Alina Mungiu-Pippidi

Guvernul Ponta a corupt până și anticorupția

Guvernul Ponta nu mai are probleme cu faptul că membrii săi iau singuri șpaga, dar ne propun la toți să împărțim riscul, sub forma unor pacte de guvernare. Nici cu faptul că au aruncat țara în aer cu încercarea de a cumpăra aleșii locali de pe piață, făcându-i pe mulți să-și piardă mandatele și punând sub semnul îndoielii toate deciziile luate la care au participat traseiștii. Ce mai contează că azi și la ora asta secretari de stat cu creier bine mărginit din guvernul Ponta sună la Bruxelles să pună pile pentru ca fondurile europene să meargă la unii sau la alții, sau că un parteneriat public privat cu acest guvern a ajuns un împrumut cu dobândă ca în romanele lui Balzac, pentru care vor plăti cămașa de pe ei și urmașii urmașilor noștri. Soluția la toate aceste probleme a fost găsită și se numește educația anticorupție. În fiecare şcoală va exista, din luna septembrie, un consilier de integritate, care va gestiona nu corupția, care se descurcă singură și fără niciun ajutor, ci chestionarele privitoare la riscul de corupţie, distribuite în şcoală. Profesorii vor participa la un curs de formare obligatoriu, cu finanţare europeană, cu noţiuni de drept penal referitoare la infracţiunile care apar în mediul lor. Prin Metodologia privind managementul riscurilor de corupţie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi al instituţiilor şi unităţilor subordonate, intrată în vigoare din 15.12.2014, o să distribuim grămezi de chestionare pe care după aceea le strângem. Vor fi niște întrebări profund revelatoare și adânc simțite, care vor scoate adevărul la lumină cât ai clipi. Doar doar un exemplu: “Au încercat terţii să influenţeze deciziile vreunui angajat al structurii?”. Paralel, În cadrul Ministerului Educaţiei se vor constitui comisii al căror scop declarat este prevenirea corupţiei.

Multă ipocrizie e în anticorupție în general, de asta de zece ani încoace eu am hotărât că singurul fel de a face activism anticorupție acceptabil este integral pe gratis și în timpul liber, dar cinismul Ministerului Educației îți taie respirația. Dați-mi voie să vă fac eu o listă de măsuri anticorupție pe care să le puteți lua de mâine, după ce îmi răspundeți la cererea prin 544 ce consultanți ați folosit pentru elaborarea măreței strategii și cu cu cât am plătit-o din banii noștri.

 1. Afișați bugetul fiecărei școli din România pe site-ul propriu MEN și pe ușa școlii, defalcate pe categorii, că așa vor ști părinții ce este finanțat și ce nu și la ce mai pot contribui din resurse proprii. Adăugați un paragraf că darurile personale pentru profesori sunt ilegale și îi pot băga în pușcărie și pe cei care dau, și pe cei care iau.
 2. Trimiteți înapoi la catedrele lor (știu, sună trist, mai ales pentru studenții și elevii lor) pe toți cei lăsați prin puncte cheie de dna Andronescu pentru a avea grijă ca banii ministerului să ajungă la cine trebuie în timp ce deasupra lor șefii se trag în poze. Am uitat cum îl cheamă pe oligofrenul ăla în poziție politică care anul trecut semna alocări directe de granturi și tare mă tem să nu fi fost avansat și să fi ajuns șeful cercetării între timp. Dacă e chiar el cel care sună la Bruxelles să pună pile? Că există și unii care nu au aflat că li se ascultă telefoanele și stația următoare e DNA.
 3. Dați banii de cercetare furați cu japca anul trecut de la donori internaționali care dădeau disperați telefoane, înapoi la agenția  națională independentă și nu mai băgați labele acolo, cereți DG Research să vă ajute să organizați jurizarea independent și să vă facă ei consilierea de integritate cum sunt jurizate proiectele de cercetare. Să stea un olandez sau danez cu voi la toată faza de jurizare, mediere și alocare  și o să fim toți liniștiți.
 4. În loc să mai cumpărați și microfoane în plus la celebrele camere video de la Bac desființați BAC-ul și orice sistem de examen la ieșire, care pervertesc învățământul, înlocuind cu o testare flexibilă, permanentă, examene online gen SAT. De banii ăia dați la fiecare elev un laptop cu conexiune Internet.
 5. Dați dreptul oricui are doctorat din România luat de la o universitate acreditată Bologna să îndrume doctorate ca să nu mai aibă nimeni de ce să care damigene pe la îndrumătorii monopoliști de azi.
 6. În loc de comisia de acreditare, luați un soft antiplagiat sau plătiți o secretară să ia bucățile care par scrise mai curățel din orice doctorat să le caute pe Google Scholar, eventual după o trecere prin Translator.
 7. Măcar prin organismele de acreditare nu mai puneți oameni de la universități de zero sau o stea, unde, cu alte cuvinte, impostura e generală.
 8. În loc de chestionare standardizate scrise de cretini pentru cretini, să mai ascultăm un pic ce spun elevii când vorbesc între ei despre eficiența educației pe care o primesc și să anulăm regulamentele prin care le putem anula publicațiile și pune botnița în gură.

Înțeleg că responsabilul cu aceste reforme este dl. Gabriel Ispas, seminarist și om de afaceri buzoian, secretar general adjunct, avansat când a pierdut o căruță de bani europeni. Ceea ce lămurește chestiunea, scopul întregului demers nefiind evident prevenirea corupției, ci creșterea absorbției fondurilor europene în acest an critic prin aruncarea acestor bani în același canal în care s-au dus mare parte și din precedenții.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Guvernul Ponta a corupt până și anticorupția

 1. virgil

  Fără o lege clară asupra finanţării partidelor, lupta împotriva corupţie nu are şansă de succes. citeşte pe: //virgilpopescu.wordpress.com/

  Reply
 2. Krantzro

  Mi-e greu să cred că aceste acţiuni izvorăsc din capul vreunui agăţat în funcţii ministeriale sau de decizie de la noi. Ca multe altele, vin de la deşteapta şi credula Europă, ce parcă nu se mai satură de noi şi de prostiile noastre.
  Ai noştri capi reuşesc doar să ia banii daţi gratis, mimând rezolvarea problemei care, la origini, poate avea scopuri sănătoase. La asta nu ne întrece nimeni în. Chiar nu înţeleg deloc Europa asta, care preferă să se comporte mereu cu noi ca la vederea unui cerşetor pe stradă. Ea are banii, noi mâna întinsă şi povestea aferentă.
  Dna Mungiu, dacă tot sunteţi la Bruxelles, organizaţi o proiecţie a filmului nostru „Filantropica” în sala mare a parlamentului european. Prezenţa obligatorie. Şi daţi tare replica de final, tradusă în toate limbile:
  „Vă e milă? V-am luat banii! Ha, ha, ha! „

  Reply
 3. George Petrineanu

  Un organism cu puternice malformatii peste tot, dus la recuperare. Incepi sa indrepti gitul dar te lovesti de deformari ale coloanei, umbli la coloana vezi ca s-au scurtat nervii, umbli la nervi cade gitul la loc etc etc.

  De unde sa incepi? Diferitele malformatii colaboreaza de minune iar rezultatul e o reactie puternica si eficienta imptrova actiunilor de recuperare. Organismul nu e maleabil, ci flexibil, cu memoria formei. In timp ce corectezi intr-un loc, revine la deformatia initiala in alt loc.

  Dar nu toti au de pierdut din asta.

  Good luck!

  Reply
 4. andrei

  Am auditat financiar proiecte cu finantare europeana.
  E strigator la cer cum comisia europeana permite cheltuirea acestor bani total inutil.(Posdru, Podca sint adevarate scheme de imbogatire a birocratiei guvernamentale si sindicale.

  pe romani ii stim, dar faptul ca se gireaza de la bruxelles aceasta mascarada este grav. in afara de intretinerea consumului in tara prin alocarea acestor euro care se duc pe case si masini din import acesti bani nu contribuie la dezvoltarea romaniei.

  Reply
 5. Amy_Neagoe

  Stimată doamnă Jurist Adriana Iordache,
  vă rog să îmi permiteți să vă cer sfatul, întrucît am deosebită nevoie de consiliere juridică pentru depunerea unei sesizări la începutul acestui nou an 2015. Și mai ales, în condițiile în care tot ce este rău și nedorit de către mine se repetă în viața mea privată și în cea personală de exagerat de mulți ani, lăsîndu-mi o stare psihică de suferință, oboseală și deznădejde cumplite, în condițiile în care nu mi s-a dat niciodată nimic din ceea ce mi-am dorit, în schimbul eforturilor și a achizițiilor mele de nivel academic și Guvernamental, din acești mulți ani. În schimb, atît pe internet cît și în viața mea privată sunt obligată să comunic cu handicapații, derbedeii și derbedoaicele și țărănimea și țigănimea care se încadrează într-o netransformabilă categorie de corupți și teroriști, care a devenit din ce în ce mai puternică în urmă cu peste 2 ani și jumătate, atunci cînd Guvernarea P.S.D. și Ponta au preluat guvernarea acestei țări.
  De atunci, problemele mele personale și ca femeie intelectuală și profesionistă s-au accentuat, în sensul că autoritatea mea de tînără femeie intelectuală+profesionistă+integră(n.13. 06.1979) dovedită continuu sănătoasă și onestă atît prin atestările clinice și mentale care mi se dau permanent din anul 2007(de cînd am renunțat la certificatul de persoană cu handicap la care am avut dreptul doar cîțiva ani în urma unui accident suferit pe trecerea de pietoni în anul 1989 și în urma căruia nu am primit despăgubiri sau ajutor pentru numeroasele mele intervenții chirurgicale după aceea, iar în acest moment nu mai am dreptul ca măcar pe baza studiilor mele să am acces la servicii medicale gratuite în clinicile de stat, aici și chiar în străinătate). Iar atit bătrînii pensionați(cu pensie normală adică mică) care sunt părinții mei și cu care încă locuiesc într-un apartament de 3 camere la bloc, cît și autoritățile diferite pe care eu le contactez periodic de cînd mi-am luat Masterul în Relații Economice Internaționale în limba Engleză și am fost penalizată pentru afirmațiile mele considerate ‘discriminatorii’ dar a căror realitate eu le-am dovedit-o atît Academic(cultural, formal si statistic) cît și apelînd la unele informații secrete și secretizate din partea Serviciilor Romîne de Informații, continuă să mă trateze exact în același mod precum mă tratează și persoanele societății civile, care nu au răspuns niciodată pozitiv anunțurilor mele repetate în toate mediile de comunicare, în acești mulți ani(cu excepția faptului că pot dovedi că m-au plagiat precum politicienii si angajatii si tinerii revoltațI din Piața Universității, deși eu am reușit întotdeauna să le influențez votul, în toți acești ani).
  În schimb, de aproape 3 ani încoace sunt mințită încontinuu atît de către Directoare și Înalți oficiali care profită de disperarea și de singurătatea mea și mă obligă să repet același examen pentru Expertă în accesarea fondurilor Europene’ pe care eu îl iau de fiecare dată cu nota 10, dar nu mi se dă niciodată locul de muncă promis și nimic altceva, în urma acestor rezultate sau în urma calificativelor pe care eu le-am obținut în timpul programului și de Master internațional(în limba Engleză) de 2 ani și/sau în urma obținerii celor 3(trei) licențe la facultățile de stat din București a căror locuri de studiu le-am căștigat prin examene permanente și atent supravegheate, pe care eu le dețin. Iar medicii corupți de ambe sexe de pe Ambulanță, împreună cu politicienii și funcționarii lor corupți din Guvernul Romîn(A.N.P.H. și Ministerul Muncii) și din Ambasadele străine în Romînia, mă discreditează și mă obligă prin părinți, angajatori si cunoștințe încă din anul 2010, să le aduc dovezi permanente asupra sănătății mele, motiv pentru care ăn data de 16 Decembrie a anului 2014 am adresat o petiție personală Administrației Prezidențiale din București iar în data de 19 Ianuarie a.c. am lăsat personal încă o acuzație oficială(de terorism) adresată Ministerului Muncii de pe I.Dobrescu, după ce niciuna dintre sesizările mele din anul și din anii precedenți nu a avut vreodată o altă urmare, în afara repetabilității crizelor de personalitate, de nervi, de prostie, egoism și de răutate ale părinților mei pensionați instabili psihic care s-au comportat și se comportă ilegal și amoral și periodic cu mine încă din perioada cînd eram studentă în 1a facultate absolvită în 2002, precum angajatorii, politicienii, bărbații și femeile care compun în primul rînd această națiune în permanență complice la corupția atotstăpînitoare, conform afirmațiilor lui George Orwell despre procesele de selecție și cel de vot.
  În plus, pot dovedi că de ani de zile sunt spionată permanent atît de către vecini(țigani, handicapați, muncitori, bătrîni și tineri de toate etniile și multe naționalități)care contrar legii, văd și aud ceea ce fac și spun eu în orice spațiu al apartamentului din București și a casei pe care le deținem eu și părinții mei, potrivit legii. De ani de zile, de cînd viața mea adultă continuă să se desfășoare în sărăcie, în singurătate, în izolare și cu obligația de a face anumite acțiuni despre care eu cunosc că nu îmi aduc absolut nimic în schimb…
  În condițiile în care nu am încredere să contactez funcționari din Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării al cărui sediu se află lîngă cel mai vechi dintre sediile P.S.D. din București, este direct controlat de către acest și aceste Guverne de analfabeți cu diplome false și se ocupă de rezolvarea problemelor acelor ‘minorități’ pe care am toate motivele 1. concrete si 2.Academice sa le disprețuiesc continuu, mărturisesc că ați adduce o rază de lumină în sufletul și în mintea și corpul meu atît de mult chinuite, în toți acești ani.
  Aștept plină de speranță răspunsul dumneavoastră,
  Cu respect,
  Expertă în Fonduri Europene și Masteră în Relații Economice Internaționale, multilicențiată dra. (Amy) Ana Maria C. Neagoe
  technocrat_diplomat@hotmail.com;

  Reply
 6. taunul77

  Se vor mai cheltui aiurea niste bani europeni. Dupa care va veni un grangur si se va lauda cu cat de mare este rata de absorbtie pentru fondurile destinate Educatiei! Poate ar fi cazul de facut si o evaluare calitativa, nu doar cantitativa a gradului de absorbtie. La ce au folosit efectiv fondurile europene absorbite pana acum. Pe toate programele operationale.

  Reply
 7. Munteanu

  Chestia asta cu coruptia ma deranjaza pentru ca este o perdea de fum care ascunde adevaratii corupti: Eu a trebuit sa plec in SUA cand Stolojan pe atunci prim-ministru a distrus intentionat industria electronica Romana ca sa se inbogateasca nevasta-sa Elena Stolojan importand calculatoare din SUA. Daca asta nu e coruptie si Stolojan si Elena Stolojan nu sunt arestati imediat refuz sa analizez eventualele pacate ale guvernului Ponta. Un fost coleg fost comandant de nava s-a sin-ucis in mizerie shomer dupa ce a vandut Basescu flota iar doamna Mungiu vede coruptii tot la PSD.

  Reply
 8. Vasile Flueraș

  1. Fără politici educaționale clare, corelate cu politici generale de dezvoltare clare și ele, nu se va întâmpla nimic favorabil educației, țării și poporului român, iar corupția va înflori! Forme fără fond, cauze secunde în defavoarea cauzelor prime, bani pe apa sâmbetei fără programe autentice, semidocți în puncte cheie etc. – o posibilă listă a cauzelor corupției ce poate fi continuată.
  2. Concluzia guvernanților este aceea că școala este cel mai mare factor de corupție. Să fie așa? Cu cine ar trebui să înceapă de fapt „managementul riscurilor de corupție”? Răspunsul este simplu…

  Reply
 9. ionut

  Ioan MANG furt intelectual dovedit, e încă prof. univ. dr. ing. (conduce și doctorate?). Ăsta înjura ca la ușa cortului noua lege a învățământului…
  Ramona LILE – rector – obligată să retragă de pe piață o carte plagiată. E încă prof. univ. dr. și, bineînțeles, rector!
  Marele Ponta cu păcatele știute e încă premier.
  Gândiți-vă bine: în ce țară din Europa se pot petrece asemenea lucruri!
  Ar trebui verificate TOATE tezele de dr, din ultimii 20 de ani de către specialiști. Toți cei care au furat să fie scoși din învățământ și sancționați financiar pentru uriașele sume încasate ilegal. Ar fi bani berechet pentru a-i plăti BINE pe cei ce le verifică serios tezele.

  Reply
 10. do something!

  felicitari dna amp si de asemenea toate comment virgil,krantzro,petrineanu,ANDREI!,taunul,ionut ! Pentru dna amp trimit acuma email sper sa citeasca…dar scriu si aici ca doar nu e foc sa apara comment by do something si anume …biiine dna amp dar chiar nu e clar vooorba lu hamlet asa cum ziua vine dupa noapte ca niiimeni nici e.u. nici u.s. etc nu vrea ca ro sa fie alceva decit anvelopa granita de protectie a …intereselor vestului exact asa cum a fost 2000 de ani si atunci de ce credeti ca vor o EDUCATIE a romanilor mai high decit a unor sclavi carne de tun si sclavi pe plantatiile din vest …si spun asta pentru ca eu chiar sint sclav forever and everywhere …in acest moment in germania olanda belgia …si vreau sa scriu pentru ANDREI ca posdru astea sint pentru dezvoltarea sic! resurselor umane de sclavi diaspora ca vestul trebuie intretinut cu orice pret viata! si atunci nu pot decit sa felicit pe oricine pune bete in roti la vestul asta stapin de sclavi … iar cu cercetarea chiar credeti ca o sa le dam acuma ceva laseri pentru care am cheltuit miliarde si muuulte vieti asaaa pe 2 bani fooonduri …ia mai analizati pe ciiit ne vindem ca alde astia vesticii ne dau in git acuma si capitalistii romani care au avut curajul sa le ia banii …ooo , ce suparare … ia mergeti baieti in schenghenul mamii voastre …stop HERE IS ROMANIA MAI SCRIU DUPA CE MA POSTATI OK OR NOT bye

  Reply
 11. alinaMP

  @dle Munteanu. Nici vorba sa vad corupti doar la PSD. MEN fac din astea sub orice ministru, iar interventiile Funeriu cu bacul au fost hilare. Pe mine nici nu a intereseaza cine e corrupt. Sa faca ce le pun pe puncte asta ma intereseaza, si le accord credit public imediat,

  Reply
 12. firavu gheorghe

  Doamna Alina Mungiu-Pippidi ,

  Este o surpriza pentru mine sa vad ca – pentru prima data – folositi cuvinte si expresii neacademice intr-un articol: „spaga”, „‘pile”, „creier bine marginit”. Ironic spun ca la fel de bine puteati folosi spre exemplu : „comision de succes”, „lobby”,”prost”.
  Si tilul mi-a placut.
  Este un progres in stilul discursului Dvs. De ce ? Pentru ca unele fapte trebuie etichetate cu cuvintele necesare, nu folosind eufemisme.

  Gresesc oare observand in tonul articolului ca sunteti scarbita de ceea ce se intampla in Romania? Va simtiti neputincioasa ? Va vine uneori sa lasati balta totul ?
  Eu simt aceste lucruri zi de zi.

  Ar trebui sa o spuneti clar : cea mai mare parte din estabilishmentului „reprezentativ” la nivel national si local (politic, economic, administrativ, asa-zisa societate civila) este cangrenat. Facatura „reprezentativa” a Romaniei este mocirla, este cangrenata !
  Imensa majoritate a restului romanilor (Marele X, cum l-a numit Arthur Koestler, viermii cum ne numeste unul dintre imbogatiti „care trebuie” ai tranzitiei) din care fac parte, nu are legatura aceasta mizerie umana. Din fericire tara se sprijina pe umerii acestei majoritati. Si tot ei vor duce tara mai departe cum au facut si pana acum.

  Urmaresc cu oarecare interes aceasta platforma. Spun „oarecare” intrucat multe dintre faptele descrise (bineinteles in alte forme) le-am vazut personal in ultimii douazeci de ani, sunt experiente de viata : legea lui Om, miscatul din urechi, golania groasa, toate facute cu constiinta impunitatii.
  Am vazut de-a lungul timpului ca propuneti solutii diverselor probleme din societate. Sunt rezolvari bune, de bun simt dar permiteti-mi sa le calific – cu toata deferenta fata de Dvs. – ca fiind solutii de gazeta de perete.
  Nu sunt solutii fundamentale pentru cauza sau cauzele esentiale ale marasmului societatii romanesti !

  Directia Nationala Anticoruptie face un lucru sanatos si extraordinar. Din pacate sunt extrem de putini si ca urmare nu pot scutura cum trebuie mizeria adunata in douazeci de ani. Din nefericire DNA central nu este secondata la nivel local intru starpirea cloacelor de jeg din teritoriu.
  DNA este o parte a solutiei – indraznesc sa sugerez.

  Solutia nu poate veni decat din strafundurile Marelui X.

  Sunteti unul dintre putinii vectorii de opinie respectati.
  O tema de discutie lansata de catre Dvs. va starni ecou si va suscita interesul si participarea adevaratei societati civile – Marele X. O parte mica a acestei societati civice posteaza comentarii la articole de pe diverse site-uri, inclusiv la opiniile Dvs.

  Asadar va propun sa intrebati cetatenii
  care sunt cauzele fundamentale ale distrugerii Romaniei ; cine sunt vinovatii
  si
  ce-i de facut (intrebarea nu este in nici un fel aluzie la solutiile imaginate/puse in practica de oricare dintre Cernasevski, Tolstoi, Lenin).

  Cred ca platforma Romania Curata trebuie sa depaseasca nivelul de doar observator al fenomenelor din societatea noastra.
  Ce spuneti doamna Mungiu-Pipiidi ?

  Cu intreg respectul meu

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *