Alina Mungiu-Pippidi

De ce nu avem nici o scuză că am pierdut Moldova

Europenii s-au dat peste cap să unească partidele pro-europene la Chișinău și au ridicat vizele atunci cînd au promis pentru cetățenii moldoveni. Americanilor nu are sens să le mai facem vreo vină, ei erau dezorientați dinainte de Trump prin astea două țări românești aflate la marginea de jos a interesului lor. Dar românii de ce au sponsorizat autobuze pentru studenții basarabeni să meargă să voteze acasă și doar atît? De ce nu s-au perindat vedetele să se pozeze cu Maia Sandu, de ce nu au făcut politicienii promisiuni cum se pricep mai bine, că în cazul victoriei ei vom face una sau alta? Ce e scuza asta pe care am văzut-o confirmată de Deutsche Welle că i-ar fi promis Iohannis lui Mogherini că nu face nimic? Credeți că mai există al doilea șef de stat în Europa care o lasă pe Mogherini să îi spună ce să facă într-o chestiune de interes național, și mai ales una care privește Rusia, unde nimeni nu ar urma sfatul ei? A fost destituit careva prin serviciile secrete că i-au lăsat pe ăia să plece cu miliardul, deși i-am potopit cu agenți, care beau vodci prin cîrciumi de lux cu partenerii lor de afaceri locali? Cum a fost posibil să batem cîmpii că nu e mare diferență între candidați și că nu e nici o nenorocire dacă nu cîștigă unul sau altul, cum am auzit chiar pe oameni de obicei cu judecată, ca Vasile Ernu sau Sorin Ioniță? Și de ce, nici cînd pierdem, nu spunem clar că am vrut să pierdem, că a fost o strategie deliberată, dovadă aplauzele prin presă la arestarea celor de la Acțiunea 2012 și regia elaborată cu care ne ocupăm de Transilvania, unde nu e nici o problemă, chiar zilele astea?

Pentru cine e de bună intenție și nu complice la menținerea Moldovei în zona de rapt din care profită toată lumea, de la oligarhi la consultanți, pricepeți că democrația nu e eternă și nu trebuie prezumată ca un dat automat de la Dumnezeu. E de mirare că trebuie să vă spună cineva treaba asta. Ați prăpădit cea mai bună șansă a Moldovei, probabil ultima. Nu aveau ce căuta autobuze din Transnistria secesionistă la vot pe malul drept decît dacă voiam să pierdem alegerile, și asta e destul ca să fie anulate- limitele unui electorat sunt constituționale. Dacă nu sunt anulate, dacă nu se găsește temeiul constituțional al anulării este din cauză că deja nu e democrație acolo, judecătorilor le e frică, și va fi și mai puțină. Puteați vedea la Orban sau la Erdogan sau la alți lideri autoritari care se ridică în jur că ăstora le ajunge să cîștige o dată, după aceea vor limita alegerea drastic, vor manipula condițiile încît să nu mai piardă. Nu trebuia să îl lăsăm acum să cîștige, dar ce să mai spun, că pînă la mine la Berlin au ajuns ecouri ale celui mai teribil defetism cu ce facem după ce pierdem și am pus pariu că Maia va lua peste 20 la sută, scor care îi era prognozat de amici de ai mei de acolo, ba chiar că are șanse.

Nu avea, pentru că ei nu credeau în ele, ba chiar făceau planuri de viitoare partide- fără ea.

Am pierdut nu numai țara bunicilor noștri, ci și a unei generații splendide de tineri, cei care au rupt pavajul cu mîna goală în aprilie 2009 și au luat cu asalt consulatele să voteze, am pierdut un bastion strategic la frontiera Europei, care ne va costa enorm, pur și simplu că nu ieșea destul profit personal pentru cei care erau în poziția de a face ceva din victoria asta.  Și atunci nu s-au deranjat. Nu are sens să ne mai întrebăm acum ce facem, trebuia să ne întrebăm acum trei luni. Am irosit șapte ani de grație, iar acum vin anii ceilalți.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

35 thoughts on “De ce nu avem nici o scuză că am pierdut Moldova

 1. Dumitru

  Pai am pierdut-o, pentru ca de la partide la servicii si la ONG-uri **toata lumea** a fost ocupata cu un razboi pentru putere pe viata si pe moarte (de fapt, pe libertate sau pe puscarie). Partidul care trebuia dat jos a fost dat jos, serviciile au puterea absoluta, si abia acum ne trezim ca nu suntem mai democratici (dimpotriva), ca urmam mai mult interesele externe (fara sa cracnim) si nici n-am vazut trenurile trecand in jurul nostru. Cred ca ar fi interesant sa numaram aspectele pozitive, care sunt extrem de putine. Unul este mobilizarea pentru mediu.

  Reply
 2. Marcos

  Pentru moldoveni e deja prea tîrziu să facem ceva. E cazul să ne gîndim la soarta noastră, căci în curînd oamenii ruşilor vor ajunge la putere şi la Bucureşti.

  Reply
 3. alzara medic Sibiu

  Aveţi dreptate mai puţin viitorul : nici vorbă de ultima şansă ; vigoarea celor 48% va învinge neputinţa (?) de la bucureşti .

  Reply
 4. Ionas

  Moldova este intr-o criza perptetua politica si economica din momentul in care a fost independenta ( 1/4 din PIB/loc fata de Romania, 1/2 PIB/locfata de Albania ).
  Cauzele sunt Transnistria, inapoierea economica si lipsa unei viziuni asupra unei identitati nationale.
  Romania considera Moldova o provincie romaneasca vremelnic indepartata de la tara mama ce in final va fi reocupata , Rusia o priveste ca o zona locuita de rusi si o zona prematur indepartata din USSR.
  Moldova nu priveste Romania decit ca o tara saraca si poate la fel de corupta ca Moldova. Daca Romania ar fi fost ca Danemarca sau macar ca Finlanda lucrurile ar fi fost altfel
  Poate politicienii romani au fost bine intentionati insa nu aveau ce sa transmita moldovenilor in afara se cuvinte de iubire- coruptia noastra este mai de calitate, saracia noastra este mai acceptabila. Poate unii din Romania au fost in mod evident ipocriti.
  Trebuie sa ne resemnam si sa speram ca macar Moldova va prospera economic, cultural si educational o vom ajuta mai departe.

  Reply
 5. Emil Stoica

  Realitatile economice o sa-l liniștească si pe Dodon. Eu am mai văzut un referendum in Grecia anul trecut care a fost de rasul lumii.

  România trebuie sa insiste pe principii: instituții democratice in R Moldova si trebuie sa rămână generoasa in cadrul UE, indiferent de retorica de la Chișinău; trebuie in continuare sa finanțeze proiecte de dezvoltare reciproca, sa acorde burse de studiu, etc. Dar, cel mai important, este ca România sa devină o poveste de succes economic si democratic. Din cauza asta, atenție mare pe cine susținem la alegerile astea.

  Reply
 6. laur22

  It’s the economy stupid

  Atz-i pierdut cand in locul pietzei rusesti vreme de 7 ani voi totzi cu toztii n-atzi fost in stare sa oferitzi nimic.

  Vize, vorbe alte vize is alte vorbe si doar atat.

  E bine e bine da pana la 5 mai este mult.

  Pur si simplu revolutzia vostra a dat faliment pentru ca n-atzi fost in stare sa oferitzi sholdoveanului de rand nici macar atat cat i-a oferit Vladimir Voronin.

  O tzara, o tzara insemna mai mult decat niste vorbe, o tzata trebuie sa insemne si un anume mod de a face lucrurile care produce rezultate cate de cat acceptabile.

  Cand rezultatele devin inacceptabile tzara incepe sa se topesca in fatza ochilor nostri.

  It’s the economy stupid spunea Clinton cand isi explica succesul.
  It’s the economy stupid va spun eu cand va explic esecul.

  Cu tot securismul cu toata frasuiala cu toata agitatzie cu tot apelul la star power nimic nu poate compensa pentru caraclismul produs de aplicarea ideilor vostre in economie.

  „Go Moldavian fruits” e un successful advertising stint da nu tzine loc de vanzari reale an dupa an, dupa an.

  Asa cum Ceusescu a fost pus in genunchi de sanctziunile economice ale vestului tot asa pro-europenii au fost pusi in genunchi de sanctziunile economice ale Rusiei.

  Si nu nu e drept.

  Atata doar ca asa merg lucrurile si atunci cand te iei de piept cu balaurul trebuie sa te asteptzi ca lucrurile sa se schimbe fatza de cum erau inainte.

  Este indreptatzita Rusia sa recurga la sanctziuni econimice ?
  Dar Europa, dar America ?
  Desigur ca uni sunt cavalerii luminii iar ceilatzi demoni din iad nu asa ?
  Desigur ca unora le este permis deoarec sunt ” a shiny beacon on the hill” iar celorlaltzi ….. nu.
  Hmmmmm.

  Oare ce trebuia facut ca sa itzi dai seama ca NU POTZI SA CERI UNEI MAJORITATZI SA SE SACRIFICE pentru fsndoselile unei minoritazi it’s just not a good policy.

  Abraham Lincon stia instinctiv lectzia asta si de asta a evitat sa faca Razboiul de Secesiune despre sclavie caci daca ar fi proclamat the Abolition Act la inceputul razboiului ar fi pierdut si razboiul si alegerile.

  Pentru ca majoritatea nordistilor a yankeeilor „give a fuck about them negroes”
  Ei au luptat pentru constitutzie, uniune si 12 dolari.
  Si nu rata dezertarii nu a fost mai mare in sud ci in nord.
  Atat de nepopular a fost razboiul.

  SI A FOST UN RAZBOI PENTRU O CAUZA JUSTA.

  Din nefericire ca politician trebuie sa stii ca justetza cauzei nu e o scuza suficienta.
  Iar daca tot va place voua sa va jucatzi de-a politica poate ca ar fi cazul sa invatzatzia si voi acest adevar.

  Ca patriotismul intretzinut securistic de tot felul de shusanele media se ofileste dupa o vreme.
  Ca in cele din urma politicienii trebuie sa livreze rezultate si nu doar vorbe promisiunei si frasuieli.

  Avetzi o singura „scuza” : fapul ca prostia voastra e depasita doar de hotzia „pritenilor” cu care va insotzizti .

  Poata ca ar fi cazul sa privitzi Moldova si de ce nu chiar si Romania nu ca pe un „bastion strategic” ci ca pe o tzara a unor oameni care si cauta dreptul la o viatza normala, cu sau fara voi.

  Reply
  • Dumitru

   Oops, suna cam propagandistic pro-rus textul asta. Nu se poate sa nu sanctionezi Rusia cand (pentru prima oara de la WWII) anexeaza teritoriu cu forta in Europa. Iar daca asta afecteaza comertul cu mere, so be it. Dealtfel, nu mi s-a parut ca preturile la mere au scazut in UE (ceea ce ar fi trebuit sa se intample daca intr-adevar era supra-productie). Rusia trebuie sustinuta pentru ce face bine in Siria (desi si acolo trebuie adusa o contra-pondere NATO candva). Insa asta nu o scuza pentru Crimeea, avionul doborat si razboiul din estul Ucrainei. Faptul ca a scapat asa de ieftin, cu un embargou, arata cat de nevolnici (sau infiltrati) au ajuns occidentalii. Ca sa revenim la Moldova este intr-adevar o problema economica. Dar rusii au pus umarul la demolare acolo incontinuu de la independenta, uneori deschis (razboiul din Transnistria si crearea de entitati separartiste in Transnistria si Gagauzia) alteori mai putin.

   Reply
   • Scipio Africanul

    textul pe care-l incriminati nu este catusi de putin **propagandistic pro-rus**; at fi bine sa fiti mai ponderat in atitudine si mai precis in afirmatii; excesele nu folosesc in politica decat apparent.

    Reply
 7. laur22

  Republica Moldova de la Plan la Clan

  http://www.platzforma.md/de-la-plan-la-clan-republica-moldova-dupa-un-sfert-de-veac-de-tranzitie/

  „Cum a fost posibil ca din puțin peste 4 000 000 de moldoveni la declararea independenței, în 1991, să se ajungă la aproximativ 2 500 000 astăzi, în cifre reale?

  Cum a fost posibil ca industria grea din perioada sovietică să fie distrusă sistematic, fără a se pune nimic în loc?

  Cum a fost posibil ca de la o agricultură mecanizată și performantă să se regreseze la o simplă agricultură de subzistență, în ciuda solurilor de cea mai bună calitate?

  Cum a fost posibil ca de la un sistem educațional relativ eficient să se ajungă la o parodie de învățământ?

  Cum a fost posibil ca idealurile umaniste și universaliste din perioada sovietică, așa golite de conținut și garantate de un sistem politic autoritar, corupt și cinic, cum erau ele, să lase loc unor naționalisme xenofobe și unor egoisme comunitare și individualiste de cea mai joasă speță?

  Cum a fost posibil ca în anul 2001 nivelul veniturilor să reprezinte 26% din nivelul înregistrat în 1989?

  Cum a fost posibil ca mult hulitul comunism să îmbunătățească infrastructura, educația, sănătatea și, în general, să rdice considerabil nivelul de trai, excepție făcând, desigur, persecuțiile și înfometările din perioada stalinistă, care nu pot fi separate totuși de anumite cauze naturale (ani secetoși) și de devastările produse de al doilea război mondial, deși factorul politic a primat – în timp ce democrația liberală postsovietică a echivalat cu un regres social imens și cu reactualizarea dureroasă a principiului hobbesian homo homini lupus?

  Cum de s-a ajuns, vorba politologului David Stark, la o tranziție de la plan (cincinal) la clan, nu că primul nu ar fi fost la rîndul său un clan, deși mai încăpător și mai tolerant în raport cu marea majoritate a populației?”

  Asa arat cica realitatea clanul comunisto-bolsevic a fost inlocuit de clanul mafiot.

  De aici trebuie pornit.
  Ca daca tot ce aduce democratzia e alternarea clanului putinist cu clanul europenist la putere geaba galceava, iaca nacazul.

  Reply
  • Dumitru

   Moldova nu a fost niciodata nationalista xenofoba. Cea mai xenofoba masura pe care-au luat-o a fost introducerea limbii romane si a grafiei latine. Daca vreti sa vedeti xenofobie, mai mergeti si pe la Moscova si vedeti cum sunt tratati imigrantii din Asia centrala. Iar sa vorbesti de idealurile umaniste din perioada sovietica mi se pare amuzant. Ultima dovada de „umanism” a fost cand cu Cernobal si au asteptat o saptamana sa salveze oamenii/copiii.

   Ca sa fiu cinstit, eu cred ca Moldova nu va avea niciodata ocazia sa fie o tara adevarata. Este prea mica, prea putin omogena (spre deosebire de Ungaria/Cehia), prea infiltrata cu agenti rusi si (mai grav) cu elite intelectuale rusificate. Fara un punct de stabilizare extern (UE, in cazul asta), va deveni un soi de gubernie periferica. Furnizor de mana de lucru ieftina si materii prime cand e nevoie, si fara pretentii, precum mini-tarisoarele din Caucaz.

   Daca as fi fost mai idealist, as fi vorbit de unificare, etc. Dar ma uit si la Romania care ar fi trebuit sa o duca mult mai bine la capitolul statalitate, si totusi nu o duce. Minoritatile sunt mult mai mici, dar au putut destabiliza serios constructia politica si economica (cf. martie 1990), fiind si incurajate sa o faca in continuare, astfel incat au o greutate politica mult mai mare decat cea demografica, si devin mouthpieces pentru politici ale altor state. Intelectualii de valoare autohtoni au fost incet-incet marginalizati (unii chiar destul de violent, e.g. Paunescu), locul central pe scena intelectuala fiind ocupat de oameni pentru care eu am destul de putin respect, pentru ca nu mi-e clar ce idei au, in afara de o sustinere fara limite a modelului liberal multi-cultural si deconstructionist (ma gandesc aici la Patapievici, Plesu, Boia et co.). Iar economic suntem redusi la rangul de consumatori si, mai recent, tara de productie la pret mediu (ceea ce nu e chiar rau fata de alte tari). Dar Romania nu o va duce bine cat timp nu se va forma o clasa politica in stare sa spuna NU macar din cand in cand Germaniei si Americii (nu pun aici si Rusia pentru ca lor le spunem NU tot timpul). Bineinteles, cand (si daca) aceasta clasa se va forma, vor fi niscaiva probleme, ca acum in Ungaria si Polonia, acum ceva timp in Cehia, Slovacia. Dar, dupa cum vedeti, nu moare nimeni nici in UE, nici in tarile astea, pentru ca astfel de transformari sunt normale, cat timp electoratul invata sa fie responsabil. Romania, spre deosebile de Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia a impus o uniformitate politica demna de URSS. Au ajutat si presiunile externe, dar totusi romanii sunt cei care au facut-o. Iar cand romanii par sa vrea altceva (referendum 2012) li se da peste maini. Nu-i bine, daca obiectivul este democratia de tip occidental (parerea mea).

   Reply
  • Cristi

   Laur, ai toată simpatia mea de cetățean român pentru cele două comentarii de mai sus. Ignoră prostiile spuse de Dumitru… săracul de el primește informațiile doar pe care le vrea mass-media care este plătită de fonduri europene și din cele ale americanilor.

   Putem ignora și aruncarea vinei pe umerii transnistrenilor… a 15 mii de transnistreni care cică sunt de vină pentru victoria cu 73 de mii de voturi în plus a lui Dodon…. oamenilor, voi mai știți aritmetica de școala primară?

   Laur, ai simpatia mea dar și neputința. Eu sunt cetățean român și știu că moldovenii sunt într-o dilemă. România nu își permite costurile unificării. Moldova este masiv depopulată și trece printr-o criză demografică gravă, depășită doar de țările democratizate cu bomba în cap. Basarabia, dacă ar fi parte din România, ar trebui să beneficieze de aceleași transferuri de taxe de la bugetul central pe care le primește și zona Ținutului Secuiesc.

   „Casa Naţională de Pensii Publice de la Bucureşti vorbeşte de circa 2500 de basarabeni cu pensii româneşti. Instituţia de resort de la Chişinău susţine că 65 de moldoveni, care au avut un anumit stagiu de muncă în România, beneficiază de aceleaşi pensii. Pensionara Alexandra Matei îşi îndeamnă semenii moldoveni cu viză de reşedinţă în dreapta Prutului să manifeste perseverenţă în a-şi obţine dreptul la o pensie de la statul român.
   Doamna Alexandra Matei (m-a rugat să nu-i scriu numele adevărat), profesoară de la Chişinău, a hotărât împreună cu soţul său, din economiile familiei şi ajutorul copiilor, să-şi cumpere un imobil modest într-o suburbie a Bucureştiului.
   Şi-a făcut viză de reşedinţă acolo şi a lăsat pentru moment casa în grija nepotului său, student la Bucureşti, iar ea s-a întors la Chişinău. Ajungând la vârsta pensionării, a adunat actele necesare şi a depus cererea la Bucureşti. Acum, femeia ridică o pensie lunară de 800 de roni (3400 de lei moldoveneşti) şi susţine că e foarte mulţumită.
   „A fost dificil, dar s-a meritat!”
   „A fost anevoios să adun toate hârţoagele, atâta birocraţie pe la noi, atâta umblătură pe la diferite birouri, dar s-a meritat! N-am lucrat o zi în România şi totuşi Bucureştiul îmi plăteşte pensie. Chiar dacă e una minimă pentru România, totuşi e de trei ori mai mare decât aş fi primit ca pensionară în Republica Moldova. Să mă bucur măcar la bătrâneţe pentru ceea ce am luptat în tinereţe – idealul unirii cu Patria-mamă! Le sugerez celor care vor să-mi urmeze exemplul să aibă răbdare şi să persevereze! Pentru o informaţie mai detaliată cu privire la subiectul dat, am solicitat datele instituţiilor de resort de la Bucureşti şi Chişinău.”

   Basarabia are cca 700 de mii de pensionari. Calcul foarte simplu, pentru o pensie de 800 de lei:
   – 700,000 x 800 lei x 12 = 6,720,000,000 lei / an
   – cheltuieli cu sistemul de sănătate, probabil încă 2-3 mld.

   Rezultat: 10 mld lei / an. Adică 2.5 mld € / an. Acești bani în principal din taxele și impozitele românilor. Interesante numere, nu-i așa? Lasă Laur că se vor găsi ziariști și politicieni care să te mintă în fiecare ciclu electoral. Faptul este că România nu îți poate oferi locurile de muncă bine plătite și aproape de casă. Vrei să mergi în Occident? Românii care pleacă nu se prea mai întorc și România pierde resurse umane. Un loc de muncă mai bine plătit și mai aproape de casă îți poate oferi doar Rusia. Asta este realitatea pe care demagogia politică nu o poate învinge.

   Există precedent. Unirea Crimeei cu Rusia (și nu anexarea prin forță cum spun dezinformații) a dus la dublarea pensiilor pentru a fi aliniate cu cele rusești. Vă ofer mai multe date.

   1) Pensia medie din Ucraina este 53$. Atât ar fi fost și cea din Crimeea.
   Wikipedia: The average pension in Ukraine is $ 53.78 (in June 2015)

   2) Pensia unui protestatar din Crimeea în fața lui Medvedev, citat de Europa Liberă (cităm de la inamici ca să nu fim acuzați de putinism): 120$
   RFERL: „Initially, Medvedev tries to wave off the interrogation by saying “pensions are a separate topic,” but an angry woman off camera refuses to let him off the hook.
   “They are wiping their feet on us,” she shouts, saying that her pension of 8,000 rubles ($120) is “nothing.””

   Dacă vă întrebați care-i problema acelei pensionare din Crimeea, Rusia s-a ținut de cuvânt. A dublat pensiile (ba chiar mai mult de atât). Pensionara rusoaică supărată acum pe guvern protestează pentru că pensia NU A FOST INDEXATĂ, nu că nu a fost mărită după unire. Rusia are acum o inflație de cam 10%. Și ar fi trebuit să indexeze și pensiile…. Știm asta, că și pe la noi indexarea pensiilor se face cu picătura, nu conform legii.

   3) Cât costă Rusia unirea cu Crimeea? Să ne uităm la un articol din Foreign Affairs (ca să încercă ceva mai obiectiv, nu prostii a la Europa Liberă).

   „From the outset, it was clear that Russia’s spring 2014 annexation would need to be accompanied by major capital investments from Moscow. Early estimates of just how much it would cost Russia to maintain and modernize Crimea ran to $3 billion a year. Federal subsidies, added social benefits, improved infrastructure, and increased pensions to citizens would end up costing Moscow enough that other major projects—including a new port on the Black Sea and a bridge in Siberia—would have to be scrapped to make room in the country’s budget.
   The real sum, however, has turned out to be considerably larger: $4.5 billion or more annually, according to official Kremlin projections. Compounding these costs are elaborate construction projects designed to link the peninsula ever more closely to the Russian Federation, chief among them a $4 billion bridge across the Kerch Strait that was approved by the Russian State Duma this July.”

   Ce să vezi? Costurile Rusiei (care exclud faimosul pod peste Kerch) sunt estimate la 4 mld € pe an. Sigur că există și venituri din taxe și impozite, dar sunt modeste.

   Calculul meu nu este deloc deplasat. Da, să ne unim în cuget, simțiri și portofel cu moldovenii. Și să fim pregătiți să scoatem 1-2 mld €/an din buzunar pentru acest obiectiv, fără să includem banii pentru modernizare, securizarea granițelor. Iar aici nu includem efectul sancțiunilor rezultate din această unire. Rusia va închide poarta vizelor pentru moldoveni și dreptul la muncă în Rusia. Șomajul va fi masiv în Moldova, ca în Grecia. Hai să spunem 3 mld € / an. Are vreun român acești bani? Nu. Are doar propagandă.

   Reply
 8. rodax

  da,dar solutia nu este dodon si politicile inguste ale lui si ale celor ca el.solutia nu este intoarcerea la trecut,ci masuri si actiuni pt. viitor si pt. lumea actuala in care traim.moldovenii din RM n-or s-o duca bine niciodata cu felul lor de a fi si de a gandi din acest moment.moldovenii din romania au noroc ca fac parte dintr-o tara in care ceilalti romani ii scot la liman,dar nici ei nu sunt mai presus decat cei din RM.

  Reply
 9. joenegut

  Moldovenii trebuie să se decidă, nu noi!
  Noi îi vrem dacă şi ei vreau.
  Să dispară generaţia care mai crede tâmpenia cu jandarmul român şi după aia mai vedem!

  Reply
  • Dumitru

   Tampenia cu jandarmul roman are din pacate si un sambure de adevar. O stiu de la ai mei, care au trait in regiune. Iar daca ati trebut prin Muntenia, Transilvania, sau pe forumuri in ultimii 20 de ani ati vazut sigur manifestari ale dispretului fata de moldoveni. E stupid, desigur, dar sunt atitudini care sunt incurajate. Un oarecare Sabin Gherman, de exemplu, a ajuns sa fie (de vreo cateva luni) cronicar la un ziar central (Romania Libera).

   Reply
 10. maxxx

  Citeva intrebari, asa intr-o doara: ce importanta are pentru poporul traind de pe azi, pe miine faptul ca Moldova a votat cum a votat? Ce relevanta are pentru romanii lipsiti de optiuni si perspectiva? Maia Sandu e garantie pentru ce? Moldova are sanse de EU cit de mari? Nu credeti ca e o ineptie sa culpbilizati poporul si guvernul roman pentru ceva ce este inafara zonei lor? Ce daca ar fi fost cea mai mare armonie in „chestiunea” Moldovei la Bucuresti si in tara? Despre asta sa scrieti unul, sau chiar mai multe articole stimata doamna, nu despre cai verzi pe pereti.

  Reply
 11. Dem

  Stimată Doamnă Mungiu-Pippidi, ați merita aici un comment de la Președenție și de la Primul-Ministru (dar n-o să aveți așa ceva). Într-adevăr, s-a pierdut foarte mult și este o zi neagră pentru toți cei care au româna ca limbă maternă. Piederile mari se produc pe nesimțite (cine-și mai aduce aminte că-n 1914 s-a plecat la război cu garoafa pe țeava puștii și cu credința fermă că TOȚI se vor întoarce acasă până-n primăvara viitoare?)
  Păcat că nu dezvoltați analiza și tabloul la nivel geo-politic. Dnii Ernu și Ioniță au dreptate, dar la un nivel inferior geopoliticului. Fiecare dintre noi, ca indivizi, avem dreptate în înnegurarea noastră din aceste zile. Însă ar trebui să acceptați că suntem totuși o țară slabă, care nu este în stare să se structureze după valorile clamate oficial.
  Cum zice M. Onfray: Realul n-a avut loc. (Iar la noi, chiar mai puțin decât în Occident.)
  Nu suntem în stare să ne amenajăm cât de cât viața noastră comună, ca nație. Este un moment în care am luat pauză din existență.
  Dar e bine pentru regionalizare. Trăiesc la Timișoara, dar am o parte din familie și dintre rude în Est-Carpatia Moldo-Română, așa că tot ce mai pot spera este ca toți colegii mei cu cetățenie maghiară să plece cu autobuzele la următoarele alegeri în Ungaria și să voteze un pro-occidental.

  În rest, să rămânem cu bine atâta timp cât regenerarea va trece prin degenerare !

  Reply
 12. Canadezul

  „…cum am auzit chiar pe oameni de obicei cu judecată, ca Vasile Ernu sau Sorin Ioniţă”

  De ce vi se pare ca mancurtul pro-rus Ernu este un om „cu judecata” imi depaseste puterea de intelegere. Tot ce scrie Ernu este anti-romanesc si miroase a nostalgie dupa epoca sovietica. Are cele mai radicale idei marxiste. Asta numiti dv. „judecata”? Pe baza opiniilor lui dintotdeauna era clar ca va fi foarte satisfacut de un presedinte pro-rus la Chisinau.

  Reply
 13. Cris

  Foarte interesant.Dar daca vedetele se pozau cu Maia Sandu,nu puteau fi acuzati de traffic de influienta?Dar faptul ca de ani de zile partea vestica a Moldovei este lasata in saracie,nu a contat?Cum poti promova un system daca intrarile in orase sint lasate in paragina? Ce perspective sa le dai populatiei actuale cind un proiect de autostrada peste carpati va fi inceput in 2030? In timp am fost un inversunat adept al Romaniei,acum …..am indoieli mari.

  Reply
 14. S13

  Nu, nu avem nici o scuza pentru care clasa politica romaneasca – fie ea si tehnocrata – nu a intins o mana diplomatica Republicii Moldova, pentru ca mana ruseasca a fost vizibila pentru toata lumea. Ce sa oferim noi fratilor de peste Prut ? Locuri de munca ? (oferta nr 1 a Rusiei) – noi nu oferim nici pentru romani. Piata de desfacere pentru agricultura moldoveneasca ? Noi am falimentat-o sau am vandut-o pe a noastra, merele le importam din vest – gratie lanturilor de supermarketuri si unei proaste legislatii in domeniu care nu a oferit nici o protectie produselor autohtone in fata importurilor, terenurile agricole au incaput pe mana strainilor, iar vinuri de calitate nu ne permitem nici noi. Politicienii nostri inca nu au o coloana vertebrala in privinta santajului politic al UDMR-ului, iar neamtul din fruntea tarii e departe de Ferdinand I „CEL LOIAL” care a spus nu Germaniei desi facea parte dintr-o familie nobiliara germana care „abia” se mutase in Romania. Cine sa vorbeasca si mai ales sa actioneze in numele Romanilor ? CV Tudor a murit fara a face altceva decat gargara, in locul lui se ridica un Ponta care crede ca nationalismul ii spala pacatele, Tariceanu vrea sa vorbim si ungureste si de ce nu tiganeste, ruseste, si chiar evreieste daca e nevoie, care dintre corifeii de azi mai vrea sa ridice tricolorul din noroi si de sub bocancii strainilor si sa il fluture si sa il apere dezinteresat ?

  Reply
 15. Oliver

  Cum am pierdut-o? Era a noastra? Nu e acelas stat independent pe care Romania l-a recunoscut printre primii?
  Noua ne-ar conveni ca alta tara sa influenteze rezultatele alegerilor din Romania?

  Reply
 16. alzara medic Sibiu

  Secretul cunoscut al succesului : continuă cu mai multă inteligenţă şi forţă !
  Succes , Alina !

  Reply
 17. Cristi

  ” Nu aveau ce căuta autobuze din Transnistria secesionistă la vot pe malul drept decît dacă voiam să pierdem alegerile, și asta e destul ca să fie anulate- limitele unui electorat sunt constituționale. ”

  O astfel de afirmatie este grava si ea implica recunosterea de catre Moldova a independentei Transnistriei. Orice stat care nu permite cetateanului sa voteze, pierde autoritatea asupra acelui cetatean. Punct.

  Reply
 18. Dumitru

  Tocmai ce-am vazut pe RL articolul „Fraudă electorală în Moldova. Circa 400.000 de voturi au fost falsificate în favoarea pro-rusului Igor Dodon”. De ce nu e afisat si aici ? Mi se pare foarte important.

  Reply
 19. laur22

  @dumitru

  Deorece „aici” sunt afisate articole impotriva acestui tip de curnalism

  Curnalism in care in care titlul e incendiar dar articolul aduce prove gen:
  „Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova este condusă în prezent de Alina Russu, licențiată în Drept. Potrivit CV-ului acesteia, funcția anterioară a Alinei Russu a fost, în perioada aprilie 2015 – iunie 2016, aceea de șef la „Cabinetul Președintelui Fracțiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova”.

  PCRM este Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, condus de Vladimir Voronin.”

  Acuma pentru cine nu stie Voronin si Dondon sunt la cutzite si in plus PCRM a boicotat alegerile pentru presedentzie si si-a indemnat votantzii sa nu se prezinte la vot.

  Cine mai potrivit sa fie in comisia electorala decat cineva care chiar nu participa la competiztzia electorala deorece ii pute.

  Aaaa desigur ca ar fi fost de preferat sa fi condusa de „ai nostri” dar ar fi batut la ochi ar fi batut mult prea tare la ochi

  Ps acest scurtin a fost organizat de un guvern ai carui candidatzi au totalizat imensul tiota lde 3% din voturile exprimate.

  Ce dovada mai clara ca alegeril eu fost „falsificate” nu asa ?

  Altminteri ce stiu eu, or fi fost falsificate da pana una alte probele prezentate sunt sublime dar atat de ridicole incat Alina care printre altele e si observator OSCE pentru alegeri nu vrea sa se umple de ridicol considerand considerand respectivale dejectzii drept altceva decat sunt …. simple dejectzii.

  PS acu ramane de vazut ce-o sa obtzina Dondon.
  Dincolo de alegeri anticipate necesare schimbarii gvernului ca deh la ei guvernul se schimba in urma alegerilor nu dintr-o incordare tehnoicarta a presedintelui ca la noi nu prea se arata nimic altceva.

  PPS ca sa vezi ce probe sunt necesare pentru a invalida un set de alegeri uitate la ce s-a intamplat in Haiti si ce probe au fost acolo de s-au repetat alegerile (s-a vota duminica asta)

  Reply
  • Dumitru

   Tocmai ce m-am manifestat pe un alt articol impotriva „politicului corect”. Chiar imi place un comentariu bine argumentat (dealtfel, opiniile mele, desi corect exprimate, sunt des cenzurate). Insa nu reusesc sa inteleg cum de trec de moderatori anumite comentarii, cum ar fi al dvs. Ce-i aia „curnalism” ? Nu va ajunge cat e limba romana siluita prin media ?

   Reply
   • laur22

    „Curnalism” este un termen inventa de CTP pentru a descrie o anumita constatnta a „jurnalismului” de la noi : curul , lins sau muscat dar niciodat ignorat.

    Niciodata „curnalistrul” nu se concentreaza pe esentza problemei pe mecanime ci se concentreaza pe persoana

    ori inaltza slavi conducatorului iubit pishandu-se pe el de emotzie ca un catzel prea mult tzinut in lantz.

    ori ineaca porblema atacand presoana intr-un torent de injuraturi

    folosire recenta a termenul de catre „oameni de presa”

    http://www.paginademedia.ro/2012/02/ctp-mircea-badea-este-un-formator-de-opinie-puternic-foarte-puternic-in-clipa-de-fata-exista-oameni-care-se-informeaza-numai-de-la-mircea-badea-si-pot-ajunge-sa-traiasca-intr-o-lume-paralela

    Din pacate dupa interviul dat de CTP sitului „Pagina de media” Mirciulica Badea s-a grabit sa comenteze spusele lui CTP fara sa le asculte paba la capat, fara sa inteleaga ca CTP vorbea de mai multe specii acolo, nu l-a pus pe Badea langa Dan Diaconescu decat intr-o enumerare, nu a spus nicaieri ca sunt la fel, primul e gurnalist, al doilea e curnalist :)

    https://ingaurapresei.wordpress.com/
    „Etichete: curnalism, jeg, realitatea, realizator, scârbă, ticăloșie, ursu, vântu ”

    Din nefericire termenul precedent de gurnalism n-a prins probabil si pentru ca este insuficinet de incisiv la adresa celor ce siluesc meserie de jurnalist

    Acuma daca :
    fostul turnator la secu (H15),
    fostul om de presa (director de ziar central si nu alta),
    fostul sentor si
    fostul puscarias Sorin Rosca Stanescu si-a intitulat blogul sau : ” In Gaura Presei” ….
    ce pretentzii mai potzi sa ai de la mine un biet amator ?

    „Curnalistii” din „Gaura Presei” si noi freierii, cei care le ciugulim vorbele din cioc.

    Acuma la cum trec sau mai ales de ce nu trec de moderatri anumite comentarii vorba lui Jean Constantin din Comisarul Moldovan: „Aceste cuvinte ne doare” .

    Reply
 20. Dumitru

  Cred ca ar fi interesant de urmarit alegerile ce urmeaza in Franta, unde are mari sanse un candidat de dreapta (Francois Fillon) care e deschis pro-rus.

  Reply
 21. Calciu

  Pentru ca dumneavostra va ocupati de manipulari, vezi cazul Barnevent, in care dati lectii romanilor despre educatie. Sa va fie rusine, ce spuneti acum cand in Norvegia aceea civilizata care o considerati dumneavoastra, apare un mega scandal ca Dark Room? Sau pedofilia este accepata in societatile occidentale, nu se considera a fi maltratare a copiilor?
  In problema basarabiei nu v-ati implicat, ati tolerat tot felul de cozi de topor la Externe, la SIE, care au fost incompetenti si rauvoitori.

  Reply
 22. mara

  Nu am pierdut nimic .
  Iar de castigat ei sunt aceia care trebuie sa ne castige increderea.
  Asta , daca vor ceva de la noi.
  Dar cum nu ei vor nimic , nu cred ca mai poate fi un subiect.

  Reply
 23. mara

  Si mai e ceva. Noi ne-am straduit in 25 de ani, sa facem reforme si schimbari dureroase ca sa devanim tara UE.
  Am evoluat.
  Moldova nu a facut nimic.
  Haideti sa ne respectam un pic ,pe noi insine !

  Ca sa clarificam :Republica Moldova din 2016 nu e Basarabia din 1940.
  Nu mai au nici o legatura una cu alta…!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *