Alina Mungiu-Pippidi

FC Avântul Prăbușirea

Cel mai amuzant lucru pe care l-am citit luna asta este că vreun milion de români în plus, dacă pot avea încredere în instituțiile românești de sondare a opiniei publice, declară acum că l-au votat pe Klaus Johannis, față de cifra celor care l-au votat în realitate. De fapt ei, săracii, nu mint: l-ar fi votat – dacă știau că o să câștige. Cam ca Ion Cristoiu, care în emisiunea de la exit poll la turul 1, când și el și noi am avut impresia că Johannis va pierde, s-a reorientat subit și sub ochii noștri, partenerii lui de platou, spre tabăra cealaltă. Dacă a fost greșit informat? Că opțiunea a treia, să crezi că pierzi și să nu îți schimbi poziția, să te pregătești să pierzi cu demnitate, e mai rară la noi. Vezi însă că lumea e plină de ironie, chiar pentru cine nu crede în D-zeu, și oportunismul dintre cele două tururi a fost aspru pedepsit.

Ce să facă acum toți dezorientații ăștia, care ar fi fost ei cu noi, dacă ar fi știut numai, și care se trezesc că nu au numerele de telefon ale ăstora noi, fără acces, fără un capăt de ață din care să își țeasă pânza de păianjen a rețelei lor de influență? Ce să facă: se declară dezamăgiți. Numărul deziluzionaților dintre Crăciun și Bobotează a crescut peste cota de pericol – numai zăpada, când s-o topi, se va revărsa la fel de periculos ca valurile dezamăgirii cu noul regim. Muncesc de ani de zile să construiesc o societate în care cetățeanul să monitorizeze guvernarea: e cazul să mă retrag în țările calde, că după ultimele indicații scopul a fost deja atins și nimeni nu a mai simțit gustul sarmalelor de cât de șocat de fost de prăbușirea iluziilor sale privind pe noul președinte. De sărbătorile astea, România nu a devenit țara lucrului bine făcut mai mult decât a devenit din 24 decembrie la 6 ianuarie 2007, când am intrat în UE. Poate și pentru că am fost toți ocupați cu cadourile, golirea supermarketurilor, împodobirea pomului de Crăciun, sau pur și simplu – cazul meu – cu vacanța? Cred că de vină e moș Crăciun care nu ne-a adus o altă țară iarna asta. Dar poate totuși că a făcut mai bine – că nu e sigur că altă țară nu ar avea și alți locuitori, și atunci nu e clar la ce ne-ar servi. Cine ar vrea să trăiască într-o Românie fără Mugur Ciuvică și Ion Cristoiu, plus atâția scriitori pe Facebook de la dreapta și stânga care să preveastească toți iminentul sfârșit al dușmanilor lor? Să ridice mâna.

Mai țineți minte expresia comunistă F.C. Avântul Prăbușirea? Eu o uitasem: îi mulțumesc lui Lucian Davidescu că mi-a amintit-o la petrecerea de Crăciun a României Curate, când eu îmi exprimam îngrijorarea că așteptările oamenilor au depășit orice limită rezonabilă. Parcă am fi într-un roman latino-american cu profeți sau în Cluj pe timpul Caritasului: lumea își golește portofelul pe iluzii și se întreabă după aceea unde îi sunt banii. În această incursiune psihologică, naivii sunt conduși ferm de diverși oportuniști care practică șantajul prin presă în formă rafinată: înjură până le oferă cineva ceva să tacă. Avântul a fost acela cu sute de mii de aderenți pe Facebook alăturați în câteva săptămâni, când cel mai vizualizat material din campania Johannis, când a cântat imnul național nu are nici azi pe Youtube decât 117.000 mii de vizualizări. Presa ne informează că de la depunerea jurământului ”cota lui Iohannis a scăzut foarte mult”, și a pierdut deja vreo douăzeci de procente din aderenții de pe Facebook. Ce mai, prăbușirea este peste noi. De asta, presa care ținea din greu cu Udrea și Băsescu muncește să distribuie la toate orele scrisorele populiste de la votanți autoproclamați de genul Mă gândesc, domnule preşedinte, la milioanele de părinţi ai României, …, care au fugit unde au văzut cu ochii, printre străini, pentru un colţ de pâine, pentru o bucată de casă, pentru o picătură de vis al pruncilor lor. Părinţi care n-au SPP-işti, care n-au tăvi cu apă aduse la Palat, care n-au nici Palat, care n-au nici cantină, nici perne de catifea, nici perdele grena” cum vrea ”tovarășa Tatiana” (Niculescu-Bran) care și-a permis să critice gustul RAAPPS direct moștenit de la gospodăria de partid. Noroc cu ”tovarășa Tatiana” asta – exprimare care are valoarea unei semnături, altfel poate credeam că e cineva autentic care scrie așa – vorba aceea, sunt milioane de români care se uită la telenovele pe ”Acasă” sau visează să aibă locuințe decorate ca în soapurile românești de pe PRO TV. Dar niciunul dintre acești nevinovați de gust îndoielnic nu ar fi scris despre purtătoarea de cuvânt a noului președinte ”tovarășa” taman când femeia se plângea de excesul de sepepiști la bucătărie și de mobile comuniste. Asta e propaganda fesenistă, din aceea filtrată la școala populară din presa de partid a anilor nouăzeci, unde și-au făcut tinerețea tot felul de oameni de dreapta, de la Dan Mihalache la familia Săftoiu, ca și de stânga, precum comisara noastră europeană Corina Crețu. Trecutul e însă trecut, și iertat, și uitat, cu condiția să nu mai reluăm asemenea tactici – să insinuăm, de exemplu, că Tatiana, ex redactor BBC și soția corespondentului Le Monde, ne-a venit cu tancurile sovietice. Ca și mine, de altfel – deja am văzut caricaturi cu Pleșu și cu mine sub titlul ”Intelectualii lui Johannis”, deși nici unul din noi nu a luat un capăt de ață de la dl. Johannis. Că nu are omul ce să ne dea din ce nu avem deja.

Să fiu bine înțeleasă: pot exista, există și vor exista și pe mai departe critici cu totul întemeiate ale administrației Johannis. Dan Mihalache, Mihai Răzvan Ungureanu, Andrei Muraru, Tatiana Niculescu și așa mai departe pot avea critici care sunt sinceri și nu le vor neapărat locul sau un loc pe care l-au pierdut din cauza lor (precum în celebrul caz al IICCMER, această piatră de temelie a statului românesc, această prelungire Ghencea a Vilei Lac 2, cartierul general al lui Vladimir Tismăneanu, votat de cititori ca ”Intelectualul de aur” al anului 2014 pentru că l-a înfrânt pe Victor Ponta în alegeri cu sacrificiul vilei amintite, în care nesimțiții de la RAAPPS l-au instalat pe câștigătorul Klaus Johannis – RAAPPS se ține de bancuri, eu am zis din 1996 că trebuie desființați). Klaus Johannis a fost susținut de grupuri de orientare foarte diferită și eroii unora sunt criminalii altora. Mai sunt și fapte obiective, de listă neagră, și nu vă cere nimeni, peste noapte, să vă atașați de traseiști sau de șpăgari.

Ce vă cer e mult mai puțin. Priviți cu mai mult discernământ valurile astea critice, uitați-vă la cine sunt cei care conduc Avântul Prăbușirea. Folosiți-vă capul, asta nu e o telenovelă. Se putea face mare lucru între Crăciun și Anul Nou? Are PNL rezerve de oameni de mare valoare? Eu nu v-am spus așa ceva niciodată, nici Pleșu, nici alții care v-au îndemnat să-l votați pe Johannis. Nu există așa mulți oameni de valoare dispuși să intre în sistem nici în afara PNL. V-ați ars din nou? Păi nu; ce era esențial ați câștigat deja. Nu aveți monopol PSD (nu a fost niciodată vorba să desființăm PSD, totuși îi votează milioane de oameni care au îndreptățirea lor), aveți un președinte care respectă oamenii (inclusiv femeile) și pe el însuși, după o pauză lungă, care a reușit ceva în viață și va încerca din nou. Dacă aveți răbdare și puneți umărul. Dar tot ce urmează de aici înainte e bonus. Ce ați câștigat în noiembrie, pentru democrație și pentru contribuția voastră la ea este oricum un bun câștigat, o certitudine. Nu vi-l mai ia nimeni. Bucurați-vă și fiți mândri, cu măsură, că nu ne-am făcut decât datoria, dar totuși, că unii nu și-au făcut-o, alții nu s-au prins care e etc. Entuziasmul trebuie bine temperat de realism, că doar ne cunoaștem țara și cu puțină îngăduință – greșelile care se fac pot fi și corectate, pe parcurs. Mai există și trial and error, că doar nu vă închipuiți că la Sibiu era un vagon plin de experți de reputația internațională. Nu toți care încep vor și sfârși.

Ca atare, citiți și ascultați mai puțin pe toată ceata asta de tembeli, parte interesați, parte duși cu pluta, care au încercat să vă vândă iluzii de erau să ne facă să pierdem alegerile și care acum vor să dovedească doar că au avut ei dreptate când s-au orientat greșit, și își prelungesc eroarea printr-o nouă greșeală, de data asta de neiertat (că în rest oricine are dreptul să voteze pe cine vrea). Și folosiți-vă bunul simț. Încrederea și optimismul sunt capitaluri de preț – economiști de Nobel le-au găsit corelate cu dezvoltarea economică. Cei aproape șaizeci la sută care vedeți în alegerile astea un restart pozitiv, premieră în sondaje, să știți că aveți dreptate, chiar asta sunt. Bonusul vostru e pe drum, chiar dacă o să îl primiți în tranșe și pas cu pas, dar o să vă spun un secret. El va fi cu atât mai mare cu cât mai mulți dintre noi ne păstrăm spiritul constructiv. Care vrea să se avânte mai sus ca să aibă de unde să-și frângă gâtul simțiți-vă liberi, dar nimeni nu o să vă pună plasă dedesubt. La coș cu scrisorile lacrimogene sau compunerile scurse de securiști cu vechi state de funcțiune. Stați cu ochii pe noi, că vacanța s-a terminat, dar pentru lucruri serioase.

 

(foto main: ziare.com)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “FC Avântul Prăbușirea

 1. dan

  de acord cu ce spuneti, problema este ca interventia de ieri a lasat gura cascat o buna parte din oamenii care nu fac parte si nu sint reprezentati de gruparile pe care le expuneti in acest articol.

  – justitia a redevenit „superputere” tocmai cind au inceput sa curga riuri de mafioti securist-politici la puscarie
  – nitu propus in CSAT
  – „exotism mediatic”
  – cianura3 a devenit subit fan iohannis
  – imbracarea mantiei SRI

  e mult prea mult… eu unul (si nu sint singurul) consider ca mi-am luat o mare teapa cu Iohannis

  p.s. sint unul dintre cei care au demonstrat impotriva lui basescu in 2012, ca sa nu aveti impresia ca fac parte din gasca tismaneanu-patapievici-udrea

  Reply
  • Marga

   De acord cu cele expuse de Dan. Nu sunt fanatic sustinator al niciunui politician, de groaza unui invidiv fara cariera, devenit prim al Romaniei, am facut lobby dlui Iohannis, desi mi-e sila si de multi ce sunt in PNL. Dupa interviul cu bloggeri incepusem sa il cred, insa, dupa ziua de ieri, alt gust amar :( Oricum l-as fi votat in turul 2, dar nu cred ca as mai fi facut si lobby.

   Reply
 2. doina

  asa cred si eu ca sint debusolati, udrea in curind nu-I va mai finanta, base nu le da nici o directive, ce sa faca? mi-e mila de ei!

  Reply
 3. taunul77

  Cred ca e prea devreme pentru dezamagiri si entuziasmari cu privire la activitatea lui Johannis. Omul nu are nici trei saptamani in functie. Pentru o prima evaluare pertinenta trebuie asteptat 4-6 luni. Dupa aceasta perioada se poate trece la concluzii. Referitor la ceea ce a facut pana acum, poate era cazul sa nu-l numeasca consilier pe Mihalache care are mai mult profil de militant psd-ist harsit in manarii si manipulari, decat de reformator si progresist care sa contribuie la modernizarea administratiei in special si a societatii in general. Iar Muraru ar fi fost cazul sa-i propuna pentru decorare un alt fost detinut politic. Cineva care sa nu starneasca controverse.

  Reply
  • dan

   Decorarea lui Octav Bjoza si respectul adus luptei adevarate anticomuniste (antisecuriste in special) a romanilor prin acest gest simbolic este singurul lucru de apreciat pe care l-a facut Klaus Iohannis pina acum.

   Reply
   • taunul77

    Nu am nimic impotriva decorarii lui Bjoza. Nu cred ca a fost legionar sau ca are simpatii legionare. Insa pentru un „start fara controverse” al mandatului lui Johannis, nu se impunea decorarea lui acum. Se putea astepta alt prilej.

    Reply
 4. alinaMP (back from holidays)

  Interventia de ieri a lui KJ va rog sa o cititi aici
  http://www.presidency.ro/

  si o sa vedeti ca nu a spus nimic nelalocul lui, in nici un caz ca justitia e ‘supraputere’ in sensul care i se atribuie cu rea intentie. Ca Fenechiu ii scrie din puscarie sau Antena 3 brusc ii vede calitati nu are el cum sa-i opreasca si stie el exact cine sunt ei. Ma opreasc aici, ca nu vreau sa ii fac treaba Tatianei Niculescu, dar eu am cand am vazut titlurile de azi- am venit ieri- m-am dus pe site si am citit textul original, ce a azis el, nu ce zic unii ca a zos.
  A, discursul putea fi mai bun, se poate. Dar nu exista in el nici o intentie criminala cum ii atribuie unii.

  Reply
  • dan

   asta a ramas in minte din interventia in direct nu din titlurile de presa. Este vorba de intentia discursului nu de interpretarea acestuia, iar practica spre care se face referire a fost foarte clara: „exotism mediatic”, nitu in csat, chiar si „justitia supraputere” poate fi reinterpretata intr-o marja de eroare foarte mica.
   Pe linga nuantele de interpretabilitate a semanticii discursului ramin faptele ce preced acestuia: o serie de consilieri mai mult decit dubiosi cu foarte putine exceptii si reinvestirea puterii unui serviciu de informatii mai mult decit dubios precum SRI cu personaje la virful lui extrem de toxice chiar mortale pentru democratie si poporul roman.

   Reply
 5. Gabriel

  mutatis mutandis … un citat din Lyndon B. Johnson:

  If one morning I walked on top of the water across the Potomac River, the headline that afternoon would read: ‘President Can’t Swim.’

  Reply
 6. KERBERUS

  Excelent! Sunteti un „cap limpede” fata de harmalaia de moftangii!
  In fapt , o pozitie de „spiritus rector” pentru nevoia de speranta, rabdare si incredere , care regleaza corect butonul volumului „disperarilor” butaforice , atent distribuite!

  Reply
 7. ANA

  „Dacă aveți răbdare și puneți umărul.”
  Consider ca acesta este un mesaj realist.
  Mi-as dori o orientare spre prezent si viitor.
  Cred ca 25 de ani este mai mult decat suficient pentru a cauta vinovati si a ne linge ranile.
  Avem acum in fata o societate creata de noi toti in acesti ani si peste 50 de ani isi vor aminti ce am facut noi si nu ce a fost inainte de 1989.
  Daca as putea as transmite un mesaj celor care ne conduc: Domnilor va rog sa faceti ce tine de voi si de pozitia in care sunteti pentru ca noi din pozitia noastra incercam din rasputeri sa oprim sa se destrame putinul echilibru castigat cu greu si nu stiu cat mai putem rezista.

  Reply
 8. Ioana Cosereanu

  Aveti mare dreptate in tot ce spuneti doamna Mungiu, eu nu cosider ca am luat ”teapă” votindu-l pe domnul Iahannis, dar cum sa intelegem cele citeva gafe comise deja de noul nostru președinte ? Cum incercam sa corectam greselile grave comise, adaugind altele si altele si sprijinindu-ne pe aceiasi oameni cantonati in anumite practici ticaloase, compromisi deja ?

  Reply
 9. Paul

  Ce s-a fraudat si a bulversat Romania,in 25 de ani, de tranzitie,vrem ca Presedintele Iohannis sa corecteze in cele trei saptamani de cand a preluat mandatul.Este cazul sa-i acordam cateva luni de acomodare,dupa care sa incepem canonada,daca va fi cazul.Unele voci l-au acuzat pe presedinte pentru decorarea lui Octav Bjoza.Cricii considerau ca era mai oportun sa-l decoreze pe col.Visinescu ? Sa ne fie clar, ca presedintele nu dispune de parghiile administrative si economice.Parghiile se afla in mana Guvernului si daca ii supara pe smecherii care au si majoritatea parlamentara,ii cadorisesc cu o suspendare.Adevaratul sprijin al Presedintelui Iohannis il reprezinta electoratul care i-a incredintat mandatul,iar politrucii sa ia aminte !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *