Alina Mungiu-Pippidi

De ce nu vrea nimeni sa fie prim ministru

Intelegem ca seful statului s-a dat de ceasul mortii saptamina asta sa-l inlocuiasca pe Emil Boc. Nu ca si-a dat seama ca guvernul nu merge – dam de trei zile telefoane pe la ministere ca sa aflam ca numai vreo doua si-au facut rapoarte pe anul precedent. (Spuneti-mi si mie cum stie primul ministru cum sta guvernul intreg, daca la jumatatea lui februarie nu a raportat niciun minister? Raspuns: nu stie.) Si ca toata lumea l-a refuzat, ca e prea pe fata ca se cauta un papagal pentru transfer de credibilitate si Boc va fi transferat pe post de batista pe tambal inapoi la partid.

Poate va mirati ca refuza lumea? Nu va mirati: chiar numai hotii si impostorii ar accepta o oferta care suna cam asa: uite, iti dau o majoritate plina de oameni care vor propune lucruri care iti saboteaza programul de guvernare, iti dau un guvern care la 15 februarie inca nu stie cum a stat in anul precedent, iti dau un guvern la care nu e clar citi oameni lucreaza, pentru ca avem mii de procese cu cei pe care i-am dat afara, pe care in general le cistiga ei, nu trebuie sa te preocupi de buget, ca l-a facut Nuti, are lacuri si plaje pentru toata lumea. Nici de cel de la anul, cind vor fi alegeri, las-o tot pe ea, ca are experienta. Daca e ceva de facut, o sa-ti spunem noi. Daca e cineva de injurat de presa, ai grija sa faci pasul in fata fara sa te sun. Asta e, si treci la treaba, ca noi sintem ocupati la partid.

Tentanta oferta. Uimitor ca n-o accepta nimeni. Si mai uimitor daca s-o gasi vreunul s-o accepte.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “De ce nu vrea nimeni sa fie prim ministru

 1. John Doe

  Stimata doamna,
  Din pacate, a explica, aproape in totalitate, pacatele grupului (nu-l numesc partid pentru ca ar insemna sa-i atribui ideologie) aflat la putere, prin actiunile sau influenta unui om („Nuti”, cum il numiti pe acel om) imi pare exagerat, subiectiv si neimportant.
  Imi permit sa fac aceste observatii pentru ca eu chiar cred in initiativa „Romania Curata”.
  Am insa ideea ca acest portal trebuie sa livreze continut subordonat ideii generale de constructie comuna (a unor “nebuni” dispusi sa faca munca voluntara) in beneficiul public.
  Mai cred ca ”Romania Curata”, odata transferata din idee in proiect, a devenit un obiectiv de interes public in care antipatiile/simpatiile personale ar trebui sa se faca putin sau deloc simtite.
  Multumesc,
  John Doe
  P.S. Aveti in plan sa si folositi voluntarii?

  Reply
 2. NIck Sava

  stimata doamna, din pacate nu prea sunt de acord cu acest articol. Deocamdata nimeni „nu se da de ceasul mortii”. E o birfa pe surse care inca isi asteapta confirmarea. Nu a fost vehiculat niciun nume, nu exista niciun refuz…

  Nici despre rapoartele anualae nu cred ca aveti (DEOCAMDATA) dreptate. Legea zice clar: termenul este sfirsitul lunii februarie (29). Asteptati sa se implibneasca termenul si pe urma puteti tipa tare…

  Am impresia ca o idee buna reusim sa o stricam – chestie tipic romaneasca…

  Reply
 3. jane doe

  de acord cu p de v. doar ca, in mare ma astept putin la altceva. Dar: comentarii otioase apar cu zecile in media romanesti, ma astept la alt gen de abordare, in mod real constructiv (sorry, nu-mi vine alt termen in cap) Pot continua sa desfiintez in nestire, mai ales ca plaja de teme/subiecti de desfiintat este vasta, eu totusi astept nivelul urmator

  Reply
 4. Sile

  Cel mai serios motiv de refuz, ar fi insa faptul ca nu ar avea instrumentele legislative cu care sa guverneze. Pentru ca orice decizie trebuie sa aiba temei legal(elementar draga Watson!)Nu mai vorbesc de balamucul din mintea functionarilor din aparat. O zi buna !

  Reply
 5. gogu

  asa natie,asa conducatori,asa guvernanti ,asa popor,toti sunt destepti si hoti,de ce trebuie condusi,fiecare se naste singur si moare singur,de ce la nasterea mea si la moartea mea sa manance altii sub indrumarea clerului nesatul,sub cupola catedralei neamului.
  asa sa ne ajute dumnezeu.

  Reply
 6. alex rauta

  Acuma, nu stiu in ce masura parerea mea ar fi naiva, dar am sa o expun totusi: un bun profesionist si-ar dori sa devina prim-ministru pentru ca, daca ramane suficient de mult la nivelul asta, castiga un nivel de expertiza de neegalat in ce priveste functionarea statului, economiei si societatii romanesti. Mai mult decat la Banca Nationala, la ASE, la sindicat, sau la partid (de unde provin o parte din fostii PM) la Guvern se aduna toate tensiunile din functionarea societatii. Esti in mijlocul lucrurilor si, cu un pic de abilitate, poti perpetua expertiza ta pe termen nelimitat dupa incetarea mandatului. Poti deveni indispensabil si partidului si cercurilor de afaceri sustinatoare ale partidului.

  Reply
 7. gogu

  Cine numeste guvernul?,presedintele de C.A.P(pentru cei tineri Cooperativa Agricola de Productie),Cine numeste presedintele? membrii cooperatori inproprietariti de stramosii lor (ucisi de guvernantii pusi de altii) si pensionati de guvernanti.Au venit,au guvernat,au furat,au ucis,au limitat libertatile,au mintit,i-au pus sa moara pentru patrie,pentru ca cei guvernati sa ramana asa cum i-a facut mama lor,adica goi si la trup si la suflet.
  De ce sa ne incurcam neuronii pentru ca prim ministru este ales de o galeata,o punga de faina,o toala cu numele excrocilor,o functie la conac,un mic,un rachiu,mai rar trei sarmale sau o fasole cu ciolane.
  Daca cei care scuipa pe toti cei care guverneaza si invata la televizor pe membrii cooperatori sa manance bine la conac somn braconat si tauras la protap odata in an, numai ca sa poata linge in c…r pe guvernanti si scrie poezie (ca toti sa spuna ai vazut ce i-a facut)el la pus el la dat jos.Au trecut 20 de ani si au adus beneficii tarii din poiezie cat au adus guvernantii din vanzari si aducerea investitorilor.Dar mancam si iar mancam ca sa putem linge.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *