Alina Mungiu-Pippidi

Un elicopter pentru Plahotniuc! (update)

Update: contorizarea la zi a pozițiilor anti și pro democrația din Moldova.

SUA, Franta, Germania, Suedia, Parlamentul European, Consiliul Europei și Rusia s-au poziționat de partea noului guvern (Maia Sandu) și contra oligarhului Plahotniuc, care a anulat alegerile din Chișinău de anul trecut și a capturat toate instituțile de forță și judiciare.

Teodor Melescanu și Victor Ponta s-au pozitionat pentru Plahotniuc.

Acesta e adevaratul motiv pentru care Melescanu trebuia demis. El e ministrul de externe al tării care deține președinția UE, iar complicitatea cu Plahotniuc a autorităților române face ca la ora asta să nu aibă cine să ia telefonul ca să negocieze o poziție comună și mai puternică europeană. Rușine, rușine!

Democrația de la Chișinău este amenințată serios de câțiva ani, culminând în aceste zile, de un ”oligarh”, de fapt un băiat de cartier ridicat cu ajutorul crimei organizate din serviciile secrete pe culmile afacerilor și politicii. Unul dintre numele lui (presa zice că are are trei pașapoarte, românesc, rusesc și moldovenesc) este Vladimir Plahotniuc și are sau a avut în slujba sa o pletoră de analiști români, inclusiv unii care îl sfătuiesc pe Klaus Iohannis și care sunt responsabili de reacția slabă a șefului statului în apărarea democrației de la Chișinău.

Baza abordării sale este raidul, adică o formă agresivă de preluare, atât a unei afaceri care nu e a lui, cât și a statului, și a dus pe culmi această tehnic post-sovietică, ajungând să dețină puterea fără să fi luat vreodată o majoritate în alegeri, dar folosind parlamentul, justiția și poliția. Rezultatul alegerilor nu mai contează de când este el în peisaj.

Camarazii de drum implicați în devalizări de milioane au ajuns după gratii și li s-a dat interdicție să vorbească. În general încearcă să oprească lumea să vorbească, mai ales victimele, ca pe Adrian Porumboiu (vezi aici).

La începutul președinției române a UE indicam calea de urmat clar și cu argumente (vedeți aici). Acum însă situația a devenit tensionată. Ca în Azeria, e momentul să faceți voi, aranjorii români care ați pierdit cheia băiatului ăsta, oferta unui elicopter. Aș zice, totuși, să nu mergeți până la azil politic, dar cred că e răspunderea voastră să îl scoateți de acolo și să nu mai umflați propaganda cu Dodon și Putin pe toate canalele voastre securiste de la București. Lasăți, nu au nevoie moldovenii să le spuneți voi ce rău e Putin, că știu și ei, dar fiecare amenințare la timpul ei. Azi, luați-vi-l acasă!

Un elicopter se impune pentru Vlad Plahotniuc, iar cine i-a dat pașaport românesc sigur știe de unde să-l ia și unde să-l trimită…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

19 thoughts on “Un elicopter pentru Plahotniuc! (update)

 1. CMC

  Tot n-am inteles.
  Curtea Constitutionala a Moldovei a decis conform legii dizolvarea Parlamentului pentru depasirea termenului legal de constituire a guvernului?
  Ca daca democratia si statul de drept se aplica selectiv, in functie de ce considera unii ca ca e bine, mai bine se defiinteaza parlamentele si se inlocuiesc cu consilii ale ambasadorilor, supervizate de servicii.
  E mai ieftin…

  Reply
  • CMC

   Am inteles! Pana la urma…
   „Articolul 85
   Dizolvarea Parlamentului
   (1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.”

   Curtea Constitutionala nu putea sa dizolve Parlamentul Republicii Moldova.
   E greu de intels cum de Curtea Constitutionala a putut sa incalce Constitutia.

   Pe de alta parte, probabil ca pana la urma tot la dizolvarea parlamentului se va ajunge, pentru ca nu vad sa existe o coalitie viabila ci mai degraba una fortata.

   Reply
 2. Maxima Perversitate

  Eu cred ca Dodon e un tip foarte pervers si le-a intins o capcana novicilor de la DA, ACUM! eL urmarind cu totul altceva de fapt…
  (cum ar fi LEGITIMIZAREA schimbarilor pe care le va face in vederea preluarii republicii de catre putin si transformarea ei intr-o 9 cecenie)

  Reply
 3. emil

  Aschia nu sare departe de trunchi. CCR a anulat probele obtinute cu tehnica SRI si a salvat oligarhia ce a uzurpat Romania.

  Reply
 4. CMC

  Am mai citit … si „Usor cu pianul pe scari”:
  „Si totusi Romania nu merge pe linia UE si SUA, nu recunoaste Guvernul Maia Sandu. Nici macar dl Iohannis nu a avut o pozitie transanta in linie cu UE. De ce?
  Romania continua sa mizeze pe Plahotniuc. Oligarhul are contacte vechi la Bucuresti, de pe vremea Guvernului Nastase. Cu siguranta, serviciile sunt implicate, dar cred ca si factorul politic, fiind apropiat de PSD, a contat foarte mult in crearea unui tip de monopol al lui Plahotniuc in relatia cu Romania.
  E drept, Plahotniuc a si livrat ceea ce doresc politicienii romani. De pilda, a ramas in decembrie 2010 in Alianta pentru Integrare Europeana, desi putea sa mearga alaturi de comunistii lui Voronin.
  Plahotniuc e cel care a cumparat de la comunisti trei deputati, printre care Igor Dodon si Zinaida Greceanii, cu care a reusit sa-l aleaga pe presedintele Timofte, punand capat unei lungi perioade de provizorat politic. Asta i-a consolidat profilul lui Plahotniuc de om care rezolva totul, deci Bucurestiul se poate baza pe el.
  De cel putin 6 ani, din mandatul lui Corlatean la Externe, politica estica a Romaniei este pe pilot automat, nu s-au produs schimbari, nici macar mici reglaje. Din pacate, pentru Bucuresti, in acesti ani s-au intamplat destule peste Prut, iar abordarile vechi sunt depasite.
  Capacitatea de a analiza situatia din Moldova e destul de modesta, aparatul birocratic compiland dosare pentru documentare, incarcate cu tot felul de detalii, fara nicio noima.
  Pot sa-l inteleg pe presedintele Iohannis sau pe unii consilieri sau ministri din Guvernul Dancila ca s-au panicat cand au auzit ca vicepremierul Kozak e la Chisinau.
  Numele lui Kozak era legat de un plan de federalizare si e dezamagitor faptul ca unii comentatori au mixat federalizarea din memorandumul Kozak, din toamna lui 2003, cu formarea zilele trecute a guvernului condus de Maia Sandu.
  Poate ca nici n-as fi aflat aceste lucruri daca nu m-ar fi sunat prieteni de la Chisinau care au fost socati de nivelul precar de cunoastere a realitatilor din Moldova.
  Nu poti sa iei decizii corecte fara sa cunosti bine situatia politica de acolo. Nu poti sa cunosti ce e acolo fara experti bine pregatiti. Nu poti lasa aceiasi oameni sa se ocupe de 10 ani la SIE si MAE de dosarul Moldova, pentru ca duc in spate toata zgura unor batalii de uzura si toate frustrarile unei cariere birocratice, cu sefi isterici care nu stiu ce vor.
  Deci e nevoie de oameni noi in sistem, de abordari mai proaspete, mai nuantate, de un corp de experti care sa stie Moldova nu din presa, ci s-o fi batut cu piciorul.”

  Reply
 5. ionas

  Ce tot avem noi romanii cu Moldova asta ( fosta RSS Moldoveneasca) ?
  Suntem oare fratele mai mare gata sa ne incaieram cu Rusia si Ucraina pentru ea ca tot suntem in NATO ?
  Oare este o sursa de voturi in Romania datorita numarului mare de moldoveni care au primit cetatenia romana in anii 2000 sau ceva afaceri necurate ( o fi ajuns tara aia un fel de Panama estic) ?

  Reply
  • Ciobanul Bucur

   @ ionas. Corect ce spui. In plus, nici nu vad oportuna o eventuala unire, asta insemnand preluarea Transnistriei pro-ruse cu toate problemele ei, care ar destabiliza crunt statul roman. Plus marea masa de moldoveni cu apucaturile lor care ne-ar strica si mai mult pe noi. Poate dupa ce mai trece o generatie care sa inteleaga pe ce lume traieste.

   Reply
 6. Gabriel

  Omul Bucureștiului (sau cel puțin crezut astfel la București), Plahotniuc, a fost înlăturat printr-un mic pact Ribbentrop-Molotov : înțelegerea ruso-germană (UE) este evidentă. Peste capul Bucureștiului. Asta e situația.
  În presa moldavă au explodat înregistrări despre viitoarea federalizare coordonată de Kozak. Care a mințit că asta i-ar fi oferit Plahotniuc, când de fapt a făcut-o Dodon.
  Partea tristă e că nici nu ne dăm seama ce am pățit, iar „unioniști” ca Băsescu pun în practică sârguinioși indicațiile primite de la Reich.
  Soarta unirii s-a tranșat pentru mult timp, între ruși și nemți. Cred că și a integrării europene a Moldovei, după aplombul rușilor.

  Reply
 7. Mircea Ordean

  „În general încearcă să oprească lumea să vorbească, mai ales victimele, ca pe Adrian Porumboiu (vezi aici).”

  M-am uitat un pic prin acel articol, dar parcă nu aș fugi de dracul către tată-său.
  În sensul că dlui Porumboiu îi place, totuși, să se joace cu vorbele.

  Reply
 8. Mircea Ordean

  „Acesta e adevaratul motiv pentru care Melescanu trebuia demis. El e ministrul de externe al tării care deține președinția UE, iar complicitatea cu Plahotniuc a autorităților române face ca la ora asta să nu aibă cine să ia telefonul ca să negocieze o poziție comună și mai puternică europeană. Rușine, rușine!”

  Ca opinie a mea, vă aflai grăbită în afirmații, doamnă Mungiu.
  În paralel, nu pot ignora titulatura grupului dvs.
  „România curată”.

  Reply
 9. Robert

  Tot scandalul asta o sa darâme sandramaua aia de stat numit Republica Moldova si o sa ni-i arunce în brate pe astia. Plahotniuc o sa-i traga si pe socialisti dupa el. Toti îi dau cu Plahotniuc asta de parca înainte era mai bine, iar daca el a fost capabil sa acapereze Moldova in 2-3 ani însemana ca Moldova e putreda pâna la maduva. Priviti numai înregistrarile cu Dodon sa va dati seama ce indivizi sunt acolo. Si sigur ca sunt si unii care primesc bani de la Bucuresti si care-si fac vile si vacante din ei.
  Asa ca declaratia facuta de Presedentie si Guvern este mai mult decât binevoitoare, este mai bine sa fim circumspecti.

  Reply
 10. JK

  …un dosar pentru Băsescu, o reamintire a ceea ce e Ponta, un înlocuitor pentru L. Orban, un împrumut pentru guvern, câte un obraz pentru fiecare parlamentar, o demisie pentru Dăncilă, o comisie de control pentru SRI, o desființare pentru celelalte servicii, câte o toaletă pentru fiecare școală și-un ardei iute pentrru Johannis. Ne mai lipsesc puține lucruri pentru a fi fericiți, cât unul, pe ici, pe colo.

  Reply
 11. AlinaMP

  @ Sigur ca trebuie alegeri anticipate, cum spune Melescanu, dar fara P. si fara Shor, devalizatorul miliardului. Nu poti sa te bati in alegeri cu unul care anuleaza alegeri. Autoritățile române sunt penibile, cer BXL sa faca ” ceva”, si pe repede, si anume sa negocieze cu P. Afara cu el, după ce se curata instituțiile judiciare de cei pusi de el, alegeri din nou. La Bucuresti autoritățile au aerul sa creada ca nu e nici o cale democratica pentru Moldova europeana, numai sa controlezi curtile si sa cuperi majoritati in Parlament.

  Reply
  • Laur22

   La Chishinau autoritatzilile de la Bucuresti fac exact acelashi lucru pe care l-au facut shi la Bucharest :
   ” nu e nici o cale democratica pentru colonia europeana oricum s-sr numi ea numai sa controlezi curtile si sa cuperi majoritati in Parlament.”
   Ciudat ca aceste ,”autoritatzi” nu sunt nici Dragnea, nici Veorica shi nici macar PSD asha privit in ansamblu.

   Acesti sunt altzii nu PSD nu PNL nici macar maimutzele electrocutate (le zic adshsha pre baza showurilor lor din Parlament) din USR.

   Autoritatzile astea sunt pare-se singura alternativa la democratzia model AMP democrstzie gen sa se faca alegeri primrsc da mai intai sa-,I scoatem pe ailaltzi inafara legii ca sa se poata alege numai shi numai dintre ai nostrii shi clientzii lor.

   Stitzi ce un guvern Greceanii -Sandu e mai contra naturii shi a democratziei decat un guvern Plahotniuc.
   Ca dub un guvern Plahotniuc Moldova foloseste adica e mulsa de oligarhia locala, sub strutzo camila socialist-o denocrata cui o sa-,ki foloseasca Moldova ? Conclavului ambasadorilor straini ruso,-europeni ?

   Cu ce ar fi jaful transnatzional de preferat jafului baronului local ?

   Nu zic da spui explicatzi-mi ca sa pricep

   Ghici ghicitoarea mea cine a castigat alegerile prezidentziale in Ucraina democratia gen AMP ori „autoritatzile” ?

   Ce frumos e cu gargara lui „Afara cu el, după ce se curata instituțiile judiciare de cei pusi de el, alegeri din nou. ”

   Altfel spus alegerile la voi da puterea reala sa ramana la noi.

   Shi eu sa legitimez cu votul meu o asha o mascarada ?
   Hahaha

   Reply
  • CMC

   Cum adica „fara P si Shor”. Asa, din senin, hotaraste cineva ca X si Y au voie sa candideze, iar Z nu?
   Tot pe aici se lansau apeluri „democratice” de inchidere a unor posturi de televiziune care spuneau ce unii nu voiau sa auda si faceau presiuni ca sa se faca ceva sa nu auda si altii.

   Reply
 12. robert

  Doamna Alina MP, pai si ce sa faca autoritatile române? E adevarat ca asta cu Bxl arata ca ”ne-am spalat pe mâini”, dar basarabenii se folosesc de România si de Rusia ca sperietori. Si bun, de acord, sa-i dea afara, dar pe cine pun în loc, sincer daca nu sunt la noi în România, de unde la ei? Vedeti sa iasa din front functionari de la ministere? Vedeti oameni pe strada sa protesteze, asa macar la Chisinau?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *