în opoziție clară și a crescut brusc în forță și întindere teritorială. Întrebarea este cum putem instituționaliza acest tip de opoziție, să îl folosim pentru alegeri corecte (că după legea sănătății ne așteaptă alte legi împinse unilateral, votul prin corespondență, reorganizarea teritorială, schimbarea sistemului de vot), și după alegeri, pentru controlul puterii de atunci. Că s-a făcut demonstrați a aceea ce sustin demult, că orice putere devine rea acolo unde în locul unui control permanent al opiniei publice există numai partizanat și indiferență!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

24 thoughts on “IN NUMELE POPORULUI Protestele din strada sunt pentru democratie, care e chiar mai amenintata decat Sanatatea

 1. Chiş Costel

  Io cred ca dupa mica ,cand basescu a fost ,,votat,,in ambasade va urma marea ciuruiala .Apoi va fi posibil sa avem si alegeri anticipate si demiterea prin referendum ….din pacate istoria se repeta in circumstante diferite.

  Reply
 2. gazetadesud

  Jandarmeria= Inima Democratiei!

  BATE, BATE, BATE.

  Multumim dm. Pippidi. Este timpul acelora fara putere.

  Reply
 3. gazetadesud

  Ar fi bine ca intelectualii tari sa vina in strada pentru a ajuta tinerii.
  numai asa speriem coruptii.

  Reply
 4. Idle

  Corectă analiză. Vine cam tîrziu această luare de poziție, dar mai bine mai tîrziu decît niciodată. Indiferența și aroganța sunt demult afișate de Traian Băsescu, chiar dinainte de-a fi ales președinte al țării.
  Eu cred că scînteia care a aprins nemulțumirea maselor (și cred că vom vedea și alte manifestații în viitor) nu a fost întîmplător doctorul Raed Arafat. Ca persoană, el este perceput imparțial, un profesionist care a adus performanța într-un sistem. Greșeala fatală a președintelui a fost să se obrăznicească față de acest om, să fie mîrlan, așa cum a făcut de atîtea ori vis-a-vis de alte personaje care, în opinia românilor fie meritau o astfel de atitudine (deși asta nu poate fi o scuză niciodată) fie, ce mai conta devreme ce erau toți de aceași teapă.
  Iată că românii s-au săturat de toate acestea, iar „javra” trebuie să plece.

  Reply
 5. Lu

  Doamna Mungiu,sa vamai spun ceva:
  Am citit articolul dvs de pe contributors.ro chiar in ziua publicarii lui, vazand cu stupoare corul de comentatori virulenti care se exprima impotriva dvs. Am scris un comentariu in care il combateam pe unul perfect elegant: omulzicea ca el n-are chef sa plateasca pentru sanatatea si scoala altora, iar eu explicam principiul solodaritatii sociale. In 24 de ore, comentariul n-a intrat. In schimb, toata lumea era impotriva dvs. Am scris un nou comentariu in care ii trageam de urechi. Nici asta n-a
  intrat. Va ziceam asa, ca sa stiti…

  Reply
 6. johnny

  Intreb si eu ca fraierul acuma, duminica dimineata, dupa „protestele pentru democratie” de sambata: asta e societatea civila? Asta e lupta pt democratie? Cafteala cu jandarmii, ultrasii lui Steaua si Dinamo, Noua Dreapta? Mersi, parca il prefer pe dictator unei asemenea alternative. Pana si poza de la inceputul articolului e jenanta, crucea cu Basescu=Ceausescu, asta in conditiile in care autoarea articolului a prins vremurile acelea…
  Mi-ar fi placut, serios, sa vad si un apel anti-violenta in articolul d-nei Mungiu. Mi-ar fi placut, la fel de serios, sa vad astfel de apeluri si in declaratiile liderilor opozitiei, nu doar sustinere fara discernamant fata de manifestanti, pe principiul „poate sa fie oricine in strada, cat urla contra lui Basescu”. Spre deosebire de autoare si opozitie, dl. Arafat a dat o declaratie de bun-simt in care se delimita de „proteste”.
  P.S. Nu sustin „reforma” lui Basescu, cu atat mai putin modul in care a incercat sa ne-o bage pe gat, dar sustin si mai putin indemnurile la iesire in strada intr-o tara ca Romania, unde, datorita circumstantelor specifice, iesirile spontane vor degenera intotdeauna in violenta. Poate daca autoarea articolului ar sta ceva mai mult prin tara ar sti ca orice manifestatie, cu scopuri oricat de nobile, daca are loc intr-un an electoral, va fi politizata si, in plus, capusata de tot felul de indivizi pentru care prenumele lui Arafat
  e Yasser si SMURD-ul e ala care te ia dupa ce te-ai caftit cu jandarmii la Steaua-Dinamo.

  Reply
 7. john

  @johnny
  ironicule, afla ca pana si aia care nu stiu cum il cheama pe arafat sau se caftesc la meci sau nu au aceleasi studii si venituri ca tine au dreptul sa protesteze.
  ba mai mult, ei au si curajul sa faca asta, nu se acund dupa niste teorii de kkt cum faci tu.
  nu uita, lupta e pt libertate si democratie, nu pt politica sau alte doctrine pe care iti place tie sa le invoci.

  Reply
 8. George Baciu

  Oamenii protesteaza, Traian Basescu o ia pe coaja, dar sistemul din sanatate ramane la fel. Buna-rea cum era, legea propusa era un inceput, o baza de discutii. Ceea ce s-a intamplat, denota lipsa de dialog si incapacitatea de a identifica binele colectiv. Nu vedem politica decat ca un joc de dat la gioale.

  Reply
 9. Theodor

  Iesirea in strada este consecinta nefunctionarii democratiei parlamentare in Romania.
  Lupta intre partide ,cu orice mijloace,pentru interese straine de interesele Romanilor a inlocuit dialogul dintre politicieni si societate.
  Este timpul ca politicienii sa arate ca exista,ca oameni politici responsabili pentru destinele tarii,sau sa se retraga.

  Reply
 10. DanBruma

  Uite Johnny te intreb si eu, ce faci tu ca sa nu sustii „reforma” lui Basescu? Practic ce faci? Multumesc anticipat pentru raspuns.

  Reply
 11. DanBruma

  Basescu a retras proiectul de lege. Vom vedea in zilele urmatoare daca retragerea proiectului a fost pentru a-i aduce o imbuntatire sau nu.

  Reply
 12. gazetadesud

  GREVA GENERALA: Politia, Sanatatea, Educatia, Functionarii, Transportul in GREVA.
  Jos coruptia, jos cu politrucii.

  Reply
 13. Emil Stoica

  Cum puteti fi asa naivi?

  Tot ce se intampla este un teatru organizat chiar de traian Basescu & comp.

  Sub presiunea populara, chipurile, guvernul cade. Se va pune un guvern de tehnicieni, aprobat de parlament, care va lua masuri foarte dure, altfel ajungem repede ca Grecia.

  Asa iese toata lumea bine, si opozitia si pdl.

  Iar la alegeri va iesi tot cine trebuie, cumva, ascunsi la adapostul a noi partide, uniuni, independenti, etc.

  Pe scurt, averile furate se pastreaza, securistii si cei care au distrus tara incepand de la mineriade nu patesc nimic, dar reformele dure de abia acum urmeaza. Totul la ordinul strainilor care conduc tara.

  Reply
 14. Mihai M

  Mentionez inca o data ca fenomenul fotbalistic din Capitala, reprezentat in special prin cluburile Steaua si Dinamo, este responsabilitatea exclusiva a statului roman, aceste cluburi fiind un focar de infractionalitate tolerata, infiltrate si controlate de catre serviciile secrete romane.

  Este oare o intamplare ca „miscarea de discreditare” a manifestatiilor din Bucuresti are in centrul sau „galeriile” acestor cluburi private scoase anti-constitutional din domeniul public al statului?

  Reply
 15. Nick Sava

  E clar, nu am ce spune unor oameni convinsi deja. Dna Pippidi, trebuie sa fi aflat de cazul „Marica”. Chiar nefiind microbista, s-a intimplat in Germania. Fotbalistul roman a iesit cu declaratii publice privind niste ruge murdare din interioruul clubului. A fost ddat „democratic” afara si a trebuit sa se mute la alt club… Romanii au sarit de fund in sus: „ce, domle, cum sa fie dat afara DOAR pentur asa ceva? Unde e libertatea de opinie?” Dvs cum ati gindit? Cind a fopst ULTIMA DATA cind ati criticat PUBLIC vreo neregula din interiorul Univ unde sunteti angajata, fara a fi atras mai intii atentia angajatorului dvs? Ati face-o? Si totusi, il acuzati pe Basescu ca a batutu obrazul lui Raed Arafat TOCMAI pentru asa ceva. Arafat a inteles si si-a dat demisia. De atunci, ciutacii, opozitia, analistii – inclusiv dvs tipati tare ca Basescu s-a incalcat atributiile „fortind pe Arafat sa demisioneze”. Ca l-a atacat tocmai pentur ca este un om competent, care asa si pe dincolo… Desi Basescu a fost primul, in exact aceeasi discutie, care a recunoscut rolul lui Arafat, al SMURD, infirmind ca vrea sa privatizeze sau, mai rau, sa desfiinteze SMURD. Apropos, de udne va adunati informatiile „democratice”, dna Pippidi? Eu NU MA SIMT reprezentat de demonstrantii din strada. Si resping democratura in care nici 0.0001% din populatie, formata mai ales din huligani microbisti, pot face sa cada un Guvern, un Presedinte, aducind doua loaze si o uniune de partide la fel de incompetente, corupte si hoate ca cel care e acuma la outere. Sa se faca alegeri si ma voi supune deciziei populatiei (ca popor nu pot sa-i spun…)

  Reply
 16. Durac Valeriu

  Frustraţi,huligani,ultraşi?
  Am urmărit cu mare îngrijorare violenţele din ultimele două zile din centrul capitalei şi comentariile posturilor Tv .Aş vrea să fiu bine înţeles,nu sunt susţinător al violenţelor,n-am participat în viaţa mea la un act de violenţă,dar de cele întâmplate acolo nu sunt de vină tinerii care au provocat acele violenţe.Aceşti tineri sunt doar produsul seminţelor semănate de putregaiurile şi gunoaiele strecurate în clasa politică a ultimilor ani,ajunşi la putere şi ai nonvalorilor din televiziuni care au negat valorile şi au promovat nonvalori ca şi ei pe post de vedete.Este inadmisibil să asculţi cum insultă un popor întreg, nişte pupători în fund ai lui Basescu,precum Pora,Turcrscu,Moraru sau Alexandrescu principalii vinovaţi pentru realegerea lui Basescu.Aceşti tineri sunt produsul muncii lor.Aceşti tineri au înţeles că nu au nici un viitor conduşi de actuala clasă politică şi cu ei nu poartă nimeni un dialog.Din păcate în clasa politică printre oamenii de mare valoare s-au strecurat din ce în ce tot mai mulţi infractori,care au depăşit cu mult oamenii de valoare,au promovat numai legi favorabile grupurilor de interese,au furat pe baza acestor legi tot ce sa putut fura legal şi au dus acest popor la starea de spirit actuală,care cred că va fi greu de controlat.Acestă stare de spirit este întreţinută de aceşti pupători în fund cu epitetele din titlu cu care insultă participanţii la proteste.Aşa nu se mai poate,e prea mult.Trebuie luat totul de la zero,schimbată toată clasa politică,schimbată toată legislaţia cu alţi oameni de mare valoare de care România nu duce lipsă.De ce n-aş vedea un Liviu Voinea prim ministru un economist de mare valoare,de ce n-aş vedea un Radu Soviani în locul „ Reginei”De ce nu aş vedea un Bogdan Costea profesor la Universitatea Lancaster în parlament şi multe astfel de valori.Asta trebuie României, luat totul de la zero cu astfel de valori, oameni pe care personal nu-i cunosc dar a căror valoare o recunosc,de aceştia are nevoie România.Fac apel la ARC şi la actuala clasă politică faţă de ai căror oameni valoroşi îmi cer scuze,să preia aceste idei ale societăţii civile din care şi eu fac parte,să scoată de urgenţă o lege electorală prin care nimeni din cei ce au avut un mandat într-o funcţie publică ai ultimilor 20 de ani să nu poată candida un mandat, să putem schimba totul cu alţi oameni.O lege care să nu mai permită infractorilor să candideze la o funcţie publică unde trebuie să ajungă doar oameni de valoare şi cu cazier nepătat.Alegeri anticipate cât mai repede cu putinţă.Aceasta e calea de urmat pentru a oprii aceste violenţe şi dacă această clasă politică vrea să rămână cu ceva pozitiv in istorie.

  Reply
 17. Alina MP

  Domnule Sava, nu prea intelegeti cum functioneaza democratia in general si cea universitara, in special. decanul meu nu misca un deget fara sa se consulte cu noi, practic decizia e luata de membrii facultatii, deci ar fi exclus sa ajunga el in public cu un proiect care nu e sustinut de noi, au fost divergente pe diverse teme, inevitable, si nu a cistigat managementul, ci noi, iar cine are chiar oa numnita specialitate, sa zicem profesorul de public management are veto total pe diviziile pe acea specialitate, cum ar fi trebuit sa iaba si Arafat la deciziile pe urgente. de fapt, avea, numai ca la capitolul Stakeholder Analysis voi nu ati observat importantul subcapitol Veto Players, pentru ca oricum voi nu consultati stakeholderii, intelegeti doar de forta. Si iata ca v-ati lovit de un veto player si v-ati scufundat.

  Reply
 18. johnny

  Bun. Vad 2 comentarii care ma vizeaza si, din politete, o sa raspund. Chiar si lui John. Doar ca voi incepe cu comentariul civilizat.
  @Dan Bruma. Ce fac? Ceea ce se poate face intr-o societate civilizata. Semnez petitii, ma adresez parlamentarului din colegiul meu. Problema insa nu e ce fac eu, problema e ce fac altii. Sper ca nu sustii teza conform careia baietii care distrugeau centrul aseara „faceau ceva” contra legii sanatatii.
  @john Am inteles. Ultrasii protesteaza pentru „libertate si democratie”. Mai inteleg din ce zici tu ca, de fapt, si eu as vrea sa fac acelasi lucru, dar ma ascund dupa teorii cu care tu nu esti de acord. Am mai priceput ca tu stii si ce venituri am eu. Partea funny e ca nu stii ce venituri au baietii de aseara. Oricum, pt. informarea ta, aripa dura a galeriei lui Dinamo, de exemplu, nu e formata din cersetori, ci din baieti care au posibilitati materiale bunicele, dar le place distractia cu jandarmii.
  In rest e clar. Tu ii aprobi pe astia care dau cu cocteiluri Molotov dupa oameni. Ok. Fiecare cu pasiunile lui.

  Reply
 19. Laura

  Acum este, dupa parerea mea, un moment forate oportun pentru societatea civila sa stabilesca contacte serioase si un policy dialogue cu Opozitia. Stiu ca poate exista niste animozitati personale aici, dar trebuie incercat! Exista un excelent window of opportunity de max 5-6 luni, cand un fost partid de opozitie vine la guvernare — la inceput, inca mai are mentalitate de opozitie si e deschis la a limita abuzurile guvernarii. Aceasta perioada poate fii folosita pentru a intarii institutile de control orizontal. Nu ANI sau DNA, pentru ca pe drept sau pe nedrept USL-ul le percepe ca ostile, dar celelalte. Avocatul Poporului, Curtea de Contruri (care poate sa faca audituri de programe in loc de audituri contabile), Consiliul Fiscal (care a fost overruled de la infintare de actual guvern), Curtea Constitutionala (care s-a degradat ingrozitor in ultimii ani, ca calitate) consultarile publice, transparenta, comisiile parlamentare …. E o oportunitate unica, cred ca trebuie urmarita, pentru a evita derapaje in viitor.

  Reply
 20. viorel

  Cei ce criticati dur acum, ce ati facut pentru democratie!
  Cati ati fost interesati ce se face pe plan local sa cereti explicatii alesilor locali?

  cati din bucuresti au demonstrat pentru plata locului de parcarcare de la bloc, drept al locatarul sau al celui ce detine un atoturism!
  In baza dreptului la informare cati stiu de cum se cheltuieste banul public, de „dictatura locala”?

  Nu traieiti singuri, traiti intr-o societate cu regulile ei, pana si jungla are regulile ei si se respecta anumalele intre ele si isi cunosc drepturile.

  Care dintre cei ce manifesta acum isi asuma reponsabilitatea evenimentelor ce se pot intampla?

  Sau doriti o revolutie in care sa beneficiati de drepturi de revolutionari?

  Ar fi multe de comentat.

  Inscrieti-va in societati civile si militati pentru democratie.
  Cei ce crititcati poate ca sunteti beneficiari de tot felul de subventii sau alte venituri de la stat pe care le-ati pierdut.

  Ce faceti pentru tara aceasta, doar cereti!
  Mai si dati. Nimeni nu o sa vina sa va dea de pomana nimic.

  Reply
 21. Durac Valeriu

  Mi-am propus să scriu în continuare ideile culese din discuţiile purtate de oameni pe la colţul străzilor,prin pieţe sau în alte locuri unde discută oamenii care nu au curajul să-şi exprime public nemulţumirile provocate de autorităţi,cei laşi,cei fără personalitate sau lipsiţi de responsabilitate şi spirit de solidaritate atunci când autorităţile le încalcă drepturile,atunci când nu le sunt respectate drepturile constituţionale,sau atunci când legile sunt încălcate tocmai de cei care le fac. Inspirat de ideile lor voi dezvolta în continuare o parte din măsurile ce se impun pentru redresarea economică,politică şi socială în ţara noastră,pentru recâştigarea încrederii în noi înşine,pentru progres.Pentru recâştigarea încrederii trebuie făcut totul pentru îndepărtarea infractorilor din parlamentul şi guvernul României,din instituţiile statului.Acest lucru nu se poate face decât prin interzicerea candidaturilor pentru un mandat,a tuturor celor ce au ocupat o funcţie politică sau un mandat într-o funcţie publică după lovitura de stat din 1989,chiar dacă vom fi nevoiţi să stăm un an de zile în stradă.Ei nu vor renunţa de bună voie la privilegii,trebuie să-i obligăm,şi acest lucru nu-l poate face decât societatea civilă şi oamenii oneşti din parlament care sper că vor înţelege că nu e mult să stea un mandat pe margine,Aşa ne vom da şi noi seama cine e onest şi are putere de înţelegere şi cine ţine cu dinţii de privilegii.Pentru recâştigarea încrederii în autorităţi în viitorul parlament trebuie să ajungă oameni bine pregătiţi profesional,cu experienţă şi cu o moralitate deosebită,oameni asupra cărora nici măcar să nu planeze suspiciunea că ar putea fi un infractor.În acest caz trebuie să renunţăm la principiul prezumţiei de nevinovăţie,acum aici trebuie să mergem pe certitudine.Cu siguranţă vom găsii candidaţi.Trebiue eliminaţi oamenii politici din funcţii mai jos de secretarii de stat.Votul în parlament trebuie să fie un vot de conştiinţă,iar direcţia în care trebuie făcut votul asupra unei legi dată de şeful de partid sau şeful grupului parlamentar trebuie considerată trafic de influenţă şi sancţionată conform legii penale.Deasemenea reţinerea de către şeful de partid sau grup parlamentar de la vot a unui senator sau deputat să fie considerată infracţiune şi sancţionată corespunzător..Trebie interzisă migraţia dintre partide în timpul mandatului.Salarizarea parlamentarilor să fie la nivelul maxim iar pedeapsa pentru o infracţiune săvârşită de un demnitar să fie dublă faţă de prevederile legale.

  Reply
 22. 7Doors

  Sngura solutie viabila la situatia din aceste zile este a se implementa modelele din Norvegia,
  Suedia,Danemarca care au sisteme si structuri verificate in sute de ani si s-au dovedit a fi cele mai performante si profitabile di lume.

  Reply
 23. carmen

  Ma bucur si sunt trista …
  Bucuria vine de la speranta reinviata!
  Tristetea vine insa din realitate:frica manipularii acestei „scanteieri” a romanilor,a lipsei unui lider, a dezgustului prea apasator fata de TOATA clasa politica.
  Trebuie sa ne organizam crezul si sperantele sa nu mai fim inca o data jefuiti si manjiti de scarba lor!

  Reply
 24. Durac Valeriu

  Printre ideile desprinse din discuţiile cu oamenii,unele sunt deosebit de interesante,cu multe dintre ele fiind şi eu de acord,numai că eu sunt sceptic că vom găsii acei oameni care să aibă curajul să abordeze asemenea probleme mai ales cele ce depind de contextul internaţional.Una dintre propuneri ar fi ca ARC şi alte ONG-uri specializate în probleme de administraţie,să faceţi toate demersurile ce vă stau la dispoziţie,încât să obligaţi guvernul să facă predarea mandatului după legea gestiunii,adică pornind de la soldul la preluarea mandatului,plus toate intrările din economie şi împrumuturi,minus ieşirile prin cheltuielie interne ale statului,cheltuielile externe rămânând soldul final,să putem vedea şi noi cum se justifică banii într-un mandat de guvernare.O asemenea operaţiune se petrece în orice societate comercială,oricare gestionar aşa preia şi predă o gestiune şi operaţiunea durează câteva zile sau săptămâni,nu câteva minute cum au procedat toate guvernele până acum.Altă problemă ar fi aceea a finanţării partidelor politice despre care eu am propus de mult guvernanţilor(la care nu am primit nici un răspuns),să creeze firme şi ferme agricole prin care să creeze locuri de muncă,iar din profitul realizat cu o cotă să-şi finanţeze partidul.Altă sursă să fie cotizaţia membrilor de partid,iar finanţarea partidelor de la buget să fie interzisă prin noua constituţie.În opinia multora viitorul parlament ar trebuii să scoată de urgenţă o lege prin care să poată fi confiscate averile făcute fraudulos cu bani din bugetul statului,să fie naţionalizate toate societăţile privatizate în defavoarea statului român,căutaţi vinovaţii care trebuie să plătească şi penal,şi să se încheie un nou acord cu FMI şi B.M. prin care să se stipuleze că România recunoaşte datoriile pe care le are faţă de aceste instituţii,dar aceşti bani le vor fi restituiţi peste zece sau cincisprezece ani când vom putea redresa economia,care a căzut datorită politicilor lor făcute împreună cu cozile de topor pe care le-au găsit în ţară şi care de fapt nu au negociat nimic,doar au stat în genunchi au ascultat indicaţiile lor şi au semnat ce li sa propus.Eşecul nostru fiind eşecul lor aşa cum a fost şi în Argentina şi alte ţări în care au implementat asemenea politici.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *