Alina Mungiu-Pippidi

Eșecul guvernului. La Otopeni

În timp ce ținem discuții despre investitorii care pleacă în Polonia că e lung drumul spre Bremen de la noi din cauza proastei infrastructuri, unul din puținele lucruri care mergea la noi a fost defectat de guvern sub ochii noștri. Sunt la ora asta șase săptămâni de când Otopeniul nu mai merge. Azi noapte la unu am fotografiat cozile la automatele de comandă taxi, care oricum nu mai merg, deci fraierii care fac coadă primesc răspunsul ”Nu s-a găsit mașină pentru dvs.” cel mai adesea sau așteaptă 20 de minute. Nici mașini cu tarif triplu nu sunt destule, iar vreo două automate, mai sincere, spun de-a dreptul ”În curând aici noua dvs companie de taxi”. În martie totul mergea perfect, timpul de așteptare era trei minute, doar că nu era niciun taxi manager, dar ne lua jumătate de minut, nouă, călătorilor, să arătăm străinilor cum funcționează sistemul. Era cel mai rapid și cost eficient din Europa.

Întrucât noaptea sunt multe curse și lumea trebuie să plece cu ceva mai departe, aeroportul a fost transformat de frenezia soluțiilor la penuria creată de guvern. Mașinile cu număr de Bulgaria cu amici la Romprest, operatorul pazei, totdeauna cu favoritisme de când îi știu, s-au înființat după clienți (cine e nebun să se urce în ele). Au apărut dubițe multe, noi, fără identficare de transport, care iau lumea din zona de Plecări. Parcările de la sosiri sunt oricum demult pline, la fel ca și parcarea de lungă durată, care, deși cea mai scumpă din Europa cu excepția Parisului, nu are niciun loc liber de vreun an. Și parcările private de peste DN1 sunt full. În schimb, cea de la plecări, care cred că e cea mai scumpă din lume, stă goală, singurul progres după critica mea de la televiziune fiind că băieții de la Romprest au scos anunțurile să nu punem carduri în automatele UTI din care luau ei câte un bacșiș ca să arate cum merg (UTI nu cunoaște cristalele lichide și ecranele sunt de necitit). Când poliția apare pe acolo și blochează accesul la Plecări, se ajunge de partea cealaltă a parcărilor, în drum, unde ieri noapte doi tipi care mergeau la Popești Leordeni au încercat să se urce în taxiul meu, și au renunțat cu greu (s-au oferit să stea în portbagaj, era un break, iar eu stăteam pe banchetă). S-au calmat doar când am pus șoferul să sune la stație să le trimită un alt taxi. Desigur, șoferului îi părea cam rău că nu face maxi taxi, dar s-a liniștit când i-am dat zece euro până la Romană, adică dublul cursei, pe aparat 23. Cum făcusem rost de mașină? Sunând la o firmă mare, din cele care nu mai au acum nici cinci la sută mașini acreditate la aeroport, de unde penuria, și luându-l din zona de Plecări după o așteptare de zece minute (e singura cale). Și ca să fie clar, nu e vorba doar de mașinile cu gaz, majoritatea mașinilor și firmelor din București nu corespund noilor standarde și de asta nu sunt taxiuri mai deloc.

Ministrul ceferist Costescu a avut o intervenție superadecvată, spunând că sunt necesare acreditările, că așa a venit bomba la BXL, în taxi. Taxiul cu bombă a venit la plecări, nu la sosiri, unde nu e voie să oprești, iar la noi nici să intri. Intervenția genială a statului la Otopeni a crescut de 20 de ori traficul la plecări, unde s-au mutat informal sosirile, cu riscurile de securitate aferente. Un agent de pază de acolo când îi dai 10 lei face orice deja, iar acuma avem flux cu interlopi cu număr de Bulgaria. Nu există nici un fel de screening, deși în unele aeroporturi din Europa zilele astea – de exemplu la Atena – s-a introdus screening pentru mașini.

Intervenția guvernului a crescut informalitatea și riscul, ce să mai spun de corupție, lasă zeci de mii de oameni în stradă săptămânal cu nesimțire, distruge industria de taxi și pune potențialii investitori care ajung la aeroport în fața unui spectacol premonitor de clasa întîi, cum reușesc autoritățile să încurce și ce merge bine în România.

Pentru ca să se creeze sistemul funcțional dinainte a trebuit să moară cineva, o turistă japoneză care a luat un taxi mafiot și a sfârșit în tufe la Băneasa. De ce e nevoie acum să priceapă guvernul că trebuie imediat să renunțe la orice restricții și că evoluția calității taxiurilor nu se va face interzicându-le accesul la Otopeni? Nu au taxiurile cum să își pună cititor de card, de exemplu, la acest preț, nu merită, iar prețul foarte scăzut, că se asociază câte doi-trei copii să meargă cu taxiul la școală în București, fiind mai ieftin ca RATB (la rândul său în faliment), este tot urmarea unor precedente intervenții, ale altui guvern. Că așa e cu reglementarea făcută de incompetenți, crează probleme mai mari decât eșecul pieței pe care și-au propus să o rezolve, asta se cheamă government failure și studiem noi în școlile de politici publice. Dacă vreți taxiuri mai bune, începeți un dialog cu industria și sindicatele, nu dați întâi reguli la care nu sunteți în stare să pricepeți consecințele.

În tot acest timp, discutînd cu guvernul cum se poate face o infrastructură de cunoaștere mai bună pentru decizii, am avut, desigur, ocazia să îi trag de mânecă asupra situației de mai multe ori.

Ieri am fost informată că totul e rezolvat, și să le spun cum merge când ajung.

Ceea ce și fac în textul de față, întrebându-mă cu ce s-or ocupa SRI, corpul de control de la transporturi, Costescu și așa mai departe.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Eșecul guvernului. La Otopeni

 1. Catalin

  Mi se pare ca seamana cu o situatie de genul „nu ne-am inteles cine ia monopolul”. Pacat, mergea foarte bine sistemul vechi. Maine poimaine ne trezim la Otopeni cu firma aia cu nume de pasare prin care se spune ca se recicleaza spagile baietilor destepti din Bucuresti. E si asta o ipoteza de lucru :)

  Reply
 2. Gabriel Constantin

  Uber nu găsiți la Otopeni?
  Poate așa ne întoarcem la vechile obiceiuri frumoase, să vină să te ia cineva de la aeroport. Așa îți dai seama câți prieteni ai.

  Reply
 3. Dumitru Drinceanu

  Seamana cu tara nimanui, unde totul este posibil: tot ce este mai rau, mai neasteptat! schimbarea asteptata nu vine, nici cu chiar cu pasi de melc, este o tragere de timp si in jos. Iar guvernul este, pe langa unele nefericite solutii de numire si selectie, intalnite si altadata, vanat, daca nu boicotat, fiindca o reusita a acestuia ar atrage nedorite reiterari tehnocrate!

  Reply
 4. rr

  Asa spune si ”Neamtul” : Nu umbla la o masina care merge bine , niciodata nu va merge mai bine

  Reply
 5. Gheorghe

  Serviciul de taxi este dezastruos nu numai la aeroportul Otopeni ci si in plin centrul orasului. Langa „Gradinita”, in diagonala cu fostul magazin Eva, deci practic pe bd. Magheru, unii soferi de taxi te intreaba in gura mare, fara nici o sfiala, unde mergi inainte de a te sui in taxi si, daca le convine directia, iti spun si cat doresc ei sa le platesti: o suma reprezentand cel putin triplul costului cursei. Nu-ti convine, esti liber sa nu te sui. Pentru o asemenea practica, in alta tara soferul respectiv si-ar pierde urgent licenta. Nu si in Romania. Este foarte multa ipocrizie acum in acest domeniu, dar autoritatile statului si Primaria Capitalei se fac ca nu vad. Unele din aceste taxiuri lasate de capul lor sunt inmatriculate prin comune invecinate din Ilfov. Sa nu fie vreun conflict de interese aici? Alte taxiuri, spun cunoscatorii, apartin fiului unui fost primar general demis din functie probabil pentru a scrie carti.
  Am fost de curand in Portugalia, tot o tara latina, si am constatat ca acolo taxiurile sunt la indemana si ca soferii sunt de regula corecti, intr-un cuvant ca sistemul functioneaza. Deci se poate, cu conditia sa se vrea. La noi nu se vrea (banuiesc ca din interes personal), pentru ca nu cred ca noi romanii suntem atat de incapabili incat sa nu putem pune la punct un sistem functional, in folosul cetatenilor.
  Iata insa si o veste buna : am vazut un afis la o institutie publica pe bd Lascar Catargiu anuntand ca se cauta candidati pentru postul de inspector de integritate…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *