Alina Mungiu-Pippidi

De ce nu se scufundă Ponta?

Circulă vorba, din decembrie încoace, că Victor Ponta stă să pice. Având în vedere ce greșeli – și e o exprimare politicoasă – a făcut premierul ca să câștige alegerile în ultimul an, de la cumpărarea neconstituțională de primari la un comportament fiscal care a dus la pierderea încrederii în el și echipa lui la Comisia Europeană și FMI, ai zice că nu mai poate dura mult. Membri ai familiei lui, ca și prieteni sau parteneri personali, ca Ghiță sau Șova, au în sfârșit probleme serioase cu justiția. Dar pe undeva par să fie niște factori nevăzuți care eternizează situația actuală. Iată-i, pe scurt.

Primul factor care îl menține pe Victor Ponta este că guvernarea lui este discutabilă, dar nu mai catastrofală ca precedentele, fapt ignorat în subestimarea constantă de care s-a bucurat de la dușmanii lui. Sigur, Ponta a numit oameni ca Șova în guvern, dar într-un stil general de guvernare oportunist și haotic oameni ca Voinea, Ioana Petrescu, Vâlcov sau Eugen Teodorovici au ținut și cursul, prin asta înțelegându-se o oarecare austeritate, călcată de alegeri dar nu în restul timpului și o realizare graduală a unor idealuri de centru dreapta ca reducerea CAS, simplificarea fiscală (vedeți raportul anual SAR 2015 pe www.sar.org.ro), noul Cod fiscal (dragă Ministerule de Finanțe, nu mai îmi trimite scrisori cum că impactul acestuia e pe undeva în vreo patru volume, dacă există o estimare pe bune vă rog pagina și tabelul, altfel o să vă spun și eu să citiți tot raportul pe semestrul european și pe cel al dezvoltării umane ca să găsiți dovada că sunteți neprofesioniști). La câteva zile după discuțiile despre open data de la Reprezentanța CE avem în sfârșit un proiect în dezbatere pe open data. Desigur, ce se întâmplă la cercetare sau prin companii publice e jalnic, dar nu e nimic acut, de natură să provoace căderea iminentă a guvernului. Iar a aduce contra guvernului Ponta moțiuni de cenzură pe fonduri europene din partea unora care au performat chiar mai prost când au fost la guvernare (vedeți în raportul SAR din 2014 aici) nu are cum să producă altceva decât scoruri în favoarea lui Ponta. Care se bate numai pe electoratul informat și de centru, conștient că doar acela schimbă regimuri, și că pe acela sărac îl are oricum, că nimeni altcineva nu îl revendică.

Al doilea factor care îl menține pe Victor Ponta este lipsa de inițiativă a opoziției parlamentare și incapacitatea ei de a-și face aliați în societatea mai largă. Cum a fost cu putință ca în loc de o comisie de anchetă a problemelor din diaspora să sfârșim cu o comisie de cod electoral controlată de dl. Zgonea, din care numai prin condamnare definitivă s-a retras Miron Mitrea? De ce rezolvăm tot felul de probleme electorale care nu deranjau pe nimeni, sau nu se pot rezolva prin noi legi (ca finanțarea partidelor), ci doar prin implementarea celor vechi, în loc să ne concentrăm pe problema de bază, evidența votanților (continuă întrecerea populistă cine propune mai multe voturi virtuale în loc de rezolvat problema reală cum știi cât votanți ai și cum simplifici evidența populației să nu mai ai milioane fantomă, ci oameni care pot vota) și votul din diaspora. De ce facem ”consultări” pe un program PNL modest și compilat în grabă, în loc de consultări reale, în interiorul fiecărei profesiuni, din care să se degaje soluții reale, sprijinite de grupuri reale? Partidele noastre, chiar cele două mari, sunt mici și nereprezentative, nu au, nici măcar din grupuri țintă de interes, aproape deloc membri, deci nu există un proces natural în care baza îți transmite dorințele ei. Asta putem compensa fie lărgind baza reprezentativă prin recrutare (singurul recrut recent al PNL a fost șeful de la barou și asta imediat după ce a declarat că e OK ca dl Ponta să rămînă în baroul unde a intrat fără examen, echivalându-și acel doctorat la care a vrut să renunțe. Ce semnal e ăsta?), fie discutând organizat cu fiecare grup profesional sau social. Prin ianuarie auzeam deputați PNL la TV spunînd că va ieși lumea în stradă ca la alegeri să-l dea jos pe Victor Ponta. Cine spune asta nu știe cît de greu a ieșit lumea și la alegeri, și ce puțini oameni au scos-o în stradă. În ianuarie societatea civilă de la alegeri era deja dezamăgită din cauza lui MRU la Cotroceni și a Certejului și greu se ținea moralul la oameni. Uniți, salvăm s-a desfăcut în mai multe grupuri, acuma dreapta care e cu Macovei nu va ieși în stradă să ajute PNL, iar stînga, deși nu e cu Ponta, nu o să iasă nici ea să ajute dreapta, așa că nu prea văd de unde va veni marea revoluție populară dacă dl. Ponta nu mai face el vreo declarație nesăbuită cu Roșia Montană.

Al treilea factor, și cel mai serios, este că principiul dominoului e suveran zilele astea pe ambele părți ale spectrului politic. Și e normal să fie așa. Dacă ai două partide mari care s-au purtat la guvernare ca niște piramide de extracție a resurselor publice și dirijare a lor către companii favorite care reciprocau prin comisioane pentru partid atunci șansele ca oricine e numit ministru în guvernul real sau în cel fantomă să fie imediat antrenat în procesul de cădere al pieselor de domino sunt aproape de sută la sută. Ce ministru sau primar a putut spune ”Nu, eu fac excepție, la mine nu telefonați, eu nu plătesc, etc”? Îmi place să cred că aceia de la justiție, precum Macovei  sau Predoiu, deși cazurile Chiuariu sau Pivniceru arată că nu e obligatoriu. Unde s-a opus cineva au urmat excluderi, scandal, despărțiri. Altfel, uite ce se întîmplă cu un băiat de succes ca Vâlcov, e turnat de foștii săi parteneri pentru perioada cînd erau împreună. Or, cazurile Udrea, David, Bica, Horia Georgescu (curtat de ambele tabere, era un potențial ministru de justiție pentru PDL și un comisar european pentru PSD) au lovit dreapta la fel de rău cum cazurile Herțanu-Șova-Vâlcov au lovit stînga. În clipa în care guvernul Tăriceanu singur are nouă corupți dovediți, Boc plus MRU șapte, iar Ponta a trecut de zece, care sunt șansele ca toți membrii acestor guverne și tot establishmentul politic să ajungă după gratii? Avem deja mai mult de jumătate din șefii de consilii județene la pămînt. Cum promite o nouă majoritate formată din asemenea ingrediente o lege electorală sau o Constituție mai bună, ce să mai spun de guvernare?

Iată deci explicația pentru care barca dezumflată a lui Ponta nu s-a dus la fund, că în paralel apa din iaz s-a scurs și ea și în cel mai rău caz ajunge la nămol.

De asta eforturile de a schimba majoritatea (cu ajutorul lui Vanghelie sau a oamenilor lui Oprea, unul cîte unul) nu au potențial să umple nici un lac, și chiar dacă epava e luată de alții în stăpînire sunt mari șanse să rămînă doar ce e, o epavă.

Nu sunt semne vizibile la ora asta că partidele sau șeful statului înțeleg cât de radical trebuie să se schimbe totul. Și PSD, și PNL, propun doar suspendarea din funcții de partid până la pronunțarea justiției, în loc de excluderea totală, nu există nici un mecanism propus în anticiparea justiției, deși în decursul timpului le-am propus destule, nici un fel de departament de resurse umane nu e pe cale de creare, ce să mai vorbim de vreo strategie de a ne muta de la partidul-clan la partidul reprezentativ, deși de la sindicate la organizații studențești și stînga, și dreapta ar avea de unde începe.

Măcar instituțiile ca președinția sau guvernul ar trebui să ne anunțe azi ce fac ca pe viitor să nu se mai ia mită prin birourile lor, poate punem aici camere video, nu la școli, și poate introducem registre la intrare cu cine la cine merge și în ce scop, care să poată fi consultate public, ca la Bruxelles.  Asta nu necesită nici legi, nici cine știe ce resurse, așa că aștept anunț neîntîrziat, fie și pe Facebook, că suntem în executare. Mai bine Facebook azi decît jurnalul de la cinci mâine.

În rest, poate și cu avantajul distanței, mie mi se pare că partidele astea au nevoie de o pauză de refacere. În care timp să facem un guvern de specialiști care să gestioneze țara pînă la alegeri. Nu vor fi ei specialiști de Nobel, dar sigur nu pot fi mai răi decît alde Chițoiu, Șova sau Daniela Andreescu.

P.S. Între atâtea lucruri bune, DNA a greșit că a închis plângerea Elenei Udrea la adresa generalului Coldea ca vădită fără temei fără a-l audia măcar pe Traian Băsescu, invocat în ea de mai multe ori ca martor privilegiat. Și graba, și scăparea asta majoră nu sunt de bun augur, și o spun ca persoană care nu acordă nici o credibilitate Elenei Udrea, și multă DNA. Dar credibilitatea e o floare rară, nu trebuie scăpată nici o ocazie să o îngrijești, că te trezești că se usucă peste noapte. Uite în ce situație suntem la ANI, instituția moșită de noi în societatea civilă, pentru că desigur, noi am creat-o, dar partidele și serviciile au permis unuia ca Georgescu să devină primul ei șef.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “De ce nu se scufundă Ponta?

 1. Tempor

  Oarecum scriu pe langa subiect dar un fapt este revoltator.
  Prin ce LEGE a obtinut procurorul NITU Certificat de Revolutionar!?????
  In septembrie 1989 am depus juramantul militar de a apara tara cu pretul vietii mele pe o solda de militar.
  Cu ce drept a primit Certificatul de Revolutionar !??
  A fost sub juramant!
  Ce demnitate mai exista in tara asta !???

  Reply
 2. Ion

  Felicitari pentru articol. Lumea este dezamagita sa vada in fata doar elita fripturistilor si coruptilor. Pana si langa domnul Iohanis si-au facut aparitia hopa-mitica Ungu R.osia M.ontana zis si OMV, Mihalache valetul lui Nastase, Hellvig valetul lui Felix si Predoiu valetul lui Hrebe, doar cateva exemple. In viata politica Monica Macovei mai poate schimba ceva in bine, alaturi in continuare de Koveshi, DNA si Daniel Morar.

  Reply
 3. real

  din pacate ati uitat sa mentionati si vocea destul de anemica a societatii civile…dar e oarecum de inteles, vedem mult mai bine ce trebuie la altii si nu si in propria curte

  Reply
 4. Catalin

  Guvernul format din tehnocrati (macar in punctele esentiale) pare a fi singura solutie viabila. Guvernul Ponta nu cade fiindca, pur si simplu, nu are cine sa ii ia locul: mi se pare evident ca cei de la PNL nu isi doresc cu adevarat sa guverneze(aici sunt delicat fiindca e la fel de posibil sa nu aiba resursa necesara) si par mai preocupati de conservarea ierarhiilor interne in speranta unor vremuri mai bune care nu se vor mai intoarce.

  Eu cred ca foarte multi politicieni au inteles ca e nevoie de o schimbare radicala numai ca unora le e teama, altii nu o doresc iar altii au alte preocupari. E greu sa soliciti schimbare unor oameni incapabili sa se proiecteze in viitor si care cred (pe buna dreptate) ca schimbarile le vor periclita pozitiile pentru care au „trudit” din greu.

  Reply
 5. barbu brailoiu

  cumva, primele dezamăgiri dinspre preşedinţie? ar fi păcat… şi de rău augur.

  tot ce rămâne de făcut este o nouă lege electorală care să permită partidelor mai „proaspete” de tipul M-10 sau România Unită să obţină reprezentativitate şi forţă parlamentară, după 2016.

  Reply
 6. Petre

  Ponta, in interviul de la b1TV, s-a comportat ca un veritabil terorist, de tip Che Ghevara, care a reusit sa ia ostateca Romania ! M-au deziluzionat cei doi gazetari, pe care eu ii consider de un anumit nivel de incisivitate, care s-au comportat ca simpli pareorologi, complect dezorientati. Ponta s-a comportat ca nevasta infidela si batausa, care ea loveste barbatul si ea tipa ? Astfel ca cei neavizati sa se intrebe ? Ce o fi avand omul cu nevasta de o bate asa ? Nu-i asa ca s-a comportat cam „parsivel” cum spunea Antonescu ? Iar Cristoiu si Striblea, sa-au comportat ca satenii care trec pe ulita si se mira de cruzimea unui barbat furios, care a fost Basescu si acum se pregateste sa-i ia locul Iohannis ! Sa fim seriosi drept cine ne-a luat ! ? Acum opinia publica din tara noasra, este mult mai informata decat altadata !! Asa ca , Sorry ! Pai trebuie sa fii un pareorolog sub mediocru, ca sa nu vezi ca, actualul parlament majoritar ales pe listele USL, a devenit caduc si ilegal, in urma radierii din registrul formatiunilor politice a USL, ceeace face posibila oricand a alegerilor anticipate. Noul PNL, se abtine sa apeleze, in conditiile in care Ponta tine oastatec, statul cu ajutorul Parlamentului ilegitim, tergiversand, elaborarea noului cod electoral si revizuirea constitutiei cu luarea in considerare a referendumului valabil din 2009, care ar putea fi aplicat numai dupa 6 luni de la aprobare, intrucat cu actualul cod, algerile vor duce la o compozitie asemanatoare parlamentului. Acest terorist Ghevarist nu are nici un temei sa acuze o asa zisa “lovitura de stat”. De fapt Ponta organizeaza o lovitura de stat, tinand ostateca Romania ! Este cazul sa demisioneze ! Altfel ar putea fi judecat pentru terorizm !

  Reply
 7. Stefan Marincea

  Este foarte bun articolul. Dar „opozitia anemica” si lipsita de solutii a auzit de guvernul de tehnocrati ca solutie viabila pana prinde putere si isi rezolva propriile probleme cu justitia? M-as fi asteptat sa vad conturata aceasta solutie inca dupa alegeri, dar politicienii nostri nu au pregatirea necesara, fler (se va vedea in 2016) si au mari lacune la capitolul patriotism. In buna parte, dovedes lipsa de viziune (solutia guvernului de tehnocrati sprijinit politic ar duce imediat la ralierea societatii civile, chiar daca este divizata). Poate ca presedintele va ajunge la aceasta concluzie. In asteptare, guvernul Ponta distruge rand pe rand elementele care ar putea conduce la o renastere rapida a Romaniei, fiind, asa cum il caracterizeaza un om lucid din opozitie, „toxic”.

  Reply
 8. ionita ion

  Cred ca Ponta rezista prin proiectele pe care le-a indeplinit. Ma refer la cele promise inca din 2012, vezi restituirea sumelor cadrelor didactice si salariatilor din administratia publica, noul cod fiscal etc. Si apoi, nu ar fi bine ca un partid sa detina toata puterea in stat. Solutia guvernarii ar trebui sa fie stabilita la alegerile din 2016.

  Reply
 9. Protonic

  Guvernul Ponta nu cade pentru ca nu a fost si nu este un guvern mai bun.
  Nastase si Tariceanu s-au apropiat de el dar acesta ramane decamdata cel mai bun dpdv economic.
  De guvernarea boc nu vorbesc pentru ca nici macar nu o consider guvernare.
  Si oamenii obisnuiti vad asta si nu pot fi pacaliti.
  Singurii care pot fi pacaliti sunt tinerii pe internet pe care-i sperie cu comunistii la fiecare alegere. Dar Ponta este departe de a fi un comunist si introduce inclusiv masuri liberale.
  Pacat ca s-a stricat Alianta PNL PSD. Era ok. Sunt curios cu ce l-au santajat pe Crin.

  Reply
 10. Gaga

  Doamna Mungiu Pippidi,
  Am citit analiza domniei voastre si o gasesc mai mult decat pertinenta. De altfel nici nu ma asteptam la altceva din moment ce tot domnia voastra ati stabilit la inceputul lui 1990, daca va mai aduceti aminte, criteiile prin care un individ oarecare poate accede la onoarea de a fi acceptat in elita numita intelectualitate. Pacat ca nu va preocupa acum, dupa 25 de ani sa vedeti cati respecta indicatiile Dv. extrem de pretioase si superproductive.
  In ce priveste evitarea naufragiului lui Ponta explicatia mea de om oarecare este simpal: lipsa Dv. din Romania, de la carma corabiei ce pluteste in deriva. Dece nu veniti sa ne conduceti de la fata locului si preferati comoditatile unei tari „civilizate”?

  Reply
 11. taunul77

  Au simtit si gangsterii de prin Parlament ca apetitul pentru proteste a cam fost cuprins de astenia de primavara, asa ca au inceput sa revina la bunele obiceiuri: protejarea ortacilor proprii de Justitie, modificarea legilor electorale in interesul gastilor proprii numite partide nu in interesul electoratului etc. Actualul Guvern se mentine si din cauza opozitiei blegi prestate de PNL. Care habar nu are cum sa gestioneze imensul capital politic dobandit odata cu alegerea lui Johannis la Cotroceni.

  Reply
 12. mihai

  Lucid,onest,profesionist!.Cunoasterea din interior ,face sa decelam cauze si efecte.Avram oameni peste tot care pot misca societatea.Partidele construite pe schelet neocomunist,vegheaza si blochează constructia modelului firesc al evolutiei noastre.Semidocti,hoti sau oportunisti liderii de partide ,aduc langa ei oameni ce le seamana.Nici o sansa pentru inovatie ,curatire sau macar inceput de schimbare!.

  Reply
 13. florea

  din ce scrieti d-voastra, inteleg ca din cauza lui m.r.u., toate merg prost in romania..altfel, ne-am lua de piept cu putin, ca asta-i cel mai tare ,,jmecher” din lume acum, dar nu se poate din cauza lui m.r.u., marele vinovat….a stat zeci de ani la conducerea romaniei, a spoliat tara si nepregatit total fiind, semianalfabet chiar, a deturnat tara de la un drum ,,sendero luminoso”..tare de tot, ati descoperit apa calda doamna mungiu…!!!!! eu cred ca ponta rezista, datorita sustinerii disperate pe care o are din partea unei parti importante a mass-media, care mass-media, s-a infruptat din plin din banii tarii, ani de zile…si are si alte interese similare cu ale plagiatorului…

  Reply
 14. roman

  Intr-o tara democratica daca partidul care este la guvernare pierde alegerile prezidentiale isi prezinta imediat demisia,deci dl.PONTA si guvernul sau nu cunoaste democratia inca.Poporul trebuie sa iasa in strada sa-i ceara demisia altfel reforme noi nu se pot intreprinde.Curaj!

  Reply
 15. Janos

  Ponta nu se scufunda, pentru ca e oltean. Olteanu are capul sec, si de aia nu se scufunda. Asta e un banc ardelenesc.
  Hai sa fim si seriosi. E greu sa-l schimb, nu pentru ca e bun la governare, ci pentru ca are majoritate in parlament, cu toate ca guverneaza ilegitim, incepind de cind sa desfiintat formatiunea cu care a cistigat alegerile. Iar partea cealalta, noul partid Liberal cu PDL. inca nu este sufficient de tare. Pe UDMR, nu poate conta, la momentul actual, UDMR-ul nu are curajul sa intre la guvernare, alegatorii lor au facut foarte clar, ca nu mai vor reprezentantii Maghiari la guvernul romaniei. Daca nu asculta, la alegerile urmatoare nu mai intra in parlament. Deja au pierdut 2/3 din alegatorii lor, si acuma au intrat pe muchia de cutit. Deci la ora actuala nu exista o alternative lui Ponta. Ari fi trebuit sa fie schimbat cit mai urgent, dar nu cu opozitia actuala, si nu cu partide, ci cu o organizatie civila, cei care nu au facut politica niciodata, organizata de jos in localitati. Fiecare localitate ari trimite un reprezentant, cel mai credibil si destept din comunitate la orasul cel mai apropiat din judetul respectiv, ca reprezentant al comunitatii teritoriale. Dintre ei ar allege reprezentantii judeteni. De la judeti ar trimite in parlament Deci reprezentatii judeteni ar fi si parlamentari, cind nu exista sedinta in parlament, ei ar fi la judet, sau tritoriu, asa intotdeauna ari fi in legatura cu alegatorii si nu ari avea posibilitate de a devenii corupti. Deci alegerile locale ari alege toti reprezentantii, si din 2in 2 ani sa fie scimbati parlamentarii. Iar de senat nici nu este nevoie. Prin aceasta metoda a-mi economisii salarile deputatilor parlamentar, ca ari fi platite la judeti, a senatorilor. Asa ari fi legatura mai strinsa intre locuitori si reprezentanti. Zii de zii poti intalnii cu ei, si poti sa-l intrebi ce sa petrecut in judeti, in parlament, ce a votat smd. Asa ari fi un parlament fara partid cu o politica in interesul tarii nu cu o politica in intresul partidelor. Pe Ponta trebuie schimbat cit se poate mai repede ca face aceasi treaba cea ce a facut gyurcsany in Ungaria. Imprumuta bani si face ce face, nu se vede nicaieri nici un fel de investitie, dar banii se duc. Nu se gindeste, ca cineva cindva o sa trebuiasca sa o plateasca inapoi datorille facute de ei si bineinteles cu dobinda. Deci nu platest, cit ai inprumutat, platesti de trei-4-5 ori mai mult. Acel enorm de bani nu s-ar putea cheltui in tara cu o organizatie mai buna? Sa guverneze tara asta odata cetatenii acestei tari si nu FMI-ul si alte banci straine. Eu cred ca aici ari fii studentii de mare folos, sa organizeze mitinguri de la cei mai mici localitati pina la orase, sau intreprinderi mari in toata tara, sa aleaga local reprezentantii . Trebuie reformat aceasta tara complet, daca vrem sa traim ca om in aceasta tara. Politicienii tilhari trebuiesc alungate de la putere, arestati si luati la raspundere. Numai asa se poate ciuruii conducatorii, sa le alegem, pe cei care le stim de acasa de la noi. Eu asi incerca sa organizez, dar e o munca uriasa,neavind o organizatie plus ca sint si de nationalitate Maghiara, nu pot sa ma exprim bine in limba Romana , plus ca foarte multi romani nici nu m-ar lua in considerare.

  Reply
 16. Tudor

  Ce se intampla acum sunt masuri post factum, dupa ce s-a produs hotia, desi aceasta era denuntata de multi ani de presa economica : cazul licitatiilor la care caietul de sarcini era elaborat chiar de cei care trebuiau sa castige licitatiile respective este doar primul care imi vine in minte acum. Este bine ca hotii prezumptivi sunt luati la intrebari de justitie macar acum. Dar cata vreme mecanismele concepute pentru a favoriza hotia (cred ca nu atat din ignoranta cat cu buna stiinta) nu se vor modifica, ele vor conduce, in timp, inevitabil la acelasi rezultat. Margand mai in adancime, daca mecanismele de contraselectie care au adus in fruntea unor institutii cheie ale statului oameni care nu aveau ce cauta acolo nu se vor modifica nu putem avea vreo speranta ca se va schimba ceva in fond. „Vast program”, cum ar spune generalul de Gaulle.

  Reply
 17. Ovidiu

  Am fost in repetate randuri dezamagiti. Credeam ca cineva o sa accentueze pana la paroxism, (ca un claxon strident folosit abuziv) faptul ca noi nu mai avem o clasa politica serioasa care sa fie preocupata in primul rand de interesul national. Aici este marea problema, pleaca Ponta, vine Predoiu si ce-am facut? Amandoi sunt tineri, ambii se declara patrioti si rezultatele se vad care sunt, adica calificativul nesatisfacator. Cum o sa procedem ca sa ne achitam datoriile externe fara sa ne afecteze prea mult traiul cotidian, fara a fi obligati sa platim alte si alte taxe si impozite aiuritoare. Programe avem, idei avem, cativa banuti pt. proiecte avem dar oameni corecti, cinstiti si capabili ca sa le implementeze, avem? Nu prea. Pleaca unii, vin altii, toti promit si apoi aflam de la TV, ca i-au saltat mascatii de la restaurant si binenteles in toate cazurile sunt razbunari politice. Asta-i politichia in Romania. Cum schimbam situatia de acum? Intrebare f. dificila pt ca acest subiect ar trebui sa ne preocupe permanent, aproape ca o obsesie, daca vrem ca Romania sa aiba o soarta mai buna, pt. ca urmasii nostri sa traiasca cu demnitate in aceasta tara. Ce mostenire economica o sa le lasam, asta de acum, plina de datorii? Desteapta-te romane.

  Reply
 18. Gheorghiu Petru

  Simplu : nu cade pt. ca se bucura inca de o majoritate comfortabila.Daca opozitia -PNL- ar putea impune alegeri anticipate pt. colegiile ramase vacante( destul de numeroase ) si daca ar reusi sa faca credibil programul sau de guvernare ( cam anemic, deci neconvingator ) poate s-ar purea degaja o majoritate anti Ponta, dar negociata in favoarea unui guvern sustinut de PNL + a actuala adunatura de parlamentari ceva mai constienti, dar format exclusiv din oameni proaspeti ( sub nicio forma figuri vechi din PDL ), probabil de preferat tehnocrati cu sustinere politica. Garantat insa trebuie incheiata noua lege electorala ( reducere a nr. alesilor, inclusiv pt. locale, vot pe lista, dar cu prag de 5%, pastrarea legii infiintarii partidelor politice- fara enormitatea infiintarii doar cu 3 membri), care insa nu poate fi eficienta fara rezolvarea problemei stabilirii concrete a numarului de votanti, care stabileste baza de 100% necesara pt. inditerent ce fel de alegeri.Daca vom constata – cum se pare ca va fi realitatea – ca suntem incapabili sa ne numaram votantii, atunci va trebui introdusa prevederea ca nr. de referinta – 100% – este stabilit doar de cei care s-au prezentat direct la vot, indiferent cum arata listele electorale.

  Reply
 19. Goagal

  Doamna draga, sarut mana ! Acest articol,pe cuvant de onoare, mi-a mers la inima ! Cum fiecare il ,,iubeau,, pe Ponta, proorocii Basescu si Iohannis si-au pierdut credibilitatea, fiecare dorind caderea lui,,copy paste,, din motive proprii si, in niciun caz pentru tara.Basescuu,,latra,, pe unde poate, iar Iohannis tot asteapta ca transfugi din stanga sa -i ajute partidul preferat sa ia puterea.Si-mi aduc aminte ca,fara motiv zic eu,Iliescu era injurat ca e nu presedinte al tarii ci ,,tatucul,, PSD.Istoria se repeta dar Iohannis nu este ,,injuratt,, din acest motiv.Inca. In rest , numai de bine si…. sa vedem cati mai intra in ,,avalansa,, DNA ce a stat la rece, incalzindu-se numai cu ,,pretenii,, lui Basescu, Bombonel si Varanul.Cu stima, goagal.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *