Sorin Paveliu

Guvernul se îndreaptă într-o direcţie greşită!

După întâlnirea cu reprezentanții HoReCa (Florin Cîțu, după întâlnirea cu reprezentanții Horeca: ‘Vrem ca românii să-și poată petrece concediul în țară’) pot trage concluzia ca premierul Cîțu are neapărată nevoie de un consilier în care să aibă încredere. Altfel, nu are încredere în nimeni şi ajunge să nu ia nicio decizie de frică de a greşi sau, și mai rău, greşeşte pur şi simplu.

De la 1 iunie vom ieşi din restricţii dar nu ca urmare a unor măsuri ci „de facto”. Lumea nu va ieşi în stradă să strige „Jos Pandemia!” sau „Jos Guvernul!” ci va pleca la mare, la munte sau la rude, luând-o de la început cu o curba ascendentă după 2 luni!
1. Nu este vorba de vaccinaţi şi nevaccinaţi cum apreciză domnia sa ci de imuni şi neimuni şi mai ales de protejarea celor neimuni!
2. Domnia sa, ca cel mai important membru al executivului, are OBLIGAŢIA legală (stabilită de o decizie CEDO) de a stabili reguli diferite pentru cele două categorii, imuni și neimuni, şi nu de a-i restricţiona pe toţi pentru că nu ştie să procedeze altfel. Nu există nici un singur motiv pentru care persoanelor imune să li se impună restricţii, multe dintre ele cu efecte economice grave! Procedând astfel dă apă la moară celor din stradă, mulți dintre ei aflați acolo din cu totul alte motive decât cele clamate!
3. O abordare sistemică (intrări, proces, ieşiri şi zgomot) ar fi trebuit să îl determine să se concentreze pe intrări preponderent, mai puţin pe ieşiri şi să ignore aproape total zgomotul. Cu alte cuvinte, suplimentarea cu 200 de paturi AŢI este ultimul dintre aspectele de ieşire care ar fi necesitat atenţie dar a devenit prioritar de frică de a nu fi acuzat Guvernul. Nu poți „umfla” sistemul sanitar peste noapte. În realitate, creşterea presiunii pe AŢI înseamnă creşterea presiunii pe tot sistemul sanitar, înseamnă creşterea numărului de cazuri oficializate şi în ultimă instanţă creşterea numărului de decese. Obiectivul prioritar este cum să micşorezi intrările, respectiv cum să micşorezi numărul de cazuri noi, prin măsuri active!!!!
4. Pentru a diminua apariţia de cazuri noi trebuie să limitezi transmiterea, respectiv accesul celor infectaţi la grupa de persoane neinfectate încă!!!
5. Măsurile active sunt a. depistarea precoce a celor care sunt expuşi la riscul de contaminare  şi b. anchetele contactaţilor acestora (ancheta epidemiologica).
a. Depistarea precoce se poate face începând cu zonele carantinate, prin testarea persoanelor care ies din localitate (punct de recoltare la şosea, personal de la dispensarul din localitate, de la SMURD, personal atras etc, instruit oficial în câteva zeci de minute şi dotat cu tot ceea ce este necesar – teste rapide şi măsuri de protecţie).
b. Depistarea de persoane pozitive va fi urmată de anchetă în focar! Azi nu mai vorbeste nimeni de cit de functionale sunt Directiile de sanatate Publica!!
6. Nu este necesar să faci astfel de acţiuni în toate localităţile carantinate ci alese primele 3 în funcţie de numărul de cazuri depistate. Rezultatele vor conduce la urmarea exemplului şi mobilizarea autorităţilor sanitare şi ale autorităţii locale.
7. Extinderea testării prin coparticipare  – angajatorii care doresc să ofere facilitatea de testare (HoReCa, Hypermarket, construcţii şi mulţi alţii etc) ar trebui să beneficieze de o facilitate fiscală egală cu un procent din valoarea testelor utilizate pentru fiecare CNP încărcat în sistem! Testarea ar putea fi chiar obligatorie dacă se stabileşte prin lege (precedente există, la cununie civilă, la şoferi, în medicina muncii în unele situaţii etc). Având în vedere situaţia specială dpdv al sănătăţii publice – cadrul legal poate fi extins, Constitutia permite.
8. Majorarea amenzilor până la limita în care să devină de nesuportat pentru cei care încearcă să trişeze în această bătălie a ţării împotriva pandemiei și să submineze eforturile unei natiuni si a Guvernului. Mai mult, amenzile trebuiesc aplicate cu fermitate!
9. Respectarea măsurilor de bună purtare dpdv igienic, măşti, distanţare etc.
10. Măsuri de diminuare a zgomotului sistemului. Libertatea de expresie trebuie să aibe limite, cel puţin în perioadele epidemiologice speciale. Când te afli într-o bătălie cu un duşman, nu este normal să licenţiezi canale media care sunt orientate spre mesajele de genul „Eu ţin cu dusmanu’!”, sau „Duşmanul nu există!” sau „Soldaţii noştrii sunt criminali!!”.
11. Ieşirea din pasivitate bazată pe „să vedem ce se întâmplă în altă parte” sau „să vedem ce ne spune UE”.
12. Aprobarea legii vaccinării. Dacă această lege, în forma actuală, are prevederi neconstitutionale (nimeni nu poate spune acest lucru cu certitudine pînă nu este supusă unei Decizii CCR), mai putem să o modificăm, dar numai după ce trece votul din Parlament. Iar acest vot ţine de majoritatea care susţine Guvernul deşi ar trebui să beneficieze de votul unanim, este vorba de ţara noastră, de poporul nostru!
In concluzie, premierul Florin Cîțu trebuie sa treacă la masuri active, insa nu oricind, ci acum! Mai tirziu s-ar putea sa fie prea tirziu!

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Guvernul se îndreaptă într-o direcţie greşită!

 1. Adrian

  (Off-topic) S-a tot vorbit despre similitudini între adn uman și porcin. De pildă, nu -nțeleg de ce nu ni se spune că s-ar testa infectarea cu virus la porc, respectiv un anume medicament de uz veterinar n-are niciun efect împotriva bolii.

  Reply
 2. Laur22

  Setea de discriminare a ‘telectualilor de drepata din Ro

  “CEDO a stabilit regula și obligația de discriminare intre imuni și neimuni” ?

  Pe bune ?

  Și ăștia sunt hahahahaha „liberalii” și hahaha „europenii” care vor să ne conducă ?

  Wow cine îi votează, îi merită.

  Eu când o să fiu la putere o să am alte criterii de discriminare infecțios și ne-infecțios.
  Infecțios din punct de vedere idelogic desigur.
  Oare o sa fie bine sa fac așa ?
  O sa fie bine sa stabilesc „reguli diferite pentru cele două categorii,”
  Unele pentru niste „infecțioși” de genul domnului Paveliu
  Și altele pentru restul.

  Reply
 3. Catalin

  Ce norocosi suntem ca are cine sa ne protejeze, sa ne admonesteze sau sa ne loveasca usurel cu ziarul dupa ceafa cand suntem neascultatori. E adevarat ca nu e nevoie de prea mult creier pentru asta ci doar de vointa puternica si ascultare.

  Chestia cu limitarea libertatii de expresie cred ca v-a scapat din greseala. Indiferent de „gravitatea situatiei epidemiologice” (oare cat de grava e situatia epidemiologica, stie cineva?) exista lucruri de care nu ar trebui sa ne atingem fiindca riscam sa ajungem din nou la Scanteia si genialul carmaci cat ai spune peste.

  Ca sa poti sa ii protejezi pe neimuni (si vulnerabili as adauga eu, asta cu neimuni mergea acum 1 an) ar trebui sa stii, macar cu aproximatie, care e procentul din populatie care e vizat. Din pacate nu stim acest lucru.

  Puneti cam mult accentul pe testare si extrem de putin pe standardizarea(stabilirea unor proceduri standard) testelor, fara de care cifrele rezultate si comunicate glorios pe toate canalele nu au aproape nici o valoare.

  Majorarea amenzilor nu foloseste la nimic in aceasta „eroica” lupta de invingere a unei pandemii care a provocat pe plan mondial mai putine decese decat infectiile respiratorii in 2019.

  Optiuni terapeutice exista?

  Reply
 4. Sibianca

  Vaccineaza-te tu , Sorin Paveliu, cu un vaccin experimental pana 2023 ( cum apare pe toate prospectele) … esti destept de ne doare capul. Respectarea măsurilor de bună purtare dpdv igienic, măşti, distanţare etc. Ce ai tu daca eu merg fara masca pe strada? Am stranutat in fata ta fara batista??? Dobitocilor, o sa ne duceti la pierzanie… cei ca tine si cei care ne conduc acum. Cred ca un dec.1989 este iminent!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *