Alina Mungiu-Pippidi

În cifre. Anul de la Colectiv

E vreo cale de a răspunde mai obiectiv la întrebarea cît a evoluat societatea românească în anul de la Colectiv, ca să nu ne mai dăm toţi cu părerea ? Întrucît e mai greu cu indicatorii, iată cîţiva, înainte şi după, îi puteţi completa cu alţii, cum ar fi deficit bugetar, kilometri de autostradă sau investiţii din fonduri europene, sunt pe acelaşi tipar.

Secţia de arşi de la spitalul Floreasca

Înainte  (luni, 2 noiembrie 2015, Tolo): «După şapte ani de investiţii şi şapte luni de la inaugurare, unitatea modernă de arşi de la spitalul Floreasca nu a fost încă folosită »

După (joi, 27 octombrie 2016, Vlad Voiculescu) : Nu a existat niciodată vreo unitate modernă de arşi la spitalul Floreasca, ci una pentru tonifierea organismului, pentru tratamente anti-îmbătrînire.

Trecând prin Mediafax, 4 mai, « Secţia de Arşi de la Spitalul Floreasca va fi funcţională înainte de sfârşitul lunii mai, a declarat, miercuri, Ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu, susţinând că aşa a fost informat de reprezentanţii unităţii spitaliceşti ».

Secţii de arşi în general

 Înainte 11 locuri pentru marii arşi (peste 20 la sută suprafaţă arsă) în secţia ATI de la Spitalul de Arşi, 6 la Floreasca.

După : Zero. Secţia ATI a fost închisă după ce poze cu larve în răni au apărut în presă, iar cea de la Floreasca nu e de fapt conform standardelor.

„Un pacient cu arsuri de gradul II şi peste, care afectează 40% din suprafaţa corpului are şanse minime de supravieţuire în România, indiferent unde este internat, datorită infrastructurii total improprii. Un asemenea ars, în ţări precum SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Israel, are şanse mari de supravieţuire“, a explicat profesorul Dragoş Pieptu pentru « Adevărul ». Răniţii de la Petromidia şi oamenii străzii din Galaţi care au mai ars între timp au murit.

Hexi Pharma şi firmele de antiseptice

Înainte : Peste zece mii de infecţii intraspitaliceşti pe an din cauza dezinfectanţilor neconformi.

După : Dezinfectanţii neconformi ar omorî totuşi bacteriile, conform Procurorului General şi Institutului Cantacuzino, iar numărul infecţiilor de fapt nu se poate şti, că înainte erau subraportate, iar acum sunt la fel. Nu se ştie de cînd vom avea statistici pe care ne putem baza.

Institutul Cantacuzino

Înainte : Salvat in extremis după demonstraţii de stradă ale studenţilor medicinişti în 2015, prin acoperirea datoriilor către ANAF, închiderea discuţiei despre valoarea terenului pentru dezvoltatorii imobiliari, trecerea la Ministerul Educaţiei, rectificare bugetară pozitivă, asistenţă tehnică Pasteur.

După : On track. Se va vedea în 2017 dacă se poate relua producţia de vaccinuri.

TAROM

Înainte : Zece milioane euro datorii, se redresase însă semnificativ faţă de anul precedent.

După : Alte datorii, defecţiuni, discuţii publice despre probleme, îl privatizăm că nu se mai poate (dar data precedentă nu am găsit cumpărător, cum nu a găsit nici Malev, care a dat faliment)

 Închisori

Înainte : 28.000 de deţinuţi la 18.800 locuri.

După : La fel, dar s-a aflat însă că mai sunt 11500 conaţionali în închisori din alte ţări membre europene.

PSD

Înainte : Victor Ponta prim ministru, posibil un viitor condamnat penal cu suspendare.

După : Liviu Dragnea, candidat favorit de prim ministru, cert condamnat penal cu suspendare.

ISU, Ambulanţe, etc

Înainte : 64 de morţi de la Colectiv atribuiţi sistemului medical, deşi intervenţia a fost promptă. ISU a greşit la autorizarea clubului, prevenţia nefuncţionînd cum trebuie, cu 4304 controale și verificări în scopul prevenirii situațiilor de urgență în 2015, în general formale, pentru 27 500 de obiective în Bucureşti şi Ilfov.

După : 64 de morţi, rudele cer despăgubiri 212 milioane de euro doar de la ISU şi cei doi pompieri inculpaţi, pînă în septembrie 2016 3056 de controale conform GSP.

Lor li se adaugă Ioan Gyuri Pascu, mai întîi ucis, conform presei, de o ambulanţă criminal de neglijentă (controale şi sancţiuni la ambulanţă de la Corpul de Control şi alte trei instituţii), mai pe urmă (noroc cu Cristi Greţcu) din vina sectanţilor, mai ales a văduvei. Nu e clar, în ciuda unor rapoarte neprofesioniste de la CC al PM, care s-au întrebat de ce oamenii în pericol de moarte erau asistaţi direct pe asfalt la locul tragediei, cît ar costa un ISU capabil să prevină mai bine incendiile în spaţii publice, bugetul pe cît timp al ISU este 212 milioane şi cu cît a mai crescut deficitul de personal sanitar în 2016 după asemenea discuţii şi controale constructive.

Oferta educaţie PSD :

Înainte : Ecaterina Andronescu şi Mihnea Costoiu, urmăriţi penal în dosarul Microsoft.

După: Ecaterina Andronescu şi Mihnea Costoiu, urmăriţi penal în dosarul Microsoft.

Ministrul de Interne

Înainte : Plagiator cu acte

După : Plagiator cu acte pînă în septembrie, pe urmă reformator cu contract limitat indiferent de rezultatul alegerilor.

Republica Moldova

Înainte : Cît p-aci să o ia proruşii.

După : Cît p-aci să o ia proruşii, dar din primul tur.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat pentru Politico că mulţi dintre români au avut « aşteptări complet nerealiste. Şi mulţi din cei care au avut astfel de aşteptări s-au întors contra mea. Dar schimbarea într-o ţară nu se face peste noapte, sau într-un an. O schimbare profundă se poate în zece ani- poate » .

Asta ca să ştiţi să interpretaţi ce vi se întîmplă, şi mai ales ce nu vi se întîmplă. Şi ca să să ştie şi preşedintele cum să interpreteze: dacă începi prin a trimite coroane de flori la mormîntul lui Vadim Tudor şi a numi aproape exclusiv numai gradaţi, acoperiţi sau descoperiţi, sau civili cu doctorate date de gradaţi, unii cu state de serviciu în fosta Securitate, nu banalul SRI, nu ajung zece ani pentru progres. Că secretul e să nu dai înapoi cu nouă, chiar din pornire, dacă vrei să ajungi undeva după zece ani.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “În cifre. Anul de la Colectiv

 1. Catalin Toma

  Imi permit sa mai adaug cateva elemente:
  1. Deficit bugetar solid in primele noua luni.
  2. Mai putine firme noi infiintate in 2016 fata de 2015.
  3. Calitatea vietii angajatilor peste cea a patronilor(INS, subiect ingropat repede in media)
  4. Liste impanate cu proxy-uri (era sa spun proxiuri) ale gradatilor.
  5. Garda nationala a domnului Nicolicea (omfg)
  6. Exista o banuiala ca mortile din infectii nosocomiale sunt acoperite prin includerea in decese de origine cardiovasculara.

  Sunt sigur ca lista e mult mai lunga(urmariti pe FB filmul cu datacenterul CNAS) cam asta e cand tara e controlata de securisti si mostenitorii lor cu sapca asezata direct pe gat.

  Reply
 2. marius

  Inainte – exterminarea micilor intreprinzatori
  Dupa – exterminare totala

  Inainte – favorizarea monopolurilor corporatiste
  Dupa – favorizarea monopolurilir corporatiste

  Inainte – CNADR – grupare mafiota
  Dupa – CNADR – grupare mafiota despartita strategic in doua celule cu si mai multi bani

  Inainte – mafioti
  Dupa – mafioti

  Inainte – redevente zero pt petrolul furat
  Dupa – redevente zero pt petrolul furat

  Inainte – catastrofa in invatamant
  Dupa – catastrofa continua

  Etc. ca nu terminam nici peste o saptamana

  Reply
 3. laur22

  in concluzie ?
  pe datele prezentate tehnocratiza = pontocratzie

  ce mi-e ponta ce mi-e ciolos lucrurile stau la fel.

  atunci cand nu stau mai rau ca de exemplu :
  la fondurile europene
  la investitzile straine directe
  la ponderea capitalului autohton in PIB
  la cota ce revine muncii vs capitalului in PIB
  la abandonul scolar
  la scorurile PISA
  la…..

  da cui ii mai pasa ??????

  cate vreme CIOLOS a fos „ales” in UNANIMITATE drept candidat de prim ministru al PNL (vidarea de sens democratic al competitzie din interiorul partidelor politice ajunse a fi compuse exclusiv din cete de aplauadaci nu doar la PSD Dragnea unanimitate dupa ce in prelabil Ponta a epurat partidul ci acum mai nou si la PNL )

  cata vreme CIOLOS „nu participa la campania electorala ” dar va fi prezent la mitingul electoral al PNL , probabul pentru a fi prezenta pe post de mascota – mutzunache
  http://www.cotidianul.ro/cum-s-a-ales-praful-de-tehnocratia-lui-ciolos-si-pulberea-290564/

  Daaa PM-ul Ciolos are Platforma Romanai 100 iar PNL-ul are cel putzin teoretic un alt program de guvernare gata pus pe hartie despre care Ciolos propunerea sa de PM a aceluiasi PNL inca nu a spus nimic.iar acum mai nou Alina Ghorgiu prin vocea lui Ilie Bolojan isi declara pierdut propriul program de guvernare :

  A wow nu asa ?

  Reply
 4. AlinaMP

  Ciolos e un om onorabil, imi pare rau de el, astea sunt constrangerile, altii il pun in fata, in fond el trebuie sa se intrebe daca e mai rau cu el sa ia acel 20 la suta decizie care i se lasa lui de luat si restul in alta parte sau unul mai rau ca el sa ia si acest 20 la suta. Din pacate si acel douazeci la suta scade si face tot mai mult ce vor altii. Mai rea e ipocrizia, nu vorbim pe fata

  Reply
 5. Moisi Petruta

  Inainte de 2007, aderare la UE: multe ONG-uri axate pe protectia mediului, active, cu proiecte in derulare.
  Dupa: doar cateva, si acele isi dau duhul pe masa birocratiei.
  Inainte: putine ONG-uri activau sub umbrela institutiilor guvernamentale, deci pseudo- neguvernamentale
  Dupa: multe asemenea ONG-uri (?) care dispun de co-finantari, sprijin politic, etc.

  Concluzie: Nu o astfel de Romanie ne-am imaginat noi, veteranii in ale ecologiei si protectiei mediului incepand cu 1991. Doar pentru temele critice ale tari s-au mobilizat multi concetateni: Rosia Montana, gaze de sist, micro-hidrocentrale, paduri; in rest, pe problem de interes local, greu pot fi mobilizati oamenii, iar ONG-uri sunt din ce in ce mai putine. Pacat.

  Reply
  • Adrian

   Subscriu. D. Iohannis ar face bine să prezideze mai des ședințe de guvern, cu câte o temă dată: de ex., la viitoarea ședință, lămurim de ce nu sunt publicate nicăieri ordinele ministrului mediului (marea majoritate) ce e cu balastierele, ale cui sunt, și cine sunt cei din lanțul mai scurt sau mai lung de exploatare, cu nume și prenume; idem exploatări forestiere, apoi direct sesizare la dna sau alte parchete plus propuneri de demiteri în/din guvern.

   Reply
 6. Vasile Cojocaru

  Ceea ce prezentați mai sus nu prea sunt cifre, ci aprecieri mai mult sau mai puțin obiective.
  Lucrurile s-au schimbat încet dar sunt câteva câștiguri de necontestat:
  – USR-ul care reușește să mobilizeze foarte mulți oameni noi către viața politică (mă gândesc că intrarea domnului Ghinea în USR nu v-a transformat în cel mai mare adversar al acestui partid).
  – O altfel de guvernare, asupra căreia nu planează suspiciuni de rea intenție.
  – Foarte mulți dinozauri eliminați din viața politică: Șova, Blaga, Orban, Crin Antonescu, Oprea.
  Că nu s-aschimbat PSD-ul este mai mult vina electoratului decât vina președintelui și a premierului.

  Aș vrea ca România Curată să rămână ce a fost. Dar văd articole nesemnate sau semnate cu pseudonime. Văd comentarii critice care nu sunt publicate. Văd o critică acerbă asupra actualului guvern, fără a se face referire că acum un an aveam prim ministru un plagiator și un impostor. Iar treaba aceasta cu Cioloș care nu ia decizile singur, și cu aluzii neduse până la capăt, chiar nu le înțeleg.

  Reply
  • Dumitru

   Citez „O altfel de guvernare, asupra căreia nu planează suspiciuni de rea intenție.” Nu sunt sigur ca toata lumea e de acord. Numarul de ministri fortati sa demisioneze de presiunile presei si ale societatii civile, si chiar faptul ca unii cu bube in cap sunt mentinuti in functie mi se pare jenant.

   Reply
 7. marius

  Astazi s-anuntat ca cei care gazduiesc rude sau prieteni case trebuie sa plateasca impozit, daca proprietarii sunt sot sotie atunci ambii trebuie sa plateasca impozit. Nu se stie ce impozit dar absolut toti trebuie sa depuna ddclaratii la ANAF.
  Va rog sa ma scuzati dar asta seamana cu nebunia.
  S-a inceput cu:
  – introducerea impozitului pe terenul de sub casa,
  – marirea impozitelor locale la cheremul gastilor care controleaza primariile,
  – s-a marit la aproape 42% impozitul la PFA, rezultatul este o adevarata catastrofa in privinta micilor intreprinzatori care nu au migrat catre SRL ci se desfiinteaza pe banda rulanta
  – s-a introdus impozitul special pe apartamentele care au declarate sedii sociale; a fost urcata birocratia pana la cer, trebuie sa fac un dosar de evaluare pentru care sunt taxat cu 1000 de lei adica profitul pe o luna de catre evaluator dupa care trebuie sa pierd zile intregi la ANAF unde mi se ia un impozit marit si trebuie sa spun multumesc ca nu ma taxeaza de 20 de ori mai mult decat impozitul deja majorat
  – amenzile au crescut la niste sume ametitoare care nu mai au nici un fel de raportare la nivelul veniturilor populatiei, de cele mai multe ori fiind abuzive si au ca dublu scop cresterea veniturilor la buget cumulat cu represiunea psihica a populatiei cum este cazul amenzilor date de jandarmerie la proteste
  – populatia saraceste in special in zona rurala si urbana a oraselor mici si mijlocii in ritm alarmant
  – in tot acest timp se vede xu ochiul liber cum multinationalele fac profituri uriase din ce in ce mai mari iar guvernul le ajuta prin toate mijloacele fara ca salariatii sa beneficieze de marirea profiturilor
  – multinationalele in continuare scot profitul fara sa-l declare si nu-i intreaba nimeni nimic

  Populatia, salariatii si micile afaceri distrusi de suprataxare, birocratizare si un sistem de salarizare foarte apropiat de sistemele sclavagiste in schimb multinationalele sunt direct protejate cu buna stiinta de catre guvern.
  Doamna Alina, va rog mult incercati sa-i spuneti domnului Ciolos ca am ajuns la disperare. Nu mai putem sa traim in aceast lagar. Eu nu mai pot fugi dar pregatesc copilul sa plece urgent de aici cand face 18 ani. Fug toti din aceasta saracie, fug toti prietenii si rudele si-mi vine sa urlu ca nu mai pot fugi si eu din cauza sanatatii.
  Cei ramasi murim in chinuri cumplite, fara sistem de sanatate si sub represiunea cumplita a celor care conduc acest lagar de exterminare.

  Reply
 8. RaduGh

  @Vasile Absolut, enorm castig, societatea civila cu epoleti la guvernare,, si in societatea civila, s-au facut si regulamente cum sa ia de acum inainte noile ONGuri cu aprobare de la servicii tot cat luau alea vechid e utilitate publica. In ce-l priveste pe Ghinea el a capatat misiunea cea mai ingrata, inflitrarea USR, nu e probema, peste vreun an Nicusor Dan va fi istorie, deja cam era tras pe linie moarta de corporatistii care au vandut partidul catre PNL. Cat despre oamenii noi adusi de USR…mi se pare ca Ghinea si Costescu au fost adusi de altii…in guvern, si nu spontan in USR, nu? Hai sa vezi tu acuma cum aia spontanii intra in eclipsa si aia parasutati de sus in jos devin purtatori de cuvant si tot? In sfarsit, mai am speranta in Romania Curata CA MACAR AU AVUT ONESTITATEA SA NE SPUNA LA VREME CA EI NU SUNT PARTE DIN MIZERIA ASTA. Eu votez la Bucuresti pe Toader Paleologu, ca USR asta nu mai e USB, ci anexa la PNL, si amandoua fatade pentru mafia doi. Mafia 1 a PNL, bineinteles.

  Reply
 9. Ionas

  Romania se va schimba in mod sesizabil poate in 10 – 20 ani.
  Sa nu ne facem sperante desarte ca in 2-3 ani vom face ce nu s-a facut in ultimii150 ani- o societate moderna de tip vestic.
  Dorim multe lucruri pe care suntem necapabili cultural, social si economic sa le obtinem.
  Nu ne potrivim inca cu rigoarea civilizatiei vestice si nici macar cu ( marea surpriza) cea turceasca.
  Insa vom persevera in populism, incompetenta si hotie – atribute principale ale vietii romanesti

  Reply
 10. NC

  Este normal ca așteptările demonstranților (și cele ale susținătorilor lor care nu au ieșit în stradă) la o schimbare de guvern provocată de aceștia să fie mari. Este la fel de firesc ca președintele în funcție să pretindă că pentru niște schimbări semnificative și durabile să aibă nevoie de încă un mandat (în total 10 ani). Ceea ce nu este normal este ca noi să ne comportăm la fel ca înainte și să așteptăm ca lucrurile să se schimbe de la sine în sensul dorit de noi. Nu aș vrea să jignesc pe nimeni dar asta seamănă cu o definiție celebră a nebuniei (”Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results”). Așadar răspunsul la întrebarea ”cât a evoluat societatea românească în anul de la Colectiv” nu poate fi decât o rezultantă a evoluției comportamentului civic al fiecăruia dintre noi. Iar luna viitoare vom avea și o măsura concretă (chiar dacă nu exhaustivă) a acestei evoluții: aleșii poporului pentru următorii 4 ani.

  Reply
 11. m mircea

  La fel ca si dl.Cojocaru si eu observ ca multe din ce prezentati dvs nu sint cifre ci pareri sau date de pornire false la „inainte” (cum sint cele de la sectia de arsi a spitalului Floreasca sau la cazul G.Pascu). Pt mine s-a schimbat ceva absolut esential si vizibil:
  nu mai avem un PM mistocar , mincinos de-ngheata apele, grandoman si cu obiceiuri comuniste (ma ia cu fiori cind imi amintesc sarbatorirea zilei sale pe stadion ca lansare electorala) sau care incita nestingerit pe stadioane membrii PSD sa strige „Basescu la puscarie” (nu pt ca TB ar fi imun ci pt ca daca s-ar face vinovat de ceva e treaba justitiei sa decida).Nu mai avem un guvern cu mistrii dovediti hoti (Fenechiu de ex, dar mai sint multe altele numai in guvernul Ponta). Dupa miscarile de strada generate de tragedia de la Colectiv avem un PM serios si -f.important- cu o echipa care pare si ea serioasa, si prin acesta inteleg ca par orientati spre interesul tarii si nu cel personal , inca fara hoti dovediti sau macar banuiti, o premiera absoluta deci. Avem si speranta unor alegeri cu ceva mai putine sanse de furt tocmai pt ca sint organizate de acesta echipa guvernamentala. AVEM SPERANTA deci si daca ea se va concretiza si intr-un parlament mai curat si mai profesional, va fi inca o buna urmare la 1an de la Colectiv.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *