Romania Curată

Daea vrea să radă sute de mii de hectare de păduri pentru că, în acte, figurau ca pășuni (documente)

”Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a trimis luna trecută Ministerului Mediului o adresă prin care solicita clarificări cu privire la pășunile împădurite, care ar fi fost incluse în fondul forestier fără un acord prealabil al proprietarilor. Surse din Ministerul Agriculturii susțin că au existat discuții în care s-a luat în calcul inclusiv defrișarea pășunilor împădurite pentru a readuce terenul la starea inițială”, scrie jurnalistul de investigație Andrei Ciurcanu, pe blogul personal.

Jurnalistul face publică o adresă oficială pe care Daea a trimis-o ministrului Mediului, Tanczos Barna, se susține că lipsa activităților agricole a determinat ca multe pășuni să fie “invadate de vegetație lemnoasă”, motiv pentru care proprietarii nu ar mai fi fost eligibili pentru plățile directe și subvențiile de la APIA (Agenția pentru Plăți și Investiții în Agricultură). În aceste condiții, din suprafața totală de pajiști de 4,5 milioane de hectare (suprafață pe care România s-a obligat să o mențină după aderarea la Uniunea Europeană, în 2007) în prezent ar fi declarată doar jumătate – 2,4 milioane de hectare, arată Andrei Ciurcanu, citând din adresa menționată.

Potrivit lui Daea, trecerea unor pășuni împădurite în fondul forestier s-ar fi făcut abuziv. “De asemenea facem mențiunea că, din informațiile pe care le deținem, o suprafață mare de pajiști, datorită împăduririi, sau a lipsei oricărei susțineri financiare pentru acestea, a fost trecută în fondul silvic de către organele silvice, fără acceptul proprietarilor, în unele cazuri”.”

Ministrul Daea susține că includerea pășunilor în fondul forestier este întărită de informațiile culese din Recensământul General Agricol aferent anului 2020. Conform adresei Ministerului Agriculturii, în august 2020 suprafața de pășuni și fânețe din România s-ar fi redus cu 800 de mii de hectare, de la 4,5 milioane la 3,7 milioane.

”Paradoxal, în condițiile în care de la Bruxelles mesajul a fost că modificările climatice pot fi combătute prin creșterea suprafețelor împădurite, România riscă să intre într-o nouă procedură de infringement, pentru că nu a păstrat suprafața pășunilor intactă.

Țara noastră este deja în pragul unei proceduri de infringement. La 12 februarie 2020, Comisia Europeană a trimis o scrisoare de punere în întârziere. Câteva luni mai târziu, în iulie 2020, cei de la Bruxelles au solicitat din nou României să ia măsurile necesare pentru a lupta împotriva tăierilor ilegale și pentru a proteja şi gestiona judicios siturile Natura 2000”, arată Andrei Ciurcanu.

Aceasta mai scrie că demersul lui Petre Daea vine în contextul în care, în februarie 2022 Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni a protestat în fața Ministerului Agriculturii și a acuzat autoritățile din România că subfinanțează domeniul în Planul Național Strategic 2023-2027 și nu încurajează creșterea suprafeței împădurite. De asemenea, într-un comunicat de presă din februarie, Federația Nostra Silva susținea că “este absurd să cheltuim prin PNRR 11.000 euro/ha pentru a crea un hectar pădure din plantații și concomitent prin Planul Național Strategic să plătim subvenții pentru fermieri pentru a curăța pășunile de vegetația forestieră care se instalează natural, în condițiile în care România are peste 500.000 de hectare de pășuni împădurite”.

Conform adresei oficiale, ministrul agriculturii Petre Daea a solicitat o întâlnire la sediul Ministerului Agriculturii, unde specialiștii MMAP și MADR să discute modalitățile prin care suprafețele de teren împădurite, care au avut categoria de folosință pajiști permanente, să fie readuse la categoria inițială.

Citește pe blogul lui Andrei Ciurcanu, adresa integrală trimisă de Petre Daea lui Tanczos Barna, cu ce rezultate s-a încheiat întâlnirea pe această temă dintre reprezentanții ministerelor Mediului, Apelor și Pădurilor, respectiv Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și cum vor să taie (a se citi – defrișa) toți copacii de pe sutele de mii de hectare de pășuni împădurite, în contextul demersurilor strategice ale UE de creștere a suprafețelor împădurite (aici).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Daea vrea să radă sute de mii de hectare de păduri pentru că, în acte, figurau ca pășuni (documente)

  1. EMIGRANTUL

    DUPA UN CONTROL MEDICAL SEVER EL VA INTELEGE DUPA MAI MULTE VIZITE MEDICALE CA IN RO , SUNT SUTE DE MII DE HECTARE DE PADURE TAIATE DUPA 1989 FARA NICI O RATIUNE CARE POT FI FOLOSITE MACAR CA PASUNI …………daca nu intelege situatia existenta sa se informeze la CE…………..

    Reply
  2. DACIAN

    DACA DAEA NU VEDE SUTELE DE MII DE HECTARE DE PADURE TAIATE ABUZIV DUPA 1989 CARE POT FI FOLOSITE CA PASUNE ATUNCI EL TREBUIE AJUTAT MEDICAL………

    Reply
  3. Vlad Slăvoiu

    A fi împotriva despăduririi pășunilor din cauză că nu avem suficiente păduri e ca și cum te-ai opune ca violata să poată avorta din pricină că avem spor negativ…

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

      folosind termenii comparației d-voastră, e ca și cum ați fi de acord ca o persoană care a fost violată să fie continuată și a doua oară dacă tot a fost violată o dată

      Reply
  4. A.E.

    Demersul clovnului Petrică trebuie citit în altă cheie. El și Stănescu (ca și Chesnoiu) sunt hăitași trimiși de oameni grei ca să împuște ce mai e de împușcat din agricultura României. Pășunile reprezintă PLASAMENTE de capital mai ales în condițiile îmbătrânirii populației rurale. După ce se curăță și se vând, pentru că nu va mai avea cine să le întrețină, urmează acordarea subvențiilor. În condițiile în care lichiditățile sunt volatile, pământul reprezintă ceva. Cine va investi? Date fiind suprafețele (mici) și dispersia lor, prada e mai potrivită pentru prădători locali. Dar nu numai.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *