Legea e putere, cum spunea mentorul meu academic în domeniul studiilor statului de drept, profesorul Stephen Holmes. Iar justiția va fi independentă atunci cînd se vor hotărî oamenii politici să o lase să fie independentă.
Riscul e mare, și cum s-a văzut în cazul lui Traian Băsescu, dacă nu ești, tu și ai tăi, impecabil, vei trăi să regreți decizia asta. De asta Liviu Dragnea și alții nu vor să ardă arhiva SIPA și să trăiască cu regretul după aceea. Mai bine trăiesc ei cu magistrați șantajabili, că mai rămîne speranța că sunt chiar ei cei care vor fi în poziția de a șantaja. Cum au mai fost, că de fapt singura noastră dovadă despre folosirea arhivei SIPA provine din stenogramele PSD, publicate integral de Ziua în 2005. Și cu cît sunt judecătorii mai tineri, gen Camelia Bogdan, cu atît mai mici șansele că va exista ceva despre ei în arhivă. Ca și la CNSAS, arhiva privește mai ales generațiile anterioare.
Dar tot ca la CNSAS, nu servește la nimic, ba servește chiar la mai puțin. Sunt două probleme cu arhiva CNSAS. Unu, că e incompletă (SIE nu a dat toate documentele, de exemplu) și parțial falsificată, chiar securiștii scriau o parte din documente, și s-a dovedit că nu prea poți crede cuvîntul unui securist contra lui Johnny Răducanu sau Lucian Pintilie, așa cum toți comuniștii mințeau și se lăudau că au depășit planul în rapoarte, la fel făceau și ei. Doar nu vom trata rapoartele lor de activitate drept singurele rapoarte din comunism unde se spunea adevărul. Doi, că societatea noastră nu are un echilibru de putere care să permită unor oameni obiectivi să ajungă la managerizarea arhivelor, și atunci, exact ca în Rusia, arhiva servește doar ca să execute comenzi primite de la diverși interesați, deci face exact contrariul a ce ar fi trebuit pentru purificarea societății. La ce servește o arhivă CNSAS care după 27 de ani nu a făcut procesul manipulatorilor sociologi șefi- între timp ei au făcut doctori pe toți generalii și au umplut academiile și catedrele cu oamenii lor- dar îl extrage pe un informator mediu precum Kivu ?
La fel e și cu arhiva SIPA. Ea trebuia arsă demult, dar pentru asta o majoritate în Parlament trebuia să ia această decizie. Nu putem curăța magistratura cu documente făcute de securiști și atunci cel mai înțelept lucru este să o punem la adăpost de șantaje. Nu e o întîmplare că alte țări ieșite din dictaturi sau conflicte îndelungate, ca Grecia au preferat să distrugă arhivele. Grecia nu e Germania, și chiar dacă ar avea ei un om de imparțialitatea lui Gauck (eu cred că s-ar găsi), acela nu ar fi niciodată selectat să se ocupe de arhive. La noi a fost mereu bătălie pe locurile din CNSAS, și cînd a fost riscul ca organizația să devină mai obiectivă sau mai independentă Parlamentul i-a luat toate puterile, astfel că azi pare că nu mai poți afla despre careva că e informator decît la pachet cu un verdict că nu a fost colaborator. E ridicol, și ar trebui îngropată speranța că de acolo vom mai afla vreodată ceva bun. Cine are de știut știe, și dacă de săptămîna trecută, de la textul meu Sociologii și securitatea nu au ieșit studenții de la sociologie în curtea facultății să ceară adevărul și facultăți fără securiști e că nu le pasă.
Vrem să o luăm pe drumul CNSAS și cu arhiva SIPA, a ajuns CNSAS un model de succes, care trebuie replicat ? Nici vorbă. Ambele arhive ar trebui puse pe foc și orice copii rămase declarate invalide. Cercetătorii vor plînge, dar au avut timp destul să scrie capodopere și să ne spună ce nu știam, ajunge, mai ales că după numărul de citate nu a rezultat o literatură influentă.
Și cum, o să rezulte o justiție independentă din magistrați care aveau ceva la dosar ? Chiar așa. Mă ostenesc să vă tot spun din 2012 încoace că singura cale spre independența justiției este să nu îți mai pese cine sunt judecătorii. Au legea, și pe asta judecă, nu pe trecutul lor sau al altora. De asta nu contează cine a numit pe cine în Curtea Constituțională (și uite că am avut dreptate, Curtea nu i-a dat lui Dragnea ce voia). În 2012, Curtea nu putea valida referendumul, sigur că era mai bine ca Băsescu să plece și să nu fi fost reales, dar asta e viața, pe procedurile de atunci nu puteau face altfel, numărul de votanți era sub cît cerea legea.
Agitația cu arhiva SIPA arată că oamenii politici încă mai speră să controleze politic magistrații, în timp ce țipă că au făcut-o alți oameni politici sau serviciile. Chiar dacă SRI și-ar fi copiat toată arhiva, declararea ei ca nulă și a oricăror copii ca neautentice e singura cale spre viitor.
Nu ar fi atat de grav ca exista arhiva SIPa cat e de grav ca alocarea dosarelor critice e dirijata catre judecatorii santajabli.
Aveți certitudinea că arhiva există într-o singură copie și aia inflamabilă ? Și că ăia care nu știu decât șantajul și exploatarea de date (stinky data) se vor de-acum apuca să joace corect ?
Cred că singurul lucru bun acum e să vă rugați pentru sănătatea cuplului politic Macron-Merkel. În curând vom avea funcționari europeni prin structurile românești. Și dacă Macron vrea un ministru al economiei europene, poate vrea și-un serviciu secret european. Dacă noi suportăm putoarea și nu putem face altceva decât să dăm cu fâsuri timide de parfum, poate vin alții să spele aceste grajduri …
magistratii sunt o extensie a diferitelor grupari securiste.
Sa nu se arda nimic, sa fie facut public totul iar toti magistratii sa fie supusi controlului la detectorul de minciuni, cei care nu trec sa fie dati afara din magiatratura, sa dea toti banii inapoi si sa fie anchetati urgent.
asta nu e justitie si nici anticoruptie, este caft intre gruparile mafiote ale securiatatii.
multinationalele si o parte a securitatii fac prapad fara nici o opreliste iar populatia a ajuns sa fie casapita de securistii din anaf… asta e justitie?!!!!
FARA MUSAMALIZARE, SA FIE FACUTA PUBIC IN PRESA TOATA ARHIVA IAR TOTI PROCURORII SI JUDECATORII SA FIE TESTATI LA APARATUL DE MINCIUNI.
sa fie desfiintate toate gruparile criminale numite servicii secrete adica Securitatea iar noilor servicii sa le fie interzis amestecul in justitie, media si politica fara sa mai aiba dreptul sa faca afaceri in economie!
Dorneanu & co nu i-au dat lui Dragnea ce vroia pentru ca era riscul prea mare dupa ce au facut-o lata cu decizia contra anchetarea Guvernului de catre DNA in cazul OUG 13. Ar fi iesit lumea in strada si ar fi scandat contra lor cum scandeaza contra trioului mirobolant Dragnea, Tariceanu si Grindeanu.
În perioada comunistă numeroși juriști își aveau originea intr-un mediu social etichetat de comuniști a fi “curat”. Cei cu “origine curată”, cu stagii in miliție, securitate si activism PCR, terminau pe bandă rulantă facultatea de Drept la fără frecvență. Așa au terminat liceul și probabil clasele elementare, la FF. S-au creat in comunism mafii formate din cadre ale miliției, securității și partidului care după 1989 au intrat în legalitate, atât prin politică, cât prin monopolizarea actului justițiar ceea ce a dus la prăduirea economiei naționale și transformarea acestor mafioți comuniști in actuala elită economica și politică a României care ne manipulează pe toate planurile.
Motiv că este imperios ca această arhiva SIPA să fie făcută publică. Absolut totul să fie făcut public, mizeriile, porcăriile, derbedeismul acestor ființe abjecte ce s-au erijat prin potlogării in elite.
Ce ati zice sa fie facuta public vreo mizerie, porcarie,etc., despre cineva apropiat persoanei dv., ca doar nu doar SIPA isi baga nasul in viata intima a cetateanului. Crezi ca Securitatea nu se ocupa cu astfel de chestii ? Pai daca e vorba sa se dea in vileag arhive pai sa se faca curat peste tot. Ca doar de asta comentam la Romania Curata !
Persoane cu certificat ORNISS pot stabili ce sa se faca public si ce nu di activitatea procurorilor si judecatorilor.
Dar daca un judecator a decis ceva in baza relatiei sexuale cu un procuror sau avocat, si nu in baza legii, as vrea sa stim.
Arhiva CNSAS este un lucru si arhiva SIPA este altul.
In privinta arhivei SIPA exista suspiciunea ca a fost folosita de stapinii vremii pina in anul 2004 pentru a influenta anchete penale si hotariri judecatoresti. Nu e placut ca in statul de drept sa se intimple asa ceva.
In privinta sesizarii la CCR in beneficiul lui Dragnea , sesizarea a fost declarata inadmisibila si nu respinsa ca nefondata ( nu s-a intrat pe fond ). CCR s-a spalat pe maini de doleanta lui Ciorbea si Dragnea la fel ca si in cazul ordonantei 13. Eu nu imi pun prea mare speranta in CCR, formula actuala.
Tocmai am citit articolul de mai sus, cel al lui Pepine din RL si am vazut o emisiune de-a lui Badea de saptamana asta. Eu sunt cam pentru a pastra arhiva SIPA (insa nu foarte hotarat). In general, sunt impotriva crearii de baze de date de tipul asta, pentru ca tin la viata privata. Pe de alta parte, e relativ evident ca bucati importante din arhiva asta sunt deja pe la diversi actori politici (includ aici si Serviciile). Cred ca cetatenii de rand sunt singurii care n-au acces la ea… In conditiile astea, poate fi desecretizata total.
Deci, considerați că autoarea articolului ar fi exprimat o opinie documentată și susinută de reglementările legale actuale ?
Ce opinie avei totuși despre mandatele acordate recent lui Daniel Barbu și Eugen Nicolescu la AEP și BNR ,și dacă opiniați că respectivii ar fi trebuit să refuze respectivele “mandate” datorit lipsei de experien în domeniile respective, la niște värste totuși destul de “înaintate” ,pentru asemenea “debuturi profesionale” ?
Nu înțeleg cui îi e adresat îndemnul de a pune foc. Orice arhivă are lucruri neplăcute după cum are și lucruri valoroase (științific). Lipsa cercetării serioase pe care o reclamați poate este datorată restricțiilor încă existente. O monografie a unei comune, de pildă, nu poate fi realizată de doritori “începători”, fiindcă nu au acces, deși cel puțin date de stare civilă ar fi destule. Așa că o astfel de producție “de nișă” fie nu se va realiza, fie se va realiza și va trece în mod fals ca științifică.
Partea cu șantajul nu se justifică. Cum ați dat exemplul cu studenții socio. N-a șantajat nimeni judecători după 1989 că au fost judecători și înainte și mai primeau ordine. Și apoi, șantajul ar însemna obținerea unor foloase, fapt apreciat tot de niște judecători. În primul rând ei înșiși. Fostul președinte Constantinescu a spus clar că nu i-a plăcut sistemul juridic ceaușist și a plecat. Poate arhiva asta ne va spune în primul rând, câți magistrați au plecat voluntar din sistem.
Ar fi o solutie ca Parlamentul sa decida distrugerea arhivei dar pana atunci trebuie aflat cine a sustras originale sau a facut copii si unde au ajuns. Pentru ca degeaba arzi arhiva daca informatii ,de natura sexuala sa zicem, despre o doamna judecator aflata in functie vor fi publicate intr-un ziar de scandal . Si cum sursele nu se divulga….
Ciudatenia cea mare in cazul SIPA (“P” de la protectie, “A” de la anticoruptie) este ca tocmai cei carora li se asigura protectia si marea majoritate a corifeior luptei anticoruptie fug ca dracul de tamaie de documentele din arhiva, adunate in ani de munca si cu cheltuieli uriase. Si unde mai pui ca e vorba despre coruptie tocmai in randul celor pusi sa lichideze… coruptia!!!
Alina, tocmai tu vrei sa fie ingropate niste dovezi privind coruptia in randul celor care impart “dreptatea” in tara asta? Chestia cu ingerintele in viata privata e subtire de tot, aia erau profesionisti in culegerea informatiilor, nu-i interesa viata personala decat in masura in care avea implicatii asupra exercitarii profesiunii. Nimeni nu cere fotocopierea si punerea pe net a intregii arhive (cu exceptia tampitilor) dar arderea unor dovezi clare de coruptie (posibil si de tradare de tara) seamana cu propunerea de demolare a Casei Poporului, una din cere mai idioate idei nascute in tara asta.
Teama cea mare este posibilul santaj al magistratilor dar nimeni nu pune o intrebare simpla: cine se lasa santajat pentru fapte pe care nu le-a comis? Iar daca santajul merge o data (deci faptele sunt reale), el va merge cat timp respectivul magistrat ramane in sistem. Magistratura trebuie curatata de asemenea oameni, chiar cu pretul distrugerii reputatiei lor prin publicarea unor fapte imorale comise. Pretul asta mi se pare mult mai mic decat luarea unor hotarari judecatoresti la comanda, fie ele de condamnare sau de achitare.
Si inca ceva. Informatiile culese in penitenciare sunt, dupa parerea mea, cele mai valoroase. Este FOARTE posibil ca o parte din acestea sa fie obtinute direct, prin infiltrarea in randul detinutilor a unor ofiteri de informatii sub anonimat deplin, care au suportat lungi perioade, fara sa cacneasca, conditiile mizere din inchisorile noastre si si-au asumat riscul de a fi descoperiti si ucisi. Sunt informatii despre sefii clanurilor mafiote si despre personalul corupt din penitenciare care le permitea sa-si continue activitatea infractionala si din spatele gratiilor. Nu putem fi atat de cretini incat sa nu valorificam asa ceva.
In final, parerea mea. Comisie asemanatoare CNSAS, compusa insa din magistrati tineri (absolventi dupa 2000), care sa nu fi fost promovati in baza unei sustineri politice, buni profesionisti si recunoscuti de colegi ca avand o conduita ireprosabila. Sunt multi oameni in tara asta, in toate domeniile de activitate carora sefii, colegii si subordonatii le lipesc eticheta “incoruptibil”. Comisia sa fie propusa de CSM, in baza unei selectii dupa niste criterii extrem de clare (eventual concurs) si validata de ministrul justitiei.
Si eu sunt surprins sa vad ca pozitiile care convin securistilor sunt sustinute chiar de cei care lupta (sau pretind ca lupta) impotriva acestora.
Cred ca nu era rau ca sa existe informatii despre persoanele care sunt numite ca judecatori. Exista si altundeva si se numeste vetting. Problema e sa nu lasi o persoana incorecta sa ajunga judecator si nu sa ajunga ca sa o poti santaja. Si asta s-a cam intamplat la noi.
Problema cu justitia nu a fost atat de grava ca s-au folosit judecatori santajabili sa condamne persoane corupte, cat cazul Rarinca, in care judecatori si procurori au actionat in stil mafiot impotriva unei persoane obisnuite.
Nu vrea nimeni sa vada ca in Romania s-a creat o casta in justitie (judecatori, procurori, notari si executori).
La judecatori si procurori s-au marit salariile foarte mult in perioada in care s-a introdus impozitul progresiv (ca sa ramana totusi cu un salar decent). Ulterior, cand s-a introdus cota unica, ei au ramas cu salarul foarte mare si chiar considera ca li se cuvine asa o diferenta fata de alte clase pe piata muncii. Salarizarea unica ar trebui sa ii aduca si pe altii aproape de nivelul judecatorilor, nu sa pastreze diferentele aberante.
Cat despre coruptia prin notari, se stie deja ca spaga se da oficial prin taxa notariala. De aia si-au facut toti sotiile si fiicele notari (si fostul presedinte si actualul presedinte al Senatului). Vrei ceva de la corupti, mai intai treci pe la cabinetul notarial al rudelor lor.
Considerați că soluția doamnei Pippidi ar fi una “academică” ?
Daca as avea o copie a arhivei si eu as cere arderea ei.
Copia mea ar valora muuult mai mult….dupa aredrea celei oficiale.
Cataa vreme legile le facee sistemul puterii iar aceasta se schimba mereu, trebuie sa acceptam ca sindromul democratiei mimate nu poate fi schimbat prea usor nici prea curand…
@Eh, discutam pe langa subiect. Sigur ca trecutul judecatorilor a fost folosit contra lor, se povestea in stenograme, dar cum nici un judecator nu a fost trimis in judecata pentru coruptie pana la ora inchiderii arhivei de catre Macovei nu e nimic despre coruptie acolo. Nu ii interesa coruptia pe SIPA, si de fapt pe nimeni inainte de 2005. Serviciile secrete nu scriu de asemenea despre agentii altor servicii secrete. Si atunci? Avem de ales intre a ne satisface pasiunea pentru barfe sau a pune capat santajului si a alege independenta justitiei, asta e tot. Eu aleg viitorul, ca nu cunosc caz la romani de buna folosire a trecutului.
Nu pot sa cred ca chiar doamna AMP sustine arderea arhivelor CNSAS (si SIPA). De ce, ma rog, a CNSAS? Chiar va deranjeaza pe Dvs, doamna Pipidi, cunoasterea adevarului? Eu vreau sa-i stiu pe toti cei ce au mancat o paine murdara urmarindu-ma pre mine – si pe altii – si pe toti turnatorii. Sau poate ca principiul cunoasterii adevarului – dureros sau nu – este insignifiant pentru dvs.