Alina Mungiu-Pippidi

Ei sunt Pisi!

Acum un an beştelea Comisia Europeană cu rapoartele de monitorizare ale justiţiei. Acum şase luni îl dădea afară pe Severin din partid, recunoscînd că acuzele europene la adresa corupţiei parlamentarilor noştri sînt întemeiate. Acum trei ani se agita să închidă DNA, iar acum trei luni afirma că e controlat politic – azi îl felicită pentru arestarea adversarilor săi politici la Cluj şi Braşov. Acum trei zile îl suspenda pe Băsescu că nu dă pensii pe datorie, azi spune că a vrut să dea doar un semnal.

Nu fac parte dintre cei care cred că dl. Ponta e prea tînăr – are aproape patruzeci de ani, după mine la 35 un om contemporan e perfect copt să conducă. Dar baletul ăsta mă lasă cu gura căscată. Ponta, Şova şi compania îmi aduc aminte de vreo săptămînă de Octavian şi trupa lui de imberbi ambiţioşi portretizaţi în Roma, seria a II-a BBC-HBO. Nu prea scrupuloşi, nu prea maturi, prea de tot grăbiţi, dînd impresia că o dată pe zi, dar prea tirziu, spre seară, se întîlnesc şi cu un adult care le spune: dar asta nu e bine, Bruxellesul o să spună că… sau opinia publică de fapt nu e cu noi… şi tot aşa. Urmează retractarea şi pe urmă ciclul se reia.

Înţeleg perfect că se feresc de adulţii din jurul lor, că îi consideră nişte protectori abuzivi, gen Marc Antoniu, ok, putem înţelege, dar aşa nu mai merge. Nu poţi da semnale care reverberează pe pieţele financiare ca să-ţi rezolvi o problemă de familie, decît dacă eşti George Papandreou şi atunci e ultimul tău semnal. Oricît ar conduce USL în sondaje şi ar fi de revoltătoare încercarea PDL de a manipula sistemele electorale în avantajul său, Ponta nu îmi dă impresia că poate fructifica avantajul.

Povestea cu Geoană a lăsat impresia unei insecurităţi de om de 20 de ani, nu de 40. Ideea că acuma se dau explicaţii post-factum la BXL şi DC e şi mai penibilă şi trebuie să nu ştii cum funcţionează Occidentul ca să nu îţi dai seama că asta merge într-un cont negativ comun, nu al lui Geoană, la capitolul canibalii din Carpaţi. Oricîte am face noi prin România, unii ca noi, care ne-am făcut cariera prin străinătate am învăţat devreme că niciodată, dar niciodată, nu îţi externalizezi problemele şi nu muţi bîrfa de aici, acolo, pentru că se întoarce contra ta.

Acuma, ce sfat poţi să le dai la băieţi, respectînd emanciparea lor? Unul singur: dacă nu eşti încă înţelept şi atotştiutor – şi cine este – construieşte, frate, un sistem de proceduri şi analize, un sistem de consultare pentru uzul tău personal, ca lider. Cu cine se sfătuieşte Ponta pe teme de Europa? De America? De corupţie? De creştere economică? De acces la educaţie? De politică sanitară? Nu ştiu şi nu ştiu pentru că un asemenea aparat, indispensabil unuia care vrea să ajungă prim ministru, nu există în jurul lui Ponta. Geoană avea unul. Năstase avea şi el. Ambii şi-au cam păstrat ce aveau pentru ei şi băieţii ăştia tineri nu au decît talk-showuri.

Nu îţi place de tatăl sau de mama ta? Caută unii adoptivi, dar nu mai da recital public de probleme de creştere. Că sapi încrederea oamenilor că poţi fi prim ministru peste şase luni. O fi avut dreptate doamna veterană PSD care, la ultima şedinţă PSD, a strigat la dl. Şova: Voi sunteţi Pisi!

P.S. Ca să fie clar, mi-e egal dacă dl. Ponta ajunge sau nu prim ministru. Poate nu ar trebui să-mi fie, dat fiind că e unicul om politic român care a încercat serios să închidă SAR, nu mai departe de anul 2009 – aşa e el, băiat democrat din născare. Pisi are ghiare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Ei sunt Pisi!

 1. aura

  Ponta ar fi trebuit de mult timp schimbat de la conducerea PSD, implicit a USL. Nu e inca timpul pierdut. Cel mai grav e ca a compromis ideea de opozitie si de alternativa politica. Nu va face fata luptei politice feroce care se anunta, USL are nevoie urgenta de o schimbare de leadership.

  Reply
 2. alina MP

  Va inselati, avea pe Liviu Voinea, Andrei Postelnicu, fost ziarist la Financial Times, Sorin Moisa, azi la Comisia Europeana, o multime de oameni de la Aspen…Vanghelie et comp erau pentru altele. Presupunind ca intr-adevar nu stiti va spun eu, avea. Nastase avea pe Alina Teodorescu, Ravazzio, etc, ca si pe Michi spaga, etc. Una nu are a face cu alta.

  Reply
 3. Florin

  Din pacate lipsa sfatuitorilor e o boala a conducatorului politic roman de la toate nivelurile.
  Am avut si eu contacte la un nivel mult mai marunt cu primari si am ramas cu un gust amar. Dupa ce mi-am exprimat de vreo 2-3 ori opinia (tehnica de multe ori) asupra unui lucru si nu i-a convenit , a ajuns la concluzia ca lucrez pentru „opozitia locala” si nu a mai contat ceea ce-i spuneam.

  Reply
 4. Nick Sava

  Din pacate nu pot fi de acord cu dna Pippidi cind scrie „mi-e egal dacă dl. Ponta ajunge sau nu prim ministru”. Nu mi-e ! Dupa un Boc (sau mai multi)m chiar imi doresc un Ponta? Pentur mine, care acum stiu ca Boc mai are doar un an, ii stiu si planurile pe anul viitorm este MULT mai important cine va fi inlocuitorul lui. Nu accept ideea ca „oricine altul e de preferat”. E complet fals: Cunosc o groaza de romani pe care nu i-as pune PM, indiferent ce ar face Boc. Iar Ponta este unul din ei!
  Ideologia anarhista („dam foc la hardughie, ca se va construi alta”) s-a dovedit intotdeauna paguboasa atunci cind, rar, a fost acceptata de unii-altii. Ma uimeste intilnind-o acum la atiti intelectuali romani.

  Reply
 5. Mihai M

  Un alt pacat pe care il are Ponta pare sa fie ca nu are legaturi pe politici de guvernare cu „societatea civila” care mai nou se legitimeaza mai mult prin legaturile cu guvernarea decat prin legaturile cu cetatenii.

  In rest, daca va vrea vreodata sa distruga sistemul electoral, semnificatia si importanta votului sau chiar sa instige la incalcarea constitutiei, acestea pot fi trecute cu vederea daca isi ingroasa putin vocea.

  Reply
 6. Pisicot.....

  imi pare rau ca facilitatea de a face comentarii nu are si cea de a posta fotografii…; daca ar fi fost asa as fi atashat o fotografie de la mitig organizat la Izmir, in Turkya asta moderna, mitig la care era pur si simplu o mare de oameni adunati pe faleza numita Cordom.
  pai Pisicotzii astia ai nostri nu ar putea aduna aceiasi valvataie de oameni nici daca ar sta la putere 1000 de ani… dece / deaorece nu au ce le spune oamenilor, nu-i pot convinge, nu pot fi crezuti… decat, unde… la sticla tv3 unde fac din tzantzar – armasar dar nu ar scoate o vorba ds. un presupus buget 2012 mai bun decat al actualului guvern. Deci ma ingrozesc la gandul ca pisi-pisi astia ar putea conduce tara si eu sa am amarata mea de pensie garantata.
  va mai spun ceva: dupa 2 luni de stat in Turkya [ am scapat de prostata, adica contabilizand doar durerea primei intepaturi de rahianestezie…. iar dupa 2,5 zile am plecat de putea sa joc si fotbal la echipa nationala..] si azi am facut niste cumparaturi inerente la Baneasa…. pai acum va spun cu mana pe inima: noi o ducem mai bine decat turcii.. cu un singur amendament – ei stiu sa-si administreze fortele si chiar saracia in asa fel incat par fericiti si nimeni nu baga in seama dihoriile [si ale aproape inexistente..] de la TV sau din ziare – oamenii muncesc din rasputeri si castiga putin dar traiesc demn si ideia de coruptie, hotie, inselatorie sau demagogie… este pe planul al….; al noi, oamenii s-au deprins sa se planga dar sa nu aibe nici o raspundere, sa le dea Statul daca se poate totul pe gratis si ei sa stea la crasma sa bea, la noi democratia rezolva totul iar dupa NOI…potopul.
  felicitari D.nei Mungiu, pentru darzenia cu care se exprima si cum pune punctul pe I, felicitari !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *