Alina Mungiu-Pippidi

De ce e exemplu de proasta guvernare cazul Rosia Montana si ar trebui inchis fara dezbateri suplimentare

Cum functioneaza
un parteneriat public-privat intr-un stat de drept? Simplu. Statul are ceva de
facut, el ofera o licenta si toate aprobarile necesare dupa ce riscurile sint
calculate si asumate. E ca in tarile civilizate unde spatiul de casa se vinde
cu autorizatia de constructie cu tot. Pe urma vin partenerii privat si se ofera
sa faca ce are statul nevoie si cea mai buna oferta e acceptata.

Cum a mers
intelegerea cu RGMC? Invers. S-a ales preferential un investitor care si-a luat
toate riscurile de a actiona in secret si fara a avea vreun aviz, numai o
licenta pe baza careia s-a apucat sa stringa banii. Banii unor aventurieri, ca
numai in romanele de secol XIX mai investesc unii in mine de aur in tari de
care nu a auzit nimeni. Cu banii aia faci presiuni pentru avize. Pe urma tot nu
le capeti- Institutul de Geologie al Academiei a declarat saptamina asta ca e
imposibil de dat aviz de mediu nu doar din cauza cianurilor, ci si din cauza ca
solul de acolo are riscuri de alt gen in fata acestui tip de exploatare.

Poate
vreti in loc de citeva sute de locuri de munca un cutremur mic? Vedeti voi dupa
aia munca! Poate naveta era preferabila… Vazind ca nu iese avizul, hai cu
intelegerea in Parlament. Luam decizia in guvern si fara perioada legala de
consultare, incalcind legea transparentei decizionale trimitem frumosul proiect
care propune calcarea a nu stiu cite legi, cu riscul de face praf statul de
drept, a distruge pe primul ministru si a rupe coalitia.

Ce vreti sa mai
dezbatem?Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “De ce e exemplu de proasta guvernare cazul Rosia Montana si ar trebui inchis fara dezbateri suplimentare

 1. Petre Opris

  Deoarece Ponta a observat ca nu obtine avizul de mediu, a destituit cu doua zile in urma trei secretari de stat de la Mediu (doi erau de la PNL). A rezolvat problema? Nu inca, dar a pus pumnul in gura celor care vor fi pusi la Mediu sub Rovana Plumb.

  Reply
 2. THEODOR MARCEAN

  Romania curata trebuie sa lupte,ca si pana acum,pentru curatenie morala.
  Nu trebuie admise aprobari de programe electorale,programe de guvernare si strategii de ramura care nu demonstreaza fezabilitatea si sursa de finantare.
  Dar pentru ca acest lucru sa fie posibil,trebuie sa apara un partid Romania Curata,si oamenii cinstiti ai acestei tari vor vota cu incredere un partid fara mincinosi.
  Timp de douzeci de ani romanii au avut de ales intre candidati mai mult sau mai putin hoti,a sosit timpul sa spunem partidelor parlamentare existente ca ne-am saturat sa privim la negustoriile de voturi prin care supravietuiesc.
  Rosia Montana este exemplul concret al afacerilor secrete care au manjit toate partidele parlamentare,nu mai vrem sa suportam aceste secrete.

  Reply
 3. Florin Popescu

  Sunt de acord si semnez.
  Cred ca avizul negativ al Institutului de geologie si obligatia de a prezerva vestigiile istorice din zona atarna decisiv in balanta fata de interesele meschine si – pe termen lung – criminale ale unui guvern incompetent.

  Reply
 4. Afrodita IORGULESCU, profesor

  Spuneti ca a primit „o licenta pe baza careia s-a apucat sa stringa banii” – nu, a primit aprobarea (care nu este de gasit ?) sa se coteze la bursa 1n 1996 pe seama Rosiei Montane, iar licenta a fost data in 1999 si transferata in 2000.
  Cititi in Cotidianul.ro de azi 13 sept. articolul „Secretele afacerii Rosia Montana” si gasiti pe site-ul
  http://www.ase.ro/rosia_montana/index.asp

  Reply
 5. Adrian

  E exemplu la scara medie care confirma regula la scara mica (titluri de proprietate date pe bani, de ex.) sau la scara mare (energie, etc.)

  Reply
 6. Laura

  Nu, nu, nu, eu cred ca din contra, sunt multe aspecte de dezbatut, si trebuie dezbatute public.

  Bun, nu mai facem exploatarea. Perfect de acord. Dar ce facem „the day after” ? Incercam sa negociem un exit amiabil cu RGMC ? O sa coste mult, pentru ca RGMC a acumulat deja ~600 Mil USD de la investitori de risk, care asteapta un return semnificativ. Si nu vad pe nimeni curajos enough sa isi asume asa ceva, va fi foarte usor de atacat ca “tradare de tara”… Mergem pe litigation si ne judecam cu RGMC ? Iarasi nu e o optiune foarte roza, jurisdictia e la curtile de arbitraj comercial, statul roman are un caz foarte slab, ne trezim iarasi cu avionul prezidential blocat pe aeroport, sau alte minuni de genul asta care numai bine la imagine nu fac. Tinem coada sus si spunem ca e un caz de sovereign risk ? Sper ca nu se gandeste nimeni la asa ceva …

  Dupa parerea mea, lucrurile astea trebuie dezbatute, si dezbatute in Parlament, pentru ca suntem intr-un lose-lose situation – si toate optinule (proaste) dintre care trebuie sa alegem au o componenta politica foarte mare. Nu are nimic de a face cu Ponta sau Antonescu sau Basescu – din pacate, pana la urma intr-un fel sau altul va trebuii sa platim pentru salbiciunile statului roman din 1998 incoace …

  Reply
 7. Ioan Fersedi

  Felicitari INSTITUTULUI GEOLOGIC ROMAN ca a rezistat tuturor presiunilor,din trecut si prezent „Acestia da patrioti” ,macar 10% din politicieni de ar fi asa tara ar fi mult,mult mai departe.Sunt pe deplin de acord cu articolul stimatei doamne „MUNGIU”si intaresc ideia ca pentru 900 locuri de munca pe zece ani vom distruge „4” munti vom compromite o zona imensa de teren.Dragi „MINERI” din „ROSIA MONTANA” va rog sa va ganditi ca o eventuala exploatare ar rezova oarecum problema a”900-1000″ familii pe zece-cincisprezece ani si pe urma ce vor face COPIIi si NEPOTI dvs, moment in care se vor trezi si fara asa zisul TEZAUR si cu o zona cat vezi cu ochii compromisa total

  Reply
 8. Manea Lucia Maria

  Nu avem un specialist in drept internnational sa se pronunte asupra licitatiei si clauzelor contractuale?
  Semnez!

  Reply
 9. Popp Cristina-Maria

  Sunt de acord si semnez. Oare cand Romania va fi curatata de coruptie? Cand guvernantii vor intelege ca trebuie sa serveasca in primul rand interesele tarii si ai cetatenilor acesteia si nu se vor mai erija in conducatori care nu trebuie sa dea explicatii nimanui?

  Reply
 10. Oana Ungur

  Aceasta lege este cu dedicatie, trebuie oprita imediat de la orice dezbatere, trebuie retrasa urgent din asa zisul Parlament

  Reply
 11. Ovidiu Rus

  Nu suntem o tara de lumea a treia! NU legilor cu dedicatie, ca cea de exploatare cu cianuri a aurului de la Rosia Montana!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *