Nu îmi place atmosfera asta de război civil, nici presa străină care mă sună în cele cinci zile pe an cât îmi iau vacanță, nici titlurile pe care le voi citi despre noi. Nu va ieși nimic bun din toate astea. Strategia de a trânti guvernul Ponta folosind DNA trage de corzile statului de drept și ale democrației de stă să le rupă. Nu e nici o noutate că d-nul Ponta, ca și amicul Șova sunt niște găinari și profitori lipsiți de curaj. Dar nici a-l identifica drept principalul obstacol în calea statului de drept nu e credibil, că nu e stat de drept acela în care cu trei zile înaintea unei moțiuni de cenzură scoți din sertar o găinărie veche, cum s-ar putea scoate oricui din lumea politică. Ce sens are să ne dea ambasada SUA comunicate, decât ca să confirme pe cei care o critică, și de ce alimentăm cu toții mașina de făcut presa proastă României în străinătate, pe care nimeni nu o poate după aceea opri. Presa străină despre noi e fie proastă, fie deloc – am scris un op-ed despre vizita lui Klaus Johannis în Germania pentru Suddeutsche Zeitung fiindcă am observat că nu scria aproape nimeni. Credeți că valurile de presă anti-Ponta se vor opri la Ponta? Nu: vor crea o baltă peste care tot noi va trebui să aruncăm un pod ca să rezolvăm cu Schengen. E asta o strategie electorală pentru la anul, să solidarizăm trupele anti-DNA ale PSD ca să facă zid în jurul lui Ponta? Dacă asta e, să o semneze cine a conceput-o, că eu o consider o prostie cât casa, numai cine se ocupă doar de campanii și niciodată de guvernare pe bune poate gândi că ațâți focul să scoți vânatul din pădure, când în fața lui ai pus vreo trei hăitași așa de pricepuți că mare lucru dacă nu se împușcă între ei.
Fac o vină PNL că, nereușind să își strângă voturile să îl dea jos pe Victor Ponta, recurge la mijloace de astea. Nu le fac o vină că nu au reușit. Asta nu e vina lor. Și așa mai acceptă un mercenar și traseist pe aici pe colo, asta mai lipsea să îi eternizăm pe toți. Nu eșecul e blamabil, ci calculul greșit de a pune energia pe răsturnarea guvernului Ponta, o prostie care a absorbit energia și de la PNL și de la președinție în vreme ce – ca de obicei- reconstrucția partidului și construcția unei capacități măcar minimale de politici publice iarăși au căzut la fund, în primul rând prin desemnarea unor oameni nepotriviți, și cu mandat nepotrivit, să se ocupe de ele. De la alegeri până azi, și-au pierdut și ne-au pierdut vremea.
Mijloacele periculoase aduc riscuri colaterale. Nu vrem un Parlament mobilizat anti DNA, nici un DNA mobilizat anti-Parlament. Nu are viitor chestia asta. V-am mai spus-o și o repet, nicio țară din lume nu s-a curățat prin represiune. Să facă PNL două lucruri, să găsească ei oamenii care nu au profitat ca Ponta din conflict de interese și să îi pună pe liste și să convingă țara că știe ce să facă de a doua zi la guvernare, și asta e cea mai bună strategie anticorupție. Înscăunarea meritului. Nu țin loc comunicatele unui însărcinat cu afaceri, nici DNA, nici SRI unei liste de oameni de mâna întâi pentru Parlament a PNL care să devină o majoritate pro lupta cu corupția. A, aia e exclusă? Păi și asta e exclusă.
De vină e societatea civilă, că nu iese în stradă în numere mari să îl dea jos pe plagiatorul și dictatorul și omul lui Putin ajuns prim ministru? Din fericire nu sunt acolo să aud isteria niciunei tabere, dar numai din rezumatul ăsta pricepeți că lumea de asta nu iese, că exact cei care au ieșit în București în noiembrie semnau petiții anti MRU în ianuarie, că nu există fani Johannis capabili de mobilizare fără intermedierea unor oameni sau grupuri care au altă agendă decât PNL sau oamenii președintelui. Ponta nu e iubit de nimeni, bărbătește era să se pună singur la dispoziția justiției și să își dea demisia după alegeri. Dar cu cât îl veți prezenta mai mult ca omul rușilor și veți încerca să îl dați jos cu DNA cu atât veți întări solidaritatea taberei lui, că exact pe asta se mobilizează ei. Și cum Mihai Voicu ne-a dăruit și cu un singur tur de scrutin la primari, o să ne vină greu să mobilizăm iarăși o majoritate ca în turul doi. Mă rog, ați arătat lumii întregi ce penali sunt ei, etc. Să ridice mâna cine nu știa deja și avea nevoie de atare demonstrație.
Victor Ponta ar trebui să plece pentru că nu organizează alegeri și ne bombardează cu ordonanțe. Dar civilizat este, și spun ce am spus de alegeri, când i-am cerut să respecte rezultatul scrutinului, să ajungem la asta pe calea negocierilor, nu a insurecției. Țara are nevoie de alegeri anticipate, nu de o schimbare de majoritate, pentru că alianța de la guvernare nu a fost aleasă de nimeni – lumea a ales USL. Iar PSD să vină la masa de negociere, că dacă își imaginează că ăsta e viitorul său, să lupte din tranșee cu procurorii și românii din diaspora va fi un viitor scurt.
Ca de obicei, există mult adevăr (pe fond, dar şi în anumite nuanţe) la observaţiile şi soluţiile d-nei Mungiu.
Pe de altă parte, îmi permit să observ încă două aspecte:
1. Tactica Guvernului Ponta de “ameţire” a populaţiei prin mici măsuri de uşurare a poverilor traiului zilnic (reducerea TVA ) este identică măsurilor luate de Viktor Orban pentru îmblânzirea maghiarilor şi liniştirea lor în faţă schimbării de orientare strategică dinspre NATO şi UE spre Rusia putinistă). Că aceste mici “pomeni conjuncturale” dau cu minus în preţul carburanţilor şi al energiei (sfânta întreţinere la bloc)… asta se trece sub tăcere. Şi sunt destui chiori care nu bagă de seamă nici asta, nici înverşunarea găştii care deţine puterea parlamentareă în a se conduce nu după regulile legale, ci după bunul plac, prin corupţie şi forţă.
2. Sub cortina acestui scandal aiuristic, maşina parlamentară de amputat legislaţia penală actuală merge tot înainte. Când vor lăsa magistraţii fără instrumentele necesare de lucru, România va deveni, cu totul, o a doua Ucraină. Şi aşa, mobilizarea maselor largi, populare (vă mai aduceţi aminte de grupul lui Dan Iosif, în 28 ianuarie 90?) care să facă auzită şi părerea complementară a boborului, funcţionează prin ameninţările primarilor de prin Ilfov, Teleorman şi Giurgiu cu tăierea ajutoarelor sociale. Iar tabele cu cei 50 000 de asemenea exemplare sunt aceleaşi cu cele folosite la ziua lui Ponta, pe Arena Naţională!
Felicitari pt articol, e singurul cumpatat din zilele astea. Ponta face un mare deserviciu ca sta si sper ca in felul asta PSD sau nu mai ia nici 25% la alegeri, cand or fi ele, anticipate sau nu. Si mai e nevoie de puscarii noi, nu mai e loc pt politicieni fratilor, cine se ofera sa le construiasca? (spaga 10% ca pana acum)
Când o s-o vedem și pe doamna Pippidi ieșind în stradă (sigur, nu doar dumneaei) căci intelectualii au ieșit doar pentru propriile probleme (vezi cazul ICR, de pildă), atunci va conta, dar așa, cartofii scoși doar cu mâinile altora…
@ Mara: a fost la proteste când a fost în țară, a fost și la cele din Berlin când s-au organizat în diaspora
cazul ICR e al nostru, al tuturor romanilor, nu numai ,,al lor…”
Orice zi cu Ponta la conducerea guvernului este o zi pierduta pentru Romania.Ca pleaca el si vine PNL-ul cu incompetentii si coruptii lui este alta .Trebuie sa facem alegeri doar atunci cand opozitia va fi organizata si credibila?Atunci trebuie sa asteptam mult si bine!!Trebuie periodic sa ii schimbam ca doar asa,poate-poate , se vor reforma.
Acum se pregateste o mineriada gulerelor albe (aceasta sintagma vine da la camasile albe dar ,din pacate,cam negre la guler si asudate in axile) mult mai periculoasa decat cea din 1990.Atunci nu constientizam ce pierdem pentru ca deabia deschisesem ochii.Acum stim ce pierdem,ce vrem si stim care este miza.Tactica si mijloacele PSD-ului(PCR deghizat) sunt altele dar scopul este mereu acelasi.Credeam ca a fost deajuns palma primit in 16 noiembrie dar se pare ca au obrazul prea gros si mintea scurta.Ei inteleg greu si uita repede, asa ca periodic trebuie sa le reamintim ce vrem si ce le cerem.
situatia a evoluat intr-un ritm alert deja si exact in directia cea mai neagra: PSD-ul impreuna cu Oprescu fac contraminfestatie vineri la protestul anuntat de PNL. Oprescu a aprobat aceeasi ora si acelasi loc. Diferenta de loc pe care au impus-o cei de la jandarmerie impotriva semnaturii lui Oprescu e o gluma proasta, pnl in fata parlamentului, psd in parcul izvor adica la distanta de 100 de metri unii de altii. La protestul pnl o sa vina si multi anti-ponta ce nu fac parte din pnl plus multi din protestele anti corporatiste dupa incidentele provocate de jandarmerie duminica in Piata Universitatii. La primele incidente, bucurestenii care sunt cu “capsa pusa” pe sistem dar nu aveau de gand sa se amestece in batalia asta o sa iasa in strada si o sa inceapa macelul. La televiziuni deja a inceput “jihadul”
Avem o lege electorală ( cea cu colegiile ) care este proastă . PUNCT . Alegerile anticipate ar duce probabil la un nou parlament după chipul și asemănarea celui actual . Cu un număr de prlamentari mai mic , practic egal cu cel normal ( din matematică ) pentru că nimeni nu mai e în stare să cîștige 60% din colegii . Modul de selecție al candidaților ar fi tot același ca în 2008 și 2012 , deci efectul ar fi practic identic . Problemele diasporei ar rămîne tot acelea : slabă reprezentare , posibilități reduse de vot . Iar în țară , e lesne de imaginat …
Revenirea la votul pe liste , poate fi un fapt pozitiv în sensul unei responsabilizări reale a aleșilor .
Unul din subiectele moțiunii de cenzură este refuzul guvernului de a organiza alegeri parțiale în colegii cu mandate vacante . Am și eu o întrbare : într-un colegiu în care s-au atribuit 2 mandate și doar unul din ele este vacant , trebuie să se organizeze alegeri parțiale ? Întreb deoarece Legea alegerii deputaților și senatorilor (Legea 35/2008) definește la art. 2 , alin. 10. colegiul electoral astfel : “10. colegiu uninominal – subunitate a unei circumscriptii electorale, în care este atribuit un singur mandat; ” . Personal cred că nu . M-ar bucura să aflu opinia Dvs. .
Legea s-a modificat relativ recent, in sensul ca dacă rămâne cel puțin un parlamentar per colegiu, nu se organizeaza alegeri pt celelalte locuri; cazul Becali, de ex. Complet imoral, celelalte locuri vacante inseamna niste voturi nereprezentate. Aceste locuri „in plus“ nu sunt puse la socoteala in cele cerute pt organizarea alegerilor. Din nou, ca ex., verificati nr colegiului in care a candidat Becali!
societatea civila, aripa #unitisalvam, s-a fixat de cateva sapatamani pe defrisari, desi oricine stie cum se taie fura ca-n codru de 25 de ani, “rusii” lor fiind austrieci.
acum, la 25 de ani de la mineriada, ar fi normal un raspuns la amenintarile lui ponta si ministrului lui de justitie , sa se iasa in strada (s-a umplut paharul sfidarii parlamantarilor)
si presa straina s-ar minuna de proaspatul simt civic in acesta zona, ar zice ca meritam schengen (apropos de meritocratie)-mai ales ca ungaria lui victor orban e non grata
@ danu binaru: dacă ”oricine știe” cum se taie și se fură ca-n codru e un motiv pentru a nu lupta pentru stoparea furtului? sunt convins că ar fi mult mai mulți oameni în stradă să lupte și împotriva atacurilor la adresa justiției și legislației penale dacă: 1) opoziția s-ar abține de la tentativele de acaparare a protestelor 2) clasa politică ar da semne clare că ține cont și de agenda publică și de revendicările civice
ma refeream la articol, partea cu
“ați arătat lumii întregi ce penali sunt ei, etc. Să ridice mâna cine nu știa deja și avea nevoie de atare demonstrație.”
bineinteles ca trebuie demonstrat, nu e nicio dilema aici, alt feedback nu cunosc guvernantii
Mi se pare lipsita de logica asocierea dintre depunerea motiunii de cenzura si chemarea lui Ponta la audieri, precum si premisa de baza a articolului, ca totul ar fi o lucratura a PNL. Ca sa aiba credibilitate aceasta teorie a conspiratiei PNL-DNA-(eventual) SRI/presedinte ar trebui macar sa spuna de ce acum si nu peste 6 luni sau cu 3 luni inainte de alegeri. Sau de ce nu a fost chemat Ponta la audieri in ziua votului, sa fie emotia proaspata? Unde arde pentru PNL?
In plus, nu stiu de unde s-a incetatenit acest obicei printre unii comentatori din societatea civila, sa presupuna automat ca daca se cere demisia primului ministru, sau apar acuzatii de coruptie, dezbaterea publica se poarta intre tabere “isterice”. Probabil, pe fundalul “isteriei” celorlalti se poate clama echilibrul propriu. As spune insa ca tensiunea de-acuma e chiar la cote acceptabile fata de gravitatea cazului. Am depasit epoca Basescu.
bucuros ma regasesc in vorbele dvs
crezusem ca sunt singur cuc
interesant : in ultimii ani ati devenit tot mai solida in algoritmica mintii
Plecînd de la mesajul acestui articol, cred că în toată zbaterea asta a PNL-ului de a da jos cu orice preţ actualul guvern, ar fi interesant dacă am avea public şi lista de posibili miniştri ai lor, dispuşi clar pe ministere. Că sigur o au deja gata, dacă tot se dau dispuşi la guvernare. Să ştie lumea barem ce vine în loc şi să acţioneze în consecinţă. Că dacă vin aceleaşi figuri triste, pline de bube politice, acuzaţii, suspiciuni şi posibile dosare gata de scos din sertar, n-am rezolvat nimic. Propunerea cu Predoiu PM deja e plină de semne de întrebare. Deci ce facem? Ca de obicei schimbăm doar pălăriile lăsînd-o pe Măria să ne prostească iar şi iar?
Este groaznic sa vezi cum aceasta tara este condusa de un personaj care nu corespunde functiei (Ponta nu este prost si nu este lipsitde calitati insa in timp bubele scoase la iveala il fac complet neadecvat). Liderul trebuie sa traga tara inainte ori daca intr-o gasca de hoti cel mai hot e liderul informal, atunci cind ai un lider formal care este acuzat de plagiat, de complicitate la evaziune fiscala, fals in inscriesuri etc, nu poti concluziona decit ca suntem o tara de penali. Poate ca om fi insa macar sa salvam aparentele! Este la fel de graznic ca trebuie sa recunoastem (o stim de mult) ca intrega constructie guvernamentala este articifiala. Daca nu ar fi asa nu s-ar teme de a-l debarca pe Ponta din functie! Se tem insa ca in momentul formarii unui nou guvern PSD va ramane singur singurel. Poate tot asa de trist este ca resursa umana a PSD, un partid atit de mare, se dovedeste a fi asa de subtire incit singurul inlocuitor care imi vine in minte este ministruta Plumb (nu am gasit al diminutiv la ministreasa dupa ce m-a asasinta cu mamicutele). Fiecare cu soarta pe care o merita. Unii au avut un premier – Doamana de fier, noi poate vom avea un premier (de) Plumb.
Daca PNL nu are inca o strategie politca diferita bine conturata, alti oameni pentru a fi votati, de ce nu se ocupa de treaba asta? Presedintele ar putea spune PSD-ului, gasiti alt PM, eu il numesc, apoi vedem la alegerile din 2016 cine e castigator.
Un articol mult mai bun decat precedentul si aproape total impartial(pentru ca precedentul a fost partinitor), atat cat puteti dvs. de impartial si va respect pentru asta. Cateva intrebari pentru cei care sustin PNL azi:
1) Care sunt ministrii PNL capabili si competenti, nepatati, pe ministere?(sa nu aud de blaga, orban, mru, predoiu ca fac varicela);
2) Care este programul de guvernare PNL?
3) Care sunt legile pe care PNL le promoveaza?
4) Considera PNL ca reintoarcerea la votul pe liste este benefic?
5) Care este viziunea PNL fata de actualul cod fiscal?
6) Care sunt masurile concrete prin care PNL poate aduce bunastare romanilor?
7) <>
Personal urasc socialismul si dottore e un prim-ministru slab, foarte slab si imatur/imoral, insa cu siguranta e cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut Romania dupa revolutie incoace, indiferent ca ne place sau nu, si oricat de mult il uram, a facut anumite schimbari pe care le simtim cu adevarat in buzunar, spre deosebire de noul PDL, pardon, noul PNL. Intrebarea e, schimbam doar de dragul schimbarii(ca sa vina unii mult mai incompetenti) sau schimbam pentru ca avem cu ce, ceva mai bun?
TLC!
what? Ma sterg la ochi si nu-mi dau seama daca e un postac cu smen sau altceva. Adica sub aerul de impacare, gen bla bla ba pe-a ma-sii cu a lor , vine bomba CEL MAI BUN PRIN MINISTRU PE CARE L_A AVUT ROMANIA DUPA REVOLUTIE. Mai nene ce varsta ai matale? Sa nu-mi spui ca si Tariceanu a fost urmatorul cel mai bun desi as intelege de ce confunzi merele cu gutuile. Economia nu merge cum crezi matale. Daca azi economia merge nu e meritul lui Ponta decat in masura in care n-a stricat pe loc un echilibru macroeconomic. Insa daca nu stii iti transmit eu. Taierea de investitii pe care a operat-o Ponta (si pe care hulitul Boc si-a asumat-o in criza) se va vedea in anii urmatori in lentoarea cresterii. Faptul ca azi nu construim autostrazi il vom plati toti. In 98 am fost in Slovacia si toata tara era un santier de autostrazi. Azi Slovacia are euro inaintea Cehiei(care era in momentul despartirii mult mai dezvoltata). Ce nu intelegeti voi e ca deciziile politicienilor PSD(care au guvernat sau controlat tara prin gasca din institutii 25 de ani) ne tin saraci. Polonia era sub Ucraina si putin deasupra noastra in 89. Azi e de doua ori peste Ucraina si jumatate peste noi. Cu ce am fost mai tampiti ca polonezii? Am votat prost si am iertat. Ca sa ierti faptul ca cineva plagiaza e similar cu momentul cand vezi in autobuz ca i se fura la unul din buzunar si taci de frica sa nu te bata complicii. Ponta nu e numai excroc si mitoman. Multi politicieni sunt asa si Basescu si din liberalii citati insa Ponta ne amageste azi cu populisme furandu-ne viitorul. Daca azi e un pic mai bine pe stimularea consumului maine platim. Cand a venit Conventia staganarea impusa de PSD si faptul ca a papat toti banii inclusiv aia imprumutati au silit devalorizarea intr-o luna a banilor. Taranisti au disparut ca raii pamantului dar i-au lasat lui Nastase o tara stabilizata si iote ce bun a fost Nastase. Tariceanu cu crestere de 8% a avut deficit de 8% adica bani aruncati. A platit Boc si Basescu. De fapt am platit noi ca pdl-isti au platit de la noi ca multi din ei si-au furat partea. Deci fi sigur drag postac sau numai naiv ca vei platii guvernarea “buna” a lui Ponta indiferent de cine castiga alegerile.
Intotdeauna scuza guvernelor incompetente care au generat caderi uriase ale PIB-ului de miliarde de dolari, (Ciorbea si Boc) a fost ca vezi doamne ei ai facut ajustarile necesare si au pus bazele cresterilor din perioadele urmatoare.
Adevarul e ca din approx 2007 incoace tot avem conflicte politice si constitutionale majore cam in fiecare an. In acest timp am avut 12 ministrii ai invatamantului, si 15 (daca am numarat bine) secretari generali in ministerul invatamantului — ca sa dau numai un exemplu. Pe de alta parte, in tot timpul asta, pe toti indicatorii de dezvoltare legati de invatamant (scoruri PISA, abandon scolar, integrare minoritati, etc) Romania a stagnat, sau s-a dus incet in jos….
Italia s-a curatat prin actiuni de forta, un presedinte a sfarsit in exil. Argumentatia dumneavoastra prinde de la un anumit nivel, astfel ca PSD va avea intotdeauna acel 35% care ne va tine la coada Europei si acei 35% ii vor considera intotdeauna pe premierii lor infractori, care au distrus viitorul economiei, ca cei mai buni, pentru ca le-a scazut pretul la hartia igienica, nu inteleg ca nu s-au pus bazele pentru o viata decenta.
vorbesti de bettino craxi, presedintele partidului socialist italian, care, acuzat de fapte grave de coruptie, a fugit prin tunisia???
Excelent articol precum şi câteva comentarii.Ce nu pot eu înţelege de la susţinătorii PNL-ului este faptul că ei susţin un cadavru politic.Să mai susţii un partid care iese în faţă cu Blaga,Orban,Predoiu,Andreea Paul şi compania lor e ca şi când ţi-ai trage singur un glonţ în genunchi.Cu asemenea oameni compromişi nu mai ai nici o credibilitate.Pe deasupra recomand tuturor susţinătorilor dreptei să intre pe internet şi să caute datele statistice a ultimilor 25 de ani,vor constata că de fiecare dată când dreapta a fost la putere a dus ţara aproape de colaps.Nici cu stânga nu stăm prea bine că nu avem nici un partid de stânga,doar se intitulează partide de stânga,dar este totul este un amalgam.Cu actuala clasă politică împănată de infractori nu avem nici o şansă de redresare.Cu un DNA şi o Justiţie care execută ordine politice(sau prin inabilitate lasă să se înţeleagă asta) şi care doresc să subordoneze parlamentul sau să schimbe guvernul deasemenea nu vom progresa,şi nu mai putem vorbi de democraţie.Dealtfel eu personal nu am crezut niciodată că noi avem democraţie,anarhie da dar democraţie nu.
Din câte ştiu eu justiţia nu face legi ci pune în aplicare legile votate de parlament.
Pentru a ieşii din mizeria în care ne aflăm cred că noi nu mai avem decât două şanse,
-1 -să rugăm pe toţi care au ocupat orice funcţie publică în ultimii 25 de ani să stea un mandat pe margine şi în locul lor să candideze academicienii şi intelectualii de marcă(şi avem slavă domnului)oneşti ,cinstiţi şi cu dorinţa şi putinţa de a face ceva pentru această ţară şi
-2 – să apară un dictator sângeros(doamne fereşte) care să pună în ordine lucrurile.
Cu actuala clasă politică şi această justiţie nu mai avem nici o speranţă.
Onesta prezentarea dumneavoastră dar din păcate cu un personaj precum Ponta nu poți sa lupți decât cu aceleași arme. Acest personaj nu are limite când vine vorba de autoapărare si apărarea zonei in care el se învârte. Doamna Pippidi acest personaj nu se da in laturi de la nimic. Televiziunile importante le-a cumpărat in proporție de 80% precum înaintașul sau Nastase. Măsurile economice pe care le ia sunt catastrofale ( sa ai surplus de 6 miliarde si sa nu dai drumul la investiți pentru ca stai sa aștepți anul electoral sa dai pomeni ) asta este o crima. Dar el știe bine ca rezultatele acestea se văd in 2-3 ani nu acum. Avem experiența guvernului Tariceanu… Alegeri anticipate ?? Sa alegem ce ? Din nou între 2 partide mari cu aceiași oameni si încă 2-3 partide balama. Asceasta este situația politica in acest moment.
Din păcate asta se vede de peste ocean si chiar dacă suntem departe avem ochi si urechi sa vedem si sa auzim Dar in același timp si sa distingem realitatea din tot sunetul de fond care exista voit sau ne voit in țara.
Doamna Mungiu prin acest articol recunoaste ca PNL, prin intermediul DNA asupra caruia are un control direct, a scos de la sertar “o chestie veche de care orice politicial poate fi acuzat” pe care o foloseste in scopuri politice.
Pe scurt aceste fapte sunt penale din categoria abuzurilor in serviciu si atat Procuratura Generala cat si Consiliul Suprem al Magistraturii ar trebui sa se autosesizeze.
E trist faptul că ambele partide mari sunt conduse de persoane cu probleme și dosare, care au doar interese politicianiste. Ambele partide promovează impostori sau incompetenți fideli în ministere și ambele fură cât pot. PDL (Macovei și compania) și noul PNL au adus inovația plângerilor la Înalta Poartă. De fiecare dată când au avut probleme aici au fugit la ambasade sau în Parlamentul European ca să acuze pe ceilalți de lovituri de stat, colaborare cu rușii, corupție etc. Iată că acum și PSD-ul a preluat modelul iar Ponta trimite scrisori la ambasade ca să se plângă de abuzurile DNA. Rezultatul e că în Europa vom fi priviți ca o națiune de corupți și incompetenți lipsiți complet de patriotism.
Trist e că fiecare tabără are acum parchetul său cu care arestează și acuză corupții celuilalt. Și are ce aresta pentru că partidele nu lasă la conducere decât personaje cu probleme și în ultimii ani s-au bazat doar pe căpușarea statului pentru finanțarea alegerilor și a clientelei politice.
Mă distreează faptul că adepții PNL îi acuză pe PSD-iști de comunism uitând că mare parte din fostul PDL s-a rupt din partidul lui Iliescu și până la schimbarea radicală a ideologiei de către Basescu se dorea a fi partid socialist. De fapt și mulți liberali provin din PSD pentru că la fiecare ciclu electoral un mare număr de parlamentari migrează la câștigător.
Pentru ca să fie credibil noul PNL trebuie să scoată în față, așa cu sublinia corect dna. Mungiu, oameni competenți și cinstiți. Oamenii nu vor ieși în față pentru ca să-l înlocuiască pe Ponta cu Predoiu sau cu Ungureanu sau cu alte personaje care au arătat ce pot (principala calitate a lor a fost de executanți de ordine).
PNL însuși suferă de o confuzie cronică – în nume există sintagma ”liberal” dar acum se dorește a fi partid popular. El e alcătuit din două partide care SI-AU TRADAT ALEGATORII – Pnl a negat pană în ziua alegerilor că se va transforma în partid popular – eu am crezut iar după ce i-am votat am fost dezamăgit cumplit de anunțul lui Antonescu care imediat după alegeri s-a comportat ca un băsist autentic si a schimbat macazul.
Așa că acum avem de ales între două partide oportuniste – unul acuzat de comunism dar care e doar un partid al baronilor (să fim serioși nimeni nu vrea să aducă comunismul , toți doresc doar să acumuleze averi cât mai mari) – si altul care se doreste popular dar de fapt are in componenta personaje cu aceleasi caracteristici. E de ajuns sa analizam atitudinea celor doua partide fata de Rosia Montana sau fata de despaduriri – parlamentarii si ministrii de ambele culori ar fi vandut pe nimic (nu pun la socoteala comisioanele) aurul, padurea, cuprul etc.
Incă ceva despre acuzațiile de colaborare cu rușii. În primul rând trebuie subliniat faptul că e o prostie sa nu faci, demonstrativ, afaceri cu rușii sau chinezii (politica PDL și Băsescu anti-China ne-a privat de contracte cu aceasta țară).
Germania e una dintre țările care au relații comerciale și chiar politice stranse cu Rusia. SUA are relații cu China comunista. De fapt cele mai multe produse americane (iPad-uri, computere, automobile, etc) sunt produse în China. RUșii nu mai sunt comuniști ci sunt o oligarhie, un stat autoritar la fel ca multe state sud-americane sau africane cu care putem face comerța fără ca cineva să se ofenseze.
În plus trebuie să ne înrebăm: rușii sau occidentalii ne taie pădurile? rușii sau occidentalii ne-au luat pe nimic petrolul și vor lua gazele de șist? rușii sau occidentalii ne vor cumpăra terenurile agricole și resursele minerale care au rămas încă ale statului român?
Pericolul rusesc este o sperietoare vânturată de politruci după modelul ceaușist – Ceaușescu era singura pavăză împotriva rușilor. Suntem în NATO și UE. Nimeni nu mai poate fi pro-rus din punct de vedere politic fără să fie sancționat pe loc de aceste organisme. Iar economic nimeni nu poate fi condamnat daca face niște contracte avantajoase cu rușii sau chinezii. Dacă rușii ar fi oferit mai mult pentru concesionarea pădurilor ar fi fost o prostie să zicem că suntem pro-occidentali și acceptăm oferta păguboasă a austriecilor.
E mult mai ușor să fluturi amenințarea comunismului decât să analizezi greșelile economice ale lui Ponta și să oferi o soluție alternativă. Avem nevoie de soluții și proiecte curajoase, de autostrăzi și promovarea unei politici economice care să sprijine oamenii de afaceri autohtoni și nu de lozinci jalnice cu comunișți, naziști etc.
daca si china mai e comunista (poate in ziare!), atunci inseamna ca s-a schimbat complet comunismul: au o groaza de investitii occidentale, au someri cu zecile de milioane, au milionari in dolari americani, dar si sarantoci in salopete…
In China nu exista Facebook sau contact direct prin messenger cu Occidentul, e practicata cenzura, dizidenții anti-comuniști sunt intemnitati…as putea sa continui pentru ca am cunoscut chinezi care m-au informat si citesc si ziarele serioase Occidentale de unde ma informez. China a adoptat un model similar celui Iugoslav. Si Iugoslavia era stat comunist dar acolo erau tolerate micile afaceri. Ungaria vecina accepta si ea o clasă de mici oameni de afaceri spre sfarsitul perioadei comuniste. Nu vreau sa dezvolt subiectul aici decat daca e nevoie.