Alina Mungiu-Pippidi

De ce s-a radicalizat politica la români

 

Războiul civil pe care îl vedem nu e despre integritate, foloseşte doar pe unii oameni care cred în ea şi face praf democraţia şi statul de drept. Cîştigătorii alegerilor vor să fie deasupra legii. Pierzătorii vor să le cîştige la masa verde.

Omul care are cinci procese cu compania Schweighofer, pentru că se luptă cu defrişările ilegale, şi care a iniţiat petiţia de succes către Hornbach, Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin și Brico  să nu mai comercializeze produse Schweighofer, Hans Hedrich din Sighişoara, şi-a găsit acum cîteva zile maşina în flăcări. Noroc cu zăpada, că a făcut-o mai uşor de stins. Poliţia şi cu el au extras apoi ce mai rămăsese din cîrpele cu benzină care au servit la punerea focului, inclusiv una sub rezervor, care, din fericire sau poate măiestria celor de la Dacia, nu a explodat.

Incidentul e semnificativ pentru o atmosferă de violenţă şi manipulare pe care nu am mai văzut-o din anii nouăzeci. S-au reîntors ameninţările la telefon, sau prin email, violenţa limbajului pe Facebook şi forumuri depăşeşte orice imaginaţie, demonstraţiile sunt infiltrate de oameni cu slogane şi intenţii radicale, care greu pot fi ţinuţi în frîu de marea masă, paşnică, dat fiind că nimic nu e oficial organizat. Mecanisme democratice ca alegerile sau consultările reale, nu de circ, sunt declarate redundante. Judecătorii de la Curtea Constituţională sunt declaraţi ticăloşi nu de anonimi, ci de ziarişti cu renume, puterile statului se încaieră pe faţă una cu alta. Cum s-a ajuns aici? Și e vreo şansă să nu retrăim integral, ca prinşi într-o buclă temporală, din nou anul 2012?

Pui lupul la zid, şi o să sară pe tine

S-a ajuns aici deoarece cele două tabere politice au fiecare arme strategice pe care le folosesc fără limitele pe care democraţia şi statul de drept le-ar impune. Chintesenţa conflictului priveşte situaţia lui Liviu Dragnea, marele cîştigător al alegerilor, şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, oamenii numărul doi şi trei din stat. Dragnea este inculpat pentru instigare la abuz în serviciu pentru utilizarea resurselor administrative în interes de partid (secretara plătită din banii unei direcţii subordonate), cu un prejudiciu mic, că la Teleorman nu se plăteşte mare lucru o secretară. Tăriceanu e inculpat că nu a cooperat cu procurorii într-un dosar în care era doar martor, pur şi simplu nu ar fi spus că s-a întîlnit cu unul cu care s-a întîlnit. Pînă aici poate nu pare nimic nou, dar este, nu există altă ţară din lume în care numărul 1 din stat să fi pierdut alegerile, iar 2 şi 3, care le-au cîştigat, să rişte să fie eliminaţi pe altă cale. Situaţia lui Drganea e special de grea, pentru că mai are o condamnare cu suspendare, pentru că nu a temperat elanul infractorilor de partid care au mobilizat votanţii la referendumul din 2012 contra lui Băsescu. Termenele de judecată se apropie, astfel că Dragnea, cel puţin, are de ales între a merge la închisoare sau a întoarce niţel mîna la spate statului de drept ca să-şi rezolve situaţia în orice fel, prin graţieri sau amnistii. Nu i s-a mai lăsat altă ieşire. Şi are probabil dreptate cînd spune că dacă nu asta, îi vor găsi altceva. Chiar aşa e, deşi e inexplicabil de ce atîta vreme nimic serios, adică o infracţiune de corupţie, nu e fost reţinută contra lui. Cazul Tăriceanu e şi mai penibil. Asupra lui s-au făcut presiuni directe să schimbe tabăra. Şi spre deosebire de Bill Clinton când a minţit comisia Starr, sau Tony Blair în investigaţia privitoare la Iraq, el a fost inculpat că nu cooperează cu organele de anchetă.

Ei spun în apărarea lor că asta nu e justiţie şi nu e anticorupţie. E greu de pretins că ar fi. Dacă unii fac trimiteri în judecată cu dedicaţie, alţii or să facă ordonanţe cu dedicaţie să se scape. E un cerc vicios. Toate astea scufundă mai tare statul de drept. Nu ne-o place nouă Dragnea, dar resursele administrative sunt abuzate de toţi primarii şi de toţi şefii de consilii judeţene. Pe oricare i-ar putea lua DNA că, de, folosesc benzina statului, şi nu a partidului, ca să-şi facă propagandă electorală. E corect să îi ia? Sigur. Dar să iei numai pe cine trebuie, printr-o acţiune desfăşurată în campania electorală, e un act de instrumentalizare a anticorupţiei, de folosire a ei în avantaj politic.

Or, dacă puneţi lupul la zid, ce vă aşteptaţi că o să facă, mai ales întărit cu 48 la sută voturi? O să sară pe edificiul cu trudă construit şi apărat de noi timp de zece ani, care ar fi trebuit să fie protejat, nu să fie folosit în bătălia politică. Cînd se strigă „La închisoare, nu la guvernare”, sloganul cel mai des auzit zilele astea, vi se pare poate că auziţi democraţia prin o mie de glasuri? Cînd toată lumea pune mîna să scoată oameni în stradă, electoratele partidelor de opoziţie dar nu numai, nu se întreabă nimeni de ce nu au ieşit la vot, de ce au fost o mie cînd Oprea l-a pierdut pe motociclistul lui în groapă, de ce nu au fost nici cinci sute cînd PSD a anulat pe 45 de zile legea cu traseismul, oricât am tras de ei, de ce Moise Guran şi cu mine a fost cvasisinguri în marţea neagră, pînă cînd cu mare efort s-au strîns trei mii de oameni?  De unde această conştiinţă deşteptată peste Crăciun şi Anul Nou la poporul cinic şi plictisit, care dă impresia că poate da jos guvernul, numai să vrea, de unde nu se mai dau amenzi la demonstranţi, deşi în primăvară şi parastasul de la Colectiv s-a ales cu una doar că a postat evenimentul pe Facebook? Ce e nou? Că PSD a mai făcut porcării gîrlă, şi n-a ieşit nimeni.

Marea noutate- încercarea de a tăia fondurile SRI

Un singur lucru e nou. Guvernul vrea să taie fondurile SRI, o mişcare fără precedent. SRI, care a scăpat din comisia de anchetă fără să ne spună cum de a luat Ghiţă aproape un miliard şi de ce nu e cercetată sursa banilor din România TV şi a altor organe de presă cu finanţare ascunsă, era cel din spatele amenzilor după demonstraţii, ei făceau poze şi dosare la tineri (la cei cu potenţial de lideri şi care nu puteau fi şantajaţi).  SRI nu mai are de ce să oprească vreo demonstraţie. Dimpotrivă. Regimul actual e cea mai mare ameninţare la adresa lor de cînd sunt ei, mai ales după un an în care şi-au făcut pensii speciale şi mărit salarii prin hotărîri de guvern secretizate şi zece ani de acumulat puteri din decizii CSAT. Serviciile ameninţate de tăierea bugetară au devenit brusc prietenele  străzii, şi de unde mîna nevăzută ne punea piedici de tot felul, acuma în mod miraculos totul se agregă. Ca în anii nouăzeci, cînd îmi făceam eu teza de doctorat la Petroşani cu minerii care spărseseră sediul PNŢCD şi îmi povesteau cine îi adunase, îi ajutase şi îi îndrumase, asta într-un interviu de grup în care altfel încercau să mă convingă că totul a fost spontan.

Nimeni nu o fi manipulat de nimeni. Prea sunteţi deştepţi toţi. Şi lucizi. Numai eu mă simt aşa, uşor obosită de cîte alegeri am ajuns brusc în studiouri la maximă expunere apărînd pe candidatul serviciilor şi de asta nu mai vin acasă la alegeri. Ce să facem? Nici nu era greu. Sunt persoana din România cu cele mai multe procese cu miniştri, preşedinţi sau şefi de servicii secrete PSD, şi singura persoană fizică în litigiu legal chiar cu partidul, la un moment dat. Eram alegerea logică de adus la momentul strategic – pentru credibilitate. Sigur, m-am întrebat eu cum se face că din persoană interzisă mi se deschidea brusc uşa la momentul esenţial, dar cine are timp să dea înapoi în asemenea momente? În plus, ce să facem? Eu chiar credeam că nu e bine să cîştige PSD. Dacă serviciul şi cu mine aveam aceeaşi părere?

Ştiind că se apucă de lupta cu SRI, dacă nu cumva au făcut-o doar ca propagandă, Dragnea a făcut greşeli îngrozitoare. SRI are sondaje, şi ştiau mai bine ca el că oamenii au fobie de graţiere. Iordache nu ar fi trebuit niciodată să fie ministru, nu îl duce mintea nici să îi fie frică atunci cînd ar trebui.  Am făcut un sondaj pe România curată între timp, sigur, debalansat către oamenii mai educaţi, şi am văzut cam ce gîndeşte lumea. Nimeni nu vrea amnistie, din prima mie de oameni care au răspuns cred că au fost doi pentru (Şerban şi Nicolae). Lumea e altfel echilibrată, nu ca strada infiltrată, vor politici preventive şi mai ales pedepse pecuniare, să le luăm tot ce au la corupţi dacă vor să nu intre la puşcărie şi nu avem loc. Combinat cu o interdicţie a drepturilor politice (să nu poată candida), iată o rezolvare cost eficientă şi populară. Dar pentru asta trebuie să cercetezi, să ştii. Şi cine ştia a văzut marele paradox radical, că lumea vrea să nu se prescrie infracţiunile de corupţie niciodată (urmarea lungirii insuportabile a proceselor cu Udrea etc.), dar jumătate din repondenţi recunosc că ei înşişi au făcut ceva ilegal în ultimii zece ani – nu au declarat toate veniturile, au dat şpagă cînd a trebuit sau au căpătat ceva de la stat cu pile. Cu alte cuvinte, ar putea să îi aresteze şi pe ei. Dar cumva sunt siguri că nu e vorba de ei. Aşa e românul, şi la integritate, ca şi la toate. Persoanele de faţă le exclud.

În concluzie…

Războiul civil pe care îl vedem nu e despre integritate, foloseşte doar pe unii oameni care cred în ea, şi face praf democraţia şi statul de drept. Cîştigătorii alegerilor vor să fie deasupra legii. Pierzătorii vor să le cîştige la masa verde.

Şi cu toate astea, raţiunea şi compromisul sunt singurele care ar putea aduce o rezolvare. Curtea Constituţională a fost înţeleaptă să limiteze abuzul în serviciu, sau de la corpul de control al guvernului vor pleca n plîngeri contra lui Cioloş şi ai săi. Ideea de a-i face pe corupţi să plătească scump în loc să meargă la închisoare are sens. Nu mai bine punea Adamescu banii în Astra înapoi decît să moară de stafilocul auriu? Şefii de partide trebuie să se menajeze între ei, nu să se bage la închisoare sau să-şi trimită ANAFul acasă. Aşa e civilizat.  Ţinem la DNA, e al nostru şi îl apărăm, dar şi ei să manevreze cu grijă, dacă lasă acţiunea lor să fie instrumentalizată nu ajungem nicăieri, scandal după scandal şi corupţia rămîne tot unde era. Impunitatea a existat clar sub Băsescu, cînd Udrea şi Cocoş erau protejaţi – de el sau de SRI, nu ştim, de amîndoi, e limpede. Ponta  fost şi el trimis în judecată pe un delict minor. Fiecare arestare a unui şef PSD, oricît o fi fost de întemeiată juridic, a fost o catastrofă politică. De la Năstase, om totuşi subţire, s-a trecut la discipolul Ponta, mult mai jos. De la Ponta, iată-ne la Dragnea, şeful direct al baronilor. Păi îi cam dau dreptate lui TRU aici, Ahile nu mai ajunge niciodată din urmă broasca ţestoasă, e clar că nu cu arestarea o scoatem la capăt. Umflaţi-l pe Dragnea, şi poate ne trezim cu Codrin Ştefănescu. Probabil că noi scriem volume degeaba despre ce fel de anticorupţie chiar dă rezultate, în România nu ne citeşte nimeni.

Solidaritatea contra o fi bună, dar e inferioară celei pentru cineva. Mulţumesc ca atare celor, nu mulţi, dar semnificativi, care s-au solidarizat cu Hans Hedrich, şi asta într-un moment în care societatea civilă e mai infiltrată ca niciodată, că nu e loc mai bun ca Facebook să spui că eşti cine nu eşti, să minţi ce diplome ai, ce ştii să faci şi cine îţi plăteşte lumina. Cît unii proşti se deconspiră voioşi prin mediul virtual, solidarizîndu-se cu cine nu trebuie, păstraţi-vă discernămîntul şi atenţia pentru ce e autentic. Că în marele război civil în care fiecare foloseşte pe fiecare mai aveţi şi voi, nu ştiu de ce, o mînă de oameni dezinteresaţi. Faceţi o diferenţă între ei şi cei care vă socotesc doar carne de tun, la alegeri sau între ele, că altfel meritaţi tot ce vă paşte.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

57 thoughts on “De ce s-a radicalizat politica la români

 1. Catalin Toma

  Eu cred ca mai exista un motiv in afara de scaderea bugetului. As emite ipoteza ca exista un risc foarte serios ca firmele de casa(ma refer la cele ale SRI) sa nu mai prinda contractele babane cu care se obisnuisera si sa trebuiasca sa infrunte conditiile vitrege ale competitiei. Sunt tentat sa cred ca asta e un motiv foarte serios care a dat niste fiori reci gheneralilor si gheneraleselor care se ocupa de partea economica.

  Reply
 2. Liviu

  Dragnea nu a fost condamnat cu suspendare, pentru că nu a temperat elanul infractorilor de partid, care au mobilizat votanţii la referendum, ci pentru ca el a organizat si a coordonat fraudarea masiva, cu circa trei milioane de voturi, a referendumului.

  Reply
  • Murphy

   hai ca esti bun, copile! dupa mintiuca ta, romanii il iubeau pe basex, nu-l detestau din suflet, asa-i? :)))

   Reply
  • opus

   alea 3 milioane de voturi erau de fapt 645 dovedite pe buletine si semnaturi. cu adevarat suspect este un vot din 2009 de la o ambasada din paris in care s a votat omu si secunda. si nimeni nu prea s a sesizat. asta e justitie cu dedicatie. dar cum se vede, ai cazut cu brio in plasa manipularii.

   Reply
 3. flesh

  Da, hai să avem puțină empatie pentru Dragnea și Tăriceanu!
  De S.R.I. nu vreau să aud. Serviciile secrete ar trebui să fie secrete, nu să aud toată ziua de ele. Dacă S.R.I. face măgării, responsabilă este comisia din Parlament care îl supraveghează.

  Reply
  • Daniel

   Nu cred ca marsurile / protestele au fost organizate de SRI din cauza bugetelor lipsa. Primele manifestatii au aparut pana sa se traga linie la robinetul cu bani al SRI. Apoi daca esti conectat la Facebook vei intelege cat de repede se duce o veste intre necunoscuti. Cred pur si simplu ca s-a ajuns cu „cutitul la os”, mult mai mult ca in martea neagra sau 11 DEc 2016 . E adevarat, acum este reculul celor care nu s-au dus la vot. E si asta un inceput si poate fi o noua caramida a democratiei la Romani.

   Reply
 4. Alex

  Doamna, parerea mea este ca sunteti subiectiva, din pacate. In acest moment nici nu mai conteaza motivele pe care le aveti Dvs. Rezultatul alegerilor i-a pus pe multi romani in fata unei concluzii drastice si amare: oficial au invins hotia, egoismul (te aliezi cu hotii pentru a-ti spori averea) si minciuna. Pe acestea trei le purtam scrise pe frunte cu totii acum, oficial. Nu e numai un primar penal ales acolo, unul dincolo. De data aceasta, majoritatea celor care au votat au optat *cu buna stiinta* pentru partidul hotilor dintr-unul dintre cele trei motive de mai sus.
  Oficializarea acestei imagini despre noi, care era latenta pana acum, nu are cum sa nu produca nemultumire in masa, in cazul oamenilor onesti.
  In acest moment, si in vremea in care puscariile din strainatate sunt pline de romani, in care lumea in strainatate ne identifica cu imoralitatea si hotia, ei bine, in aceste momente, Statul roman decide sa aiba clementa fata de infractori. Cel care ma reprezinta pe mine, indiferent de felul in care am votat/sau daca am votat decide in numele meu lucruri care sunt de NEACCEPTAT.
  De aceea a iesit lumea in strada, Doamna, nu de SRI/Presedinte. Au iesit oamenii pentru obrazul lor. Nu e un Dragnea sau un Ponta aici. E RUSINEA personala a tuturor, pur si simplu. Posibil ca si unii sa aiba de profitat din asta. Deocamdata mi se pare secundar. Eu unul m-am saturat sa imi crape obrazul din cauza nemernicilor.
  De aceea, e cel putin ciudat sa compari incidentul cu incendierea cu asa ceva.

  Reply
 5. RaduGh

  @Liviu, poate ne dai si citatul din motivatie unde se dovedeste ca Dragnea a dat ordin alora sa pune morti pe liste…In ce va priveste pe voi, nu am idee, dar unde eram eu, adica prin fata se striga doar PSD, ciuma rosie si La inchisoare, nu la guvernare….asa ca daca nu esti postac de la organizatori, nu ai prea fost pe acolo. Lozincile astea reflecta de altfel sentimentele mele, si ale tuturor…vorba e, cine ne foloseste, ca noi avem de ce uri PSD, nu ducem lipsa de motive…@ Catalin tata, ca bine zici. Fara Ghita si Hexi, au belit-o, de fapt taierea din buget ii loveste la fime si la acoperiti, ca pe Anaconda n-or s-o lase ei pe drumuri…

  Reply
 6. OvidiuB

  Aveti tot felul de jumatati de adevar in acest articol, doamna si oricum, ati mai nuantat fata de pozitiile anterioare. Acum nu ne mai scoate SRI-ul in casa, pur si simplu nu ne pune piedici si noi iesim singuri (cum am fi iesit si alte dati, se subintelege, daca nu ne impiedicau serviciile). Tot ce se poate, tot ce se poate.

  Omiteti totusi un lucru esential (as zice): oamenii ies in strada NU pentru ca Dragnea isi rezolva o problema personala, ci pentru ca o rezolva cu pretul rezolvarii problemelor personale a inca 500-1000-1500 de alti ciorditori (inclusiv de prin PNL, PMP etc). Si mai ies in strada si din cauza stilului absolut infect al PSD de a trata aceasta criza: aceleasi televiziuni care mint grosier, aceiasi lideri politici care spun ca gratierea nu se aplica celor corupti (cand e limpede ca se aplica), aceleasi aluzii la contramanifestatii si razboi civil.

  Dar da, cel mai bine ar fi fost ca DNA-ul chiar sa-i gaseasca manevrele cu TelDrum domnului Dragnea, in loc sa mearga pe tot felul de interpretari juridice subtiri.

  Reply
  • vlad

   pai bun, dar problema nu e Dragnea sau PSD. Ca aia stim cu totii cum sunt. Problema sunt maretzele noastre „institutii”. Pe care cica boboru’ ar trebui sa le „apere”. Acum, la „vremuri de restriste”.

   Pan’la urma – ce ne arde? Ca s’a furat, da? Mult, putin, cat s’a strans pe vremea lu’ nea Nicu a disparut in nici 20 de ani. Cine le’a facut disparute cam stim. Evident, majoritar PSD, da?

   Acum – ce face onor DNA, SRI si restu’ presupus „baietilor buni”:

   – il capo di tutti(cel putin atunci) – bombonel. Este bagat la bulau pt… termopane. Acum, daca nici astuia nu poti sa’i faci un dosar ca lumea, pai… da’ti frate demisia, ca esti total incompetent.
   Sau nu vor, pt. ca ala stie multe si ar mai trage pe multi dupa el?
   – SOV. Vorb’aia, cam singuru’ care era aproape sa puna in cap sistemul bancar cand cu FNI(coincidenta, s’a intamplat taman de alegeri). P’asta il baga pt. ca… l’a amenintat pe Ghita =))
   Mind you, pt. FNI faptele s’au prescris de cat le’au anchetat. Sigur, SOV era bun la momentul ala, ca era cu Basescu…
   – DIP(Dan Ioan Popescu) – astuia i se confisca 200k eur dupa ce lua spaga milioane. Dupa 10 ani. De rasu’ ***…
   – Manivela(Mitrea) – i se confisca 100k eur si primeste 2 ani. Tot pt. „termopane”. Tot asa, desi a luat la greu.

   samd.

   Cum se face dom’le ca astia „buni” pe care boboru’ trebuie sa’i apere gasesc orice, doar ce e real relevant nu? Am dat Petrom pe 3 lei, am dat renel pe 5, apa, etc. Acum, daca iei cu 10% mai putin decat ar trebui ca pretz de vanzare, asta se cheama ca esti un prost negociator. Cand insa iei 10% din pretul real, asta se cheama c’ai luat spaga, nu? Nimic din toate astea nu’i anchetat. Pa, la revedere.

   Dragnea – taiat si’a spanzurat in Teleorman. Il iei pt… angajatul secretarei? Pe bune? S’ar trebui sa ma duc sa demonstrez pt. DNA si SRI? Da’ ce, ‘s chior?

   Macar p’astia din politica ii vad. Ii pot schimba o data la 4 ani(chit ca cu alti tampitzi). Dar la aia de la DNA sau SRI… astora ce as putea sa le fac? Taie si spanzura; s’o fac pe la spate.

   Da, scenariul ideal ar fi ca gratzierea sa pice si parlamentul sa’i ia p’astia bine la scarmanat. Dar, e Romania.

   Reply
 7. OvidiuB

  Iar argumentul (posibil corect) ca daca scapam de Dragnea ne asteapta Codrin Stefanescu (din nou, tot ce se poate) arata de fapt ca PSD-ul nu merge decat pe panta luptei cu DNA-ul. Ei nu sunt reactivi acum in primul rand pentru ca li se pare ca DNA aplica justitia selectiv si tendentios impotriva liderului, ei reactioneaza pentru ca, fara a fi in lumina reflectoarelor, DNA le rareste efectivele de partid, fiindca efectiv toti oamenii din pozitii de decizie asupra bunului public fura cate ceva in tara asta. Iar ei vor sa continue sa fure, nu sa stea permanent cu frica DNA-ului. Strada, chiar daca cu voie de la „stapanire”, a iesit sa sustina DNA-ul impotriva hotilor de toate culorile, nu impotriva lui Dragnea, pentru ca amnistia si gratierea salveaza hotii de toate culorile. Intamplarea (oare?) face ca fix PSD e ala care pregateste „marea evadare”.

  Eu as zice ca cel mai bine ar fi ca gratierea si amnistia sa pice, DNA sa-si faca in continuare treaba, iar puterea PSD-ALDE sa se razbune pe SRI si sa le taie si bugetul si sa faca si comisii de supraveghere pe bune. Asta ar fi scenariul ideal!

  Reply
 8. Ionas

  Demonstrantii nu au iesit din casa din simpatie pentru KWI, SRI, DNA ,trinom sau antipatie pentru Dragnea sau Tariceanu sau guvern. Daca demonstrantii ar fi fost intrebati ar fi fost de accord cu reducerea bugetului SRI sau interzicerea firmelor acestuia ( cele cu oameni de paie in frunte si inmatriculate in Antilele Olandeze si alte paradisuri fiscale)
  Poate ca demonstrantii au fost manipulati dat fiind starea lor de perpetua ignoranta si tehnologia moderna de raspindire a informatiei. Insa ei macar au fost sinceri- le este frica de o societate a abuzului institutionalizat.

  Nu ii intereseaza ca unii vor merge in penitenciar pentru infractiuni „minore” in loc de cele mai serioase. La fel americanii au fost insensibili ca Al Capone cel care a asasinat citva indivizi a fost inchis doar pentru o bagatela de evaziune fiscala .

  Reply
 9. Victoria Ponta

  Politica la romani s-a radicalizat fiindca timpul nu mai are rabdare. Si fiindca rabdarea timpului la romani a fost pusa la grea incercare de spalarea de creier practicata de ONG-urile lui Soros..

  Reply
 10. Ovidiu

  Doamna Mungiu-Pipidi,

  Simt o nuanta de toleranta sau de relativizare a ceea ce se intampla zilele astea.
  Subinteleg mesajul cum ca anticoruptia i-ar vana mai agresiv pe cei de la putere, si anume PSD-ul. Inteleg gresit?
  Nu va inteleg atitudinea concilianta, chiar si fata de fapte „mici” de coruptie.
  Sa fim intelegatori cu Taricieanu? Pe mine nu ma intereseaza ce o facut acu. Eu stiu ca se crede deasupra legii si deasupra tuturor. Biletele la Basescu, intrat pe spil la permise, din astea. Ca o fost gasca si o fost filat, nici ca imi pasa.
  Si eu sunt de acord cu aplicarea completa si unitara a legii, dar asta nu se intampla nici macar la contraventiile rutiere. Nu exista conceptul de 100% aplicare si pedepsire. Totul e prin sondaj. Si e normal sa ii sondeze intai pe aia de is numarul 1, 2, 3 din stat.

  Chiar vreti sa ne spuneti ca nu se merita sa cerem renuntarea la orice ordonanta sau lege ce ar aduce mai multa liniste in tabara invartitorilor de bani publici?

  Multa sanatate si toate cele bune

  Reply
 11. Ionut

  Chestiunea cu incendierea masinii D-lui Hedrich din Sighişoara ce se judeca cu faimoasa Schweighofer, n-o stiam si pacat nu apare in mediul virtual, politia speram sa-si faca treaba.
  Violenta din limbajul de pe FB este evidenta, probabil sunt oameni ce nu mai suporta minciunile postacilor psd-isti si a indoctrinatilor a3 / rTV, unii cu un grad mai mic de cenzura / civilizatie. Insistenta cu care politicienii puterii incearca sa-si acorde gratierea determina o indarjire a protestelor dovada si nr din ce in ce mai mare a participantilor si extinderea lor in tara; mentiune speciala pt cei 50 din Alexandria :).
  Observatie justa privind implicarea directa sau indirecta a primarilor, sefi de consilii judetene in sifonarea banilor publici insa daca vrei sa opresti practica actionezi pe principiul „pestele de la cap se impute” si il opresti pe nastase de exemplu. Scaderea gradului de inteligenta / educatie din politica are legatura si cu nivelul educatiei din Romania dupa 1990 si a modului in care se acceseaza esaloanele puterii (incompetenta, servilismul si ticalosia sunt motoarele ascensiunii).
  Chiar daca ii condamna pe greii partidelor pt infractiuni minore e un lucru de apreciat, le arata ca nu sunt intangibili. Poate nu doresc sa deschida vreun proces in care sa cada si capetele celor de la putere in momentul respectiv sau a celor care au inchis ochii la subminarea economiei nationale. Al Capone n-a fost condamnat pt crimele mafiei ci pt evaziune fiscala.
  In loc de incheiere: chiar daca este asa cum spuneti ca protestele impotriva gratierii politicienilor si a modificarilor codului penal sunt manipulate de sri si ca pierdem din vedere alte aspecte ale democratiei uneori „te faci frate cu dracu pana treci puntea”

  Reply
 12. taunul77

  Adica DNA-ul sa fi ignorat potlogaria lui Dragnea, cu angajarea unei secretare la partid cu bani de la stat, si minciuna lui Tariceanu in fata procurorilor doar pentru ca au castigat alegerile si ca nu cumva sa dea Ordonante de Urgenta ca sa se albeasca …

  Reply
 13. Andrei

  Domana Mungiu, nu va mai inteleg. In loc sa va alaturati acestui protest impotriva celor doua ordonante, gasiti scuze celor care vor sa le dea. Scuzati ceva nescuzabil!
  Cat despre SRI, de cand cu Udra/Basescu si Ghita TV a inceput sa imi fie „frica” sa mai ies si pe strada sa iau o paine. Daca totusi nu simt foamea si sunt manipulat de SRI? Au problemele lor, dar ideea ca toata societatea e manipulata de ei pana la ultima idee mi se pare nerealista!
  Sa fim seriosi, oamenii au inteles pericolul adoptarii acestor modificari si de aia au iesit in strada. Altfel puteau sa faca toti agitatorii orice.
  Iar puterea castigata prin alegeri, trebuie exercitata in interesul sociatatii nu in interes propriu.
  Poate o sa publicati mesajul. Am mai scris mesaje dar au fost cenzurate.

  Reply
 14. Sykophantes

  Nu sint de aceeasi parere ca a plati doua secretare pentru activitate fictiva la Directia pentru protectia Copilului este de aceeasi gravitate cu a folosi benzina primariei in activitatea de propaganda pentru partid. Ambele sint ilegale, da, dar e distanta mare intre gravitatea faptelor si a numarului de persoane implicate in musamalizare. Si asa cum Liviu a comentat mai sus, tizul lui a facut mult mai mult decat in a nu tempera elanul unora in referendumul din 2012. Teleorman-ul era intesat de banere cu figura sa si ceva de genul „Eu votez da la referendum”. Ma intreb daca acele banere eraul platite din banii partidului sau al Consiliului Judetean. Liste cu cei care nu se prezentasera la vot pina la o anumita ora au fost extrase din sistemul de evidenta si echipe de comando mergeu la fiecare adresa sa le bata obrazul si sa-i ameninte voalat ca daca nu vin la vot se vor taia pensiile sau mai stiu eu ce.

  Reply
 15. Ilma

  De ce ați devenit apărătoarea celor care nu vad DNA cu ochi buni, ba chiar vor să-l domolească așa cum doar ei stiu?
  De ce considerați ca Dragnea nu se face vinovat de mare lucru in dosarul referendumului, cel in care a primit deja condamnare?( Sunt si alti infractori celebri care, neputand fi prinși pentru faptele grave comise, au fost totuși condamnați pentru altele mai „mici” dar dovedirile negru pe alb.) Sau poate il considerați pe Dragnea o victima, cum se considera si el?
  De ce credeți ca Tariceanu nu trebuie sa dea socoteala pentru minciuna, mărturie falsa si favorizarea infractorului?
  Cam ce se poate negocia cu niste infractori mai mici sau mai mari? Dvs. ce ați negocia?

  Reply
 16. George

  S-a inpamantenit o retea , strans legata, aproape mafiota, ce simte ca pierde, si daca ar fi vorba numai despre privilegii. Cum sa cedeze la schimbare cand schimbarea e cel mai mic rau care i s-ar putea intampla ?
  De aici isteria presei, serviciilor, manipularii tinerilor, propaganda imbecila s.a.

  Reply
 17. scridon radu-lucian

  PIPPIDI. Este o trezire la realitatea zilnica, prin aparitia unei noi generatii ,constiente de dezastrul in care a fost atrasa Romania. Aceasta situatie dificila se datoreaza si indiferentei unei parti a populatiei in contextul jafului generalizat si care a generat tragedii umane greu de imaginat. Sper, ca aceasta noua generatie cu ramificatii in toate domeniile din Romania, inclusiv servicii si armata ,sa apere tara si pe toti cei care doresc o viata normala.

  Reply
 18. ion

  @pippidi
  1. bugetul a fost prezentat dupa ordonante, daca tin bine minte. 2. prea credeti ca sereiul este in tot si toate, cam ca pe vremea lui ceausescu, cand de fapt se turnau oamenii intre ei. 3. lupul se impusca nu se pune la gard ca altfel de jumuleste si te tine nu numai oaia. 4. nu este oare normal ca un partid sa nu fie condus de un infractor semialfabetizat? 5. sunt de acord ca toti condamnatii sa nu poata candida – dar sa intre aici si cei care au datorii la stat, care nu au absolvit invatamantul minim obligatoriu, care nu stiu limba romana, cei care au indeplinit varsta de pensionare. ca sa nu vorbesc ca unii s-au dilit chiar inainte de pensie (saracul tariceanu face plozi la 65 de ani…) 6. mai tineti minte cand spuneati ca nu o sa fie asa rau nici cu ponta? in curand, cred, ca o sa aveti dreptate: ponta va fi fost un lux fata de guvernul dragnea…
  in rest, numai de bine. si, apropos, unii au iesit si la invitatia prietenilor, la pedepsirea mistocarelii si a furtului din buzunarul propriu (amnistia fiscala ce nu va mai recupera banii furati de hoti); asta ca sa nu zic ca poate, daca nu se fura atat, am mai avea bani de o injectie sau de un salariat care sa isi dea silinta la vreun ghiseu nu la vreo ambasada in vederea emigrarii…

  Reply
 19. gotic

  Aud mereu reprosul ca nu am mers la vot si acum vrem sa doboram castigatorii.Nu am votat fiindca nu am avut pe cine,PNL este o caricatura iar Nicusor Dan chiar mai putin.PSD a luat 18% din totalul alegatorilor inscrisi pe liste,deci au fost votati de ai lor.Asta nu inseamna ca trebuie sa stam deoparte,ba din contra.Trump a castigat alegerile si dupa trei zile au iesit in strada un milion de oameni sa-l conteste total democratic.

  Reply
  • Munteanu

   Trump NU a castigat alegerile. Clinton are 2,9 milione de voturi in plus. In plus democratia devine inacceptabila cand castigatorii ii assasineaza pe pierzatori imediat ce ajung la putere. E cazul si in Romania unde Iohannis democratic ales va deveni ilegitim dupa ce il va baga pe Dragnea in puscarie si sigur nu se va opri la Dragnea iar in conditiile actuale din puscariile Romaniei e clar ca Dragnea si alti PSD-isti nu vor iesi vii din puscarie.

   Reply
 20. mihail

  Am vazut o multime de postari asemanatoare articolului dvs. pe diferite platforme. C-o fi, c-o pati! Sa fim banuitori! Vigilenti! Unii nu se identifica deloc cu protestatarii, dar ar protesta si ei, doar ca nimeni nu scrie exact sloganul si nimeni nu emite exact ideea pentru care ar iesi ei in strada. Sigur ca ne puteti inspaimanta cu aceste servicii incat vom ajunge sa nu mai actionam. de ce dracu’ sa ies? E suspect ca nu am luat amenda! Toti acuza pe toti ca nu se informeaza. Doar unii stiu pentru ce merita sa protestam.
  Am mai vazut ca nici n-ar trebui sa existe infractiunea de abuz in serviciu. Asa cum nu exista in anumite tari, nu are sens nici la noi. Dar nu se spune totul. Nu se spune ce legi sunt acolo, in schimb. Si nu se discuta despre maturitatea respectivelor democratii. Abuzul in serviciu nu se pedespeste doar cu lipsire de libertate ci si cu interzicerea accesului la anumite functii. Pana la urma, sa se dezincrimineze, dar nu pentru ca e redundant ci pentru ca e degeaba – oricum nu se aplica decat cand se vrea.
  Bau-bau ni s-a aratat mereu in Romania. Ba ca Vadim, ba ca PSD, ba ca SRI. Greseala nu e ca iesim la protest, greseala e ca nu iesim mai des. Sigur ca interese exista mereu si unii trag foloase de pe urma protestelor – nu suntem naivi – dar fiecare problema se poate rezolva cand ii vine randul. Important e ca oamenii sa invete ca nu e suficient votul. De aceea, nu inteleg – ce propuneti?
  Si, mai ales: unde s-a mai intamplat sa se recupereze banii insusiti ilegal? Toti!?

  Reply
 21. cromwell

  Atat timp cat nu se respecta contractele sociale vom avea „razboi civil”. Unul e contractul social cu serviciile, si are dreptate cine spune ca n-ar trebui sa se auda de ele, si altul e contractul social cu politicienii care nu-si inteleg pozitia, adica vor si privilegii materiale si expunere si statut si pensie si stabilitatea functiei adica THEY WANT IT ALL. Asa ceva nu se poate. La urma urmei alegerile nu reprezinta decat o stampila intr-o anumita zi la o anumita ora iar nu neaparat un cec in alb. Trebuie respectate acordurile si delimitarile stabilite in prealabil, daca nu, revolutie in fiecare zi, cine ce are de pierdut?
  PS: Aceste lucruri se observa de-a lungul si de-a latul Europei deci problema e mai profunda se pare.

  Reply
  • Murphy

   asa e! votul nu este un cec in alb pe 4 ani! spune-le asta si iohanistilor, care sustin ca sasul a fost ales, e legitim si gata, nu mai conteaza ce face si cum face

   Reply
 22. Adam

  Doamna, din capul locului va transmit faptul ca va apreciez foarte mult ceea ce faceti pentru democratia din Romania, modul in care incercati sa ii sustineti progresul si castigul in termeni de democratie sanatoasa, asa incet cum sunt ele.

  Totusi, in privinta faptului ca de doua saptamani sustineti in toate articolele publicate de dumneavoastra in mod necontenit si aproape enervant de apasat ca serviciile sunt direct implicate in coordonarea si in elaborarea protestelor de strada, acest lucru mi se pare foarte fals si prost informat. Cateva aspecte pe care as dori sa le enunt:
  1: A fost si este o actiune spontana initiata si sustinuta de populatie. (asta e cel mai important aspect, care de fapt m-a si determinat sa scriu acest comentariu)
  2: In privinta faptului ca la aceste proteste nu se dau amenzi si nu se fac dosare, da, aici recunosc si aveti dreptate: interesul populatiei de a manifesta contra OUG-urilor se suprapune peste revolta bugetului mic dat SRI-ului si pe cale de consecinta, serviciul nu mai doreste sa „isi faca treaba” pe care suntem convinsi cu totii ca o facea aproape (daca nu la toate) manifestatiile de pana in ianuarie 2017.
  3: In privinta rezultatelor date de sondajul derulat de Romania Curata, pe care le evidentiati in acest articol, nu comentez si ma supun rezultatului, desi eu personal prefer ca cei gasiti vinovati sa stea la puscarie, chiar si in conditii inumane daca spatiul insuficient actual si situatia curenta a penitenciarelor din Romania o impune. Asta e, sa stea cuminti acolo, pana (tot din banii mei si ai vostri, ai celorlalti cetateni) se vor construi alte penitenciare\ se vor extinde penitenciarele existente. Acest aspect se poate folosi in favoarea noastra, a pagubitilor, pentru a descuraja pe viitor tentative de jaf\coruptie\abuz, in sensul ca un indivit sa nu se gandeasca doar la faptul ca „ma baga astia in puscarie daca fac asta”, ci sa gandeasca la nu nivel mai <>, ca sa spun asa, de genul „ma baga astia la puscarie daca fac asta si acolo e aproape ca intr-un lagar: nu am aer, nu am suficienta lumina, e insalubru… Merita? NU!”
  4: In privinta remarcii facute de dumneavoastra asupra faptului ca jumatate din cei chestionati au facut in ultimii 10 ani acte de mica coruptie, respectiv a ironiei dumneavoastra voit inserata in text sub forma condensata si cuprinzatotare , citez: „Aşa e românul, şi la integritate, ca şi la toate. Persoanele de faţă le exclud.”; pur ca parerea personala este ca o mare parte din oameni au fost in situatie limita, gen: operatie la spital = mita medic, sau suspendare carnet conducere pe doua luni = mita la politist, etc. Stiti foarte bine la ce ma refer cu aceste exemple. Am doua observatii pe acest subiect. Prima: Nu se face puscarie pentru asta. A doua: tema cu OUG-urile si protestele impotriva lor nu poate fi corelata cu faptele de mica coruptie .
  In icheiere, apropos de lumea „buna” a Romaniei care a completat chestionarul de pe Romania Curata, printre care si eu (cu facultate -master-PhD in Computer Science si nu am dat mita in ultimii 10 ani), sper ca realizam cu totii cum ar fi de fapt distributia micii coruptii si a actelor de mica coruptie asupra paturilor de mai de jos a societatii, precum si proiectia acesteia la nivelul Romaniei in general. Eu zic ca e suficient de disperant cat sa motiveze populatia sa iasa in strada si sa protesteze, de vreme ce marea majoritate a romanilor, desi au facut-o macar o data in ultimii zece ani,nu sunt de acord cu faptul ca se simt nevoiti sa recurga la aceste gesturi de mica coruptie. Pana la urma, eu cred, marea coruptie este una din factorii antrenanti pe stilul „se poate”, precum si model de urmat, pentru mica coruptie.

  Reply
 23. Alin

  V-am citit mereu cu interes articolele, însă acum sunt chiar dezamăgit complet. Îmi pare rău să văd că faceți efectiv apel la empatie pentru D-l Dragnea și D-l Tăriceanu. Nu am văzut vreodată o inițiativă cu adevărat sinceră pentru cei care i-au ales. Nu văd decât arogonță și stimă de sine nemeritată. De fapt rareori mi-a fost dat să văd în PSD alți oameni decât delaționiști, inculți, în general oameni a căror singur scop este parvenirea prin orice mijloace. Văd acest lucru începând cu organizațiile locale și până la cel mai înalt nivel. M-am săturat, mie lehamite și uneori mă întreb ce mai caut în țară însă când mă uit în jur și găsesc că mai sunt oameni care vor o țară mai bună. Oamenii au ieșit în stradă pentru că prima prioritate a noului guvern a fost O.U.G privind grațierea și amnistia, nu altceva. Și nu serviciile sunt responsabile pentru manifestașii, stați liniștită că nu m-a sunat nimeni să ies. Să aveți o zi plăcută!

  Reply
 24. Nina balerina

  Cred ca problema principala nu este ca Dragnea „se gratiaza”. Problema principala este dezincriminarea abuzului in serviciu, cu efecte pe termen lung: debalansarea raporturilor de putere dintre cetatean fie pe persona fizica, fie ca mic intreprinzator si autoritatile statului si incurajarea coruptiei generate de aceasta infractiune. Practici, orice functionar, orice primar se va pisa pe tine cu bolta, ranjindu-ti in fata.

  Reply
 25. horia

  Sunt prea multe lucruri care intra-n contradictie in afirmatiile dvs.Nici nu pot sa incep sa contrazic punctual pentru ca as scrie 2 articole precum acesta.Oricum, nu inteleg ce-ar trebui sa faca instanta in speta presedintelui Psd.Sa fie inteleapta si permisiva,sa nu deranjeze esicherul politic sau sa destabilizeze tara?
  Apoi spuneti ca romanii nu s-au sesizat in cazul altor iesiri in decor al psdistilor,precum in cazul gratierii.Ordonanta traseismului politic a fost nociva,dar niciodata nu putea sa egaleze (si nimic altceva n-ar fi reusit) incercarea cu OUG privitoare la gratiere si amnistie.Si apoi in Romania cultura politica isi are nivelul sau,iar cetatenii reactioneaza diferit la subiectele care apar.Apoi acest partid nociv pentru Romania(ma refer la psd) lucreaza subversiv,iar efectele masurilor se vad in timp.Astfel ca populatia nu a reactionat la fel de virulent pentru o masura care se vede in act(gratierea),cu alta care nu-i vizibila dar la fel de nociva(precum deciziile celor din CNA sau a judecatorilor de la Curtea Constitutionala).
  Degeaba incercati sa culpabilizati cetatenii,deja s-a pierdut batalia.La cat de perversi sunt si la ce mijloace fac apel ,justitia nu poate sa se opuna.Sunteti scandalizata pentru situatia actuala,dar cand vointa populara s-a tradus printr-un Referendum ati facut ceva sa fie pus in aplicare?
  La nivelul actual al societatii romanesti,cred ca alinierea pe care o sugerati(acceptarea unui compromis pentru linistea,cui?) nu poate aduce nimic bun pentru cei care spera ca Romania este in UE.In actualele conditii probabil este o chestiune de ani pana la excludere,pentru ca nu vad cum putem sa fim compatibili cu principiile
  Uniunii la acest nivel de coruptie.Si apoi chiar daca nu s-ar pune problema de acest fel,ce cautam totusi in Uniune?In 10 ani dupa aprox 40 miliarde de euro intrati,n-am reusit sa facem nimic care sa justifice acesti bani.
  De aceea cred ca singura optiune viabila este o schimbare in timp a clasei politice ,datorata cererii exprese a vointei strazii(nu a fortei strazii).
  In alta ordine de idei discursul dvs imi pare resemnat si la fel de novic ca al contestatarilor care se perinda la tv de casa a penalilor.

  Reply
 26. Elena

  Reiterez ce s-a spus mai sus: nu s-a strigat contra guvernului si nici voci publice indignate de proiectele PSD nu au sugerat asta, ba dimpotriva; orice om normal e constient ca nu poti cere asta la o luna de la o victorie clara. Apoi, sustineti si repetati ca protestatarii sunt infiltrati: de catre cine, aveti dovezi? Daca da, scrieti despre ele clar. Va mirati ca se iese masiv: de ce ar fi asa de surprinzator? Prevederile proiectelor de OUG nu pot sa nu scandalizeze; nu putem pleca chiar toti din tara asta. Ati vazut ce oameni participa la ele? A, ca nu au iesit la vot! E adevarat, dar or fi avut motivele lor. Sunt de acord ca strategiile anticoruptie nu au fost mereu inspirate: prejudicii insignifiante (in raport cu marea frauda), si, mai ales, nerecuperarea prejudiciilor.

  Reply
 27. Lucian Baciu

  cine contesta alegerile, doamna pipidi? cine vrea sa castige la masa verde? chiar nu ati inteles ca protestul este impotriva eliberarii hotilor din inchisori si a dezincriminarii hotiei? in mintea dvs a guverna inseamna a fura? chiar atat de greu este? Sunteti incredibila!

  Reply
 28. Hans Hedrich

  Comentez scurt si „periferic”: Ref. la apelul la donatii si solidaritatea cetatenilor: Pana in prezent ne-a intrat deja fabuloasa suma de 6000 de lei! Avem nevoie de max. 1000 de euro pentru reparatii.
  Iata dovada ca solidaritatea reala functioneaza in Romania!
  Suma excedenta o vom dona altor activisti si cetateni implicati pt protejarea padurilor!

  PS: Multumesc autoarei articolului pentru faptul ca ne-a mentionat pozitiv, chiar de doua ori, in articolul de fata!

  cu stima
  Hans Hedrich

  Reply
 29. robert

  De ce s-a radicalizat politica in toata lumea? Macar un lucru ramane constant in Romania „nu mai la noi se intampla”. Viva la revolucion! :)))

  Reply
 30. Alexandru Lazarescu

  Scrisoare deschisa Presedintelui Donald TRUMP
  Intors din SUA unde l-ati invitat sa participe la ceremoniile privind investirea dumneavoastra ca Presedinte, liderul partidului socialist din Romania se comporta ca liderul mafiotilor din tara.
  El a obligat guvernul sa initieze in procedura de urgenta gratierea pedepselor si modificarea Codului Penal pentru ca politicienii, parlamentarii si unii membrii ai guvernului sa nu mai raspunda pentru faptele de coruptie, abuzurile in functie, conflictele de interese si alte fapte pentru care sunt cercetati. Nu stiu daca aveti informatia ca in Romania parlamentarii au imunitate si pe durata mandatului nu raspund pentru infractiunile comise, astfel ca Parlamentul a ajuns un rai pentru cei certati cu legea care isi cumpara locuri pe listele partidelor pentru a se pune la adapost de cercetarea penala. Si mandat dupa mandat, trecand si de la un partid la altul nu raspund niciodata pentru faptele lor.
  Prin abordarea heirupista de care da dovada in aceasta chestiune sensibila numitul Dragnea vrea sa ne convinga ca el nu aplica decat ce a vazut in SUA si ca probabil ati fost ales Presedinte doar ca sa aveti imunitate si acum va grabiti sa dati un decret de gratiere pentru ca oamenii politici care va inconjoara sa fie absolviti de toate faptele penale.
  Unii chiar cred ca este adevarat, dar stim ca Dragnea doar blufeaza si in realitate doar moare de frica si nu vrea sa raspunda pentru faptele pe care le-a savarsit.
  La noi este o vorba ca cine se aseamana se aduna, dar inca avem convingerea ca l-ati invitat la masa pe Dragnea doar ca sa vedeti de aproape …. ce nu vazuseti inca niciodata.
  Cu respect si cu increderea ca veti reusi sa faceti lucruri minunate pentru SUA si aliatii ei.
  Alexandru Lazarescu

  Reply
 31. VladR

  Alina, eu sunt de acord ca partidele politice ar trebui sa ajunga la un compromis, problema e ca ar trebui sa ajunga la un comprimis privind interesele alegatorilor,nu interesele lor. Si Interesele alegatorilos in momentul asta sunt continuarea nestingherita a luptei anti-coruptie.

  Reply
 32. Horea

  Alina! Nu ar fi stricat o expunere a defintiei razboiului civil, ca sa intelegem cu totii despre ce este vorba. Ca sa fiu sincer eu m-am trezit razboinic fara sa-mi dau seama, poate pentru ca nu cunosc pe nimeni in SRI? Speriat, dau buzna la dictionar, dupa ce mi-a trecut putin buimaceala la care au contribuit si „televiziunile libere”. Si uite ce am gasit: Războiul civil este un conflict armat în care facțiunile aflate în conflict sunt segmente ale populației aceleiași țări, imperiu sau diviziune politică. În general, aceste războaie au ca sursă lupta pentru controlul puterii în stat. Trebuie oare sa ma inscriu in SRI ca sa inteleg ce mi se intampla cu adevarat? Multumiri anticipate Horea

  Reply
 33. AlinaMP

  @everybody, except agents…
  Nu am vreme acum, o sa explic cealalta saptamana cum ar trebui sa functioneze limitarea abuzului – e scurt, nu penal. NU PENAL. Numai Romania lupta cu coruptia DUPA ce o lasa se produca, ba chiar o incurajeaza. Nici o tara nu a reusit pe calea asta, nu vom reusi nici noi. Adesea imping in aia de la guvern sa corecteze administrativ ceva si aud ca nu pot opri pe unul care face rau- ca nu e condamnat definitiv de vreo curte de justitie.
  daca chiar va intereseaza faptele despre coruptie, dovezile cum funct anticoruptia – cititi-ne pe anticorrp.eu sau pe againstcorruption.eu. Si aud ca Polirom traduce cartea mea de la Cambridge despre coruptie. Cum se face daca chiar vrei sa reusesti, nu doar sa folosesti anticoruptia politic, acolo.

  de pe un aeroport…

  Reply
 34. Dumitru

  Stati ca-ncepe si prin alte parti distractia asta securistica. In Franta tocmai s-a descoperit ca François Fillon, candidatul de dreapta la prezidentiale, si-a platit nevasta cu 1 milion de euro ca asistenta parlamentara (timp de vreo zece ani). Si mai iese la iveala si faptul ca a facut o prelegere prin Kazakhstan, ceea ce ar putea explica opinia favorabila fata de Rusia. Bineinteles, informatia exista probabil mai demult, insa iese abia acum. Si, desi se dovedeste ca individul e un nenorocit, cei care l-au turnat fix acum sunt si mai nenorociti. Au asteptat rezultatele, au vazut ca nu le convine, si apoi scot rahatul la gazeta. Contra-candidatul cel mai pro-sistem, si care beneficiaza cel mai mult de caderea lui Fillon, este Emmanuel Macron, omul bancilor…

  Reply
 35. di livio

  Adamescu ar fi dat vreodata banii inapoi?Tariceanu trebuia ascuns demult,pt Insula Serpilor.Dragnea o sa fie saltat pt ce-a facut in seara asta.Dragnea intinde coarda prea mult,ca Ceausescu

  Reply
 36. ceatza

  Radicalizarea provine din faptul ca unii au crezut ca au exclusivitatea, au tinut sa incrimineze o parte atat de mult, ca lumea n-a mai mers la vot si ne-am intors la 1990. Numai ca acum nu toti cei care au inghitit incriminarile continua sa creada aceeasi sursa, vazand rezultatele. Iar ca PSD-istii sunt copii buni acuzati pe nedrept…actiunile lor, ca de obicei de la mortii revolutiei incoace, dovedesc contrariul. La fel si SRI_ul controlat de Ghita-Maior-Coldea, prin care PSD si-a luat revansa cu varf si indesat. Nu lupta ei cu ei insisi…Cu tot mai putina stima, si tot mai multa radicalizare…

  Reply
 37. TORLAND

  Lovilutia asta e, evident, o rascoala a securistilor, iar motivul furiei parazitilor rasculati e in plain text in articol: „Guvernul vrea să taie fondurile SRI, o mişcare fără precedent.” Despre asta e vorba.

  Romania securistilor, parasita in ultimii 25 de ani de vreo 5 milioane de oameni de valoare care nu au mai rabdat sa-i slugareasca, seamana tot mai mult cu vasul de croaziera Lyubov Orlova, a ghost ship crewed only by CANNIBAL rats, pierdut in 2013 si plutind de atunci in deriva in Oceanul Atlantic, despre care se spune ca e populat cu mii de sobolani canibalizati, ca altceva nu a mai ramas de mincare.

  She is believed to have sunk, zice internetul. Asta va fi si soarta Romaniei daca numarul securistilor si bugetul alocat lor vor continua sa creasca la fel ca in ultimii 25 de ani.

  Reply
 38. Munteanu

  Bineinteles ca vor castigatorii sa fie deasupra legii. Cum altfel ar putea conduce tara ? Din puscarie? Si cand a castigat Cromwell alegerile din Anglia a vrut sa fie deasupra legii si cand Carol I Stuart a incercat sa aresteze 5 parlamentari acuzati de coruptie Cromwell i-a taiat capul regelui. Acum dupa ce a murit Adamescu datorita conditiilor inumane din puscarii Dragnea stie foarte bine ca puscaria inseamna moarte si nu va iesi viu de acolo. Daca nu inceteaza arestarile de politicieni in Romania si nu sunt eliberati cei deja inchisi toti vor intelege ca adversarul politic pe care nu l-ai ucis te ucide el pe tine si democratia va deveni imposibila si doar Pol Pot sau Hitler vor mai putea conduce Romania ucigandu-si adversarii care ne ucisi vor ucide ei conducatorii fie ei alesi sau nu.

  Reply
 39. NC

  ”De unde această conştiinţă deşteptată peste Crăciun şi Anul Nou la poporul cinic şi plictisit, care dă impresia că poate da jos guvernul, numai să vrea, de unde nu se mai dau amenzi la demonstranţi, […]? Ce e nou?”
  Chiar retorice, mă surprind aceste întrebări din partea dvs. care de peste 20 de ani promovați democrația participativă și cetățenia activă. Toate proiectele pe această temă finanțate de Banca Mondială, UE sau fundații private au dat până la urmă roade. Și nu numai la noi, ci în toată Europa Răsăriteană (amintiți-vă de protestele de anul trecut din Polonia, ca să nu mai vorbim de numeroasele manifestații și contra-manifestații din ultimii ani din Ungaria). Și nu numai cetățenii și-au însușit lecția democrației directe (manifestatându-se mai mult pe rețelele de socializare și în stradă decât prin vetustul vot în cabină) dar și angajații serviciilor de siguranță și ai organelor de ordine, care se pare că au înțeles și ei că asta este tendința naturală. Iar tehnologia actuală (accesul cvasi-general la Internet) a demontat deja argumentul suprem al democrației participative -că poporul nu poate lua decizii în timp real și de aceea este nevoie de aleși care să legifereze/decidă pentru el. Comparând costurile celor două sisteme și contabilizând pagubele provocate de aleșii poporului reiese clar că pentru România ar fi mult mai avantajos să treacă de la democrația reprezentativă la cea directă. Așa că probabil că vom asista în perioada următoare tot mai des la astfel de manifestări (fie în stradă sau doar în mediul virtual) indiferent de temă sau de partidul de guvernământ.

  Reply
  • NC

   Erata: ”argumentul suprem al democrației reprezentative -că poporul nu poate lua decizii în timp real și de aceea este nevoie de aleși care să legifereze/decidă pentru el”

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *