Daniel BefuMihai Goțiu

DNA confirmă ipoteza lansată de România Curată anul trecut: Udrea știa că banii împrumutați de la Pescariu vin din șpaga Microsoft

Dacă împrumuți bani de la un șpăgar, tu ce ești?” a fost întrebarea lansată de România Curată pe 2 octombrie 2014, când Cătălin Tolontan a prezentat declarațiile de avere ale Elenei Udrea în care apăreau împrumuturile de 200.000 de lei, respectiv 500.000 de euro de la Dinu Pescariu, unul dintre intermediarii șpăgii din Afacerea Microsoft. România Curată a mers mai departe și, pe 6 octombrie 2014, a prezentat și alte numeroase conexiuni dintre Elena Udrea și persoanele implicate în Afacerea Microsoft.

Împrumutul de la Pescariu nu figurează la arhiva de garanții mobiliare. Ce a răspuns Elena Udrea pentru România Curată

”Când Elena Udrea a preluat portofoliul Turismului a trecut în declarația de avere o datorie de 200.000 lei către Dinu Pescariu, personaj al cărui nume apare în Afacerea Microsoft ca fiind intermediar al șpăgilor. De asemenea, acesta apare în rechizitoriul procurorilor ca fiind cel care colecta partea lui Dorin Cocoș. Ulterior, în declarația de avere a Elenei Udrea apărea menționată o datorie de 500.000 euro pe care Dorin Cocoș, soțul ei, o avea către Dinu Pescariu. Iată ce declara martorul din referatului DNA:  ”Iar diferenţa de circa 9.000.000 euro  va fi transferată către Dinu Pescariu. Din această sumă urma ca Dinu Pescariu să-i dea lui Dorin Cocoş suma convenită între ei”.

Martorul plasează în timp dialogul ca fiind purtat în anul 2009, iar datoria Elenei Udrea către Dinu Pescariu nu apare în declarația de avere din 16 decembrie 2008, ci e menționată întâia oară de-abia în declarația de avere din 15.06.2009, deci după 6 luni petrecute ca ministru în Guvernul Boc I. Elena Udrea a menționat în declarația de avere că respectivul împrumut de la Pescariu ar fi fost contractat în 2008, însă la arhiva de garanții mobiliare nu se regăsește nicio mețiune privitoare la vreun debit al Elenei Udrea față de Dinu Pescariu.

I-am solicitat Elenei Udrea să explice dacă banii au fost împrumutați prin notariat sau în alt mod? De pildă un împrumut ca “între prieteni”, luat prin semnătură privată și fără dată certă, poate lăsa loc de interpretări privind momentul la care a avut loc (înainte sau după Afacerea Microsoft). Elena Udrea, pentru România Curată: “Cum nu am făcut eu împrumutul, nu știu. Dar dacă l-am declarat public înseamnă că nu a avut nimeni niciun motiv să ascundă ceva” (!?).”

România Curată, 6 octombrie 2014

Ce nu e în regulă cu aceste declarații de avere? În primul rând faptul că, în lipsa unui contract de împrumut cu dată certă, consemnat la Arhiva de Garanții Mobiliare, fie pe numele Elenei Udrea, fie pe al lui Dorin Cocoș, lasă deschisă varianta ca banii să fi fost ”împrumutați” DUPĂ ce Dinu Pescariu a încasat șpaga Microsoft, dar în declarațiile de avere banii să fi fost trecuți că ar fi fost împrumutați anterior. Variantă pe care ordonanța DNA o susține acum.

Ruta Euro Hotels și ”împrumuturile” transformate în dividende nedeclarate

Procurorii DNA o acuză acum pe Elena Udrea că știa de unde provin banii ”împrumutați” de la Dinu Pescariu, dar indică și un alt traseu, tot sub formă de împrumut (vezi și aici). Mai exact Dorin Cocoș își împrumuta (”credita”) în mod constant firma Euro Hotels, cu diferite sume de bani, Elena Udrea încasând dividende nedeclarate de la această firmă.

”Din declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, rezultă că  Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Pescariu Dinu.”

”Contrar dispoziţiilor legale în declaraţiile de avere din anul 2010 nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi susnumita declară încasarea de dividende de la această societate.”

fragmente din ordonanța DNA

Ancheta publicată în octombrie 2014, ajungea și la Euro Hotels International. Mai exact la o fostă avocată a societăților familiei Cocoș, Manole Serenela Adina. Manole Serenela Adina a fost avocată a multor firme ale membrilor familiei Cocoș, inclusiv a celor în care apare și Elena Udrea. De altfel, numărul public de telefon al avocatei apare și la societatea Clamari Tradin Impex (unde Elena Udrea era asociat, iar Cocoș director), a cărei adresă este fosta adresă a Euro Hotels. În 2009, Manole Serenela Adina a participat la o licitație a Ministerului Turismului, condus de Elena Udrea, privind un contract cadru de reprezentare juridică. La licitație s-a mai înscris și societatea de avocatură a lui Doru Boștină, care a și câștigat, de altfel, contractul. Cum, la rândul lui, Boștină era și el un apropiat al cuplului Udrea-Cocoș, întrebarea legitimă care se pune e dacă Manole Serenela Adina nu a fost altceva decât un ”iepuraș” în licitația câștigată de Doru Boștină.

Coincidență (?) Doru Boștină este, conform procurorilor DNA, alt intermediar important al șpăgii din Dosarul Microsoft. Așadar, rămâne de văzut dacă ancheta procurorilor DNA se va opri aici. Și dacă nu va merge și mai departe, către un alt fost avocat celebru al firmelor familiei Cocoș: Victor Ponta, cel care, la rândul lui, are numeroase conexiuni cu personajele din Afacerea Microsoft.

***

Citește și:

Elena Udrea și Afacerea Microsoft. Legăturile: Clitemnestra, Niro, Khalil, Boștină și Asociații

Toți oamenii premierului. Victor Ponta și Afacerea Microsoft

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “DNA confirmă ipoteza lansată de România Curată anul trecut: Udrea știa că banii împrumutați de la Pescariu vin din șpaga Microsoft

 1. cri

  Din cate am vazut eu in mass-media, doar Antena 3 a prezentat sistematic coruptia basescului, a metresei sale (Udrea) si a altor lideri PDL, de cativa ani buni. Acum constat ca si „Romania curata” si Realitatea TV isi revendica „paternitatea” dezvaluirilor. Ma tem insa ca DNA va face o ancheta doar din motive de imagine, pentru ca vad ca activitatea metresei basescului din perioada ei de ministeriat nu este cercetata de niciun procuror.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ cri: nu e vina României Curate că vă uitați doar la Antena 3; da, au fost instituții media care au pus batista pe țambal în cazul Elenei Udrea, însă dacă veți consulta arhiva de articole o să vă convingeți că România Curată nu s-a numărat printre ele

   Reply
 2. Romeo

  Dar cum ramane cu desele plimbari in Dubai ? Cum ramane cu „micul incident diplomatic” cand noaptea a sunat telefonul de la MAE , fiind chemat de MAE german pentru ca au gasito pe Udrea cu geanta de bani la imbarcarea la un zbor spre Dubai ???

  Reply
 3. misu

  Abia acum are sens cu naiba reuseau astia sa vanture sute de milioane de euro fara sa afle serviciile.
  Pai serviciile erau parte.
  Meanwhile Georgel Maior face legi antitroristi in papuci cu butelii si propovaduieste avantajele folosirii cianurii in cresterea fructelor de padure.

  Reply
 4. Slavu

  Intrebare:
  1. Daca EU stia de provenienta banilor imprumutati de la DP, stia si TB?
  2. Daca TB stia de aceasta afacere, de ce a sustinut-o pe EU in campania prezidentiala?

  Reply
 5. Ioan

  Sa fim obiectivi si sa dam Cezarului ce este al Cezarului ;si Romania curata a prezentat critic activitatea dnei Udrea poate nu atat de insistent ca antenele dar in arhiva exista destule materiale in acest sens.Este totusi revoltator faptul ca o gasca de mafioti care sfideaza orice norma de bun simt a condus Romania in acesti ani si mai ales faptul ca blonda de la Golden Blitz a fost promovata pe criterii ,probabil de centura, avand acces la informatii pe care le-a tranzactinat prin trafic de influenta dupa pofta inimii ei si a amorezului de Cotroceni.Problema care se va pune este daca marele licurici il mai protejeaza pe matroz sau nu;acum vom vedea pe cine reprezinta Nuti cu adevarat;pana acum ea a recitat texte ,bine invatate si avand tupeul necesar ,a devenit in ochii unora chiar credibila,in adulatia lingailor din jurul ei ! Si na mai miram ca in Romania Ceausescu a avut o armata de lingai in jur;si acum e la fel,defectul este al natiei!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *