Alina Mungiu-Pippidi

Dacă nu ai votat în turul întâi

Ieri după-amiază m-a strigat un necunoscut pe o stradă din Bruxelles. S-a dovedit a fi un compatriot care voia să ştie dacă vor fi mai multe secţii de votare în Bruxelles, oraş invadat literalmente de români – s-a deschis până şi o băcănie românească vizavi de bursă pentru a servi toată această comunitate în creştere.

Grupul românilor din Belgia are un site Internet mai mare decât multe din România: dacă zece la sută din ei se hotărăsc să se prezinte se va bloca ambasada şi există iarăşi riscul ca sute de oameni care şi-au petrecut seara la coadă să nu mai apuce să voteze. Deşi e campion la ordonanţe de urgenţă, guvernul Ponta nu a vrut să dea una să decongestioneze votarea din străinătate, pentru că în turul întâi românii din străinătate au votat cu precădere alţi candidaţi.

În timp ce, în străinătate, românii împinşi acolo de hazardul vieţii, nu pentru că ar fi vrut să plece din ţară- mă număr printre ei- cântăresc până în utima clipă dacă apucă să voteze după ce fac sute de kilometri cu autobuzul şi stau ore întregi la coadă, în ţară mulţi oameni au ajuns la concluzia că alegerile nu schimbă cu nimic în bine viaţa lor.

Există peste cinci milioane de oameni în această situaţie care nu s-au prezentat în turul întâi. Scriu aceste rânduri pentru a le dovedi că se înşală, şi că viaţa lor se poate schimba după alegeri dacă renunţă şi la cel mai mic control asupra ei: în rău.

Există câteva lucruri importante pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a hotărî că mai bine dai la peşte duminică, tricotezi sau te uiţi la Eurosport.

Nu, nu dacă cei doi candidaţi au talent la trăncăneală la TV, că eu cred că ne-a ajuns de Băsescu care era mai talentat decât toţi la capitolul ăsta. Nici cu care să te identifici, dacă nu ai şase case ca Iohannis şi şapte ca Ponta. Zi mersi că au deja case şi nu mai au de ce să îşi folosească mandatul, ce predecesorii lor, ca să îşi ia case şi terenuri. Şi nici pentru că a doua zi după alegeri te vei trezi în UE versus URSS – că tot în UE vei fi.

Aici însă e cazul să te întrebi: dar asta e UE? Crezi că în UE se iau bani de la autostrăzi ca să se dea la primarii care îşi schimbă partidul în ajun de alegeri? Crezi că în UE găseşti că pe listele suplimentare s-a votat semnificativ mai mult cu cine e la putere, sau acolo funcţionează distribuţia normală, care e întâmplătoare? Crezi că în UE un candidat poate câştiga cu programul de a amnistia pe cei corupţi sau că poate trimite organele de control peste contracandidatul lui, să îl ţină ocupat de alegeri?

Te plictiseşte propaganda băsistă care îţi spune că PSD e cel mai corupt partid, când ştii că toate partidele sunt deopotrivă de corupte? Aşa e: nici eu nu cred că PSD e cel mai corupt partid, răul absolut şi aşa mai departe. Problema cu PSD nu este că e cel mai corupt, ci că este că e cel mai puternic.

Un vot pentru candidatul PSD înseamnă că dai PSD controlul absolut asupra statului. PSD are majoritatea parlamentară şi guvernul. Deja a suspendat o lege 45 de zile, ca să racoleze primari, şi a pus avocat al poporului pe unul care a declarat că nu vrea să îşi folosească dreptul constituţional să te apere de corupţie politică pentru că nu face politică.

Preşedintele numeşte pe şefii de servicii secrete şi pe procurorii generali. Fără a da afară pe nimeni cu scandal, stă în puterea preşedintelui să înlocuiască cu oameni loiali lui pe toţi cei a căror colaborare a facut azi posibile anchete ca Microsoft, care au arătat că nu avem bani să construim şcoli la ţară pentru că luăm imprimante cu de trei ori preţul lor, ca să le lăsăm după aceea cu anii într-un depozit uitat. Preşedinţia e ultima instituţie care nu e controlată de PSD. Dacă i-o dai şi pe asta, captura statului de către un singur partid poate fi totală. Asta vrei?

Ai putea spune că Victor Ponta nu e vinovat de păcatele PSD. Că e un băiat deştept şi de viitor, care vrea în Europa la fel de mult ca şi noi. Aşa o fi: dar are un mentor (Adrian Năstase), un socru (Ilie Sârbu), un partener de afaceri (Dan Şova) care sunt anchetaţi de DNA, instituţia care a băgat şi pe fratele preşedintelui Băsescu la pârnaie. Ce să mai vorbim de mare parte din colegii de la vârful partidului, începând cu dna Ecaterina Andronescu, care l-a absolvit de acuzaţia de plagiat.

Are dl. Ponta forţa să reziste la presiunea acestor oameni, dacă va fi ales preşedinte? Tu ai rezista dacă soţia, socrul, prietenul cel mai bun ar fi în această situaţie? Atunci eşti mai tare ca mine: că eu nu sunt sigură. Nu e mai simplu să nu îl punem în această postură? Nu cred că va închide DNA, nu cred că ne va duce în China, dar pur şi simplu nu cred că ne va duce undeva. Nu văd forţa de a se opune anturajului cu tăria pe care o cere împrejurarea. Sper să mă înşel – dar nu e oare prea mare riscul să acţionăm pe bază de speranţe? Şi să ne punem toate speranţele într-un băiat pus în faţă de oameni mai maturi, care a fost prim ministru în tot acest interval cînd majoritatea lui parlamentară nu a permis anchetarea colegilor lor sau a vrut să dea iarăşi privilegii la parlamentari? Dacă dl.Ponta nu a putut controla partidul când îl conducea direct, sau avea pârghiile guvernamentale, de ce ar avea mai mult succes ca preşedinte?

Contracandidatul dlui Ponta nu are, poate, mai multe calităţi, dar o are pe aceasta. Nu e din PSD, nu are rude sau prieteni implicaţi, a cerut să fie respinsă amnistia şi graţierea chiar înainte de alegeri, şi, făcînd un gest bărbătesc, a renunţat în avans la imunitatea parlamentară. A făcut din Sibiu un oraş european, adică a făcut ce trebuie, a adus Europa aici. Dar nu calităţile, ci interesele lui sunt cele care ne dau speranţe. Nu are nici un interes să ajute pe oamenii politici corupţi să scape de justiţie şi e dovada vie că e posibil să faci un loc să prospere fără corupţie. Nu mai cunosc alt politician care să fi cerut simpatizanţilor lui să nu atace pe duşmanii care îl atacau cu maximă josnicie. E un om occidental, banal în Europa de vest, care pare ieşit din comun la noi, că noi nu mai credem în normalitate.

Dacă bărbatul câştigă alegerile, tot băiatul va rămâne o vreme prim ministru şi va avea poate ocazia să evolueze, să reformeze PSD şi să îşi ţină promisiunile electorale. Dar va exista un control al legilor şi numirilor la vârf din partea cuiva necontrolat de el. Vei avea măcar un reprezentant în sânul puterii, acolo unde avocatul poporului a abdicat. Şi, pornind de la preşedinţia sa, dl. Johannis poate încerca să construiască o majoritate mai bună şi să înceapă lungul proces al transformării României după modelul Sibiului.

Dacă dl. Ponta câştigă, nimic nu va părea să se schimbe de la început. Treptat însă controlul asupra ţării poate deveni absolut, ca al lui Viktor Orban în Ungaria, care şi el îşi cumpără sprijinul cu bani publici, să nu credeţi că e doar iubirea de naţiune nici acolo. Când se ajunge la o majoritate de cumpărat chiar nu mai ai de ce să ieşi din casă să te duci la vot.

Majoritatea asta e pe muchie azi. Du-te la vot, ca să o păstrezi în minoritate. Ia-ţi o garanţie. Votează pentru siguranţa ta.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Dacă nu ai votat în turul întâi

 1. Vasile Cojocaru

  Haideti la vot. Haideti sa monitorizam corectitudinea alegerilor. Cel mai important lucru pe care il putem face in acest moment este sa ne convingem apropiatii sa voteze. Personal, din om in om. Votam IOHANNIS. Pentru deminitate, pentru corectitudine, pentru libertate.

  Reply
  • Costin

   Asa ar trebui sa facem toti cei care suntem adeptii unei democratii autentice.
   Cum sa votezi cu un mincinos ordinar, precum ponta, care la fiecare minut debiteaza cate 5 minciuni gogonate??? Cum sa votezi cu un incompetent precum ponta? Cum sa votezi cu prietenul hotilor si penalilor? Cum sa votezi cu un plagiator ordinar? Cum sa votezi cu unul care incalca legea, cu buna stiinta? Cum sa votezi cu cel mai mare habarnist, in materie de responsabilitati guvernamentale si prezidentiale?
   Tu ai spus deja ca nu-l votezi pe viorelul minciunelu’ Nici eu. Doar n-am mancat ceapa ciorii !!!

   Reply
 2. taunul77

  Numeric, PSD este cel mai corupt. Avand cei mai multi membri si cei mai multi demnitari, are in mod logic si cei mai multi corupti. Procentual e greu de spus care partid romanesc e cel mai corupt. Nu prea se poate realiza un raport intre total corupti si total numar de membri. Pentru ca e cam greu sa-i gasesti pe toti coruptii. Cum ii definesti ca atare, dupa anchetele procurorilor, dupa numarul cazurilor trimise in instanta cu solutie finala si care au imputat si un prejudiciu, in functie de perceptia cetatenilor care au intrat in contact cu institutiile pe care diversi membri ai partidelor le conduc?
  PSD insa este de departe partidul romanesc – dintre cele care conteaza – cel mai putin atasat de valorile democratice. Nonsalanta cu care incalca statul de drept, conceptia conform careia Justitia trebuie controlata de politic, cinismul cu care schimba sau suspenda legi doar pentru a-si crea avantaje electorale de moment sunt dovezi clare in acest sens.

  Reply
 3. Robert

  stimata Doamna,

  un cititior fidel si observator in tot ce se intampla in Romania prin TVR-Internatonal, ma aplec in fata acestui articol, de o realitate si previziune brilianta.

  Sunt incantat de acest Home-Page al romanilor iesiti din ceata, care acopera mintile multor persoane din tara si nu numai. I-mi pare rau ca nu pot sa contribui direct, dar sint plecat de 45 de ani cu pasaport apatrit, fiind de etnie germana din Transilvania.
  Va doresc multa sanatate si putere de combatere al acestei situatii care bate pasul pe loc. Dorim din toata fiinta noastra sa fie de data aceasta o noua pagina in politica si in mentalitatea romaneasca.

  Succes, succes , succes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mi-ar place sa asist la o expunere (Vortrag) de al D-vs la Berlin.

  Reply
 4. Costin

  psd chiar este cel mai corupt partid, d-na AMP. Nu incercati sa mimati asa zisa echidistanta in aceasta chestiune, fiindca riscati sa fiti partinitoare. Da, eu sunt convins ca exista corupti in fiecare partid, dar distributia este inegala. Si daca luam doar perioadele de timp cat au fost la butoane, tot iese psd-ul in avantaj.
  Apoi, sa nu uitam ca multi corupti din psd au scapat de pedeapsa gratie prescriptiei.
  Si ceea ce e mai grav, acest partid de corupti nu se poate reforma. O reala reformare a acestuia este sinonima cu disparitia. In perioada interbelica pcr avea doua sectiuni, una in penitenciare, coordonata de gh.dej, cealalta, afara, condusa dupa cum decidea cominternul . Cand va ajunge psd-ul de azi sa aiba majoritatea membrilor sai de vaza prin Jilava, Rahova, Poarta Alba, etc. se va putea vorbi de o eventuala curatare a clasei politice…

  Reply
 5. Andrei

  Spuneti ca vom fi in UE, nu in URSS. Aveti dreptate, dar ce fel de UE va fi UE a noastra? Pentru ca mie mi se pare ca UE asa cum este acum nu poate sa impuna Romaniei mai nimic pentru a deveni mai vest-europeana. Va fi UE din Romania ca Rusia lui Putin? Ce face UE in Ungaria si care sunt rezultatele? MCV este o gluma acum si UE nu are nicio forta. Daca acest proiect nu evolueaza catre o constructie federala, va ramane si va deveni din ce in ce mai tare o constructie de tip trage-mpinge… fiecare va trage pentru el cat mai mult fara sa-i pese de ceilalti. Cel mai frica imi este ca tot ce s-a castigat in ultimii ani in domeniul justitiei si anti-coruptiei va fi pierdut, cum bine zicea presedinta Inaltei Curti, in „doua zile”! Amnistie si gratiere, schimbam sefii la parchete si gata!
  Spuneti ca PSD nu este cel mai corupt partid. Nu sunt de acord. Toate partidele sunt corupte, dar ce se intampla in PSD este inimaginabil. Cunoasteti lista de penali a PSD? E inspaimantatoare. Si mai exista ceva care deosebeste PSD-ul de celelalte partide. Orice s-ar intampla cu acest partid, el nu scade sub o treime din electorat – nucleu dur. Asa ca nu le prea pasa. Pot sa faca orice.
  Dar ma intreb si eu, aceste asa zise partide europene cum se simt alaturi de partidele astea de la noi din zona? Cum se simte Partidul Socialistilor Europeni alaturi de PSD si lista lui lunga de corupti, dar PPE alaturi de partidul lui Viktor Orban? Nu ar trebui ca aceste partide sa impuna un standard pentru toate „filialele” lor din diferitele tari? Va intreb acestea pentru ca spuneti despre Iohannis ca „E un om occidental, banal în Europa de vest, care pare ieşit din comun la noi, că noi nu mai credem în normalitate.” Atunci de ce nu se revolta acesti oameni din PSE (de exemplu) cand merg alaturi de Hrebenciuc sau de Ilie Sarbu, Dan Nica, Ecaterina Andronescu…etc…etc?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *