Alina Mungiu-Pippidi

De ce vrem guvern de tehnocrati

Esenţa guvernului politic a rămas, în această perioadă de atenuare a diferenţelor ideologice, redistribuirea. Cu alte cuvinte, dacă în materie de euro sau bună guvernare soluţiile nu au culoare ideologică, în materie de stat social ideologia este la fel cum a fost, şi alegerea politică la fel. Unii vor ca oamenii cu venituri mai mari să contribuie mai mult la bugetul statului. Asta e stînga, şi e perfect legitimă, dacă lumea asta va vota în alegeri.

Dar fiind noi în vremuri de austeritate pînă să luăm mai mult de la bogaţi să dăm la săraci avem deocamadată o agendă de redus cheltuielile bugetare, şi e important cum reducem aceste cheltuieli. „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cît furaţi” reflectă sentimentul popular faţă de politica guvernului Boc. Nimeni nu poate simpatiza o guvernare care taie de la săraci şi ajută pe clienţi, care închide spitale şi ridică biserici. Emil Boc se preface că nu pricepe că lumea nu îi reproşează austeritatea în general, ci sacrificarea săracilor pe altarul clientelismului politic şi necesităţii de a se crampona de putere. E foarte important deci să tăiem obiectiv, şi asta nu o poate face acest guvern care şi-a cumpărat constant voturile în Parlament cu alocări preferenţiale pentru circumscriţiile electorale. Nici un guvern politic nu ar putea face aşa ceva. De asta trebuie să cerem un guvern de tehnocraţi şi totală transparenţă a oricăror alocări bugetare. Mandatul tehnocraţilor trebuie să fie alegeri corecte şi reduceri de cheltuieli obiective.

Problema e că Băsescu nu vrea guvern de tehnocraţi, realizînd ce important este să păstrezi controlul resurselor bugetare într-un an electoral. Asta subminează toate declaraţiile lui de reformă şi modernizare. Ce să mai vorbesc de circul gratuit pe care îl face invitînd nişte tineri întorşi din străinătate să concureze la nişte posturi de consilieri cu profil neprecizat la Cotroceni, şi dîndu-le ca temă România anului 2030, spunînd că pînă în 2020 e rezolvată? Vi se par umoristice lucrurile astea, sînt fie o sfidare a bunei guvernări (copiii întrebau şi ei „Dar nu vă trebuie o anumită calificare?”; de altfel, le-a spus celor care nu au intrat pe lista scurtă că vorbeşte cu Boc să îi angajeze prin agenţiile guvernamentale, nu o fi aflat că posturile sînt teoretic blocate în sectorul bugetar???)? Sau or fi începutul unei degradări? Oricum ar fi, ce credibilitate are unul care crede că posturile nu trebuie date prin concurs, că nu trebuie să aibă job description, şi că dacă eventual li se dă o probă trebuie să fie una care să nu poată servi la evaluarea obiectivă a candidaţilor? Cum putem insufla acestui om un minim respect pentru competenţă şi pentru procedurile de a identifica şi promova competenţa?

Pe scurt, văd avantajele guvernului de tehnocraţi, eu personal cunosc şi destui tehnocraţi, dar nu prea văd cum personajul care l-a dat afară pe Arafat şi i-a cerut scuze doar ameninţat cu insurecţia să numească un prim ministru tehnocrat. Cel mult vreunul de-al lui, din servicii, pus pe ţambal ca dedesupt secretarii politici de stat să îşi vadă mai departe de cumpărarea alegerilor. Deci e bine ca lumea să rămînă în stradă, că altfel chiar nu e nici o speranţă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

24 thoughts on “De ce vrem guvern de tehnocrati

 1. Chiş Costel

  In ideea aceasta in Piata Universitatii s-a vehiculat numele lui Klaus Iohannis primarul Sibiului,cu sigurantă sunt şi altii .

  Reply
 2. gazetadesud

  DE CE AM FACUT NOI REVOLUTIE IN ‘89? Ca sa imbogatim politicienii?
  Sa scoata banii coruptii de unde stiu. Din conturile lor din strainatate.

  Ca sa puna mana baietii destepti pe PETROM, pe comoara noastra de la Rosia, pe Portile de FIER, pe ROMGAZ?

  CA SA NE FURE BANII CORUPTII din partide – banul public, banul nostru?

  DE AIA AU MURIT OAMENII LA REVOLUTIE? Ca sa faca ei averi? Ca sa moara de foame romanul cu petrol, aur, gaze, teren arabil, hidrocentrale?

  Reply
 3. Mihai M

  Adevaratul test de competenta se da la intrarea in institutii, de exemplu George Maior ar fi un bun prim ministru in opinia lui Cosmin Gusa.
  Competenta, Integritate si Transparenta, am putea adauga noi la calitatile pe care le vede in el noul proprietar al INSOMAR, cel care in 2005 acuza ca toate casele de sondare a opiniei publice sunt controlate de catre serviciile secrete.
  In felul acesta putem observa ca soseaua de centura, pe baza incheierii unui ciclu politic complet, a readus inapoi majoritatea absoluta a fiilor ratacitori.

  Reply
 4. gazetadesud

  ABSOLUT- fara presiune coruptii raman la butoane.
  CORUPTII VOR RAMANE CORUPTI.

  „E bine ca lumea să rămînă în stradă, că altfel chiar nu e nici o speranţă.”

  Reply
 5. Cristina

  Justificari, idei, cuvinte frumoase (wow…credibilitate). Ha! Chiar credeti ca celor care au puterea le pasa? Iti ceri scuze in public, faci un pic de mia culpa, si da-i bataie mai departe.

  Reply
 6. Durac Valeriu

  Permanent am susţinut specialiştii motiv pentru care sunt un susţinător al guvernului tehnocrat.Din aceleaşi motive susţin ca şi în parlament să ajungă specialişti cu experienţă,dar şi tineri în jurul vârstei de 30 de ani care au acumulat o oare care experienţă în profesia lor,şi nu lipitorii de afişe.Legile în parlament să fie făcute de specialişti,iar în urma dezbaterilor ultimul cuvânt să-l aibă tot specialiştii,deoarece eu nu văd un specialist care a descoperit în timpul dezbaterilor o idee mai valoroasă ca a sa să nu o pună în aplicare pentru că nu este a sa.Posturile în instituţiile publice să fie ocupate prin concurs,şi ori de câte ori apar mai mulţi concurenţi pentru un post să se organizeze concurs,la care să participe şi cel ce ocupă postul solocitat şi să câştige cel mai bun.Doar aşa vom progresa.Deci vă susţin ideea unui guvern de tehnocraţi.

  Reply
 7. sarmatian

  Un guvern de technocrati in conditiile date pare o solutie naturala. Insa as vrea sa vad si eu cine vor fi acei technocrati dispusi sa se inhame la munca sisifica de a incerca sa puna oaresce ordine intrun aparat administrativ cangrenat de nepotism si incompetenta. Arafat nu este un argument valabil in aceast cadru de discutie, deoarece el a avut ‘luxul’ de a-si selecta colaboratorii in formele incipiente de institutionalizare a demersului sau. Acum insa, eu sincer nu cred ca avem multi ‘technocrati’ inzestrati cu determinarea de a-si impune echipe profesionale, implicit de a se lasa trasi intro lupta de uzura cu ‘sistemul’. Orice ‘technocrat’ normal la cap cred ca e constient de faptul ca nu se poate implementa reforma cu ‘nepotii’ si ‘protejatii’ lor. Oricat de bune ar fi intiativele manageriale, trebuie sa ai si o functionarime profesionista pentru a le pune in practica! Altfel, ‘technocratii’ vor sfarsi prin a recunoaste, mai devreme sau mai tarziu, ca ‘au fost invinsi de sistem’!

  Reply
 8. Mihai M

  Criza actuala este rezultatul unei exacerbari a dihotomiei democratie si transparenta versus controlul quasi-complet al societatii de catre securitate.

  Un protestatar a raspuns la intrebarea reporterului „De ce ati venit aici? Cum va descurcati cu banii?” ca nu banii sunt problema ci nevoia de a fi respectati ca cetateni si de a avea o buna guvernare.

  Cum credeti ca va reactiona securitatea la speranta cetatenilor ca vor putea influenta guvernarea, securitate care a fost confiscata de catre un singur partid in jurul carui incearca sa creeze si sa-si dezvolte baza politica prin sateliti creati artificial prin cele mai abjecte caracteristici sociale ale unor politicieni vulnerabili, prada si pradatori in acelasi timp?

  Va spun eu: Secolul 21 va fi securist sau nu va fi deloc.

  Reply
 9. Victor Olaru

  Toata lumea crede ca din bugetul de austeritate se fura, dar nimeni nu poate spune cat.
  Actele de coruptie sunt greu si costisitor de dovedit, intrucat actele de coruptie se petrec fara martori. Rezultatul este ca lupta impotriva coruptiei se indreapta catre un esec.
  Solutia nu sta in schimbarea guvernului, ci in recunoasterea faptului ca nu suntem un stat de drept, deoarece, cu exceptia legilor care tin de siguranta cetateanului, impunerea respectarii legilor nu este, in mod perseverent, in atentia a institutiilor statului.
  Din motive care imi scapa, atat politicienii, cat si societatea civila refuza sa recunoasca aceasta situatie de fapt. Chiar toti politicienii, din toate partidele, au intrat in politica cu gandul sa se imbogateasca, pe seama banului public?
  Rezolvarea sta in:
  1.-Toleranta zero fata de incalcarea legii in orice domeniu, toleranta zero manifestata de administratia publica, de politie, procuratura si de catre judecatori.
  2.-Aplicarea pentru functionarii publici, care incalca legea, a sanctiunii de destituire insotita de interdictia, pe viata, de a mai ocupa o functie remunerata din bani publici. Le va ramane libertatea de a munci in mediul privat.

  Reply
 10. Emil stoica

  Eu nu vreau guvern de tehnocrati.

  Eu vreau continuarea legii educatiei. Sa treaca fiecare profesor universitar prin teza de Abilitare. In lumina reflectoarelor. sa vedem care si-a facut singur/singura lucrarile ISI si care nu ! sa vada toata lumea nivelul de prostie si impostura care e in universitati. In primul rand aia din CNATDCU sa fie trecuti prin abilitare si apoi conducatorii de doctorate. ca ala din Cluj care se lauda ac are 27 de doctoranzi !!!!

  De ce sa vina l aloc psd si abramburica? Si Nastase cu matusa Tamara. Deocamdata nu e nimeni demn sa conduca, nici moral nici competent. dan Diaconescu? romania Mare? Toti sunt creatii ale securitatii. Ori pe cine votezi e aceeasi gasca, asta e principiul. sa vad mai intai in strada 10 milioane de oameni si sa vad romani de dincolo buni speialisti ca se intorc sa faca un partid care sa rastoarne clasa asta putreda, produs al trecutului cu tot cu progeniturile lor gen Ponta care plateste 40 mii de euro la Monaco la raliu.

  Pana atunci nu vreau tehnocrati.

  Reply
 11. Gina

  draga emile, delirezi sau nu esti tu, nimeni nu va fi dezabilitat, tot asa cum universitatile iesite prost la evaluare care aveau pile politice nu au pierdut dreptul de a organiza doctorate decit in comunicate de presa imediat depasite….

  Reply
 12. aura

  Sint de acord cu un guvern de tehnocrati pe durata crizei economice sau atit cit e nevoie pentru a face ordine in finantele publice.

  Cred ca stadiul de coruptie si de nepotism in care se gasesc toate structurile statului in acest moment reclama un ajutor extern. Un guvern tehnocrat cu maxim 10-12 ministere ar putea accepta un corp de control format din experti ai societatii civile si experti UE care sa realizeze un audit pentru fiecare entitate publica aflata in subordinea sa.
  Dupa audit, concurs pentru toate posturile publice din toate departamentele guvernamentale. Criteriile de competenta si desfasurarea concursului stabilite si monitorizate de acelasi corp de experti.
  Din cite stiu, exista un Institut national de administratie publica care se ocupa de perfectionarea functionarilor publici. Curatat de nepotism, impostura si depolitizat, acest institut ar putea fi un filtru important pentru functionarii publici care intra in sistem.

  Fara depolitizare si fara niste criterii de competenta clare si transparente, vom avea in continuare numiri discretionare generatoare de coruptie si incompetenta, asa cum s-a intimplat recent:

  http://www.emilstoica.ro/cum-l-a-selectat-premierul-boc-pe-noul-sef-de-la-transelectrica-imi-raspunde-cineva.html/comment-page-2#comment-20014

  Cu guvern de tehnocrati sau nu, tot la vointa politica ajungem, iar asta lipseste deocamdata.

  Reply
 13. Ivi

  Din pacate doamna Mungiu ce prezentati ca fiind „avantajele guvernului de tehnocrati” este doar o discutie ipotetica… cum de altfel sunt toate celelalte discutii ipotetice de tip „demisia in bloc a tuturor parlamentarilor”…
  Si asta pentru ca am ajuns sa depindem (o tara intreaga) de un „personaj din ce in ce mai sinistru”, care nu mai e democrat de mult, si care inca mai e sustinut de multi (rau)facatori de opinie, „prieteni” de veche coalitie pentru un parlament curat…
  Concluzia pe care o trageti „e bine ca lumea să rămînă în stradă, că altfel chiar nu e nici o speranţă” e cam pesimista si arata falimentul societatii civile (al liderrilor ei) …oare de ce nu le cereti ferm fostilor colegi de „societate civila” (dintre care multi sunt inregimentati portocaliu) sa reactioneze in spirit democratic si nu in spirit de camarila?!?
  …si inca ceva ati aratat derapajul democratic al legii de comasare a alegerilor (inclusiv alegerea primarilor doar dintr-un singur tur) ati comentat „amanarea deciziei Curtii Constitutionale de neconstitutionalitate”, insa ma asteptam sa organizati un miting in chiar ziua de 25 ianuarie in fata Curtii Constitutionale pentru a-i cere sa nu mai joace politic, ci sa decida profesional.
  Astept ACTIUNE – organizarea mitingului Societatii Civile impotriva comasarii alegerilor!

  Reply
 14. Puiu

  In 2003 si 2004 imprastiam materiale SAR prin mail; colegii mei „de dreapta” m-au rugat sa nu le mai trimit mailuri pentru ca ii pun in pericol…

  In 2005, odata cu scandalul „rapirii jurnalistilor” am trecut in opozitie desi devenisem un ins important in PD…

  Mi s-a parut degradant pentru Societatea Civila mariajul fara conditii pe care l-a dus mai departe cu Basescu…

  Guvernul de tehnocrati este o minciuna; este nevoie de un guvern politic care sa isi asume si mecanismele democratice de control…Si, cel mai important lucru, o pozitie activa a societatii, a indivizilor, a organizatiilor care sa nu mai permita derapaje….

  Guvernul de tehnocrati va fi o alta gaselnita SAR sau cum va numiti acum, care se va termina prost!

  Daca nu este mentinut treaza spiritul civic, nimic bun nu se va putea intampla…

  Dna Pora stie de ce !

  Reply
 15. Puiu

  “Credinţa eronată este să accepţi reguli fără să fi reflectat întâi asupra lor, când mergi înainte pentru că ştii că asta aşteaptă alţii de la tine. Vei aduna milioane de astfel de credinţe pe parcursul vieţii dacă nu eşti atent.”

  Richard Bach

  Reply
 16. traiang

  Articol super ,concis si la obiect.Solutia este f buna doar daca este sustinuta politic de toata sfera politicienilor pt ca altfel fac ei ce fac si ii vor compromite cum i-a compromis si pe altii care au avut functii importante si pana la urma au fost recuperati la Bruxelles (Ciolos etc )Toate prostestele care se desfasoara in continuare au cel mai mare merit ca sigur vor inchega o societate civila ce va pune presiune pe oricine va conduce pentru ca in rest dupa cum se si vede fiecare cauta sa-i abureasca dupa propriul interes politc

  Reply
 17. Ioana

  Un guvern de tehnocraţi chiar oportun în actuala conjunctură ar echivala cu trezirea la realitate a clasei politice,ceea ce mi se pare improbabil.Sigur că e bine că lumea a ieşit în stradă,măcar pentru a arăta că se poate.

  Reply
 18. Ionita N.Ion

  Vă rugăm să ne scuzati, nu producem cat furati”. Cred ca aici este cheia principala a rezolvarii situatiei economice si politice in tara noastra.
  Istoria recenta ne-a demonstrat ca atunci cand apare o stare prielnica pentru trcerea necontrolata a avutiei nationale in mainile indivizilor se instaureaza coruptia. Vezi acesti miliardari aparuti dupa revolutie, modul cum se desfasoara procesele celor dovediti ca acaparat parti din avutia tarii.
  Sunt de acord cu observatiile si propunerile Doamnei Mungiu, dar trebuie adaugate si caile de realizare efectiva.

  Reply
 19. Nick Sava

  Absilut de acord cu analiya din acest articol. Mai putin cu… concluzia:-)
  Este evident ca niciun partid ajuns la putere nu va renunta la „sacrificarea săracilor pe altarul clientelismului politic” Se intimpla in Romania de 22 de ani, indiferent ce partid a ajuns la Putere. Fara clientela, fara sustinere din partea baronilor, un partid nu se poate mentine, va perde in fata altui partid cu mai putine scrupule. De aceea nu privesc cu prea multa incredere schimbarea PDL cu USL.
  Insa, un guvern tehbnocrat TREBUIE sa aiba sustinere politica. Or, daca „Mandatul tehnocraţilor trebuie să fie alegeri corecte şi reduceri de cheltuieli obiective.”, care partid il va sustine? Indiferent cum va fi el ales… De aceea, nici Basescu, nici Pontanescu nu vor dori un guvern de tehnocrati. Ceea ce sustine ACUM Opozitia, demisia si numirea unui guvern de tehnocrati este ceva provizoriu, care sa pregateasca „transparent” niste alegeri in care au certitudinea victoriei. Nu va avea, practic timp (si, nici mandat) sa se ocupe de „cheltuieli obiective”. Pe urma, Guvenrnul va fi tot politic, iar de „cheltuieli” se va ocupa, probabil, Ponta :-)

  Reply
 20. Petra I.

  Excelenta initiativa.
  Sustin acest contract cu adaugarea observatiilor facuta de Dnul. Victor Olaru . Ma intreb daca exista o solutie mai buna si pentru trierea celor care ne reprezinta in Parlamentul European?
  Felicitari pentru Grupul de lucru condus de Dna Mungiu.

  Reply
 21. Anonim

  Dna Mungiu, nu prea sunt de acord cu asertiunea dvs: „lumea să rămînă în stradă, că altfel chiar nu e nici o speranţă.” Nu este absolut nicio speranta – cel putin in acest moment. Ar fi prea frumos ca in strada sa se fi cristalizat intr-atit IDEILE. Marea majoritate a demonstrantilor au cereri punctuale, personale: marirea salariilor, a pensiilor, returnarea a indemnizatiilor, renuntarea la eutanasiere, ieftinirea intretinerilor (si subventionarea lor), Rosia Montana… Ei da, putini: Echitate, egalirtate – ar fi frumos, dar unde exista asa ceva? Nu s-a putut nici la Ierusalim, intre apostoli…
  Personal, nu ma regasesc, in acest moment, in miscarile de strada. E foarte posibil sa nu fiu singur. Nu sunt pro-Basescu, nici Pro-PDL. De 15 ani nu votez mai precis, imi anulez buletinul, scriind pe el „TRAIASCA REGELE!” Dar, nu sunt de acord ca un numar de cetateni, cit o fi el de mare (iar acum e INFIM!) sa decida soarta intregii populatii a Romaniei. Prin asta se incalca atributele unui stat de drept! Sa mergem la vot si respect decizia majoritatii, chiar daca nu e si a mea. Asa am invatat in Canada. Pentru mine, nu are relevanta faptul ca protestatarii vor ramine in strada pina in noiembrie :-)
  Alfel, cei ce nu suntem de acord, ce facem? Iesim si noi in strada, la anti-demonstratii? Care pe care? Ce ziceti despre o astfel de „speranta”?

  Reply
 22. Nick Sava

  @Ionita N.Ion: Vă rugam să ne scuzati, nu producem cat furati” Ma vad neevoit s aaduc o corectie: „CIT FURAM” Chiar daca se pierde rima :-) Nu se pare ca, daca NOI (eu, tu, ala, aia) nu fura, numai politicienii fura. Eventual;, doar cei prinsi in flagrant… Printre trasaturile „omului de tip nou”, modelat in malaxoarele comunismului, este si cea de HOT. Furam, dle Ionita, d ela spaga la timp la o agrafa, la un surub, la fier vechi, benzina, ore, beneficii nemritate, sporuri (uden)… Care cum ce poate. Ar trebui ca cineva sa calculeze: cine fura mai mult, un milionar de carton (chiar si Ioan Nicolae), sau un milion de amarasteni? Desigur, si unii si altii au justificari – chiar puternice. Unul vrea sa supravietuiasca, altul, sa supravietiuiasca… mai bine, altul, sa supravietuiasca… cel mai bine. Incepem sa ne edam seama ca „trai decent” poate sa insemna si un coltuc de piine, dar si un Mertan, si un apartament „comunist” si un viloi, s o vacanta la parinti (dupa o gaina), si una in Bermude… Fiecare isi are decenta proprie. Si e gata sa puna mina pentru a o avea!

  Reply
 23. veronica lazar

  Guvern de tehnocrati nu!

  iar daca cineva nu stie exact ce inseamna asta un tehnocrat, sa se uite putin la Liga Studentilor Romani din Strainatate, acolo va vedea in germene elita tehnocratica a tarii, niste tipi care nu sunt doar oportunisti, care se legitimeaza prin trecutul glorios al neamului, nu prin proiecte concrete de viitor, ci si niste incapabili cu o diploma sclipitoare ca un ghiul de aur.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *