Alina Mungiu-Pippidi

Doua retele

Nu vă dau lacrimile cînd citiți că Giovanni şi Ioan Becali şi Cristi Borcea şi-au schimbat domiciliul în judeţul Constanţa și și-au făcut buletin pentru a fi încarcerați la închisoarea Poarta Albă alături de naşul și vărul Gigi Becali? Iată o înduioșătoare rețea de rude, rude prin alianță și amici care își arată solidaritatea. Ce frumos ar fi ca și alte rețele de acest gen să arate asemenea disciplină și să avem toți pesedeii penali deja aplicînd la rezidență la Jilava ca să fie cu Adrian Năstase și așa mai departe.

Ca această rețea criminală din fruntea fotabului românesc și toți asociații lor să ajungă să stea la coadă la buletin în județele cu pușcării, o altă rețea de oameni, care nu e legată prin relații de rudenie, nici măcar de alianță, și nici măcar de prietenie, a trebuit să se formeze și să se manifeste pe parcursul a mai mulți ani. Cei dintîi au fost jurnaliștii de investigație: Cătălin Tolontan și colegii lui de la populara Gazetă a Sporturilor care au documentat acest caz, acum mai bine de șapte ani, și care au luptat permanent să demaște procedurile corupte din sport. Pe urmă au fost activiștii pentru drepturile omului ca Monica Macovei care a reușit printr-o întîmplare istorică să ajungă la guvernare pentru o scurtă perioadă de timp. Politicienii tineri la prima poziție în stat și dornici să se afirme ca Sebastian Bodu care citea GSP și a pus fiscul pe urmele lor. Pe urmă au fost magistrați ca procurorii Daniel Morar și Doru Ţuluș numiți în acest interval de Macovei, care au continuat timp de șapte ani un caz, considerat falit de multă lume, cu consercvență și profesionalism, curățînd și Curtea Supremă de corupție în acest răstimp. Judecătoarele tinere venite prin noul Institut al Magistraturii și cărora nu le pasă dacă fotbalul se închide un sezon (cum s-a sugerat pentru Italia, ar trebui închis un an, curățat și redeschis).

E al doilea grup de oameni o rețea, sau doar un număr de indivizi? Aș argumenta că e o rețea, una a binelui, chiar dacă oamenii din ea nu merg la bere împreună. Procurorii citeau GSP. Bodu suna pe Macovei să întrebe la ce corupți să mai trimită fiscul. Judecătorii nu mai auzeau la INM doar pe vechii lectori comuniști, ci și altfel de oameni, și noi îi auzeam pe ei (Doamne, ce oameni reticenți și neobișnuiți să comunice). O rețea mult mai slabă ca intensitate a relațiilor, dar omogenă în ideea că lucrurile trebuie să se schimbe și în capacitatea personală de a investi într-o schimbare care nu aduce acestor actori nici un profit personal – și prin asta diferiți de politicieni, de intelectualii consacrați și de alte grupuri din societatea românească.

Rețelele egoiste și finalmente criminale nu pot fi înfrînte decît de rețelele bune. Actorii schimbării sînt atît de puțini în România că nu au altă șansă decît să se conecteze. Cînd o fac, sînt de neînfrînt. Cînd preferă să facă pe vedetele, nu servesc la nimic. Nimeni nu reușește singur.

Bine ați venit în Alianța pentru o Românie Curată! Azi spunem bravo lui Cătălin, Monica, Daniel, Doru și ceilalți.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Doua retele

 1. Cristi

  Sant de parere ca in cazul lui Gica Popescu se putea da o pedeapsa mai usoara avand invedere ca acest om a adus in tara zeci de milioane de dolari si ia si pierdut din vina statului care acum il inchide pentru o suma mult mai mica lasand publicului impresia de manipulare a justitiei,foarte multi sant chiar revoltati.IN legatura cu Padureanu la fel comportamentul este bizar fata de un batranel,care ce a facut?Avere nu are,a omorat le cineva,ce vina a avut ca a facut parte din sistemul bolnav si cei care lau patronat sant liberi.Ceilalti merita ,la ei cred ca pedepsele sant mici.

  Reply
 2. Mihai

  @Cristi: Gica Popescu trebuie sa isi accepte sentinta. Pedeapsa este pedeapsa si trebuie executata, indiferent de trecutul sportiv al acestui om.
  Pe aceleasi principii sunt multi care strang de zor semnaturi pentru eliberarea lui Gigi Becali.
  Poti sa dai bani pe la biserici cat vrei… Daca esti hot, delapidator, evazionist, inseamna ca ai locul tau rezervat in inchisoare.

  Reply
 3. rugio

  Sa fie gratiat Gica Popescu pentru ca a fost mare fotbalist? Atunci cum sa modificam art.16 din Constitutie care spune ca toti suntem egali in fata Legii?! Trebuie cumva sa adaugam in legi o lunga lista de exceptii cu cei care sunt „mai egali” pe care s-o tot lungeasca vremelnicii potentati?!

  Reply
 4. Ion Olaru

  Teoria convergentei spunea ca cele doua sisteme vor sfarsi prin contopire.astazi,politicienii si societatea civila ar putea sa se coaguleze intr-un partid unic care sa reprezinte cel mai bine aspiratiile unui (sau a mai multor) popor?De ce democratia stimuleaza interesele de grup ,grupuscul ,clan,fapt ce duce la ascutirea conflictelor intre acestea dar si conflictul cu un popor(popoare) pe care il conduc?

  Reply
 5. Florin Popescu

  Asteptam cu interes dosare cu Mitica si Nasu.!
  In ce-l priveste pe Gica Popescu, toti iubitorii sportului regreta situatia sa.
  A cedat cantecului de sirene al fratilor Becali si o vorba romaneasca spune:
  „cine se amesteca in tarate va fi mancat de porci” !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *