Alina Mungiu-Pippidi

E vreun sondaj politic autentic?

Timp de douăzeci de ani, am făcut mari eforturi, pe cale academică dar și de comunicare publică, să creăm un spațiu mai profesional pentru testarea opiniei publice, infestată de impostori, institute de partid și infiltrări de servicii secrete, cu rezultatul că sunt ani în care nu există nici un sondaj independent sau profesional. Numai exit pollurile sunt obligate să fie ceva mai decente, pentru că sunt verificate în timp real, și chiar și acolo impostorii îi sună pe cei mai profesioniști în ziua alegerilor ca să își racordeze rezultatele. Ceea ce e rău, pentru că un exit poll este o garanție anti-fraudă, și dacă nu ai încredere în exit polluri nu mai știi ce să faci (trebuie păstrat bunul obicei al numărătorii paralele) la vot. Văd că dl. Caramitru junior și alții se preocupă că PSD va fura alegerile, de ce? Le-a cîștigat pe ultimele două- 2012, 2016, detașat, fără să le fure, iar în 2008 la un singur mandat diferență s-au dus în opoziție cuminți că așa a decis Băsescu, să existe UNPR. UNPR chiar avea niște simpatizanți în unele sondaje, nu știm cît de bune, cum au avut și PPDD, și USR, și de fapt poți pune orice inițiale și scoate ceva pe ele la cum sunt făcute sondajele.

La ora asta circulă numai sondaje de partid și e neprofesional că nu sunt citate în presă ca atare.

Sociologul lui Ponta (și bodyguard) Mirel Palada emite sondaje cu ProRomânia pe mari culmi, reproduse de mare parte din presă fără nici un comentariu privind originea de partid și faptul că dnul Palada a ajuns celebru nu ca sociolog, ci ca bătăuș într-un studio de televiziune.

Sociologul lui Dragnea, Marius Pieleanu, produce și el sondaje regulate, și ele citate ca independente, deși nu sunt. Să sperăm că le plătește partidul, și nu guvernul. Par în linii mari plauzibile.

USR, cu toată revelația că Mircea Kivu a fost colaborator, continuă pe relația creată de el și publică sondaje IMAS care sunt inversul celor de sub Adrian Năstase, sau de fapt la fel, adică favorizează la greu pe comanditari, care însă fac mari planuri politice pe seama acesto ficțiuni, pretind că au trecut în fața liberalilor, etc. Să fie clar, IMAS e o firmă foarte OK cînd nu e vorba de sondaje politice, la astea s-au ars totdeauna, inclusiv în direct la exit poll. Dacă în România s-ar ține alegeri pe bune, e greu de crezut că s-ar găsi vreun șef de partid cu facultate care să-și facă la IMAS cercetare politică, dar cum sondajele nu sunt făcut să măsoare, ci doar să promoveze, merge și așa. Ce să mai vorbim, un nou stil de a face politică la USR, adică exact același stil și instrument folosit de Adrian Năstase în 2004.

PNL a dat lovitura, cheltuind 300 000 pe un sondaj al unei firme de casă și continuînd tradiția din 2014, adică de ce să dai banii de cercetare la cercetători cînd de fapt ne trebuie un instrument de manipulare internă și deci mai bine îl plasăm pe la amici de încredere. Presa, în care largi spații sunt de cumpărat, unde editorii nici nu se mai bagă să editeze ceva (dar nu scriu P sau conținut sponsorizat) publică fără jenă sondajul fără a identifica firma care l-a făcut, deși valoarea unui sondaj nu e dată decît de credibilitatea profesională a cui l-a făcut. Avînd în vedere însă că șefii de partid cer asemenea testări ca să măsoare piloșii obscuri pe care vor să îi promoveze e clar că nici o firmă serioasă nu ar lucra cu ei, dacă nu e famelică de-a dreptul. În termenii de referință ar trebui scris clar ”căutăm agenție care să îi scoată pe anonimii noștri mai populari decît pe celebritățile lor”. În sondaje, dacă la alegeri e mai greu. Ca atare, nu există nici un sondaj să detroneze pe Bușoi, Mureșan sau alți băieți cu ochi albaștri, ce e al lor e pus deoparte indiferent de priza la popor și prin ședințe se vor bate în zecimale din marja de eroare, în balta de sub cinci la sută unde înoată cu toții.

Strategii partidelor sunt complet ignoranți asupra beneficiilor unei cercetări reale și nu mai văd decît beneficiile manipulării, plătesc sondaje nu ca să știe, ci ca să intoxice. Or să aibă suprize la alegeri.

Un model de participare/neparticipare la vot mai nou decît cel făcut de mine în Politica după comunism (Humanitas 2002) nu pare să existe, după cum am explicat cînd am prezis corect că nu va fi cvorum la referendumul pentru familie. Iar dacă nu poți prezice corect participarea, toate scorurile astea sunt pleavă în vînt.

Ce mai rămîne? Există un sondaj CURS, proprietatea canalului Știri pe surse. Cum e un omnibus, probabil că sunt și acolo fonduri de partid. Totuși, pentru primele trei locuri, cam acesta mi se pare singurul demn de luat în seamă.

Acum cinsprezece ani la SNSPA aveam studenți buni și credeam că nu poate să urmeze decît profesionalizarea cercetării politice la noi. În loc de asta, agențiile de sondaje ca INSOMAR sau GALLUP au dispărut sau au ajuns pe mîna DNA după ce au făcut chestii de te doare capul. Nici cei care au rezistat pe piață nu au progresat, pentru că nu a apărut o piața a cercetării profesionale. Nu prosperă decît PR-ul, care la noi e curat negru, adică plasarea de știri pozitive despre partide și lideri în presă fără a indica orginea publicitară (sau negative despre adversari).

Și nu mai există nici o asociație de profesioniști care să militeze pentru depolitizare. Fundația Soros nu mai e nici ea, să facă sondaje paralele, și nici SAR, că eu mi-am transferat cercetarea pe spații mai largi ca țara.

Încă un capitol la care am regresat, mă uit la România europeană și e mai rău decît cea de sub Adrian Năstase. Și nimeni nu remarcă. Domnește ceața.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “E vreun sondaj politic autentic?

 1. ionas

  ” Încă un capitol la care am regresat, mă uit la România europeană și e mai rău decît cea de sub Adrian Năstase. Și nimeni nu remarcă. Domnește ceața. ”

  Ce insemna trecerea timpului , cam 14- 16 ani ?
  Nostalgia pentru profesionistii in sociologie, politologie precum si sondaje de opinie cu studii stiintifice si bineinteles academice din epoca aceea.
  ” Unde sunt zapezile de alta data ? „

  Reply
 2. Adrian

  Când vom avea partide politice autentice vom avea și sondaje politice. Altfel, vorbiți, scrieți (vorbim, scriem) despre marțieni.

  Reply
 3. Bogdan

  Doamna Mungiu, bună seara!

  Trei observații:
  1. O contradicție în text. In paragraful 1 (după paginația accesibilă pe mobil) spuneți că psd a câștigat ultimile două alegeri pe bune, ca in paragraful 5 să sugerați că nu se fac alegeri mai fac alegeri pe bune.
  2. Privind spre România europeană ” e mai rău decât cea sub Adrian Năstase” și nimeni nu remarcă.
  Doamna Mungiu, probabil distanța pe care ați luat-o față de România reduce întrucâtva fluxul de informații, că nu doar că observă mai toată lumea, dar se spune cu subiect și predicat pe foarte multe canale.
  3. Nu ați renunțat la a vă aduce ca punct de reper central și asta dăunează întrucâtva sănătății articolului, atât structurii, trimiterea către ale dumneavoastră nefiind una subtilă, forțând curgerea „spunerii”, cât mai ales substanței (vezi proverb „de sine”). Asta nu înseamnă că vă contest meritele, ci că le subliniați prea gros.
  Și o opinie pe subiect:
  Urmărind comunicarea psd, iar, plus și pnl (într-o mai mică măsură, că la ei e sistem de caste) și încercând a găsi tipare, am putut observa câteva protecții în spațiul public. Comunicarea de zgomot întru acapararea spațiului public continuă. La fel de „profesionist” precum o făceau patronii de terase in Costinești, cu manele la maxim pentru a acoperi boxa vecinului. Cu folos, că înțeleg cum dansează lumea. Altă proiecție observată e alegerea momentului. Cu un avantaj către psd, care încă dictează meniul zilei, săptămânii, lunii. O alta e nuanța comunicării, care e ca un condiment bine ales, care funcționează și la o pizza pentru „băieții” și pentru mititei și pentru înmiresmat carnea veche din congelator. Și aici cam toți actorii politici se pricep binișor. Un fel de MasterChef in subsol.
  Mai sunt și alte proiecții, desigur, precum cea „a specialistului” , cea a petardei emoționale, etc.
  Toate astea, cu stângăciile de rigoare, denotă o înțelegere bună a pieței. Iar sondajele „gata comandate” se înscriu în logica asta, de produse semi preparate pentru un electorat aflat pe schela de pe care aruncă moloz către ceilalți.
  Sondaje pe bune? Or fi și din alea, cu siguranță.
  Cu respect,
  Bogdan Adascalului

  Reply
 4. Dumitru

  „E vreun sondaj politic autentic?” Dar a fost vreodata ? Sondajele, din cate inteleg eu, au aparut prin anii 1930, deci in perioada in care chiar cele mai liberale democratii (e.g. SUA) se intrebau daca n-ar fi mai bine cu o economie planificata. Adica : stat puternic, iar pentru planificare e nevoie de date. Destul de repede, insa, s-au prins antreprenorii ca masluind un sondaj le poate creste contractul, sau le poate iesi candidatul politic favorabil, care sa le dea contracte. Si s-a rupt filmul. Exista in continuare sondaje serioase, cel putin in tarile mai serioase. Daca stai si te gandesti, una din functiile serviciilor de informatii este exact asta. Asta facea in Franta serviciul „Renseignement Généraux” si functia inca exista (comasata insa cu altele). Informatia de calitate nu este insa pentru catei, ci doar pentru dulaii din functii de conducere… Ce e amuzant in Romania este ca informatia exista, insa cei care o au par incapabili sa o foloseasca in mod inteligent. Poate e mai bine asa.

  Reply
 5. Ghe.

  Doamnă Profesor, în domeniul acesta, fabricanții dau ce cere piața. Nu e ca la pantofi sau mașini, ca să „educi” consumatorul prin (neuro)marketing. Ca la casinou, la o masă de trișori: convin că nu e nevoie de camere de supraveghere pentru că toți sunt de onoare. De onoare joasă, dar egală.

  Reply
 6. robert

  Asta ca asta, dar s-a ajuns sa nu mai crezi nici un analist economic sau stire economica din România. Trebuie sa te uiti la cifrele din Eurostat. Crestere economica de 4% e prezentata ca recesiune, iar datoria publica se prezinta in cifre absolute, cand in toata lumea se prezinta ca raport fata de PIB, iar de ”profesionalismul” psd-istilor care nu-s in stare sa prezinte un buget la timp, basca tot felul de legi nastrusnice si OUG peste noapte ce sa mai vorbesti.

  Reply
 7. Marc

  AMP, nu sunteți tocmai la zi cu informațiile. PNL a dat acum câteva zile un sondaj în care Crin Antonescu e mult deasupra lui Bușoi iar Mureșan e în coadă, pe la 3%. Iar PSD nu l-au dat cu 16%, nici cu 24, l-au dat cu 30,x . Deci n-avem motive să nu-l credem pe Orban. A, ba da, a dat PNL cu 27% !

  Reply
 8. Stancu C-tin

  Partidele sunt preocupate să manipuleze. Asta demonstrează ce gândesc despre noi. Sunt baze de date bune în spațiul public, ele trebuiesc analizate și afli răspunsul. Vezi analiza BNR despre starea economiei și a băncilor.
  Ce ar fi dacă partidele ar veni cu proiecte concrete și le-ar susține în spațiul public, aproape de oameni. S-ar putea alege ceva și am fi mai liniștiți. Spectacolul trist de la Tv și de pe Internet cu fraze tricotate nu mai ajută la nimic. Opoziția a criticat să zicem legea pensiilor, de ce nu a venit cu altă variantă, să o prezinte ca oamenii să cunoască, să aprecieze. Se limitează doar critică distructivă. PSD-ul a prezentat laudativ cifrele bugetului realizat pe 2018 (provizoriu), OK. Președintele a prezentat situația (definitivă): a crescut inflația, deficitul de cont curent, băncile s-au întristat etc. Oare unde este adevărul? Ce află cetățeanul turmentat de cifre despre viața sa? Declarațiile lor sunt pe banii noștri… Trebuie să ne revenim!

  Reply
 9. Marius

  Acum vreo 3 luni spuneati la Romania9 ca candidatii USR la europarlamentare nu vor fi alesi de membrii simpli ci vor fi alesi de SRI ( sau statul paralel) si ca membrii USR se inseala ca vor vota ei pe cine vor sau cumva ca nu conteaza pe cine voteaza, iese cine trebuie. Explicati-mi si mie care dintre urmatorii candidati (primii 10 , restul nu conteaza) de pe lista USR alesi prin vot universal de catre membrii partidului au fost pusi de SRI si prin ce metode , si daca aveti si probe pentru asa ceva ? Pentru ca am observat, ca de la un timp, aveti un anumit tip de discurs prin care vedeti securisti peste tot in jur, foarte apropiat de altfel de cel al lui Codrin Stefanescu, fost peremist, actual pesedist si maine poate la Ponta. Va marturisesc ca in afara de primii 2 , pe restul nu-i cunosc.

  1. GHINEA Cristian – Sector 3
  2. ARMAND Clotilde-Marie-Brigitte – Sector 1
  3. ȘTEFĂNUȚĂ Nicolae Bogdănel – Sibiu
  4. BOTOȘ Vlad-Marius – Arad
  5. GHEORGHE Vlad-Dan – Sector 6
  6. RENIUȚ Anamaria Naomi – Brașov
  7. GHELMEZ Radu-Ionuț – Diaspora
  8. MIHAIU Radu Nicolae – Sector 2
  9. LORINCZ Iulian Ștefan – Diaspora
  10. CRISTIAN Adriana – Cluj

  Reply
  • marius

   sint pusi de corporatii prin intermediul securitatii…
   mai aud nebuni care nu cred ca trebuia sa ai aprobare de la Securitate ca sa pleci din tara inainte de 89…

   Reply
  • CMC

   Ia de-aici:
   „Cristian Ghinea a aprobat acordarea de fonduri UE pentru SRI, prin programul SII Analytics, al cărui scop este supravecherea cetățenilor (inclusiv date despre sănătate), executate de regulă prin intermediul unor firme securiste faimoase.”
   “Liderul progresist conservator Cristian Ghinea a alocat un singur mare proiect european în mandatul său la MFE, cel prin care SRI căpăta toate datele noastre personale, oficial, să le interconecteze, proiect din cauza căruia precedentul ministru, care a făcut greșeala să alerteze Bruxelles-ul, a trebuit să plece? Chiar nu se întreabaă nici un progresist de ce nimeni din rețeaua de sprijin a lui Ghinea din presă nu îl întreabă și nu l-a întrebat niciodată în cursul interviurilor mult mai multe decît cele acordate altor lideri USR, cum de așa ceva a fost posibil?”

   Reply
 10. Adrian Coman

  @Romania curata, de ce lasati USR sa isi faca propaganda de partid (sau pe orice partid_ pe la voi publicand listele lor la europene (pline de securisti de scoala noua…dar treaba lor)? Inteleg ca e un site ‘scris de voluntari’, dar mai puneti osul nitzel. Ce Dzeu, nu sunteti pe aici ca sa intoxicat si voi lumea. Pentru cine nu stie, votul USR nu a fost determinant in alegerea candidatilor , a fost doar o fractiune, in rest au fost „criterii” stabilite de o „comisie’. Ia mars cu propaganda de partid de pe aici…

  Reply
  • Cristian Ghingheș

   Vom pune listele pentru europarlamentare ale tuturor partidelor, le vom analiza și vom indica și traseiștii, și pe cei cu atitudini discriminatorii, și securiștii și așa mai departe. Să lăsăm, totuși, dezbaterea să curgă. E bine că listele sunt comentate, indiferent de formațiunea politică la care facem referire.

   Reply
 11. Valentin Asavoae

  Extraordinar de precise sondajele CURS: „Sondaj CURS: Prezență de 34% la referendumul pentru familie”! Probabil au fost bruiati si ei de SRI,SIE,CIA, servici, serviciii, servvv…
  NinoNinoninooo

  Reply
 12. Cristina Gorgos

  Revenind la subiect: de acord ca sondajele sunt făcute de amatori, impostori și/ sau nepricepuți sadea dar nici marfa testata nu e de cele mai multe ori altceva decât junk, deșeuri reciclate, produse de serie, cum vrem sa le spunem candidaților pe la diversele alegeri naționale și internaționale. USR, de-o pilda, care zburatacea precum găina cu aripile netaiate in 2016 cotcodacind “19%” in sondaje, avea măcar doua figuri flamboaiante: Clotilde Armand, întruchiparea chic-ului boem, și Nicușor Dan, matematicianul fără maniere, plus o figurație specială cu amazoanele de circ Bazgan & Chichirau și Cristian Seidler pe post de dresor de pudeli care luau ochii , dacă nu și mințile, burgheziei de cafenea. Pe langa aceia, Cioloș & Cie apar ca niște kitsch-uri made in China, nu poți sa-i deosebești între ei nici folosind lupa darmite sa presupui ca lumea ii va cumpara en gros (Pieleanu prezice PLUS+USR Barna=15%) doar pentru ca sunt de import. (Înadins nu vorbesc de partidele tradiționale, acolo nu se mai poate măsura decât prostia și abjecția, e destul sa ne uitam la exhibitiile lui Orbán sau ale amazoanei Firea ca sa nu mai răspundem in veci la vreun sondaj electoral). In concluzie, se merita unii pe ceilalți, autorii de sondaje și marfa testata, iar cumpărătorii eventuali își merita soarta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *