Alina Mungiu-Pippidi

Déjà vu cu codul electoral. Cer comisiei să facă livestreaming de la lucrări

Comisia parlamentară pentru cod electoral s-a întâlnit cu societatea civilă, un număr record de oengiști din “Politica fără bariere” o inițiativă sprijinită și de Alianța pentru o Românie Curată (ARC), dar din care Societatea Academică din România (SAR) nu face formal parte, deși susține aceleași obiective. Separat, și reprezentanții PNL și PSD s-au văzut și ei cu societatea civilă. Aceste lucruri sunt pozitive, cu condiția să ne păstrăm luciditatea, deoarece;

 1. Este cu desăvârșire anormal ca oameni care au făcut parte din comisia din Marțea Neagră și au apărut pe la TV apărând deciziile acesteia, de genul lui Eugen Nicolicea, să facă parte din comisia care va propune noua revoluție electorală.
 2. Niciun fel de întâlnire cu societatea civilă, acum și pe viitor, nu poate compensa lipsa transparenței lucrărilor acestei comisii, care a hotărât deja cu majoritate că presa și societatea civilă nu vor avea acces decât ca invitați speciali.
 3. Niciun fel de consens nu e suficient în afara consensului ca Parlamentul să facă o ancheta asupra succesiunii de ilegalități comise de alegerile astea, cu atribuirea costului politic aferent pentru ordonanța cu migrația și ratarea votului din diaspora.
 4. Comisia ar trebui să aibă și membri itineranți pentru țările din diaspora cu cele mai mari comunități, care au nevoie să fie auzite, împreună cu autoritățile țărilor gazdă.
 5. Precedente comisii electorale au mai colaborat cu societatea civilă la precedente coduri electorale, începând cu anul 2002, ceea ce per total a adus neverosimil de puțină reformă, deși s-a schimbat sistemul electoral și s-au adoptat tot felul de legi care au fost puse în practică doar când nu schimbau nimic.
 6. PNL ar fi putut să se agite, fiind câștigătorii alegerilor chiar ei cu punctele de mai sus, dar par să aibă alte priorități.

Cu alte cuvinte, premisele că de data asta Parlamentul, impresionat, va ridica cu adevărat barierele, va da un impuls reformelor elementare cum ar fi număratul și înregistrarea votanților, și nu va înlocui de pomană încă o dată sistemul electoral cu altul la fel, sau chiar mai rău, ci ne va da dreptul să schimbăm noi rangul candidaților pe liste, nu sunt cine știe ce.

Onor comisia și președintele Camerei dacă vor să ne convingă de contrariul să permită să se facă măcar un livestream de la lucrările Comisiei. E penibil că ani de zile parlamentarii au luptat să fie transmiși în direct la TV, iar acum, când acest lucru nu costă nimic și i-am putea vedea și auzi toți pe eranele computerelor fără să le deranjam lucrările, taman la problema unde cea mai multă transparență e necesară, ei pică testul.

Sute de mii de oameni din diaspora au folosit și folosesc siteul România Curată drept loc de întâlnire. În numele lor, și ca să știe că raul grav care le-a fost făcut este în curs de îndreptare, SAR cere comisiei parlamentare să facă livestreaming de la lucrările sale și oferă gratuit asistență societății civile pentru realizarea acestui sistem.

Fiecare român din diaspora trebuie să poată participa la lucrările acestei comisii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Déjà vu cu codul electoral. Cer comisiei să facă livestreaming de la lucrări

 1. flesh

  Lipsa de transparenta indica intentia de a promova legi nedemocratice.
  Este aceeasi situatie ca si la negocierile pentru TTIP si CETA. Pe cine apara secretele? Nu pe noi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *