Alina Mungiu-Pippidi

Debăsificarea și deuselizarea. Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din presă

Din când în când se întâmplă tragedii. Asta e condiția umană. E greu să asculți strigătul unui om care îți spune că nu mai rezistă și să nu poți face nimic. Nu vorbesc cu ușurință. Am auzit acest strigăt cu mult înaintea altora, ani de zile chiar, după cum povestesc în ”Tranziția. Primii 25 de ani”. Ce era să fi student la medicină și apoi rezident în gărzi între anii 1985 și 1989 e greu de descris. Să nu ai antibiotice, să nu ai medicamente antișoc, să rămâi fără tuburi de oxigen. Să nu ai lapte și căldură iarna în secția de nou-născuți. Să știi că nu ai, să vezi pe fețele victimelor preștiința a ce va urma, să spui familiilor. Să te duci să lucrezi și a doua zi după ce ai văzut oameni murind. În aceleași condiții.

Tocmai pentru că am crescut cu tragedia am învățat că leacul prin care poți supraviețui tragediei este solidaritatea umană. Nu aruncarea la câini a unui țap ispășitor. Prima soluție vine din zona superioară a organizării noastre cognitive. A doua este cea mai de bază metodă prin care ne descărcăm de stress. Dând vina (blaming). Gîndirea magică operează cu țapi ispășitori. Să curgă sânge, să ne mânjim toți cu el, și vom scăpa de sentimentul de neputință, de furie, de neînțelegere, de vulnerabilitate care ne copleșește atunci cînd asistăm neputincioși la o tragedie. Asta ne va ușura, va metaboliza adrenalina. Dar nu va face lumea mai bună. O va face mai barbară, va adăuga tragediei inevitabile, cea pe care o produc harzardul și necesitatea, o tragedie de mâna omului.. O putem evita măcar pe asta din urmă?

E de necrezut ce repede un ins fără nici o credibilitate, extrădat de DNA după o hăituială cam indecentă în care presa a fost pe planul unu (nu eu – chiar dacă sunt puține șanse ca individul să fie veritabil bolnav nu îmi permit, ca fost medic, să fac din astea), baronul local Nicușor Constantinescu devine sursa numărul unu pentru doborârea unui om cu mari merite într-una din puținele construcții funcționale la noi: SMURD. Brusc, aceleași organe de presă care îl hăituiau pe Constantinescu găsesc că e o poveste cât se poate de credibilă că individul, care confiscase un elicopter medical din fonduri europene ca să se tragă cu el și nu voia să îl dea spre folosință, are perfectă dreptate că doctorul Arafat e cel vinovat. E vorba de aceiași ziariști care din 2012 luptau cu Arafat cu armele cele mai murdare și care apoi s-au apucat de Klaus Johannis. O parte din acuzații, oricât de nepotrivite, au fost reciclate. Cea de trafic de organe de copii, de exemplu (urmăriți-i de mâine încolo, sigur am traficat și eu câțiva copii). În fruntea lor strălucesc Ion Cristoiu, vreo doi șefi de la Hotnews, ăia cu directivele, vreo câțiva stipendiați GOLD, că mielul blând suge de la orice oaie îi dă uger, niște descoperiți de rang modest care plasau în mai toate ziarele de dreapta și așa mai departe. Scursorile care au devenit presa ”băsistă” după ce băsiștii din convingere și-au pierdut convingerea. Și care continuă să facă presă de mare calitate, adică nu au băgat de seamă că finul lui Băsescu, Paul Lambrino, și ginerele lui Băsescu, un domn Pricop, sunt printre profitorii fruntași ai mafiei retrocedărilor, sub bunul guvern Boc, cel în care Euroconstrucții (între timp la DNA) și soțul dnei Udrea (la fel) își multiplicau profiturile (în timp ce plăteau ziariști să scrie că tripleta Blaga-Videanu-Berceanu era cea coruptă – vina lor de bază era că se opuneau ascensiunii Doamnei).

Pentru ca să-și atingă ăștia scopul, orice cadavru e bun. Și au patru, nu unul. Ăilalți sunt la fel. Antena 3 din Iohannis șase case nu ne-a scos toată toamna – ei susținînd pe unul cu șapte case, și nu liberal, ci socialist. Tocmai ce s-au tăiat bani la sănătate din cauza cheltuielilor electorale ale lui Dragnea&Victor, unde sunteți, ziariști anteniști, că în 2011 mureați de grija spitalelor închise. ISU, ăștia care fie nu au tablete cu GPS să găsească un avion, fie nu au motor la barcă sigur nu au fost rectificați pozitiv la istoria niciunei rectificări bugetare. Pompierii nu ar mai scoate apa din barcă cu sticla dacă ar avea resurse mai multe și mai mult timp de antrenament. Dar voi nu găsiți nimic în neregulă că ne prinde Crăciunul fără buget, nu? Și cu găurile plantate de guvernul vostru? E în regulă și că Daniel Constantin e unicul ministru din UE care datorează bani unui pușcăriaș, așa e? Să-l brevetăm, poate le mai vine ideea și altora. Așa cum o parte din presă trebuie debăsificată, o alta trebuie deuselizată, poate nu v-ați prins, timpul a depășit și pe una, și pe alta…

Sunt oameni mult mai abilitați ca mine (și ca majoritatea cititorilor mei) să urmărească ancheta cu elicopterul și să ne dea răspunsurile care se cuvin la momentul potrivit. Nu e nici o discuție că trebuie să plătească cine a greșit. Dar nu îmi cereți brusc să îl cred pe Nicușor Constantinescu sau să iau capul cuiva când încă nu știu despre ce sau cine e vorba. Nu îmi plac haitele și nu mă alătur lor.

Din păcate presa a ajuns o colecție de haite, cu puține excepții eroice, ca Ziarul de Vrancea pe care tocmai l-am vizitat și cu destui ziariști buni prinși în capcană, că sunt la Antene sau la Mediafax. Și capcană e; astă vară directorul demisionar al Mediafax a fost printre primii care au vrut să se alăture Coaliției unei prese curate, dar după primul impuls a fost tras înapoi de forțe nu tocmai obscure. Și la ora la care scriu nu avem finanțare transparentă la mare parte din presă, inclusiv, oricât de neverosimil ar părea, la 22 și la Dilema veche unde m-am rugat de șefi să publice măcar în parte. De asta rechizitoriul în dosarul Mediafax sună sinistru pentru mulți – recitiți dosarul Presei Curate și veți vedea la câte lume se poate aplica chestia cu schema de falimente, de exemplu, că aia cu dreptul de autor e un fleac. Oamenii politici și arendașii lor din media au distrus presa, justiția va rezolva lucrurile lichidând-o complet – cam așa se profilează situația.

Tragedia presei e că s-ar putea să nu o plângă nimeni. După seri ca asta cu accidentul nici eu nu cred că aș mai vărsa vreo lacrimă. Și așa, după glorioasa invenție la care am luat parte acum 25 de ani și despre care povestesc în cartea cu tranziția o să asistăm acum la o scufundare lipsită de orice glorie.

Post scriptum. Aflu târziu că o gazetă ar fi tipărit că m-a dat în judecată un redactor de-al lor pe motivul că la el m-aș fi gândit când am scris despre ofițeri acoperiți. Acuma, fiecare se ridică în societate cum poate, și o fi și asta o cale, să te bagi singur în vorbă cînd nu te-a băgat în seamă nimeni, decît cel mult cu vreo recomandare pe la o bursă, dar fapt e că de la procesele cu Ion Talpeș și Rodica Stănoiu încheiate acum mai bine de opt ani nici pe mine, nici pe portalul România Curată nu ne-a mai dat în judecată nimeni.

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

32 thoughts on “Debăsificarea și deuselizarea. Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din presă

 1. Lupu Ionel

  Cand eram student am vazut simpaticul film ALI-BABA SI CEI 40 DE HOTI….. Astazi, pe toate canalele Tv. ruleaza in nestire serialul realist ALI-PONTA SI CEI 7000 DE HOTI !!!!!! (Daca n-or fi mai multi ?????)………

  Reply
 2. Aliona Morariu

  De acord in mare parte. Dar….helicopterele de la SMURD cad cam des in ultima vreme, mult mai des decat frecventa normal a acestor accidente. Eu nu vreau sa vad un tap ispasitor. Eu vreu sa aud, asa cum se aude dupa anchetele realizate in urma catastrofelor din alte tari civilizate, ca s-a determinat cauza, si ca s-a facut ceva pentru eliminarea acestor cauze pe viitor-ca s-a modificat procedura de salvare, ca s-a modificat procesura de verificare a vehiculelor inainte de zbor, ca s-au alocat bugete mai mari, ca s-au marit numarul de instructii-de astea ar fi bine sa aud. Dar in Romania nu se intampla nimic de genul asta . Parerea mea este ca nu poti sa iesi si sa zici cu cinism ca toate operatiunile de salvare s-au desfasurat fara erori, atata vreme cat oamenii aia au murit la 500 de m de mal. Si asta nu e presa care a exagerat. De ce in Romania nu iese nimeni niciodata sa zica decent ca s-a gresit, se va verifica cine a gresit , dar daca salvarea nu s-a realizat inseamna ca s-a gresit. Nu, la noi vin pompierii fara cheie de la barc
  a, helicopterele SMURD cad ca mustele si responsabilii ies in fata si zic ca s-a actionat ca la carte. Asta mi se pare culmea arogantei. Nu l-as crede pe Nicusor Constantinescu si e bine sa fie anchetata si activitatea acestui helicopter in cadrul Consiliului Judetean Constanta, dar prea suna adevarat faptul ca helicopterul avea o alta destinatie si ca modificand destinatia s-a facut si modificarea dotarilor, astfel ca nu este exclus ca pentru instalarea aparaturii medicale suplimentare sa se fi renuntat la elemente de siguranta cum ar fi flotoarele . Mie nu imi suna de domeniul SF chestia asta. Ca eu sunt sigura ca daca helicopterul era destinat plimbarilor lui Nicusor -pai elementele de siguranta eu fost instalante cu prisosinta pe el. Cel putin impunerea existentei unor specialisti de inalta calificare care sa raspunda de intretinerea si conditiile tehnive ale helicopterelor SMURD ar trebui sa fie realizata ca reactie de raspuns al aceste anchete. Nu este posibil ca modificarea echiparii unor helicoptere sa fie relizata de persoane care nu-si asuma consecintele.

  Reply
  • Codruta

   CUM naiba sa spui „ce s-a gresit”, pana nu s-a finalizat ancheta??!!

   Si: la CE trebuiesc „flotoare”, la un elicopter destinat actiunilor PE USCAT??!! Acu’, hai! gata! sa punem „flotoare” tuturor elicopterelor din tzara asta – ca TOATE traverseaza, aoloo… un lac… un râu… un paraias… un izvoras… o fantana… un parc cu arteziana… o ci$mea…! :P

   Reply
   • Matei Alexandru

    Ancheta se refera la cauzele prabusirii, nu la modul de interventie care a fost destul de clar. SI destul de prost!

    Reply
 3. vlad

  Chestia este ca aseara pe la Antena 3 il aparau pe Arafat in timp ce la Realitatea, care au facut campanie agresiva pro Johannis, era proces public deja. Nici nu stiu cum sa descriu ce s-a intamplat zilele astea: straniu, fascinant, de necrezut? Cum sa dai afara pe seful ISU dupa nici 24 de ore, fara o ancheta serioasa, fara vreo vina dovedita??? Azi si prefectul… Pe de alta parte, este foarte bine ca presiunea opiniei publice e inca suficient de mare incat sa-i impinga la masuri, chiar daca sunt pripite sau neinspirate. Macar atat am recastigat la alegerile astea din noiembrie.

  Reply
 4. taunul77

  Nu toata lumea vrea tapi ispasitori. Dar dupa ce se produce al doilea caz in care e vorba de oameni care mor cu zile din cauza lipsei procedurilor, a disfunctionalitatilor si a incompetentei, te intrebi cine e responsabil. Si cum plateste. Daca dupa tragedia din Apuseni, ministrul de atunci al Internelor si-a pierdut functia, in cazul Siutghiol, nasu’ Oprea pateste acelasi lucru? Sau e un pilon prea important al Guvernului si nu se poate renunta la un asemenea sprijin. Ca altfel al ‘nspelea Guvern Ponta risca sa aiba soarta Guvernului MRU …

  Reply
 5. alinamp

  vlad- guvernul e precar, asa e, si evident e dement sa dai afara pe oricine fara ancheta. iar ancheta mi se pare ca trebuie sa mearga pe ce intreaba davidescu in mainul nostru – de ce cad elicopterele astea EADS- ca de ajuns la oamenii aia mai repede decat in 20 de minute e greu sa ajungi sai stai sa vedem autopsia ca o sa aflam ca si de ce au murit- ca nici asta nu stim. dar inainte sa stim deja vrem vinovati, lasa ca vor fi la fel de vinovati si peste o saptamana

  Reply
 6. Codruta

  D-na Mungiu, nu ma bag in rest – dar vreau sa va spun ca pe Berceanu l-am vazut EU, in 2002 sau 2003, cum le zicea celor din Rosia si Corna ca proiectul RMGC e „bun” si cum le radea in nas!! Asa ca va rog sa NU il mai „spalati” zicand pe aici ca n-ar fi fost „corupt” (la GREU!!) si ca e, vaaaiii…!! doar o biata victima a presei!! >:

  La Blaga nici nu mai vreau sa ma gandesc – ca mi se face deja rau!!! >:

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Codruta: ce spune Alina Mungiu-Pippidi nu e că Videanu ori Berceanunu nu ar fi fost corupți, ci că unii ziariști primiseră ”liber” să scrie despre corupția lor nu pentru faptele de corupție în sine, ci pentru că deranjau ascensiunea Doamnei

   Reply
 7. AURA

  Din tot cosmarul asta pe mine ma ingrozeste faptul ca aud fraze de aprobare si glorificare a tot ceea ce s-a intreprins pentru salvarea victimelor de genul: au respectat procedura, au ajuns repede la locul accidentului, institutiile au reactionat imediat, etc. dar oamenii aceia au fost condamnati sa moara tocmai de aceasta organizare perfecta.Ne putem lamenta luni de zile cu explicatii si dezbateri publice si sa ne intrebam cine oare ar fi mai vinovat ca altul.Eu vad ca aceasta minunata realizare a Romaniei numita SMURD a inceput sa intre intr-un con de umbra si ceata da cand politicul si-a alipit-o si dintr- o data a fost realizarea USL-ului (cand l-a adus pe Raed Arafat in guvern) era perla coroanei unui guvern de infractori.Imi placea mai mult Raed Arafat cand se certa cu Basescu si societatea civila il sustinea decat acum cand accepta sa fie parte a banditismului practicat de guvern si parlament chiar daca venise cu ganduri bune si ambitioase pentru SMURD.A acceptat mizeria lor, a jucat dupa cum i-au cantat Dragnea , Ponta, Oprea, etc,cui? lui, pionierului SMURD.Imi pare rau doar ca SMURDUL a fost ca o izbanda a noastra, a romanilor si acum nu mai e, ne-a fost si ea confiscata de politic ca sa ne arate ca si eroii, pionierii fac greseli ca ei, marii politicieni ai Romaniei.Asta NU a inteles d-nul Arafat : nu SMURDUL a avut de castigat din faptul ca s-a dus domnia sa in Guvern ci politicienii care au luat din aura si stralucirea lui si tot politicienii il vor sacrifica fara jena pentru interesele lor meschine.

  Reply
 8. alinaMP

  eh, aura oamenii aia au fost condamnati sa moara ca au cazut cu elicopterul in lac
  Dzeu nu a creat o lume unde in fiecare lac exista un salavtor instant care te impiedica sa te faci praf in cadere si sa ingheti in primele cinci minute
  salvarea a venit mai greu la Titanic dar nu vina salvatorilor au murit cei de pe Titanic

  Reply
  • Matei Alexandru

   Stiti foarte bine ca nu aveti dreptate in acest caz. Oamenii aia aveau o sansa sa nu moara daca existau flotoarele montate. Doi dintre ei puteau fi salvati daca sistemul stia ca exista o salupa pe acel lac si daca era alarmata. Si mai puteau fi salvati daca alarmau imediat macar unul din cele 3 elicoptere disponibile dintre care cel putin doua sunt specializate pe cautare-salvare. Ma refer la cel de la Tuzla al companiei private care face transferul personalului de pe platformele marine si la cel de tip MEDEVAC al armatei care este la Kogalniceanu. Al treilea este elicopterul Puma Naval al marinei militare. In mod cert primele doua au tehnica si personal specializat inclusiv pt. salvare din apa, erau foarte aproape si disponibile. Asta este deficienta majora de sistem, nu lipsa de resurse sau incapacitate obiectiva de salvare. Fiti mai rezervata in legatura cu modul in care Arafat a organizat si coordoneaza sistemul, fiindca lucrurile incep sa devina din ce in ce mai clare si nu sunt in favoarea sa.

   Reply
  • zapp

   Nu e corecta afirmatia dura despre mortea fara echivoc a echipajului! Mai ales ca ati fost medic sunt cinvins ca stiti ca uneori 5 minute fac diferenta intre viata si moarte. Spun specialistii ca daca barca ar fi fucntionat cel putin, o persoana ar fi fost salvata! nu puteti arunca asta la gunoi doar pentru a va sustine teza ca prabusirea in lac -in sine a fost fatala. pentru ca riscatis a va alaturati argumentelor antenei care i-au condamnta la moarte ininte de venirea „salvatorilor”. Personal, sunt dezamagit de argumentul dvs. (eh, de parca ar conta asta pt analistii romani)

   Reply
 9. Popp Cristina

  Din pacate Raed Arafat a fost convins intr-un mod sau altul sa ii acorde sprijinul lui Victor Ponta la candidatura pentru presedentie. Nu stiu ce anume l-a determinat si a am fost sincer dezamagita. Un om ca el nu ar fi trebuit sa declare public acest sprijin.
  In ceea ce priveste insa organizarea SMURD nu trebuie sa uitam nici o clipa ceea ce a facut omul acesta, cat a muncit si s-a implicat in acest proiect. Ar trebui sa ne punem intrebarea daca nu cumva ISU este o incercare prea mare pentru Arafat. Si daca nu cumva deranjeaza interese prea mari, oameni prea puternici, incremeniti in peisajul pe care si l-au creat si in care se integreaza perfect.
  Fara un sprijin real, fara dorinta de a schimba ceva in aceasta institutie, un singur om nu poate face nimic. Este inadmisibil ca dupa aproape un an de la tragedia din Apuseni oamenii de la ISU nu au fost suficient de pregatiti si nici dotati corespunzator pentru a putea interveni rapid si eficient. Poate ca cei patru nu ar fi putut fi salvati oricat de rapid s-ar fi intervenit, dar toata aceasta brambureala: cheia de la motorul barcii, salupa care era pe lac dar nu se stia de ea etc dovedesc ca oamenii aceia nu erau organizati si pregatiti pentru un accident care s-ar fi putut intampla oricand. Si atunci nu este firesc sa ne intrebam de ce trebuie in primul rand ca Raed Arafat sa fie acuzat, nu cumva cei responsabili in teritoriu de interventia in situatii de urgenta nu sunt competenti si integri?

  Reply
 10. Munteanu

  Cand am plecat din Romania datorita distrugerii de catre Stolojan a industriei electronice Romane o colega si ea proiectanta de calculatoare s-a recalificat ziarista si mi-a spus Vezi eu ma adaptez Romania nu va mai produce calculatoare dar eu voi supravietui spre deosebire de tine care nu stii decat electronica deci pleci. Va veni si randul ziaristilor am raspuns eu Romania va fi complet distrusa Azi a fost distrusa industria electronica dar desigur nici presa nu va fi crutata maine. Mai tarziu m-am intalnit in SUA cu un prieten comun electronist si el plecat de mult dar proaspat vaduv. I-am spus sa plece in Romania si sa o salveze pe prietena noastra comuna concediata de mult de la ziar. Cu toate ca aveau fiecare cam 60 de ani si fusesera colegi de facultate s-au casatorit si azi sunt pensionari in Florida. Nu stiu ce articole a scris ea in scurtul timp cat a lucrat la ziar dar daca eu as fi avut acel servici desigur ca as fi scris despre distrugerea Romaniei si in special a industriei electronice Romane. Azi ea e multumita si casatorita in Florida caci in Romania nu se casatorise nici-o-data dar spune ca ajunsese in Romania intr-o mizerie mult mai mare decat in epoca Ceausista.

  Reply
  • Alina

   Un electronist bun isi gasea un job destul de bine platit oricind in Romania.
   Exista numeroase firme private care au nevoie de electronisti : televiziunile, firmele de cablu, firmele de telefonie fixa si mobila, firmele care asambleaza, repara sau vind calculatoare, televizoare, alarme, aparate de aer conditionat, alte aparate electronice, fabricile si firmele care produc sau repara echipamente care contin electronica, cum ar fi automobilele, ascensoarele etc, companiile din energetica, CFR-ul, metroul si multe altele

   Reply
   • Munteanu

    Colegul meu proaspat casatorit mi-a trimes un e-mail din Romania cand a fost pe acolo. Mesajul contine o poza cu ruinele fabricii de calculatoare din Bucuresti la care el lucrase innainte de a pleca in SUA. Titlul mesajului era: Delenda est ! Chiar si anul acesta multi electronisti dintre care pe unii ii cunosc cu toate ca sunt mai tineri decat mine au emigrat in SUA, Canada, Germania, China, Hong-Hong, Coreea de Sud, Africa de Sud, Botswana, etc. Nu stiu cat de „buni” erau ei in Romania dar toti terminasera facultati de profil electronic si au plecat doar dupa ce au esuat in gasirea unui loc de munca in Romania. Acum unii lucreaza la Intel, Cisco, Amazon, Google si poate sunt si unii care sunt shomeri si in occident dar toti s-ar intoarce bucurosi in Romania inclusiv eu daca ar gasi acolo un loc de munca in industria de profil care a fost complet distrusa.

    Reply
   • Munteanu

    Sper sa-mi publicati ambele mesaje. Citind presa Romana aflu ca o familie de electronisti absolventi ai facultatii de calculatoare din Bucuresti concediati de la fabrica de calculatoare care a fost complet distrusa traiau in mizerie in Bucuresti unde fusesera nascuti. Sotul s-a angajat chelner pe un vas de croaziera si sotia camerista si asa au reusit sa castige ceva bani si sa cumpere o mica ferma in Romania departe de Bucuresti. Acum sunt fermieri Nu au calculator nici curent electric in casa Nu vand produsele fermei caci produc doar cat sa aiba ei ce manca Nu au copiii nici nu intentioneaza sa faca caci in Romania capitalista de astazi copiii nu au nici un viitor. Eu cunosc si alte cazuri mai tragice cand electronisti absolventi de facultate s-au sin-ucis sau innebunit shomeri in Romania Colegul meu emigrat in Botswana a luar SIDA si a murit.

    Reply
 11. Sorin Costina

  Stimata D-na Alina Mungiu -Pippidi,urmăresc cu mare interes articolele Domniei Voastre.Am insa o mică nelamurire.Afirmati ca intre 1985 si 1989 va era greu in spitalele in care nu se găsească nimic. Vizându-va insa biografia aflu ca sunteți absolvenți din anul 1988. Pe vremea aceia ,dupa facultate ,se făcea un an de STAGIATURA.Pe românești asta însemna o pierdere de vreme,pe stagiari nu-i lui nimeni in seama.Era de fapt un substitut al INTERNATLUI.Concursurile erau blocate.In specialitate se putea intra doar pe ușa din dos.Asta era intrarea in IMF pe post didactic.Cei astfel intrati trebuiau sa dea si concursul de secundariat (la concursurile organizate de Ministerul sănătății). Dar aceste concursuri NU SE TINEAU !!! Întrebarea este:CUM PUTEATI FACE SECUNDARIATUL IN ACEST CONDIȚII ?

  Reply
 12. Matei Alexandru

  Amestecati foarte mult lucrurile in ceea ce priveste accidentul de la Mamaia. Nu este vorba nici despre Nicusor , nici despre Arafat, ci despre adevar. Si, pana sa facem o judecata legata de ceea ce s-a intamplat, avem dreptul la informatii corecte. Iar domnul Arafat a inceput sa-si tot caute justificari sa sa cam minta. Incepe sa semene cu Ponta si aici avem o problema. Adevarul este adevar chiar daca ar fi rostit de Nicusor si nu avem dreptul de a-l ignora din acest motiv.
  Inainte de a vedea daca este cineva vinovat trebuie sa vedem daca existau metode mai bune si mai eficiente de interventie in acest caz concret. Si daca da, atunci cautam si responsabilii.
  Ceea ce este deja clar, este faptul ca Arafat fie nu poate, fie nu este lasat sa integreze in mod real toate resursele existente, institutionale si particulare, pentru a fi utilizate in situatiile de urgenta.

  Reply
 13. barbu brailoiu

  un articol bun, precis, fără patetisme inutile.
  „reforma sănătăţii” pe care o preconiza noua lege a lui băsescu din 2010-2011 reprezenta experimentarea în europa a legii americane a sănătăţii, promugată de nixon în 1971 ( şi pe care abia acum a izbutit obama să o mai umanizeze puţin- de aia îl urăsc toţi profitorii), care se bazează pe profitul companiilor de asigurări.
  la noi, fraţii păunescu, udrea-cocoş, dinu patriciu şi alţii erau pregătiţi să umfle afacerea – iar raed arafat le-a suflat în ciorbă. afacerea era imensă. proporţiile ei se pot imagina numai ţinând cont de faptul că băsescu se împăcase (pe şest) cu dinu patriciu.

  aşa e, doamnă, cine urmăreşte să-l rupă pe arafat? moflujii care încă mai speră! şi nicuşor constantinescu, cel care – de abia eliberat – iese repede în faţă să se bucure indignat de prăbuşirea elicopterului. chiar aşa – cum de pică aceste aparate mai ales când sunt în misiuni SMURD? cum o fi picat şi maluţan – tot cu un elicopter.

  Reply
 14. alinaMP

  @ Costina
  nu faceam nici un fel de secundariat, de unde ati scos-o, eram student si apoi stagiar, dupa 3 ani, nu unu, nu sunteti informata, si era o pierdere de vreme pentru cine isi pierde in general vremea, cine voia sa faca ceva facea.

  Reply
  • Sorin Costina

   Stimata D-na Pippidi, sunt medic pensionar(fost chirurg) si am lucrat in spital 49de ani.Am fost extern(prin concurs),intern,medic secundar,specialist si medic.primar.am fost student,extern si intern la facultatea de Medicina din Iași (absolvent din 1965).Va rog sa mă credeți ca știu despre ce vorbesc. Cu multă consideratie.

   Reply
 15. Matei Alexandru

  Sa inteleg ca ati introdus cenzura?!!! Am nenumarate comentarii pe care refuzati sa le postati. Asta e, fiecare piere pe limba lui, dar macar sa imi spuneti clar ca sa nu mai pierd timpul pe acest portal.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Matei Alexandru:
   ați postat numeroase comentarii care spun același lucru (inclusiv în cazul celor deja aprobate); nu cred că mai vedeți aprobate pe aici comentarii care să repete de atâtea ori ca în cazul d-voastră aceeași idee

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *